Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων
  • [02] Επίσκεψη της Μ.Ξενογιαννακοπούλου στη Δράμα
  • [03] Εξασθένησε ο κυκλώνας "Ρίτα".
  • [04] Στον εισαγγελέα Νάξου για το δυστύχημα στη Θήρα
  • [05] Παυλόπουλος για το ενιαίο μισθολόγιο.
  • [06] Μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους
  • [07] Προαστιακός Κόρινθος-Αθήνα
  • [08] «Επίκαιρο παράδειγμα»
  • [09] Το χρυσό μετάλλιο στο ευρωμπάσκετ διεκδικεί απόψε η εθνική
  • [10] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο μπάσκετ

  • [01] Αλογοσκούφης για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων

    Στοχευμένα μέτρα στον Προυπολογισμό του 2006 για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την βελτίωση του επιπέδου των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως έπραξε και πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2005 στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ είχαν χορηγηθεί διπλάσιες του πληθωρισμού.

    Κεντρικός άξονας των επαφών του κ. Αλογοσκούφη στην αμερικανκή πρωτεύσουσα ήταν η προώθηση της Ελλάδος ως πύλη των επενδύσεων στην περιοχή της Ν. Α Ευρώπης. Ο υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε εξαιρετικό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην περιοχή στη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε. Οπως είπε η Ελλάδα αποτελεί κέντρο της ευρύτερης περιοχής, στην οποία οι ελληνικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 δις. ευρω.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά την υποβάθμιση της Ελλάδος, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο ήταν το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί ιστορικά . Συμπληρώνοντας το υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι αναγνωρίζουν την ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομκής κατάστασης της χώρας, η οποίας αντανακλάται στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος. Ωστόσο υπογράμμισε ότι θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό και να «μην μείνουμε στη μέση του δρόμου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αλλωστε και ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι η δημιοσιονομική προσαρμογή παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

    Ανέφερε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2006 μέσω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών, μέτρων για τη συγκράτηση του δανεισμού των δημόσιων επχειρήσεων και οργανισμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και συστηματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επαναβεβαίωσε ότι στόχος για το 2006 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση προωθεί προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία όπως είπε υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό, που είναι υψηλότερος απο το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, το νέο νομικό πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ετυελιξίας στην αγορά εργασίας και το ωράριο των καταστημάτων.

    Γκαργκάνας για Δάνεια

    Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά.

    Ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ανησυχία του για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των δανείων, αλλά και τις δυνατότητες των νοικοκυριών, να εξυπηρετούν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    Αποκαλύπτοντας το στίγμα των μέτρων που προτίθεται να λάβει η Ττε ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι έχει ζητηθεί απο τις Τράπεζες να υιοθετήσουνν αυστηρότερες διαδικασίες έγκρισης των δανείων, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν , η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν απο τις Τράπεζες, το ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη που απαιτείται για την εξυπηρέτηση του δανείου να μην υπερβαίνει ορισμένα όρια.

    Ταυτόχρονα όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος, προτίθεται να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται και στα «γκισέ» οι αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης των δανειοληπτών.

    Επίσης η ΤτΕ θα αναθέσει στην ICAP, τη διενέργεια νέας έρευνας προκειμένου να αποτυπωθεί ο βαθμός υπερχρέωσης των νοικοκυριών, αλλά σε σχέση με το εισόδημά τους. Όπως εξήγησε ο κ. Γκαργκάνας, στόχος είναι να διαπιστώσουμε, από τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί, ποια εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.

    [02] Επίσκεψη της Μ.Ξενογιαννακοπούλου στη Δράμα

    Με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε σήμερα στη Δράμα η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ανατολική Μακεδονία.

    Στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την ανάδειξη των υποψήφιων στον Αβ και Ββ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε την ανάγκη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αντιδράσουν στη συνεχιζόμενη αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Η γραμματέας του Κινήματος επισκέφθηκε το Επιμελητήριο της Δράμας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του φορέα και επιχειρηματίες του Νομού. Στην συνέχεια, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής που χαρακτηρίζει την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι δύσκολη η συγκυρία της εποχής, με τους Έλληνες να ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει τις πολιτικές του. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνεται ένα άλλο σχέδιο για τη χώρα, το οποίο θα αποδεικνύει ότι δεν αποτελούν μονόδρομο οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνολικά οι δεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κομμάτων αυτού του χώρου στην Ευρώπη. Όπως είπε, υπάρχει αισιοδοξία στο κόμμα ότι θα είναι νικηφόρα η εκλογική μάχη, όποτε κι αν γίνει.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Δράμα, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπου συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες.

