Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παυλόπουλος για το ενιαίο μισθολόγιο
  • [02] Συνεχίζουν τις έρευνες για ύπαρξη θυμάτων από τον τυφώνα Ρίτα στις ΗΠΑ
  • [03] Αλογοσκούφης για πορεία οικονομίας
  • [04] Στοιχεία για το δυστύχημα στη Θήρα
  • [05] Εγκαινιάστηκε ο Προαστιακός
  • [06] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο μπάσκετ
  • [07] Η αποστολή των πρωταθλητών Ευρώπης έφτασε στην Αθήνα
  • [08] Συνάντηση Καραμανλή με Παυλόπουλο και Σιούφα.

  • [01] Παυλόπουλος για το ενιαίο μισθολόγιο

    Εξομοίωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων «προς τα πάνω» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής». Ερωτηθείς για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι θα δίνει την ίδια αμοιβή στους υπαλλήλους που θα κάνουν την ίδια δουλειά. Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι δεν εξαγγέλλει τίποτε αυτή τη στιγμή καθώς «βρισκόμαστε σε διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης» ανέφερε ωστόσο ότι «θα υπάρξει μια εξομοίωση των μισθών των υπαλλήλων, αλλά προς τα πάνω. Δεν κόβουμε κανένα επίδομα. Εξομοιώνουμε μισθολογικά προς τα πάνω εκείνους οι οποίοι σήμερα αδίκως δεν παίρνουν τα επιδόματα αυτά». Επισημαίνει πάντως ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέα επιδόματα στο μέλλον.

    Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ και τους νεοπροσλαμβανόμενους σε αυτές, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ δεν θίγεται ούτε κατά κεραία». Το ΑΣΕΠ, προσθέτει, αποτελεί εγγύηση και «καλά θα κάνουν κάποιοι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην το πετροβολούν».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τις καινοτομίες του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται η εισαγωγή περισσότερων αντικειμενικών κριτηρίων στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων, η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών και η αύξηση των αρμοδιοτήτων στους κατώτερους βαθμούς.

    [02] Συνεχίζουν τις έρευνες για ύπαρξη θυμάτων από τον τυφώνα Ρίτα στις ΗΠΑ

    Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τις απομονωμένες περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ρίτα στη Λουϊζιάνα, ερευνώντας την πιθανή ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων, ενώ πλοιάρια χτενίζουν τις περιοχές των ελών, που βρίθουν από κροκοδείλους.

    Όλοι οι κάτοικοι από επτά μικρές κώμες στις χαμηλές ζώνες του Κόλπου του Μεξικού φέρονται να έχουν απομακρυνθεί εγκαίρως από την περιοχή, εν τούτοις οι αρχές φοβούνται μήπως υπάρχουν θύματα στις περιοχές, οι οποίες έχουν δηλωθεί «τελείως κατεστραμμένες».

    Ο σερίφης της κομητείας του Κάμερον Θίος Ντουχόν πιστεύει πως πρόκειται να βρεθούν πτώματα στις πόλεις που σαρώθηκαν από τον Ρίτα και στις απομακρυσμένες περιοχές. «Είναι ένα εφιαλτικό όραμα. Προς ώρας δεν υπάρχουν θύματα, όμως φοβούμαι πως μπορεί να υπάρξουν και μάλλον θα υπάρξουν κάποια λίγα».

    Πιθανώς «τέσσερα, ή πέντε άτομα» θα είχαν μείνει πίσω παρά τις διαταγές για αναχώρηση , πιστεύει ένας από τους κατοίκους. Οι υπόλοιποι μεταφέρουν, από την πλευρά τους ο καθένας, τις εικόνες της «ολικής καταστροφής» των κατοικιών τους και της περιοχής, αρκούμενοι να δοξολογούν τον θεό που αν μη τι άλλο είναι ζωντανοί.

    Οι πτήσεις πάνω από την περιοχή επέτρεψαν στις αρχές να διαπιστώσουν πως η στάθμη των υδάτων έχει κατέλθει και πως στις πιο πλημμυρισμένες περιοχές δεν φθάνει πλέον πάνω από το ένα μέτρο.

    Την ίδια στιγμή, ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει από το 1973 τη νότιο τροπική νήσο Χαϊνάν στην Κίνα σάρωσε δύο χωριά σήμερα, έχοντας προκαλέσει προηγούμενως τη μαζική εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες κατοίκους της.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για θύματα, όμως η καταιγίδα κινείται προς δυσμάς κι ενδέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να σαρώσει το σύνολο της νήσου, τονίζουν αξιωματούχοι. Ειδικοί προειδοποιούν πως οι σοδειές ρυζιού, καουτσούκ και μπανάνας θα υποστούν σημαντικότατες ζημιές.

