Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • [02] Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί δηλώνει ο πρωθυπουργός
  • [03] Μηνύματα προς Αγκυρα-Σκόπια
  • [04] Ικανοποίηση από την αντιδήλωση της ΕΕ
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου-Αλαβάνου
  • [06] Με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Π.Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.
  • [07] Αυστηρά μηνύματα Παπούλια προς Άγκυρα και Σκόπια.

  • [01] Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

    Την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και ασφαλή στο επιβατικό κοινό, επανέλαβε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, στη διάρκεια παρουσίασης τοιχογραφίας με θέμα «Έξυπνες-συνδυασμένες μετακινήσεις για μια βιώσιμη πόλη», που δημιουργήθηκε στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα μετακινήσεων, με κεντρικό σύνθημα «στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου».

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί πλέον σβ ένα διεθνή θεσμό, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία προώθησης του μηνύματος υπέρ της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα οι μετακινήσεις για το κοινό θα είναι δωρεάν από τις 5 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, σε όλα τα ΜΜΜ.

    Ο κ.Λιάπης χαρακτήρισε ρεαλιστικό και επιτεύξιμο το στόχο να φτάσει το 50% μέχρι το 2007 το σύνολο των μετακινήσεων με τα ΜΜΜ, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πλέον ένα εξελιγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, που παρέχει οικονομικές, γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ, ο κ.Λιάπης ρωτήθηκε και για το φλέγον θέμα των ημερών, που είναι η Ολυμπιακή. Ο υπουργός δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και αρκέστηκε να πεί ότι θα μιλάει για την Ολυμπιακή μόνο, όταν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει. «Τα πολλά λόγια κάνουν ζημιά. Και πολλές φορές προκαλούν και σύγχυση», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών.

    [02] Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί δηλώνει ο πρωθυπουργός

    Με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, θα συναντηθεί το πρωί στο Μαξίμου πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ.Καραμανλής αργότερα θα αναχωρήσει για το Παρίσι.

    Χθές στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της συνομοσπονδίας,ο κ.Καραμανλής επεσήμανε, ότι η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων για να μπει τέλος στην αταξία της αγοράς θα συνεχιστεί και επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αυτό το "δρόμο" με διάλογο, συνεννόηση και σύνθεση απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εποχή μας είναι , εποχή μεγάλων ευκαιριών αλλά και πιέσεων γι΄ αυτό και δεν αρκούν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί στο πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση και με το οποίο επιδιώκεται να τεθεί τέρμα στην αταξία της αγοράς. Πρόσθεσε δε ότι πολλά από τα προβλήματα δεν ταιριάζουν στον τόπο και την κοινωνία μας γι΄ αυτό και επιδίωξη είναι, σύντομα χρόνια αιτήματα του εμπορικού κόσμου να γίνουν απτή πραγματικότητα.

    Μήνυμα σε όσους στέκουν εμπόδιο στη διαμόρφωση νέου πλαισίου για το εμπόριο ότι «η εφαρμογή των νόμων αφορά τους πάντες» έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στην ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Ο υπουργός στην ομιλία του παρουσίασε τους δύο άξονες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη και ενίσχυση του εμπορίου και του επιχειρείν. Ο πρώτος αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις, που εκσυγχρονίζουν το εμπόριο, εξυγιαίνουν τη λειτουργία της αγοράς και διασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Και ο δεύτερος, τις πολιτικές για τη φορολογία, τα αναπτυξιακά κίνητρα και την πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Και τόνισε: "Η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο συνεχίζεται κανονικά σ' ολόκληρη τη χώρα. Στην πορεία αυτή θέλησαν να βάλουν εμπόδια, (με ακραίες συμπεριφορές) μικρές οργανωμένες ομάδες, στρεφόμενες εναντίον των δικαιωμάτων συμπολιτών μας και εναντίον της δυνατότητας των καταναλωτών να κάνουν τις επιλογές που δικαιούνται. Υπογραμμίζω ότι (όπως υποχρεούται) η δημοκρατικά οργανωμένη Πολιτεία προστατεύει, σε κάθε περίπτωση, τη νομιμότητα. Η εφαρμογή των νόμων αφορά τους πάντες".

