Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσταση ΕΣΡ για τον τρόπο προβολής θεμάτων
  • [02] Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
  • [03] Ο Παπανδρέου με Ευρωπαίους σοσιαλιστές
  • [04] Προεδρικές επισημάνσεις για το Κόσοβο
  • [05] Ηλεκτρονικές δηλώσεις για Ε9
  • [06] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα Βαλκάνια

  • [01] Σύσταση ΕΣΡ για τον τρόπο προβολής θεμάτων

    Το ΕΣΡ στην έκτακτη σημερινή συνεδρίασή του στην οποία ενασχολήθηκε με το κατά πόσο έχει αρμοδιότητα βάσει του νόμου και του κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με εκπομπές και δελτία ειδήσεων της τελευταίας εβδομάδας που αναφέρθηκαν σε περιστατικά διαφθοράς κατέληξε στην έκδοση υπόδειξης προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στους οποίους συνιστά "προσοχή και μετριοπάθεια στις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές τους".

    Επίσης επισημαίνει ότι "οι γενικεύσεις, οι διογκώσεις και η χρήση αθέμιτων μεθόδων συλλογής στοιχείων οδηγούν στην απαξίωση των θεσμών και υπονομεύουν τη δημοκρατία" και προσθέτει ότι "ο σκοπός της αντικειμενικής ενημέρωσης δεν πρέπει να επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση συμφερόντων και οι ειδησεογραφικές εκπομπές δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους θεσμούς της συνταγματικής έννομης τάξης".

    Στην ίδια υπόδειξη το ΕΣΡ τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του Προεδρικού Διατάγματος 77 του 2003 τα πρόσωπα που συμμετέχουν ή αναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς η δε άσκηση κριτικής δεν είναι ασυμβίβαστη με το σεβασμό των δικαιωμάτων των εμφανιζομένων αναφερομένων προσώπων.

    Καταλήγει δε υποστηρίζοντας ότι "παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων δικαίου και ήδη ασκεί τον κατά περίπτωση επιβαλλόμενο κυρωτικό έλεγχο για σχετικές εκτροπές".

    Οπως διευκρίνησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης όσον αφορά δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές της τελευταίας εβδομάδας κυρωτικός έλεγχος αυτή τη στιγμή έχει ασκηθεί στο τηλεοπτικό κανάλι "Αλφα" για τηλεφωνική συνέντευξη δημοσιογράφου στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

    Ο κ. Λασκαρίδης εξάλλου επισήμανε ότι "οι δημοσιογράφοι είναι για να αποκαλύπτουν και όχι για να κουκουλώνουν τα πράγματα. Ο τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων πρέπει να είναι κόσμιος και με σεβασμό και ο τρόπος αυτός είναι που ελέγχεται από το ΕΣΡ".

    [02] Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

    Η συζήτηση των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων των «25» θα επικεντρωθεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών οικονομιών ώστε να διατηρηθούν οι βασικές αρχές του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» έναντι των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και της γήρανσης του πληθυσμού.

    Στη Σύνοδο θα εξεταστούν ακόμη πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση στη βάση κοινής πρότασης που αναμένεται να καταθέσουν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ζαπατέρο.

    Επίσης, ο Χαβιέρ Σολάνα θα παρουσιάσει δέσμη ιδεών για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε ένα κόσμο πιο ασφαλή.

    Χθες, ο κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του, μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε τη σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα στο έργο της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.

    Αναφερόμενος στο κλίμα των ημερών ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «μεθοδεύσεις της αντίδρασης, κραυγές της συντήρησης ούτε μας πτοούν ούτε μας αποπροσανατολίζουν».

    Επεσήμανε πως «υπάρχουν κάποιοι που θίγονται. Αλλά είναι λίγοι μπροστά στους πολλούς που ζητούν να αλλάξουμε τα πράγματα, να εξαλείψουμε παθογένειες και αγκυλώσεις, να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Σ'αυτά και μόνο έχουμε στραμμένη την έγνοια μας, την πολιτική μας και τις αποφάσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «ο έλεγχος του έργου μας, ο έλεγχος της δράσης μας είναι δημοκρατικό δικαίωμα όλων. Είναι καλοδεχούμενος. Είναι εποικοδομητικός. Το νοσηρό κλίμα, όμως, που κάποιοι καλλιεργούν, δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθειά μας. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απ' όσο φαντάζονται μερικοί, που θέλουν να τους χειραγωγούν».

