Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Β.Πολύζος
  • [03] Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός
  • [04] Συνομιλίες του Π.Τατούλη στην UNESCO
  • [05] Συνέδριο με θέμα «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία»
  • [06] Δημοσκόπηση της Κάπα Research
  • [07] Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντάται σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [08] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ
  • [09] Ρύθμιση για καταβολή του ΛΑΦΚΑ
  • [10] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [11] Ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό

  • [01] Συναντήσεις Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ

    Συναντήσεις με τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕ, της ΕΣΕΕ και της ΚΕΔΚΕ, θα έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή΄Εκθεση Θεσσαλονίκης, την επόμενη βδομάδα.

    Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης κλήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του, να δώσει εξηγήσεις γιατί υπερψήφισε άρθρα του νομοσχεδίου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο το κόμμα του καταψήφισε. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει συνολικά το νομοσχέδιο ως «κοστούμι διαφθοράς και διαπλοκής». Ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι προέβη στη ψήφιση των συγκεκριμένων άρθρων διότι εντάσσονται στην κοινοτική Πράσινη Βίβλο για τα δημόσια έργα.

    [02] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Β.Πολύζος

    Διεγράφη με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Πιερίας Ευάγγελος Πολύζος, λόγω δηλώσεων που έκανε το πρωί της Τρίτης, με αφορμή τα όσα φέρεται να είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης. Ο κ. Πολύζος ερωτηθείς από δημοσιογράφος είχε δηλώσει ότι καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Σταύρου ζήτησε τηλεφωνικά εξηγήσεις από τον κ. Πολύζο για τις δηλώσεις που έκανε. Ο κ. Πολύζος είπε στον κ. Σταύρου ότι οι αναφορές του διαστρεβλώθηκαν και ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πει ότι υπάρχουν στελέχη που χρηματίζονται στη Νέα Δημοκρατία. Στη συνομιλία του με το γραμματέα της ΚΟ παραδέχθηκε ότι οι δηλώσεις του ήταν ανυπόστατες.

    [03] Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση στην Χαλκιδική, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη συνάντηση αναμένεται να απασχολήσουν διμερή θέματα, η διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες -μέσω των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου- και ζητήματα του διεθνούς χώρου. Ο κ.Καραμανλής αύριο θα έχει την πρώτη από τις δύο ομιλίες του, στα εγκαίνια της έκθεσης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Το Σάββατο 10/9 θα επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση ενώ θα έχει συναντήσεις αρχικά με τις διοικήσεις εταιριών και στη συνέχεια με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς». Η δεύτερη ομιλία του θα πραγματοποιηθεί επίσης στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η διοίκηση της έκθεσης, ενώ την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη 13.00μ.μ.

    Εν τω μεταξύ, τις ευχές του για την επιτυχία της διοργάνωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    [04] Συνομιλίες του Π.Τατούλη στην UNESCO

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης παραβρέθηκε στην τελετή απονομής του 4ου βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην Unesco στο Παρίσι. Πριν την έναρξη της τελετής, ο κ. Τατούλης είχε συνομιλίες στην Unesco με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού κ. Κοϊτσίρο Ματσουούρα.

    Ο κ. Τατούλης τόνισε προς τον κ. Ματσουούρα το ζωηρότατο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ζήτησε δε να συνεχίσει η Unesco να ασχολείται με το ζήτημα αυτό, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τον πίνακα της "Μόνα Λίζα" χωρίς τα μάτια της. Ο κ. Ματσουούρα από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι η Unesco δεν πρόκειται να παύσει να ενδιαφέρεται για το μεγάλο αυτό θέμα, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που υπάρχουν.

    Ο κ. Τατούλης ανέπτυξε στη συνέχεια στον κ. Ματσουούρα όπως και στον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς κ. Φρανσέσκο Μπανταρέν μια σειρά προτάσεων που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέας, εξαιρετικά δραστήριας πολιτικής της στο χώρο του πολιτισμού, όπως :

    - Την πρόθεσή της να προτείνει τη δημιουργία Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτει από πλευράς εκθεμάτων τα μνημεία της περιοχής Ν.Α. Ευρώπης, όπως και τη δημιουργία Συντονιστικού Γραφείου της Unesco στη μακεδονική πρωτεύουσα, που θα ασχολείται με τα ίδια θέματα και του οποίου τα έξοδα λειτουργίας θα καλύπτει η Ελληνική κυβέρνηση.

    - Τη σύγκληση διάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού των Μεσογειακών κρατών.

    - Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, για μια εκ νέου διευκρίνιση των κριτηρίων και του προσδιορισμού της έννοιας της εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας, για την εγγραφή των τοπίων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς Οργανισμού όπως και την πραγματοποίηση Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία προβλέπεται να γίνει το 2009 μετά την εκλογή της Ελλάδας στην Επιτροπή αυτή.

