Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καρμανλή - Παυλόπουλου
  • [02] «Σημαντικές συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις στη συνάντηση Παπανδρέου - Αλαβάνου»
  • [03] Λιάπης: «Σε τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή»
  • [04] Συνάντηση Μολυβιάτη με Γάλλο ΥΠΕΞ
  • [05] Στα ημιτελικά του ευρωμπάσκετ προκρίθηκε η εθνική

  • [01] Συνάντηση Καρμανλή - Παυλόπουλου

    Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν για τους δύο κώδικες που προωθεί το υπουργείο, καθώς και για την έναρξη του διαλόγου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για επίσκεψη στο Παρίσι. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και το απόγευμα με το γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    [02] «Σημαντικές συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις στη συνάντηση Παπανδρέου - Αλαβάνου»

    Στη σημερινή συνάντηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Αλαβάνου διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις, δήλωσε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Αλαβάνος στις δηλώσεις του.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπειών των κομμάτων τους, συζήτησαν το θέμα της Ολυμπιακής.

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σχετικά ότι «η θέση μας για την Ολυμπιακή είναι σαφής. Tην έχουμε εκφράσει και πιστεύουμε ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει η ίδια η κυβέρνηση τη θέση της για την Ολυμπιακή».

    Πιστεύουμε,προσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι «πρέπει να αναζητηθεί μία βιώσιμη, αλλά ταυτόχρονα ανταγωνιστική λύση για την Ολυμπιακή. Μια λύση που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, μια λύση που θα εξασφαλίζει την προοπτική των εργαζομένων, μια λύση που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και όλων των περιοχών της χώρας μας. Και ταυτόχρονα, μία λύση που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων».

    Οσον αφορά την πρόταση του κ.Αλαβάνου για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλης η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης διακομματικής επιτροπής ή και η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, να αναλάβει να αποτυπώσει την κατάσταση και «να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ολυμπιακής και για την βιώσιμη λύση».

    Στις δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι παρουσίασε τις προτάσεις του για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ολυμπιακής και τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «δεν είναι κοινές οι θέσεις των δύο κομμάτων» όσον αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής», ενώ για το θέμα της εξεταστικής είπε ότι διαπίστωσε «θετικό προβληματισμό» εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή «ο οποίος θαυμάζει το ιρλανδικό μοντέλο» είπε ότι «η Ιρλανδική εταιρεία Αιρ Λίνγκους είναι δημόσια και είναι κερδοφόρα».

    Μιλώντας ειδικότερα για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ο κ. Αλαβάνος είπε:

    «Το δεύτερο βασικό στοιχείο που θέτουμε είναι η δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής με βάση το άρθρο 149, που θα διερευνήσει την πραγματική κατάσταση της Ολυμπιακής και τις δοσοληψίες μεταξύ Ολυμπιακής και κράτους, διότι δεν έχουν καταγραφεί αυτά με σωστό τρόπο και δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε ένα ολόκληρο κράτος που πρέπει να έχουμε μια δική μας έκθεση και μελέτη για το τι γίνεται,για να στηρίξουμε τις πολιτικές μας.Δεν μπορεί η πολιτική για την Ολυμπιακή Αεροπορία να είναι χωρίς «πιλότο»".

    Απαντώντας σε ερωτηση σχετικά με την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας να γίνουν ανώτατες οι εκκλησιαστικές σχολές ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό γυρίζει την Ελλάδα πίσω στο Μεσαίωνα διότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης έρευνας και διαλόγου και όχι χώρος δογματικής προπαγάνδας». Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε τα θρησκευτικά φρονήματα να έρχονται στη θέση των κοινωνικών φρονημάτων γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δούμε κάποια μέρα και το Βαβύλη καθηγητή του Πανεπιστημίου.

    [03] Λιάπης: «Σε τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή»

    Εντός τριών εβδομάδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη για την Ολυμπιακή και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση θα την φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Πάντως, από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, αναγνώρισαν στον κ Λιάπη ότι καταβάλει ειλικρινείς και σοβαρές προσπάθειες για την εξυγίανση της Ολυμπιακής αντίθετα -όπως είπαν- από άλλα κυβερνητικά στελέχη που οδήγησαν με τις δηλώσεις τους στην υπονόμευση της εταιρίας.

    Ο υπουργός Μεταφορών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, και του υγιούς ανταγωνισμού και εναντίον των μονοπωλίων, διαβεβαίωσε ότι αναζητεί την καλύτερη δυνατή και συμφέρουσα λύση και κύριο μέλημα της είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας ενώ υπογράμμισε ότι έχει ενιαία στρατηγική, καλύπτοντας έτσι τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομίας, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε για διγλωσσία.

    Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ Λιάπης, απέφυγε να αποκαλύψει ποια είναι τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης σε περίπτωση που ναυαγήσει ο διαγωνισμός γιατί, όπως είπε, αυτό θα υπονόμευε, σε αυτή τη φάση που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Στο θέμα της προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ Λιάπης αφού σημείωσε ότι ήδη έχει προσφύγει η Ολυμπιακή τόνισε ότι « η κυβέρνηση έχει δύο μήνες περιθώριο για να σκεφτεί, να κρίνει και να αποφασίσει

    «Έχουν γνώσει οι φύλακες. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες. Θα δούμε βάσει της εξέλιξης του διαγωνισμού και θα αποφασίσουμε αν θα την κάνουμε ή όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Μεταφορών ζήτησε από όλους να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ώστε -όπως είπε- «να μην υπονομευτεί αυτή η εθνική προσπάθεια» ενώ δήλωσε επιφυλακτικός στο να δώσει περαιτέρω νομικές ερμηνείες γιατί όπως είπε μπορεί να βλάψουν την διαδικασία πώλησης της εταιρίας τη στιγμή μάλιστα που ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός ακόμα.

    «Η δική μας πολιτική βούληση είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Χρειάζεται να έχουμε όλοι χαμηλούς τόνους για να προχωρήσει η εθνική υπόθεση της οποίας έχω το μεγάλο βάρος της λύσης. Θα σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να βρει την καλύτερη δυνατή και συμφέρουσα λύση για την Ολυμπιακή. Η προσπάθεια μας αυτή είναι δύσκολη και έχει να κάνει με τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος στα οποία δεν είναι της παρούσης να τα συζητήσουμε, καθώς και με μια ιδιαίτερα σκληρή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια με τον διαγωνισμό που τρέχει. Η πολιτική μας βούληση είναι να προχωρήσει και να λήξει αίσια η λύση της ιδιωτικοποίησης. Σε δύο τρεις εβδομάδες αναμένουμε να περατωθεί και να έχουμε τις σαφείς θέσεις των επενδυτών ώστε να συζητήσουμε τη λύση με τις Βρυξέλλες. Αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός καλώς. Πάντως αν υπάρξει συμφωνία θα τη φέρουμε στη Βουλή για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Λιάπης

    Ακόμα χαρακτήρισε απλουστευτικές τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ ότι το ίδιο παρέδωσε στη ΝΔ μια καθαρή υγιή εταιρία χωρίς χρέη και τις δημιούργησε προβλήματα.

    Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για 18μηνη αδράνεια της κυβέρνησης τόνισε ότι αν ήταν έτσι δεν προχωρούσε στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ.

    «Θα μπορούσαμε να τον κηρύξουμε άγονο το δικό σας διαγωνισμό και να οχυρωθούμε πίσω από αυτό και δεν θα είχα και κανένα πολιτικό κόστος» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις του κ Βενιζέλου που έκανε λόγο για διγλωσσία της κυβέρνησης κάλυψε τόσο τον υπουργό Επικρατείας Θ Ρουσσόπουλο όσο και τον υπουργό Οικονομίας Γ Αλογοσκούφη τονίζοντας ότι υπάρχει ενότητα στη στρατηγική της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής η οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβιώσει με την μορφή που είναι σήμερα.

    «Ο κ Ρουσσόπουλος είπε το αυτονόητο ότι πρόθεση μας είναι η ιδιωτικοποίηση της ολυμπιακής. Η δήλωση του για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρίας ήταν η προέκταση μιας απαισιόδοξης προοπτικής. Ο κ Αλογοσκούφης ήταν από την αρχή συντεταγμένος με την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Δεν υπήρχαν αντιφάσεις. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο τις γενικές γραμμές του οποίου συζήτησε χθες και ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α Αλαβάνο στην συνάντηση που είχαν.

    « Η ΝΔ υπηρετεί τη φιλελεύθερη πολιτική είμαστε υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού ,εναντίον των μονοπωλίων και θέλουμε να λειτουργήσουν οι κανόνες ανταγωνισμού.

    Τέλος, σε ότι αφορά τις επισημάνσεις του προέδρου της Ολυμπιακής Εταιρίας κ Παπαγεωργίου στην εφημερίδα «Καθημερινή» τόνισε ότι εξέφρασε επιστημονικές απόψεις ενώ πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις που έδωσε στον ίδιο προσωπικά ήταν πειστικές ότι σε μια δύσκολη στιγμή πρόσφερε τις γνώσεις του για να λυθεί ένα ακανθώδες πρόβλημα.