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν και ξέρουν τις υπερβολές. Αναγνωρίζουν τις ακρότητες. Οι πολίτες καταδικάζουν την ισοπέδωση των πάντων. Απαιτούν από την Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο έργο της και στη λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Αυτό κάνουμε. Στο τέλος του δρόμου, νικητές θα είναι όσοι έχτισαν κάτι καινούργιο στον Τόπο και χαμένοι εκείνοι που επιχειρούν να το ισοπεδώσουν».

    [03] Ο Παπανδρέου με Ευρωπαίους σοσιαλιστές

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ ήταν ο οικοδεσπότης στό δείπνο που παρέθεσε στην Ντάουνιγκ Στριτ προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες και μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.Το δείπνο εργασίας, την παραμονή της άτυπης διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, και το θέμα που βασικά ανέπτυξαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήταν, όπως δηλωσε ο κ.Παπανδρέου,η ανοικοδόμηση της αυριανής κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα βασίζεται στις αξιες ,στον άνθρωπο, στην απασχόληση, στην παιδεία και στην έρευνα.

    "Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές,δήλωσε ο κ.Γ.Παπανδρέου, παίρνουμε τώρα την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε τις προτεραιότητες, τους στοχους και το οραμα της αυριανής Ευρώπης. Ημασταν εμείς οι σοσιαλιστές ,τα εργατικά κινήματα και κόμματα, τα οποια διαμορφώσαμε την κοινωνική Ευρώπη.Σήμερα λέμε οτι εχουμε την ιστορική ευθυνη να ανακαλύψουμε και πάλι τι σημαίνει κοινωνική Ευρώπη μέσα στην παγκοσμιοποιημένη και απαιτητική θα έλεγε κανείς κοινωνία, που εχει ανάγκη τον ανταγωνισμό αλλά και την κοινωνικη συνοχή".

    Ο κ.Παπανδρέου ενημέρωσε οτι στην διάρκεια του δειπνου στην Νταουνιγκ, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες συζητησαν και άλλα θέματα, όπως την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος,την αγροτική οικονομία και τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας, και βεβαίως , είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,αναφερθηκαμε στην διεύρυνση ,ένα θεμα το οποιο συμφωνήσαμε οτι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ενα στοιχείο θετικό,που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό,να κανουμε την Ευρωπη μια Ευρωπη των αξιών,οχι να επενδύσουμε στην φθηνή εργασία,αλλά να επενδύσουμε στις αξίες, στον ανθρωπο, στην παιδεία και στην ερευνα.Αυτες,κατεληξε ο κ.Παπανδρέου ειναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, και βλέπω μία ενότητα σκέψης και προτάσεων για την Ευρωπη των επενδύσεων και της απασχόλησης.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε επίσης οτι ειχε διμερεις συνομλίες με τον Βρετανο πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ και άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, τους οποιους ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκια.

    Σήμερα ο Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του Λονδίνου Κέν Λίβινγκστον

    [04] Προεδρικές επισημάνσεις για το Κόσοβο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μιλήσει απόψε στο δείπνο, που παραθέτει ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών, στη Θεσσαλονίκη.Ο κ.Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα για τις τριήμερες εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, μιλώντας χθες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες και πρέπει να μας απασχολήσουν όλους γιατί αφορούν στη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

    Μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», ο Κάρολος Παπούλιας έστρεψε το ενδιαφέρον του στις "σοβαρές εξελίξεις" το επόμενο διάστημα στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Η γειτονιά μας δεν ήταν ποτέ ήσυχη. Αλλοτε στα βόρεια σύνορα μας και άλλοτε στα ανατολικά παραμόνευαν απειλές και κίνδυνοι. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ειρήνης, της αρμονικής συνεργασίας και συνύπαρξης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αμοιβαιότητας», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει ειλικρινώς της ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Η ελληνική στρατηγική επιλογή υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών πηγάζει από το όραμα μας για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα μέλλον που δεν μπορεί όμως παρά να βασίζεται στην ιστορική αλήθεια, σε σαφείς κανόνες και υποχρεώσεις και να στηρίζεται στο διεθνές».

    Ειδικότερα σε ότι αφορά στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, ότι θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των πληθυσμών, καθώς και της τόσο σημαντικής πολιτιστικής ορθόδοξης κληρονομιάς και ότι η λύση που θα βρεθεί θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Στην προσφώνηση του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι η Ελλάδα στέλνει έμπρακτα το μήνυμα ότι η συνεννόηση και η συνεργασία είναι αποδοτικότερη από τη διαφωνία και την αντιπαράθεση,ότι η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη είναι προτιμότερη από την καχυποψία και τη μισαλλοδοξία.