    [03] Εξασθένησε ο κυκλώνας "Ρίτα".

    Σχεδόν 1,14 εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό στο Τέξας, στη Λουιζιάνα και στο Μισισίπι, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ρίτα, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, ενω έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

    Στην κομητεία Χάμφρεϊ του βόρειου Μισσισσιππή ένα άτομο έχασε τη ζωή του από ανεμοστρόβιλο που αποκόπηκε από τον κυκλώνα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο κυκλώνας Ρίτα πρόκειται να κοστίσει "από 2,5 ως 6 δισεκατομμύρια δολάρια" στις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι υπολογιζόταν επειδή ο κυκλώνας εξασθένησε πριν πλήξει την ακτή.

    Οι ζημιές σε ασφαλισμένα αγαθά που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας Κατρίνα υπολογίζονται μεταξύ 14 και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο απολογισμός του κυκλώνα έφθασε έτσι τους 26 νεκρούς, οι 24 εκ των οποίων βρήκαν το θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά την διάρκεια της εκκένωσης των περιοχών που επρόκειτο να πλήξει ο κυκλώνας.

    Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους δήλωσε «περήφανος» για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές, που ήταν «καλά οργανωμένες και προετοιμασμένες», αντιμετώπισαν το νέο πλήγμα από τον κυκλώνα Ρίτα.

    Η εικόνα του Αμερικανού προέδρου είχε τρωθεί μετά το πλήγμα του κυκλώνα Κατρίνα. Ο Μπους είχε παραδεχθεί ότι υπήρξαν «σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την αντίδρασή μας σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης».

    Το επιτελείο του προέδρου ελπίζει ότι η αντιμετώπιση του κυκλώνα Ρίτα θα βελτιώσει την δημόσια εικόνα του. Ο Μπους αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνα πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

    [04] Στον εισαγγελέα Νάξου για το δυστύχημα στη Θήρα

    Στον εισαγγελέα Νάξου θα οδηγηθούν σήμερα οι τρείς υπεύθυνοι του έργου κατασκευής του στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης το οποίο κατέρρευσε χθες με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας και να τραυματιστούν άλλα επτά άτομα, έξι αλλοδαποί τουρίστες και ένας Έλληνας, εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά.

    Χθες συνελήφθησαν στη Σαντορίνη ο μηχανικός-ηλεκτρολόγος Διαμαντής Δεληγιάννης και ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Σακελλαρόπουλος ενώ στο αεροδρόμιο του νησιού την ώρα που έφτασε από την Αθήνα και ο επιβλέπων μηχανικός της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει το έργο Παύλος Τομπακίδης. Και οι τρεις κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης ενώ με σήμα που εστάλη στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων αναζητείται και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Φυντικίδης που επέβλεπε τις εργασίες από πλευράς της Αρχαιολογικής εταιρείας.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης διέταξε έρευνα σε βάθος ενώ θα συγκροτηθεί και επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αστοχία υλικού ή κάποιο λάθος στα υποστυλώματα τα οποία υποχώρησαν από το βάρος.

    [05] Παυλόπουλος για το ενιαίο μισθολόγιο.

    Εξομοίωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων «προς τα πάνω» προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής». Ερωτηθείς για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι θα δίνει την ίδια αμοιβή στους υπαλλήλους που θα κάνουν την ίδια δουλειά. Ο κ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι δεν εξαγγέλλει τίποτε αυτή τη στιγμή καθώς «βρισκόμαστε σε διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης» αναφέρει ωστόσο ότι «θα υπάρξει μια εξομοίωση των μισθών των υπαλλήλων, αλλά προς τα πάνω. Δεν κόβουμε κανένα επίδομα. Εξομοιώνουμε μισθολογικά προς τα πάνω εκείνους οι οποίοι σήμερα αδίκως δεν παίρνουν τα επιδόματα αυτά». Επισημαίνει πάντως ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέα επιδόματα στο μέλλον.

    Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ και τους νεοπροσλαμβανόμενους σε αυτές, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «η αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ δεν θίγεται ούτε κατά κεραία». Το ΑΣΕΠ, προσθέτει, αποτελεί εγγύηση και «καλά θα κάνουν κάποιοι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην το πετροβολούν».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος μιλά για τις καινοτομίες του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται η εισαγωγή περισσότερων αντικειμενικών κριτηρίων στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων, η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών και η αύξηση των αρμοδιοτήτων στους κατώτερους βαθμούς.-

    [06] Μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους

    Στοχευμένα μέτρα στον Προυπολογισμό του 2006 για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την βελτίωση του επιπέδου των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως έπραξε και πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2005 στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ είχαν χορηγηθεί διπλάσιες του πληθωρισμού.