    Ο τυφώνας Ντάμρεϊ, ο 18ος που πλήττει φέτος την Κίνα, συνοδεύεται από ανέμους έντασης 200 χλμ/ώρα, είναι συγκρίσιμης επικινδυνότητας με τον τυφώνα Ρίτα, που έπληξε τις ακτές του Τέξας και της Λουϊζιάνας στις ΗΠΑ το Σάββατο.

    «Ο τυφώνας με, ταχύτητα ανέμου 55 μ/δευτερόλεπτο στο κέντρο του υπερέβη κατά πολύ όλους όσους έπληξαν την Χαϊνάν από το 1960», εξόν από την καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή στις 13 Σεπτεμβρίου 1973, τόνισε αξιωματούχος της τοπικής μετεωρλογικής υπηρεσίας.

    Δύο παράκτιες κοινότητες της νήσου, που συχνά αναφέρεται ως η κινεζική Χαβάη, πλημμύρισαν από ύδατα που έφθασαν πάνω από το ένα μέτρο, όμως οι 2.000 κάτοικοί τους είχαν προφθάσει να μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία.

    [03] Αλογοσκούφης για πορεία οικονομίας

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

    Στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Αλογοσκούφης συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ, στο περιθώριο της συνόδου είχε αρκετές επαφές με αξιωματούχους των Διεθνών Οργανισμών, τραπεζίτες, μέλη του Κογκρέσου και παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Αργά σήμερα το απόγευμα (ώρες Ελλάδας), o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα επισκεφθεί το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του, Τζον Θέιν.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, θα έχει σειρά συναντήσεων και με θεσμικούς επενδυτές.

    «Σε μιά δύσκολη διεθνή συγκυρία η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σχετικά καλή, αλλά έχουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε, γιά να μειώσουμε το έλλειμμα και να εμπεδώσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δήλωσή του προς την ΕΡΤ.

    Οπως εκτίμησε ο κ. Αλογοσκούφης, "μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν, γιά να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που υπάρχουν στην χώρα. Είμαστε σε μιά περιοχή, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία και αυτό το τονίσαμε πολλές φορές εδώ, σε όλες τις επαφές, τις οποίες είχαμε".

    Σχολιάζοντας τις εργασίες της συνόδου, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε τα εξής:

    «Επρόκειτο γιά μιά πολύ σημαντική σύνοδο σε μιά κρίσιμη περίοδο γιά την παγκόσμια οικονομία. Γιατί, ενώ υπάρχει πολύ θετική ανάπτυξη γενικά στον κόσμο, υπάρχουν και μεγάλες αβεβαιότητες, κυρίως λόγω των τιμών πετρελαίου και των μεγάλων αποκλίσεων στην οικονομική επίδοση διαφόρων χωρών.

    Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν πολύ υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται με αντίστοιχους ρυθμούς στην ανάπτυξη. Υπάρχουν παγκόσμιες ανισορροπίες και υπάρχει και η φτώχεια του Τρίτου Κόσμου, που είναι το μεγάλο πρόβλημα γιά όλο τον κόσμο.

    Οι συζητήσεις, που έγιναν, νομίζω ότι θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, για να μπορέσει και η Ευρώπη να παρακολουθήσεις τις επιδόσεις άλλων περιοχών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν και τους κινδύνους από τις τιμές του πετρελαίου.

    Εκεί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, που θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους, αλλά και των χωρών, οι οποίες καταναλώνουν πετρέλαιο, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωσή τους και να εξοικονομήσουν ενέργεια. Και μετά πρέπει να ληφθούν και μέτρα γιά την αύξηση της διαφάνειας στην αγορά του πετρελαίου, γιατί υπάρχουν και πολλές κερδοσκοπικές κινήσεις».

    [04] Στοιχεία για το δυστύχημα στη Θήρα

    Συνέντευξη Τύπου δίνει το μεσημέρι, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την υπόθεση της κατάρρευσης του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Ακρωτήρι Σαντορίνης που κόστισε τη ζωή σε ένα Βρετανό τουρίστα.

    Εν τω μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις υπεύθυνοι του έργου μετά τις κατηγορίες που τους απηύθυνε ο εισαγγελέας Νάξου. Επίσης για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα πέντε άτομα τα οποία δεν έχουν συλληφθεί.