    Ο κ. Τατούλης επιβεβαίωσε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την διάσωση και την καλύτερη δυνατή συντήρηση παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων, όχι μόνον της Αγίας Σοφίας και των ελληνικών μνημείων της Μικράς Ασίας, αλλά και αυτών που βρίσκονται σε άλλες περιοχές όπως στην Καμπούλ, στην Ασία και στην Ευρώπη, επισήμανε δε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Unesco σε αυτή την προσπάθεια. Ο έλληνας υφυπουργός Πολιτισμού παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική της Ελλάδας στον χώρο του πολιτισμού δεν έχει αποκλειστικά επίκεντρο τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά έχει ως αφετηρία την ευαισθησία της έναντι των μνημείων που πρέπει να συγκινούν όλους τους πολιτισμένους πολίτες του κόσμου.

    Οι κκ. Ματσουούρα και Μπανταρέν ευχαρίστησαν τον έλληνα υφυπουργό για τη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Unesco και για την ενεργό ελληνική συμβολή σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλει η διεθνής Οργάνωση.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco πρέσβης κ. Γιώργος Αναστασόπουλος που συνόδευε τον Υφυπουργό Πολιτισμού, ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα επιδοθεί στον κ. Ματσουούρα επιταγή 350 χιλιάδων δολαρίων, με την οποία συμπληρώνει η ελληνική κυβέρνηση την συμβολή της για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ (Αφγανιστάν), όπως και επιταγή 100 χιλιάδων δολαρίων για τα μνημεία του Κοσόβου.

    Ο κ. Αναστασόπουλος παρέθεσε προηγουμένως πρόγευμα προς τιμήν του κ. Τατούλη στο οποίο παρακάθισαν όλοι σχεδόν οι πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού ( ΗΠΑ, Κίνα, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία), ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco πρέσβης της Γερμανίας,πολλοί πρέσβεις, η Γενική Υποδιευθύντρια της Unesco κα Ριβιέρ, ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής Πολιτισμού κ. Μπουσνάκι, ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και άλλοι επίσημοι.

    Ακολούθησε η τελετή επίδοσης του 4ου βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», στο ιστορικό χωριό της Περσίας Μαϊμάντ με τον αγροτο-ποιμενικό χαρακτήρα πολιτιστικού τοπίου 2000 και πλέον χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε ο έλληνας υφυπουργός Πολιτισμού και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του στους χώρους της Unesco, που παρέθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης κ. Αναστασόπουλος.

    [05] Συνέδριο με θέμα «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία»

    Την έναρξη των εργασιών διήμερου συνεδρίου, με θέμα "Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία", το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, κήρυξε το πρωί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

    "Δεν αρκεί μόνο να σε φοβούνται πρέπει και να σε αγαπούν", είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας για την εικόνα που πρέπει να έχει μια χώρα στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

    Ακολούθησε ομιλία του κ. Μολυβιάτη ο οποίος έδωσε τον ορισμό της Δημόσιας Διπλωματίας ως "το σύνολο συντονισμένων δράσεων με σκοπό την προβολή της προσωπικότητας της χώρας και την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των κρατών και των λαών".

    Ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση λέγοντας ότι ασκείται επιτυχημένα η Δημόσια Διπλωματία μεταξύ των κρατών - μελών στη βάση της αλληλεγγύης, της αποδοχής και της εκτίμησης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "η ΕΕ λειτουργεί και παράγει αποτελέσματα στη βάση της συναίνεσης και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές χώρες επιθυμούν να μετάσχουν σε αυτή. Αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμες γι αυτό" δηλαδή να λειτουργήσουν στη βάση συναίνεσης.

    Στην ομιλία του κ. Ρουσόπουλου που ακολούθησε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι "η Δημόσια Διπλωματία διαχωρίζεται σαφώς από την προπαγάνδα", και ότι στόχος είναι ο πολιτικός λόγος να είναι "πειστικός, αξιόπιστος, ειλικρινής" και συμπλήρωσε "όλα μαθαίνονται στην εποχή μας, η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν μείνει κρυφό κάτι και μαθευτεί αργότερα".

    Αναφερόμενος στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας είπε ότι "στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να στείλει ένα ενιαίο, ισχυρό μήνυμα με κάθε ενέργεια της εξωστρεφούς της δράσης. Κατέγραψε τέλος ως επιτυχημένες δράσεις, που έστειλαν ισχυρό μήνυμα για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη συμμετοχή μας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και την άσκηση της προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο Ιούλιο.

    Το συνέδριο συνεχίζεται με την ενότητα "Δημόσια Διπλωματία: Ορίζοντας το περιεχόμενο, το ρόλο και τις δυνατότητές της ως εργαλείου εξωτερικής πολιτικής". Θα μιλήσουν διπλωματικοί εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ουγγαρία. Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς , Κύρα Αδάμ και Γιώργος Καπόπουλος.

    [06] Δημοσκόπηση της Κάπα Research

    Το βαθμό αποδοχής και καταλληλότητας πολιτικών προσώπων που ενδεχομένως να είναι υποψήφιοι για το δημαρχιακό αξίωμα στους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης παρουσιάζει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Ποντίκι" με βάση δημοσκόπηση της Κάπα Research η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου του 2005, σε δείγμα 2146 νοικοκυριών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

    Τα ονόματα τα οποία τέθηκαν στην κρίση των πολιτών, όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, προέκυψαν μετά από δημοσιογραφική έρευνα των συντακτών της και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση πρόθεση ψήφου, κάτι το οποίο μπορεί να μετρηθεί μόνο όταν ανακοινωθούν όλες οι υποψηφιότητες.