    Κεντρικός άξονας των επαφών του κ. Αλογοσκούφη στην αμερικανκή πρωτεύσουσα ήταν η προώθηση της Ελλάδος ως πύλη των επενδύσεων στην περιοχή της Ν. Α Ευρώπης. Ο υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε εξαιρετικό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην περιοχή στη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε. Οπως είπε η Ελλάδα αποτελεί κέντρο της ευρύτερης περιοχής, στην οποία οι ελληνικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 δις. ευρω.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά την υποβάθμιση της Ελλάδος, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο ήταν το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί ιστορικά . Συμπληρώνοντας το υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι αναγνωρίζουν την ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομκής κατάστασης της χώρας, η οποίας αντανακλάται στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος. Ωστόσο υπογράμμισε ότι θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό και να «μην μείνουμε στη μέση του δρόμου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αλλωστε και ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι η δημιοσιονομική προσαρμογή παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

    Ανέφερε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2006 μέσω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών, μέτρων για τη συγκράτηση του δανεισμού των δημόσιων επχειρήσεων και οργανισμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και συστηματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επαναβεβαίωσε ότι στόχος για το 2006 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση προωθεί προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία όπως είπε υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό, που είναι υψηλότερος απο το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, το νέο νομικό πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ετυελιξίας στην αγορά εργασίας και το ωράριο των καταστημάτων.

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη στον "Τύπο της Κυριακής" για αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

    Συνέντευξη, με πρωτοσέλιδο τίτλο «μειώσεις φόρων για όλους», παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι στα όρια του πληθωρισμού, και των συντάξεων σε ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός δηλώνει ότι «θα δώσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις» στους μισθούς, οι οποίες θα κινούνται στα όρια του πληθωρισμού, ενώ για τις συντάξεις, «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε παραπάνω από τους μισθούς και ασφαλώς θα υπάρξει μια πιο σημαντική αύξηση στο ΕΚΑΣ και στον ΟΓΑ».

    Για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ο κ. Αλογοσκούφης βεβαιώνει ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2006 και υποστηρίζει ότι η πολιτική των επόμενων χρόνων θα πρέπει να επικεντρώνεται στις αυξήσεις των βασικών μισθών ώστε να πάψουν τα επιδόματα να έχουν τη σημασία που έχουν.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πορεία των δαπανών όχι όμως και των εσόδων: «η φοροδιαφυγή, η οποία είχε γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί στο βαθμό που θα θέλαμε»: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τελικά η φοροδιαφυγή είναι φοροκλοπή και εις βάρος της πλειοψηφίας».

    Για τους φορολογικούς συντελεστές, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι ο κεντρικός συντελεστής πρέπει να μειωθεί από το 30% στο 25% και ο ανώτατος συντελεστής να μειωθεί και να επιβάλλεται σε αυξημένα επίπεδα εισοδήματος. Όσο για το αφορολόγητο, «σκοπεύουμε να το ανεβάσουμε στα 12.000 ευρώ» λέει ο κ. Αλογοσκούφης και επαναλαμβάνει ότι η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα είναι «σταδιακή».

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ θα είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή τον προσεχή Νοέμβριο ενώ για το θέμα της άρσης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, λέει ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόζεται «κατά περίπτωση».

    Για τo άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δηλώνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ για τις συγχωνεύσεις των φορέων του Δημοσίου λέει ότι «θα πάμε με μετριοπάθεια».

    Τέλος, τονίζει ότι το «μαύρο σύννεφο» του ασφαλιστικού είναι στον ορίζοντα και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προτού βρεθεί από πάνω μας.-

    [07] Προαστιακός Κόρινθος-Αθήνα

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έναρξη λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Κόρινθος-Αθήνα. Αύριο το πρωί πραγματοποιείται πλήρες δρομολόγιο του προαστιακού και επίσημος επιβάτης του συρμού που θα ξεκινήσει από το σταθμό της Νερατζιώτισσας θα είναι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο κ. Λιάπης αναμένεται να ανακοινώσει το πότε θα αρχίσει η εμπορική λειτουργία των δρομολογίων του προαστιακού, καθώς και το ύψος του εισιτηρίου για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ένας επιβάτης που παίρνει τον προαστιακό από την Κόρινθο θα μπορεί να μεταβεί είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", είτε να μεταβιβαστεί στο άλλο δίκτυο του προαστιακού προς Χαλκίδα, όταν θα λειτουργήσει αργότερα.