    Από την πλευρά του ο κ Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι ήταν αυτές οι προθέσεις του κ Παπαγεωργίου όταν -όπως είπε- στο άρθρο του επεσήμανε ότι καλλιεργείται συνειδητά το κλείσιμο της εταιρίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

    «Οι υποστηρικτές για εκκαθάριση εν λειτουργία της Ολυμπιακής φαίνεται να μην έχουν καμία γνώση για το τι σημαίνει αυτό. Ο κ Παπαγεωργίου στην ουσία κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό και τον Αλογοσκούφη και τον Ρουσσόπουλο γιατί αν τον ρωτούσαν τον ίδιο τι σημαίνει δεν θα έκανα το έγκλημα αυτό στην Ολυμπιακή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ Βενιζέλος.

    Πάντως, ο κ Βενιζέλος, δήλωσε ότι αναγνώρισε στο ύφος της ομιλίας του κ Λιάπη σοβαρή και φιλότιμη προσπάθεια ενώ πρόσθεσε ότι η στάση του υπουργού Μεταφορών στο θέμα της Ολυμπιακής δείχνει το ατόπημα που έκαναν σε βάρος της άλλα στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας βεβιασμένη και βλαπτική την δήλωση για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρίας.

    Τόσο ο κ Βενιζέλος όσο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού με το να εξομοιώνει τα δικά της σχέδια, με τον νόμο 3185 του 2003.

    «Η προσπάθεια τότε η δικιά μας είχε κεντρικό πυλώνα να δημιουργήσουμε υγιή κομμάτια της νέας εταιρίας διαχωρίζοντας την από την παλιά εταιρία. Έτσι, με το νόμο 3185 πήραμε τις υγιείς βάσεις και δημιουργήσαμε μία υγιή Ολυμπιακή εταιρία. Έγινε με απόλυτη επιτυχία διότι έφτασε έτσι η νέα εταιρία να μπορεί να πετάει χωρίς να σταματήσει τις πτήσεις και χωρίς χρέη» τόνισαν μεταξύ άλλων.

    «Αυτός ο διαχωρισμός της παλιάς από την νέα εταιρία κατέρρευσε με το έγγραφο που αποστείλατε στην ΕΕ και υποστηρίζετε ότι η νέα Ολυμπιακή εταιρία είναι καθολικός διάδοχος της παλιάς» επεσήμανε ο κ Βερελής ενώ κατέληξε, απευθύνομενος προσωπικά στον κ Λιάπη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι κάνατε μια ειλικρινή προσπάθεια για την εξυγίανση της Ολυμπιακής αλλά δυστυχώς υπονομεύτηκε από άλλους που δεν ήθελαν να μακροημερεύσει η εταιρία».

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επέρριψαν ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στου ΠΑΣΟΚ, ότι με τους χειρισμούς τους οδήγησαν την Ολυμπιακή σε απαξίωση ενώ επανέλαβαν την πρόταση τους για δημόσιο φορέα.

    Εξάλλου από το Παρίσι, η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περίοδο 1999 - 2004, Λογιόλα ντε Παλάθιο, αρμόδια για τις Μεταφορές, δήλωσε τα εξής:

    «Θέλω να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιτρέπω σε κανέναν να σπιλώνει με αθλιότητες την αντικειμενική και διαυγή διαχείριση του φακέλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου με αρμοδιότητα για τις μεταφορές.

    Το Κολέγιο των επιτρόπων αποφάσισε ομόφωνα το Δεκέμβριο του 2002 για έναν φάκελο που εκκρεμούσε επί μια δεκαετία και τον οποίο διαχειρίστηκαν τρεις επίτροποι και εκατοντάδες άξια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι υπερήφανη για όλους τους συνεργάτες μου εκείνης της εποχής, πρότυπα ήθους και επαγγελματισμού».