    [05] Εγκαινιάστηκε ο Προαστιακός

    Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αθήνα - Κόρινθος, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός από αύριο και για μια εβδομάδα η μετακίνηση των επιβατών θα είναι δωρεάν ώστε το κοινό να γνωρίσει το νέο αυτό σύγχρονο, άνετο, ταχύτατο και ασφαλές μεταφορικό μέσο.

    Στόχος, είπε, είναι εντός της προσεχούς διετίας να έχει ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο του προαστικού σιδηροδρόμου από τη Χαλκίδα μέχρι το Κιάτο.

    Σημείωσε ακόμη, ότι ο προαστιακός εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει καλύτερες συγκοινωνίες συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

    Τα δρομολόγια θα είναι ανά μία ώρα και από την Κόρινθο ο πρώτος συρμός θα αναχωρεί για την Αθήνα στις 8.13 το πρωί και για το διεθνές αεροδρόμιο στις 7.08. Ο τελευταίος συρμός θα αναχωρεί για Αθήνα στις 20.13 και για αεροδρόμιο στις 17.08.

    Αντίστροφα, από Αθήνα για Κόρινθο ο πρώτος συρμός θα αναχωρεί στις 6.06 το πρωί και ο τελευταίος στις 18.06.

    Από αεροδρόμιο για Κόρινθο ο πρώτος συρμός θα αναχωρεί στις 7.05 το πρωί και ο τελευταίος στις 19.05.

    Το εισιτήριο θα είναι για τη διαδρομή Αθήνα - Κόρινθος και αντίστροφα έξι ευρώ και για τη διαδρομή αεροδρόμιο - Κόρινθος και αντίστροφα, οκτώ ευρώ.

    Οι ενδιάμεσοι σταθμοί της νέας γραμμής είναι προς το παρόν οι: Νέα Πέραμος, Μέγαρα, Κινέτα και Αγιοι Θεόδωροι, ενώ προς το τέλος του 2006 θα προστεθούν οι σταθμοί Ανω Λιόσια, Θριάσειο, Μαγούλα και το Ζεφύρι.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας επιβάτης που θα παίρνει τον προαστιακό από την Κόρινθο, θα μπορεί να μετεπιβιβαστεί στο σταθμό της Νεραντζιώτισσας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο σταθμό της Πλακεντίας, στο Μετρό.

    Η νέα γραμμή Κόρινθος - Αθήνα είναι συνολικού μήκους 88 χιλιομέτρων με δυνατότητα ανάπτυξης μέγιστης ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα. Η κατασκευή της γραμμής αυτής κόστισε 475 εκατομμύρια ευρώ και την ευθύνη της κατασκευής είχε η θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ.

    Η διάρκεια της διαδρομής θα είναι περίπου μία ώρα.

    [06] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο μπάσκετ

    Η Εθνική μας Ομάδα μπάσκετ των Ανδρών, μετά από 18 χρόνια, επέστρεψε στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη επικράτησε άνετα χθες βράδυ, 78-62 της Γερμανίας, στον τελικό του 34ου Ευρωμπάσκετ, στο Βελιγράδι και κατέκτησε την πρώτη θέση της διοργάνωσης και της καρδιάς των απανταχού φιλάθλων της «επίσημης αγαπημένης». Αξίζει να σημειωθεί ότι 3.22" πριν τη λήξη του αγώνα ο ΝΒΑer Ντιρκ Νοβίτσκι κάθισε στον πάγκο σηκώνοντας «λευκή σημαία», απέναντι στην ανωτερότητα της Εθνικής μας. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκε ο Παπαλουκάς που σημείωσε 22 πόντους.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ έκανε την ακόλουθη δήλωση :"Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που γέμισε χαρά και υπερηφάνεια όλη την Ελλάδα".

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, δήλωσε:

    «Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, η ομάδα που πριν 18 χρόνια έκανε τους Έλληνες υπερήφανους, κατέκτησε και πάλι την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.

    Ο Αθλητισμός αναδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, σε μεγάλο εθνικό κεφάλαιο το οποίο, όλες και όλοι μαζί οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

    Στους παίκτες μας, στον προπονητή και τους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Τους εύχομαι να συνεχίζουν την προσπάθειά τους με το ίδιο πάθος, την ίδια μεθοδικότητα και κυρίως με τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα που τους διακρίνει».