    [08] «Επίκαιρο παράδειγμα»

    Με την καθιερωμένη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, με τον πανηγυρικό της ημέρας από τον κ. Ιωάννη Καλλιόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και των στρατιωτικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 184ης επετείου της απελευθέρωσης της Τρίπολης, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Είμαι ευτυχής γιατί είμαι εδώ σήμερα, μια ιστορική μέρα για ολόκληρο τον ελληνισμό και το Έθνος. Το παράδειγμα των μαχητών της Τριπολιτσάς είναι συνεχώς επίκαιρο και νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα και μια μνήμη που πρέπει να μένει πάντα αξέχαστη σε όλους τους Έλληνες".

    [09] Το χρυσό μετάλλιο στο ευρωμπάσκετ διεκδικεί απόψε η εθνική

    Το γνώριμο σχήμα του Παναγιώτη Γιαννάκη, με παράταξη τριών γκαρντ (Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Ζήση), είχε αποτέλεσμα και στη δεύτερη περίοδο. Οι διεθνείς «έσπασαν» την άμυνα της Γερμανίας, κέρδισαν τη «μάχη» των ριμπάουντ και «διαβάζοντας» τον αντίπαλο είχαν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα μέχρι το ημίχρονο, που βρήκε την Εθνική μας στο +7 (39-32), αφού ο Νοβίτσκι ακριβώς με την εκπνοή ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του τονίζει ότι με τη μεγάλη νίκη και τη συγκλονιστική τους προσπάθεια οι διεθνείς μας έκαναν περήφανους όλους τους Ελληνες. Ευχήθηκε, δε, στο σημερινό τελικό να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή κορυφή.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον προπονητή και τους παίκτες της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, με αφορμή την πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βελιγραδίου: «Θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη σας επιτυχία και κυρίως για την καταπληκτική σας προσπάθεια. Μας κάνατε όλους υπερήφανους. Σας εύχομαι να ανεβείτε στο βάθρο του πρωταθλητή Ευρώπης».

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, έκανε την παρακάτω δήλωση, που ουσιαστικά ήταν μήνυμα προς τους διεθνείς μας:

    «Η ελληνική ψυχή και το ταλέντο σας καθήλωσαν, ακόμη μια φορά, την ομάδα της Γαλλίας. Ήδη έχετε κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά ολόκληρου του Ευρωπαϊκού κόσμου του μπάσκετ. Είμαι βέβαιος ότι και στο μεγάλο τελικό, θα κάνετε ότι πρέπει, για να ανέβετε στο μεγαλύτερο σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005. Σας το Εύχομαι και μαζί μου όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    «Η χθεσινή νίκη των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και η πρόκριση τους στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό.

    Για τον αποψινό τους αγώνα, τους συνοδεύουν οι ευχές όλων μας για μια νέα μεγάλη νίκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε: ««Συγχαρητήρια για την εξαιρετική αθλητική σας προσπάθεια.

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία και στον τελικό.»

    [10] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο μπάσκετ

    Η Εθνική μας Ομάδα μπάσκετ των Ανδρών, μετά από 18 χρόνια, επέστρεψε στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη επικράτησε άνετα 78-62 της Γερμανίας, στον τελικό του 34ου Ευρωμπάσκετ, που ολοκληρώθηκε απόψε στο Βελιγράδι και κατέκτησε την πρώτη θέση της διοργάνωσης και της καρδιάς των απανταχού φιλάθλων της «επίσημης αγαπημένης». Αξίζει να σημειωθεί ότι 3.22" πριν τη λήξη του αγώνα ο ΝΒΑer Ντιρκ Νοβίτσκι κάθισε στον πάγκο σηκώνοντας «λευκή σημαία», απέναντι στην ανωτερότητα της Εθνικής μας. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκε ο Παπαλουκάς που σημείωσε 22 πόντους.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά το τέλος του αποψινού τελικού αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ έκανε την ακόλουθη δήλωση :"Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που γέμισε χαρά και υπερηφάνεια όλη την Ελλάδα".

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, η ομάδα που πριν 18 χρόνια έκανε τους Έλληνες υπερήφανους, κατακτά σήμερα και πάλι την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.