    [04] Συνάντηση Μολυβιάτη με Γάλλο ΥΠΕΞ

    Τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών κ. Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί συνάντησε αργά σήμερα το απόγευμα ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης που βρίσκεται από χθες στη γαλλική πρωτεύουσα. Στόχος της συνάντησης - όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μολυβιάτης - ήταν η προετοιμασία των αυριανών συναντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Καραμανλή με το Γάλλο πρόεδρο κ. Ζακ Σιράκ και το Γάλλο πρωθυπουργό κ. Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν γιά τις διμερείς σχέσεις στον πολιτικό, αμυντικό, και οικονομικό τομέα, αλλά και για τη συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως εξήγησε ο κ. Μολυβιάτης το θέμα της διεύρυνσης και η Τουρκία αποτέλεσαν ιδιαίτερο θέμα συζήτησης με το Γάλλο ομόλογό του. "Συζητήσαμε τη θέση της Γαλλίας - είπε ο υπουργός - η οποία είναι πολύ γνωστή στο θέμα αυτό, όπως και τη θέση της Ελλάδας, που άλλωστε εκφράστηκαν στο κείμενο της αντιδήλωσης της Ευρώπης στη δήλωση της Τουρκίας. Στο κείμενο αυτό ικανοποιήθηκαν όλες οι θέσεις της πλευράς μας. Το κείμενο δίνει πραγματικά μία ικανοποιητική απάντηση στα προβλήματα που προκλήθησαν από τη δήλωση της Τουρκίας", είπε ο Ελληνας υπουργός και πρόσθεσε :

    "Το επόμενο, ίσως και σημαντικότερο κείμενο που αποτέλεσε αντικείμενο μακρών διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες, είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο, που προσδιορίζει σε γενικές γραμμές την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη. "

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε το γεγονός ότι για το κείμενο αυτό η Ελλάδα διεξήγε "σκληρές διαπραγματεύσεις" και έχει ήδη κλείσει σε ο,τι αφορά τα ελληνικά θέματα. Δεν έχει όμως πάρει την τελική έγκριση διότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν επιφυλάξεις σε άλλα θέματα. Εφόσον εγκριθεί τελικά - είπε ο υπουργός - και αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, "πιστεύω ότι βαθμιαία, σταδιακά, θα ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Μία εποχή ειρήνης και συνεργασίας που θα αποβεί προς όφελος του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα βρεί λύση και το Κυπριακό. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία μεγάλη υπηρεσία που προσφέρει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στον ελληνικό λαό, αλλά και στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας", κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης.

    Από τη γαλλική πλευρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ντενίς Σιμονό χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο υπουργών ως "εξαιρετική" καθότι διαπιστώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών τόσο στα διμερή θέματα όσο και στα ευρωπαϊκά.

    "Είμαστε πάνω στις ίδιες γραμμές - είπε ο κ. Σιμονό - που μας επιτρέπουν να προχωρούμε μαζί ειδικά στα θέματα της Ευρώπης που είναι πολύ σημαντικά τόσο γιά τη Γαλλία, όσο και γιά την Ελλάδα."

    Ο κ. Σιμονό τόνισε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη διμερή συμφωνία για συνεργασία των δύο χωρών για θέματα ασφάλειας και άμυνας πού πρόκειται να υπογραφεί αύριο.

    [05] Στα ημιτελικά του ευρωμπάσκετ προκρίθηκε η εθνική

    Στα ημιτελικά του 34ου Ευρωμπάσκετ προκρίθηκε η εθνική για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια, αφού η τελευταία ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης το 1997. Ο «Ρώσος» Θοδωρής Παπαλουκάς της ΤΣΣΚΑ στέρησε από τους «φίλους του» μία θέση στην τετράδα, αφού οδήγησε την ελληνική ομάδα σε νίκη 66-61, με 23 πόντους που πέτυχε στον προημιτελικό του «Μπεογκράτσκα Αρένα». Πλέον, οι διεθνείς μας περιμένουν να μάθουν την αντίπαλό τους που θα είναι η νικήτρια της αναμέτρησης Λιθουανία-Γαλλία (σήμερα 21.30 ώρα Ελλαδας). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα με τη σημερινή της νίκη εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας.

    Δεν ήταν, όμως μόνο ο Παπαλουκάς, ήταν και ο Ντικούδης (11π.) και ο Χατζηβρέττας (9π.) και τα 11 ριμπάουντ του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη, που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Ένα μεγάλο παιχνίδι έψαχναν οι διεθνείς μας, κι αυτό ήρθε σήμερα απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης το είχε δηλώσει: «Το όνομα της αντιπάλου σε προδιαθέτει να αποδώσεις». Βγήκε αληθινός και η Ελλάδα επιστρέφει στις τέσσερις της Ευρώπης, έστω κι αν οι δύο κορυφαίοι παίκτες της Διαμαντίδης και Παπαδόπουλος δεν ήταν αυτοί που έπρεπε. Ο Δήμος Ντικούδης ανέβηκε πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες μόλις ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας και άπλωσε το χέρι του προς τους Έλληνες φιλάθλους. «Σ` εσάς το χαρίζουμε, για σας το κάναμε,» φώναζε και μετά έγινε ένα κουβάρι με τους συμπάικτες του.

    Τα δεκάλεπτα: 13-2, 33-26, 40-44, 61-66


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2005 - 21:07:25 UTC