Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις καλές ελληνορωσικές σχέσεις επιβεβαίωσαν Καραμανλής και Πούτιν

  • [01] Τις καλές ελληνορωσικές σχέσεις επιβεβαίωσαν Καραμανλής και Πούτιν

    Με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής. Οι κ. Καραμανλής και Πούτιν, στις δηλώσεις που έκαναν πριν από το κατ' ιδίαν δείπνο που είχαν, αναφέρθηκαν στις καλές ελληνορωσικές σχέσεις, στην ανάγκη βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο Κυπριακό και στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως "ήλθα να τσεκάρουμε τα ρολόγια μας στο Κυπριακό, όπου έχουμε παραπλήσιες θέσεις", υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και είχαν συζητήσει και γι' αυτό το θέμα. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι είναι καλό για τον κυπριακό λαό να βρεθεί λύση.

    Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είχε υπογραμμίσει προηγουμένως ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής και δίκαιης διευθέτησης του προβλήματος. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τους στενούς παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το ρωσικό λαό, σημειώνοντας και την κοινή ορθόδοξη πίστη και τόνισε ότι με τον πρόεδρο Πούτιν "και σήμερα, όπως και πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις που είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιώσουν τις άριστες σχέσεις μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθεί περισσότερο, ενώ υπογράμμισε ότι "στο πλαίσιο τόσο της οικονομικής όσο και της ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας υποστηρίζουμε την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας κάτι που θα γίνει επωφελεία και των δύο πλευρών". Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην ατζέντα είναι και τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, όπου σε πολλά υπάρχει σύμπτωση απόψεων.

    Ο κ. Πούτιν επισκέπτεται ιδιωτικώς τη χώρα μας, καθότι αύριο θα μεταβεί στο Άγιο Όρος για να επισκεφθεί το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ως φάρο της Ορθοδοξίας.

    Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα ήταν αυξημένο από τα μαθητικά του χρόνια, λόγω και των φιλικών σχέσεων των δύο λαών. Έδωσε προτεραιότητα στα οικονομικά ζητήματα και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές.

    Σημείωσε ότι οι θέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε πολλά διεθνή θέματα συμπίπτουν, όπως και για θέματα των Βαλκανίων. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σοβαρό εταίρο της Ρωσίας και την ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξή της στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι "αν υλοποιηθούν τα έργα και τα σχέδιά μας, τότε μπορεί ο αγωγός φυσικού αερίου να μεταφερθεί και σε τρίτες χώρες", ενώ μίλησε και για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρικός δακτύλιος, που θα προωθηθεί και σε τρίτες χώρες.

    Επίσης, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην προώθηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Ο πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος δείπνησαν οι δυο τους (παρουσία των διερμηνέων τους) και απήλαυσαν θαλασσινούς μεζέδες και φέτα σφυρίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2005 - 20:25:06 UTC