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης τόνισε από την πλευρά του ότι οι έμποροι αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα τμήματα της εθνικής οικονομίας και θα πρέπει να έχουν άποψη για όσα σχεδιάζονται και επιδιώκονται από την Κυβέρνηση.

    Στην υποβολή αιτήματος προς τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την καθιέρωση "Παγκόσμιας Ημέρας Εμπορίου" προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την αποδοχή της πρότασης από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να κηρυχθεί, στη χώρα μας, η 22η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εμπορίου.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΕΕ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο αναδείχθηκε η μεγάλη προσφορά του ελληνικού εμπορίου στην οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας και την πρόοδο της κοινωνίας

    [03] Μηνύματα προς Αγκυρα-Σκόπια

    Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων ότι θα πρέπει να άρει την αδιάλλακτη στάση της προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του επισκεπτόμενου την Ελλάδα προέδρου της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ένταξη όλων των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδος και υπενθύμισε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ την οποία θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, προοπτική η οποία όμως συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας και σημείωσε ότι με την απόρριψη της προτάσεως Νίμιτς από την πολιτική ηγεσία της γείτονος την άνοιξη και παρά την πολυεπίπεδη στήριξη που έχει λάβει από την Ελλάδα κορυφώθηκε η αδιαλλαξία της η οποία προσβάλλει και το κύρος του ΟΗΕ.

    Μας προβληματίζει μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επιμένει στη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας και επιδίδεται ακόμη και σε εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, όπως υπαγορεύει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός των Εξωτερικών.

    Η λύση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με συνέπεια, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η Αγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει την υιοθέτηση και κυρίως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί πλήρης και απρόσκοπτος ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών και η χώρα να υιοθετήσει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σχετικά δε με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της επέκτασης του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Αγκυρα δυστυχώς συνόδευσε την υπογραφή αυτή με την κατάθεση δήλωσης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, προκαλώντας πολλά προβλήματα. Υπογραμμίζουμε τη σημερινή αντιδήλωση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ και περιμένουμε να αντιληφθεί πλέον η Τουρκία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προϋποθέτουν και τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή της αυτονόητης αρχής της πλήρους αναγνωρίσεως όλων των μελών της ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι υποστηρίζουμε την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο Αναν, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι επιμελώς προετοιμασμένη ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχίας.

    Αναφορικά εξάλλου με το δημοψήφισμα για το μέλλον της κρατικής ενώσεως της Σερβίας με το Μαυροβούνιο ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι θα σεβαστούμε όλοι τη λαϊκή ετυμηγορία που θα είναι εκπεφρασμένη υπό δημοκρατικές συνθήκες, αν και πρόσθεσε ότι αποτελεί πεποίθηση των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και δική μας, ότι η διατήρηση του κοινού κράτους είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να πετύχουν και οι δύο φίλοι λαοί το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και επίσης πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας που θα επιτρέψουν την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων και εκτοπισμένων, καθώς και για την αποκατάσταση των καταστροφών των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων. Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες και πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αποκτήσουν λόγο για τα ζητήματα τα οποία περιέγραψε προηγουμένως και τα οποία τους αφορούν άμεσα.

    [04] Ικανοποίηση από την αντιδήλωση της ΕΕ

    «Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας» υπογραμμίζεται ρητά στο κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, στη διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας,

    «΄Ηταν μια δύσκολη, μακρά και επίπονη διαδικασία. ΄Εχουμε μία ευτυχή κατάληξη, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συμφωνία που επετεύχθη στο ΚΟΡΕΠΕΡ αναφορικά με την αντιδήλωση της ΕΕ .

    «Η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά είδος ληξιαρχικής πράξης γέννησης της ``de facto`` αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί ότι «το κείμενο αυτό καθιστά σαφή και επιτακτική την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους -μέλους της Ε.Ε. », προσθέτοντας επίσης ότι «έχουν τεθεί στέρεες βάσεις και για την «de jure» αναγνώρισή της».

    Την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων - που αναφέρεται στην αντιδήλωση - σημαίνει μεταξύ άλλων όχι μόνο την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ανωμαλιών, όπως η κατοχή και ο εποικισμός.

    Στην αντιδήλωση τονίζεται ότι επίσης, ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών μελών».