    «Η Ελλάδα συναισθανόμενη πλήρως την ιστορική της ευθύνη απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας συνεχίζει και υποστηρίζει σταθερά αυτή τη δική τους προσπάθεια. Σεβόμαστε την ιστορία των άλλων λαών και ζητούμε να σεβαστούν και εκείνοι τη δική μας και είναι αυτονόητο ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ιστορία, στα σύμβολα και στον πολιτισμό των προγόνων μας», επεσήμανε ο υπουργός.

    Μπακογιάννη-Μπερνς για Βαλκάνια

    Στην κατάσταση στα Βαλκάνια, και ειδικότερα στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν υπάρχουν «προκαθορισμένες λύσεις» για το μέλλον του Κοσόβου, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί και προτίθεται να διαδραματίσει η Ελλάδα, κάτι που εκτίμησε ότι βρίσκει σύμφωνη και την Ουάσιγκτον.

    Στην 45λεπτη συνομιλία της με τον κ. Μπερνς η δήμαρχος Αθηναίων έθιξε και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, περιοριζόμενη να δηλώσει ότι μετέφερε στον συνομιλητή της τη γνωστή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία ουσιαστικά παρουσίασε και σε χθεσινή ομιλία που έκανε σε στρατηγικό ίδρυμα της Ουάσιγκτον όπου είχε τονίσει ότι «η στάση της Αθήνας έχει φθάσει στα όριά της».

    [05] Ηλεκτρονικές δηλώσεις για Ε9

    Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2005 η καταληκτική ημερομηνία όλων των ηλεκτρονικών δηλώσεων υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του έτους 2005 ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου των φορολογούμενων.

    Αυτό ορίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, στην οποία υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την εγγραφή στο ειδικό δίκτυο (TAXIS net) για την πιστοποίηση των υπόχρεων και τη λήψη των κωδικών αποστολής πρέπει να γίνεται τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων του Ε9.

    [06] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα Βαλκάνια

    Πρόσκληση σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας να δουν τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Βεργίνα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε: «Εγώ θα προσκαλούσα αυτούς τους κυρίους να έρθουν εδώ, να δουν το Μουσείο».

    Ο κ.Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα για τις τριήμερες εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, μιλώντας χθες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες και πρέπει να μας απασχολήσουν όλους γιατί αφορούν στη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

    Εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνουν σε ισχύ οι αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των πληθυσμών και της τόσο σημαντικής πολιτιστικής ορθόδοξης κληρονομιάς και ότι η λύση που θα βρεθεί θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    «Η γειτονιά μας δεν ήταν ποτέ ήσυχη. Αλλοτε στα βόρεια σύνορα μας και άλλοτε στα ανατολικά παραμόνευαν απειλές και κίνδυνοι. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ειρήνης, της αρμονικής συνεργασίας και συνύπαρξης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπ. Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».

    Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα υποστηρίζει ειλικρινώς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Η ελληνική στρατηγική επιλογή υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών πηγάζει από το όραμα μας για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενα μέλλον που δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην ιστορική αλήθεια, σε σαφείς κανόνες και υποχρεώσεις και να στηρίζεται στο διεθνές».

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης

    Στην προσφώνηση του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης δήλωσε: «Η Ελλάδα συναισθανόμενη πλήρως την ιστορική της ευθύνη απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας συνεχίζει και υποστηρίζει σταθερά τη δική τους προσπάθεια. Σεβόμαστε την ιστορία των άλλων λαών και ζητούμε να σεβαστούν και εκείνοι τη δική μας και είναι αυτονόητο ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ιστορία, στα σύμβολα και στον πολιτισμό των προγόνων μας».

    Μπακογιάννη-Μπερνς για Βαλκάνια

    Στην κατάσταση στα Βαλκάνια, και ειδικότερα στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν υπάρχουν «προκαθορισμένες λύσεις» για το μέλλον του Κοσόβου, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί και προτίθεται να διαδραματίσει η Ελλάδα, κάτι που εκτίμησε ότι βρίσκει σύμφωνη και την Ουάσιγκτον.

    Στην 45λεπτη συνομιλία της με τον κ. Μπερνς η δήμαρχος Αθηναίων έθιξε και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, περιοριζόμενη να δηλώσει ότι μετέφερε στον συνομιλητή της τη γνωστή θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Aυτήν ουσιαστικά παρουσίασε και σε χθεσινή ομιλία που έκανε σε στρατηγικό ίδρυμα της Ουάσιγκτον όπου είχε τονίσει ότι «η στάση της Αθήνας έχει φθάσει στα όριά της».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 October 2005 - 12:39:58 UTC