    Δήλωση για την μεγάλη επιτυχία της εθνικής μπάσκετ έκανε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Απο βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια μου στους παίκτες, τον δημιουργό και εμψυχωτή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, και την Ομοσπονδία, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οπου η Ελλάδα δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, πιστεύει το όνειρο της, στηρίζεται σε αρχές και αξίες, στη συλλογικότητα των ατομικών ταλέντων, στην ομοψυχία και έχει τη στήριξη του λαού, πάντα πετυχαίνει. Η Εθνική μας Ομάδα συνεχίζει τη θρυλική πορεία της δεκαετίας του ΄80, μας κάνει περήφανους, και δείχνει ότι, η Ελλάδα μπορεί, αξίζει και προχωρά».

    Η πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα έστειλε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα: "Θερμά συγχαρητήρια για το θρίαμβο σας που μας γεμίζει ενθουσιασμό και συγκίνηση. Κατακτήσατε επάξια την ευρωπαϊκή κορυφή και χαρίσατε στην πατρίδα μας μια ακόμα σπουδαία διεθνή αθλητική διάκριση, κάνοντας όλους τους Ελληνες υπερήφανους. Γιορτάζουμε μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία σας".

    Επίσης, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά μετά τη νίκη της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ εξέφρασε τα συγχαρητήρια της με την εξής δήλωση:

    «Η ελληνική ψυχή μίλησε και πάλι. Οι διεθνείς μας είχαν πίστη, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα.. Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Παναγιώτη Γιαννάκη για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.»

    «Τα παιδιά της Ελλάδας μας ανέβασαν στον ουρανό. Θερμά συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Γιαννάκη, στους παίκτες, στην Ομοσπονδία και σε όλους όσους, με τη δική τους προσπάθεια, η ομάδα έφτασε στην κορυφή», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός από το Βελιγράδι.

    Ο κ. Ορφανός θα υποδεχθεί σήμερα Δευτέρα, τους Πρωταθλητές Ευρώπης στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η τελετή υποδοχής θα γίνει στην αίθουσα VIP.

    Εν τω μεταξύ, μεγάλο πανηγύρι είχε στηθεί χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας .Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας για να γιορτάσουν την μεγάλη νίκη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη, στην Πατησίων στο ύψος της Χαλκοκονδύλη, στην Πειραιώς και την Αγίου Κωνσταντίνου στο ύψος της Σωκράτους καθώς και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας, για να διευκολύνει τον κόσμο που κατευθύνονταν στην Ομόνοια με ελληνικές σημαίες για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις.

    Επίσης, εκατοντάδες Θεσσαλονικέων, από κάθε γωνιά της πόλης, του κέντρου και των περιφερειακών δήμων, ξεχύθηκαν στους δρόμους με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους και την πλατεία Λευκού Πύργου, και πανηγύρισαν τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Το κεντρικό σημείο ήταν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μετά το τέλος του αγώνα, δεκάδες οχήματα και δίκυκλα έκαναν τον γύρο του κέντρου της πόλης και αφού κατέφθασαν στον Λευκό Πύργο, πανηγύρισαν με ενθουσιασμό την τεράστια διάκριση. Mερικοί από τους φιλάθλους, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ανέβηκαν ακόμα και στους φωτεινούς σηματοδότες των κεντρικών σημείων, για να δώσουν ένταση στο κύμα πανηγυρισμών που ακολουθούσε, ενώ ηχητικές συσκευές έδωσαν τον τόνο της βραδιάς.

    [07] Η αποστολή των πρωταθλητών Ευρώπης έφτασε στην Αθήνα

    Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε το μεσημέρι στην αποστολή της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο μπάσκετ, η οποία έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Δύο πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μία υδάτινη αψίδα, μέσα από την οποία πέρασε το αεροπλάνο με τους δώδεκα πρωταθλητές Ευρώπης, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, το τεχνικό επιτελείο, τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής και φυσικά το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Πρώτος βγήκε από το αεροπλάνο ο Νίκος Φιλίππου, που πρόλαβε να πει «Αισθάνομαι πάντα όμορφα», ενώ ακολούθησε ο «πρωτομάστορας» της επιτυχίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης: «Αυτά τα παδιά μας έκαναν να αισθανόμαστε συγκλονισμένοι. Είναι απίστευτο. Πολύ γρήγορα έδωσαν τόσο μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ. Τώρα πρέπει να χαρούμε αυτή την όμορφη στιγμή και από αύριο δουλειά για κάτι καλύτερο».