    Το κείμενο της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην ΕΕ έχει ως εξής:

    «ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

    1.Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και των μελών της από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004. Εκφράζουν τη θλίψη τους για το ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή της υπογραφής.

    2.Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το πρωτόκολλο.

    3.Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών μελών. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

    4.Η ΕΕ και τα κράτη μέλη υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη κράτος μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

    5. Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Έτσι, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν.

    6. Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την εξέταση το 2006, της προόδου που θα συντελεστεί σε όλα αυτά τα θέματα.

    7. Στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφωνούν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή».

    Κύπρος - Eκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων

    Ικανοποίηση εξέφρασε το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία φαίνεται πως πέτυχε ό,τι ζήτησε. Είχαμε, είπε, συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν επιτευχθεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι το εκατόν τοις εκατόν, των όσων θα θέλαμε. Με βάση την αντιδήλωση, είπε, η Τουρκία δεν παίρνει διαβατήριο χωρίς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι «υπεύθυνη πολιτική παράταξη και θα τοποθετηθεί αφού πρώτα μελετήσει το περιεχόμενο της αντιδήλωσης». Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή πολιτική τοποθέτηση.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το κείμενο της αντιδήλωσης εξαλείφθησαν ως ένα βαθμό οι παγίδες που είχε συμπεριλάβει η βρετανική Προεδρία στο προσχέδιο. Αν και, είπε, ίσως να μην τίθεται θέμα θριαμβολογίας, η Κύπρος πέτυχε να έχει τόσους συμμάχους, ώστε να ανατρέψει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και να δώσει μήνυμα και προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης του Κυπριακού.

    Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το κείμενο της αντιδήλωσης συνιστά προϊόν συμβιβασμού, το οποίο δεν ικανοποιεί τα ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε αναγνώριση προ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι παρά την ύπαρξη ρητών προνοιών ως προς τις υποχρεώσεις της Αγκυρας για αναγνώριση και ισότιμη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, εν τούτοις απουσιάζουν σαφείς ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας. Προσθέτει ότι το κείμενο της αντιδήλωσης διαμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα λόγω της απαράδεκτης και μη αντικειμενικής συμπεριφοράς της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανίας. Σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του κυπριακού.

    Το κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την εκτίμηση ότι η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ούτε κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία. Αναφέρει επίσης ότι με τη συναίνεση της Κύπρου, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

    Δήλωση εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου

    «Μετά από μακρά, σύνθετη και δύσκολη, κυριολεκτικά λέξη προς λέξη, διαπραγμάτευση επήλθε συμφωνία για την απάντηση της Ε.Ε. στη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιουλίου.

    Παράλληλα, συνεχίζονται εντατικές διαβουλεύσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ε.Ε. Δηλαδή για το γενικό αλλά και δεσμευτικό πλαίσιο προαπαιτουμένων και υποχρεώσεων που οφείλει να εκπληρώσει η Τουρκία κατά τη μακρά πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε. Και αυτή η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε θετικά για την πλευρά μας.

    Ειδικότερα ως προς την ευρωπαϊκή αντιδήλωση, θέλω να τονίσω ότι είναι μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στη μονομερή τουρκική δήλωση του Ιουλίου. Είναι ένα κείμενο ιδιαίτερης σημασίας που περιλαμβάνει το σύνολο των διακηρυγμένων επιδιώξεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Το κείμενο αυτό καθιστά σαφή και επιτακτική την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση έναντι της Κυπριακήής Δημοκρατίας ως κράτους -μέλους της Ε.Ε.

    Η αντιδήλωση της Ε.Ε συνιστά είδος ληξιαρχικής πράξης γέννησης της «de facto» αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί στέρεες βάσεις και για την «de jure» αναγνώρισή της.

    Αυτές είναι εξελίξεις προφανούς βαρύτητας που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια. Εκ των πραγμάτων θέτουν και το Κυπριακό σε ένα νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο.

    Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από αδιάκοπες προσπάθειες που έγιναν, σε όλα τα επίπεδα, με αποφασιστικότητα και σαφή στρατηγική κατεύθυνση.

    Είναι αποτέλεσμα καθημερινής συνεννόησης και συνεργασίας της Αθήνας με τη Λευκωσία - πρωτίστως -, αλλά και με τους άλλους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της βρετανικής Προεδρίας».