    Ο Αθλητισμός αναδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, σε μεγάλο εθνικό κεφάλαιο το οποίο, όλες και όλοι μαζί οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

    Στους παίκτες μας, στον προπονητή και τους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Τους εύχομαι να συνεχίζουν την προσπάθειά τους με το ίδιο πάθος, την ίδια μεθοδικότητα και κυρίως με τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα που τους διακρίνει».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ :

    «Απο βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια μου στους παίκτες, τον δημιουργό και εμψυχωτή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, και την Ομοσπονδία, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οπου η Ελλάδα δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, πιστεύει το όνειρο της, στηρίζεται σε αρχές και αξίες, στη συλλογικότητα των ατομικών ταλέντων, στην ομοψυχία και έχει τη στήριξη του λαού, πάντα πετυχαίνει. Η Εθνική μας Ομάδα συνεχίζει τη θρυλική πορεία της δεκαετίας του ΄80, μας κάνει περήφανους, και δείχνει ότι, η Ελλάδα μπορεί, αξίζει και προχωρά».

    Η πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα έστειλε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

    "Θερμά συγχαρητήρια για το θρίαμβο σας που μας γεμίζει ενθουσιασμό και συγκίνηση. Κατακτήσατε επάξια την ευρωπαϊκή κορυφή και χαρίσατε στην πατρίδα μας μια ακόμα σπουδαία διεθνή αθλητική διάκριση, κάνοντας όλους τους Ελληνες υπερήφανους. Γιορτάζουμε μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία σας".

    Επίσης, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά μετά τη νίκη της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ εξέφρασε τα συγχαρητήρια της με την εξής δήλωση:

    «Η ελληνική ψυχή μίλησε και πάλι. Οι διεθνείς μας είχαν πίστη, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα.. Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Παναγιώτη Γιαννάκη για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.»

    «Τα παιδιά της Ελλάδας μας ανέβασαν στον ουρανό. Θερμά συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Γιαννάκη, στους παίκτες, στην Ομοσπονδία και σε όλους όσους, με τη δική τους προσπάθεια, η ομάδα έφτασε στην κορυφή», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός από το Βελιγράδι.

    Ο κ. Ορφανός θα υποδεχθεί σήμερα Δευτέρα, τους Πρωταθλητές Ευρώπης στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η τελετή υποδοχής θα γίνει στην αίθουσα VIP.

    Εν τω μεταξύ, μεγάλο πανηγύρι έχει στηθεί στο κέντρο της Αθήνας .

    Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην πλατεία Ομονοίας αψηφώντας την βροχή που έπεφτε μέχρι πριν από λίγο για να γιορτάσουν την μεγάλη νίκη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη, στην Πατησίων στο ύψος της Χαλκοκονδύλη, στην Πειραιώς και την Αγίου Κωνσταντίνου στο ύψος της Σωκράτους καθώς και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας, για να διευκολύνει τον κόσμο που κατευθύνεται στην Ομόνοια με ελληνικές σημαίες για να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις.

    Εδώ και αρκετή ώρα επίσης έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και στην πλατεία Κανάρη στον Πειραιά ενώ τα κορναρίσματα και οι φωνές σε όλο το Λεκανοπέδιο δείχνουν ότι η Αθήνα θα μείνει ξύπνια για ώρες ακόμα.

    Επίσης, εκατοντάδες Θεσσαλονικέων, από κάθε γωνιά της πόλης, του κέντρου και των περιφερειακών δήμων, ξεχύθηκαν στους δρόμους με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους και την πλατεία Λευκού Πύργου, για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, να κατακτήσει το χρυσό μετάλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το κεντρικό σημείο είναι στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου από νωρίς είχε στηθεί γιγαντοοθόνη για να παρακολουθήσουν οι πολίτες απευθείας τον μεγάλο τελικό.

    Μετά το τέλος του αγώνα, δεκάδες οχήματα και δίκυκλα έκαναν τον γύρο του κέντρου της πόλης και αφού κατέφθασαν στον Λευκό Πύργο, πανηγύρισαν με ενθουσιασμό την τεράστια διάκριση. Mερικοί από τους φιλάθλους, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ανέβηκαν ακόμα και στους φωτεινούς σηματοδότες των κεντρικών σημείων, για να δώσουν ένταση στο κύμα πανηγυρισμών που ακολουθούσε, ενώ ηχητικές συσκευές έδωσαν τον τόνο της βραδιάς.

    Ανδρες της Τροχαίας προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κυκλοφορίας, ενώ κατά κύματα κατευθύνονται προς το κέντρο πεζοί πολίτες όλων των ηλικιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης (Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας, Εγνατία και στην παραλιακή λεωφόρο). Με εντολή του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης φωταγωγήθηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2005 - 7:19:39 UTC