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, υποδέχθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», την αποστολή της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, που χθες στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Καλωσορίζοντας την αποστολή, ο κ Ορφανός, δήλωσε: «Εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, καλωσορίζω τους μεγάλους νικητές. Αυτούς που 10 μέρες τώρα έστειλαν ένα μήνυμα στην Ευρώπη και χθες το επικύρωσαν. Είναι οι πρώτοι, είναι οι καλύτεροι. Τους συγχαίρουμε γιατί αυτό που οργάνωσαν με τον προπονητή τους, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, το τεχνικό επιτελείο, την ομάδα υποστήριξης, την ΕΟΚ, τον πρόεδρο της, Ανδρέα Μιαούλη και τον βασικό συμπαραστάτη του μπάσκετ, εδώ και τρεις δεκαετίες, Γιώργο Βασιλακόπουλο, έφεραν εις πέρας. Έβαλαν ένα στόχο, δούλεψαν συνειδητά, πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή και απέδειξαν ότι η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα. Έστειλαν ένα γενικότερο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ενώ την ίδια ώρα θυμηθήκαμε αυτούς που το 1987, πρωτοδοξασαν την Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, έχει την τύχη να είναι ο σύνδεσμος εκείνης της ομάδας με την τωρινή, αποδεικνύοντας ότι το μπάσκετ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Από την καρδιά μας τους ευχαριστούμε και τους αγαπούμε, γιατί μας έδωσαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε και ελπίζουμε ότι θα μας αναγκάσουν να το επαναλάβουμε. Θερμά συγχαρητήρια».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, τόνισε: «Αυτή η ημέρα ανήκει στα παιδιά και τους προπονητές. Εμείς εκ μέρους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, συγχαίρουμε δημόσια τους προπονητές και τους παίκτες της εθνικής, γιατί πράγματι επάξια κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης».

    Για συγκινητική υποδοχή έκανε λόγο ο προπονητής της Εθνικής Π.Γιαννάκης. Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη και υπομονή για να παραμείνει η ομάδα σε υψηλό επίπεδο.Απο την πλευρά του ο αρχηγός της ομάδας Μ.Κακιούζης είπε οτι "πετύχαμε κάτι πολύ μεγάλο, ελπίζουμε και στο μέλλον να έχουμε ανάλογες επιτυχίες.

    Ρουσόπουλος για το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ

    Τα θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης προς τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος «για την εξαιρετική τους προσπάθεια και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    Ο ελληνικός αθλητισμός σημείωσε μεγάλη επιτυχία κι οι έλληνες αθλητές μας έκαναν και πάλι περήφανους» τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι εντός των προσεχών ημερών, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την Εθνική μας Ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [08] Συνάντηση Καραμανλή με Παυλόπουλο και Σιούφα.

    Συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν για τη δημιουργία των πέντε "υπερπεριφερειών" που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει του Δ'ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι εντός 15 ημερών θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο, καθώς οι πέντε αυτές περιφέρειες θα διαχειριστούν σημαντικούς πόρους από το Δ'ΚΠΣ, ενώ, όπως είπε, δεν θίγονται οι 13 διοικητικές περιφέρειες.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων θα πρέπει να ενισχυθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα για αλλαγές περιφερειαρχών, είπε "ποιός είπε τέτοιο πράγμα;".

    Σε άλλη ερώτηση για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, ο υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη την εθνική ομάδα, είπε πως οι πολιτικοί αντί να κλέβουν από τη δόξα θα πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα και το μήνυμα που έστειλε η Εθνική είναι ότι τα μεγάλα πράγματα κατακτώνται με συλλογική προσπάθεια.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε απαντώντας σε συναφή ερώτηση, δεν αρνείται να δεχθεί προτάσεις, αλλά η αντιπολίτευση δεν κάνει προτάσεις.

    Συνεργασία Καραμανλή με Σιούφα

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης ενόψει και της επίσκεψής του κ. Δημ. Σιούφα στις Ηνωμένες Πολιτείες απο αύριο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι κατά την επίσκεψή του θα συμμετάσχει στο Συνέδριο του Αποδήμου Ελληνισμού και θα έχει συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα ενέργειας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητας.

    Ανέφερε ακόμη ότι το Σάββατο θα εγκαινιάσει υποκατάστημα ελληνικής επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη νίκη της εθνικής ομάδας στο μπάσκετ, ο κ. Σιούφας είπε ότι η Ελλάδα νικάει γιατί το αξίζει, έκανε δε λόγο για νέα εθνική αυτοπεποίθηση και ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξουν νίκες και στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη συλλογικότητας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2005 - 12:50:43 UTC