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου-Αλαβάνου

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου,στα γραφεία του κινήματος στη Βουλή, για το θέμα της Ολυμπιακής.

    Επίσης ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης ενημερώνει σήμερα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή.

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλαβάνου

    Χθές σε κλίμα «μεγάλου προβληματισμού» για το μέλλον της Ολυμπιακής έγινε η συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποφασιστεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, πρόταση που, όπως είπε, προβλημάτισε τον πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «μία εθνική αεροπορική εταιρία με υψηλά ποιοτικά στάνταρντς».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στις δηλώσεις του τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό τα ακόλουθα θέματα:

    Πρώτο: Λόγοι ασφάλειας των πτήσεων, που είναι πολύ σημαντικοί,επιτάσσουν την ύπαρξη μιας εθνικής αεροπορικής εταιρείας με ψηλά ποιοτικά στάνταρντς, που μόνο η Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής σήμερα τα δίνει.

    Δεύτερο: Λόγοι οικονομικοί, αναπτυξιακοί, τουριστικοί αλλά και λόγοι εθνικής ασφάλειας, επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικού αερομεταφορέα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, «δεν θα θέλαμε με τίποτα η Ο.Α. να καταλήξει σε χέρια εταιρειών, όπως για παράδειγμα αυτή με την οποία έχει υπάρξει το προσύμφωνο για την πώλησή της, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση ισραηλινών και αμερικανικών κεφαλαίων».

    Οσον αφορά το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ζήτησε από τον κ. Καραμανλή «να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή, βάση του άρθρου 149 της Βουλής διότι υπάρχει ένα παρελθόν στις σχέσεις κράτους-Ολυμπιακής, που δεν είναι αυτό που μας λέει η Ε.Ε».Υπάρχουν, πρόσθεσε πολλές οφειλές του κράτους στην Ο.Α. που δεν έχουν καταγραφεί, που έχουν σχέση με τη διακίνηση υπαλλήλων, με τις εκπτώσεις που επέβαλε και το τιμολόγιο που επέβαλε το ίδιο το κράτος, με τη διακίνηση αεροπλάνων με βάση προγραμματισμούς που έχουν σχέση με συμφέροντα του κράτους και όχι με τα συμφέροντα της εταιρείας.

    Όλα αυτά, είπε ο κ. Αλαβάνος, πρέπει να διερευνηθούν και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθούν και οι προμήθειες, ειδικά του στόλου, οι οποίες έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά, ενώ επανέφερε και την πρόταση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο λαός αν επιθυμεί δημόσια ή ιδιωτική Ολυμπιακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του πρωθυπουργού στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε την συλλογιστική μας για την πρότασή για την εξεταστική επιτροπή, την οποία ζητάμε άμεσα.Προβληματίζεται για το αν και πότε θα γίνει».

    Ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ερωτηθείς σχετικώς ανέφερε ότι δεν γίνεται να αναμοχλεύσουμε τα πάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε πολωτικό κλίμα τώρα που το θέμα της Ολυμπιακής βρίσκεται σε λεπτή φάση με το διαγωνισμό σε εξέλιξη.

    ΚΚΕ και ΣΥΝ για Ολυμπιακή

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη κοροϊδία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή από την Κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές τους!» και προσθέτει ότι «ενώ εργάστηκαν και οι δύο για την ιδιωτικοποίηση της, ενώ αυτή τη "λύση" υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την παρουσιάζουν ως μόνη λύση, και μάλιστα φιλολαϊκή, ο καυγάς τους γίνεται για το ποιος είναι ικανότερος να ιδιωτικοποιεί!».

    Το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ο.Α, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «κανένας διαμελισμός, κανένα τμήμα να μην πουληθεί ή κλείσει».

    Το ΚΚΕ καλεί του εργαζομένους στην Ο.Α. «να απεγκλωβιστούν από τις καλλιεργούμενες αυταπάτες κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, να κλείσουν τα αυτιά τους στα εκβιαστικά διλήμματα και αγωνιστικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

    [06] Με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Π.Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, συναντήθηκε το πρωί στο Μαξίμου πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Το μεσημέρι ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ.Παυλόπουλος δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν για τους δύο κώδικες που προωθεί το υπουργείο, τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, καθώς και για την έναρξη του διαλόγου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι δυο Κώδικες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί και από τη Βουλή.

    Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

    Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

    και το απόγευμα με το γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Ο κ.Καραμανλής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τη νυχτα της Παρασκευής.-

    [07] Αυστηρά μηνύματα Παπούλια προς Άγκυρα και Σκόπια.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κάλεσε σήμερα την Άγκυρα "αν επιθυμεί μια ειλικρινή και ουσιαστική ενταξιακή πορεία στην ΕΕ στη βάση αρχών και αξιών, τότε θα πρέπει να ενστερνισθεί βασικές αρχές της Δημοκρατίας και να σεβασθεί χωρίς διακρίσεις τις θρησκευτικές και μειονοτικές ελευθερίες".

    Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συναντήθηκε και προς τον οποίο παρέθεσε στη συνέχεια πρόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο,ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως "η αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τα παραπάνω θέματα, εάν πρόκειται να υπάρξει αίσια κατάληξη της τουρκικής ευρωπαϊκής πορείας".

    Απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο, αλλά προφανώς και στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η εκπλήρωση της παγκοσμίου σημασίας αποστολής του Πατριάρχη εξαρτάται και από άλλους όρους, "οι οποίοι, λυπούμαι να σημειώσω, δεν είναι πάντοτε παρόντες".

    Και πρόσθεσε ότι "οι σοβαρές δυσκολίες που προκαλούνται, λόγω της θέσεως που πήρε η τουρκική κυβέρνηση, στην επίσκεψη του Πάπα Ρώμης στο Φανάρι αιφνιδίασαν ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής".

    Ο κ. Παπούλιας συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου,η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ο σεβασμός των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας αποτελούν ασφαλώς προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Εν τω μεταξύ σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων ότι θα πρέπει να άρει την αδιάλλακτη στάση της προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του επισκεπτόμενου την Ελλάδα προέδρου της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ένταξη όλων των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδος και υπενθύμισε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ την οποία θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, προοπτική η οποία όμως συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας και σημείωσε ότι με την απόρριψη της προτάσεως Νίμιτς από την πολιτική ηγεσία της γείτονος την άνοιξη και παρά την πολυεπίπεδη στήριξη που έχει λάβει από την Ελλάδα κορυφώθηκε η αδιαλλαξία της η οποία προσβάλλει και το κύρος του ΟΗΕ.

    Μας προβληματίζει μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επιμένει στη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας και επιδίδεται ακόμη και σε εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, όπως υπαγορεύει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός των Εξωτερικών.

    Η λύση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με συνέπεια, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η Αγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει την υιοθέτηση και κυρίως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί πλήρης και απρόσκοπτος ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών και η χώρα να υιοθετήσει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σχετικά δε με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της επέκτασης του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Αγκυρα δυστυχώς συνόδευσε την υπογραφή αυτή με την κατάθεση δήλωσης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, προκαλώντας πολλά προβλήματα. Υπογραμμίζουμε τη σημερινή αντιδήλωση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ και περιμένουμε να αντιληφθεί πλέον η Τουρκία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προϋποθέτουν και τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή της αυτονόητης αρχής της πλήρους αναγνωρίσεως όλων των μελών της ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι υποστηρίζουμε την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο Αναν, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι επιμελώς προετοιμασμένη ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχίας.

    Αναφορικά εξάλλου με το δημοψήφισμα για το μέλλον της κρατικής ενώσεως της Σερβίας με το Μαυροβούνιο ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι θα σεβαστούμε όλοι τη λαϊκή ετυμηγορία που θα είναι εκπεφρασμένη υπό δημοκρατικές συνθήκες, αν και πρόσθεσε ότι αποτελεί πεποίθηση των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και δική μας, ότι η διατήρηση του κοινού κράτους είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να πετύχουν και οι δύο φίλοι λαοί το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και επίσης πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας που θα επιτρέψουν την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων και εκτοπισμένων, καθώς και για την αποκατάσταση των καταστροφών των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων. Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες και πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αποκτήσουν λόγο για τα ζητήματα τα οποία περιέγραψε προηγουμένως και τα οποία τους αφορούν άμεσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2005 - 13:12:51 UTC