    Ανάμεσα στα βασικά στοιχεία της έρευνας είναι η καταλληλότητα των πολιτικών προσώπων που προτάθηκαν στα ερωτηματολόγια. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι για Δήμαρχο Αθηναίων θεωρούν ως κατάλληλο (ναι + μάλλον ναι) την κ. Ντόρα Μπακογιάννη με ποσοστό 70,5%, τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη με 59,6%, τον κ. Γιάννη Δημαρά με 46,7%, την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου με 46,6%, τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη με 45,3%, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη με 45,3% και τον κ. Χρήστο Παπουτσή με 41,2%.

    Στη συνέχεια στον κατάλογο των προτιμήσεων είναι η κ. Λιάνα Κανέλλη (39,3%), ο κ. Δ. Τσοβόλας (35,4%), η κ. Μιλένα Αποστολάκη (28,3%), ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος (28,2%), ο κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης (18,6%) και ο κ.Γιώργος Καρατζαφέρης (13,%).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας για τη δημαρχία της Αθήνας με το ερώτημα "Ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζετε, ποιούς θα μπορούσατε να ψηφίσετε και ποιούς δεν θα ψηφίζατε ποτέ;". Πρώτη στον κατάλογο των προτιμήσεων είναι η κ. Ντ.Μπακογιάννη με 62,5% θετικές ψήφους και 34,1% αρνητικές. Δεύτερος ο Ν. Κακλαμάνης με 55,6% θετικές και 37,1% αρνητικές, τρίτος ο Γ. Δημαράς με 50,1% θετικές και 45,3% αρνητικές, τέταρτη η κ.Γ. Αγγελοπούλου με 43,6% θετικές και 47,7% αρνητικές, πέμπτος ο Γ. Βουλγαράκης με 40,0% θετικές και 52,1% αρνητικές, έκτος ο Κ. Σκανδαλίδης με 39,5% θετικές και 52,8% αρνητικές και έβδομος ο Χρήστος Παπουτσής με 38,3% θετικές και 57,9% αρνητικές.

    Για δήμαρχο Πειραιά η προτίμηση όσων ερωτήθηκαν "ποιόν θεωρούν κατάλληλο" με βάση το ναι ή μάλλον ναι, κλιμακώθηκε ως εξής : Χρήστος Αγραπίδης 52,4%, Παναγιώτης Φασούλας 50,6%, Πέτρος Μαντούβαλος 47,3%, Μανώλης Μπεντενιώτης 45,8% και Θεόδωρος Δρίτσας 21,4%.

    Για τη Θεσσαλονίκη θεωρούν κατάλληλο για δήμαρχο (ναι + μάλλον ναι) τους εξής ενδεχομένως υποψηφίους: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος 56,4%, Βαγγέλης Βενιζέλος 47,0%, Χάρης Καστανίδης 43,7%, Γιάννης Ιωαννίδης 42,3%, Στέλιος Παπαθεμελής 39,0%, Χρύσα Αράπογλου 38,2%, Ελενα Ράπτη 34,6%, Γιάννης Μαγκριώτης 33,7%, Παναγιώτης Σπύρου 30,7%, Εύα Καϊλή 27,2% και Γιάννης Μπουτάρης 25,5%.

    Αποκαλυπτικά αποτελέσματα παρουσιάζει η έρευνα στο ερώτημα που τέθηκε για τους τομείς που θεωρούν οι πολίτες πως πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες του δήμου τους, ερώτημα που τέθηκε και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

    Η πρώτη και σημαντικότερη ανησυχία των πολιτών φαίνεται ότι είναι το κυκλοφοριακό και οι χώροι στάθμευσης, καθώς τους απασχολούν σε ποσοστό 39,2%, ενώ δεύτερη έρχεται η καθαριότητα με ποσοστό 37,5%. Οι αναπλάσεις των χώρων (πλατείες, πεζοδρόμια) και των κτιρίων, είναι η τρίτη φροντίδα τους με 32,6%, ενώ η δημιουργία χώρων πρασίνου έρχεται τέταρτη με ποσοστό 28,1%.

    Ακολουθούν η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (27,5%), η εξυπηρέτηση των πολιτών και η πάταξη της γραφειοκρατίας (23,8%), η κοινωνική πρόνοια (21,1%), η τοπική ανάπτυξη (10,9%), το οδικό δίκτυο (ασφαλτοστρώσεις κλπ) και η καταπολέμηση του παραεμπορίου (10%). Σε μικρότερο ποσοστό οι πολίτες ενδιαφέρονται για τη διεθνή προβολή της πόλης, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό στις υφιστάμενες παιδικές χαρές, τη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, τον αθλητισμό, την αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς κλπ.

    Τέλος, ενδιαφέρον έχει η ερώτηση που τέθηκε για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος δήμαρχος για να τον υποστηρίξουν οι πολίτες στις εκλογές του 2006. Στην περίπτωση του Πειραιά το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, δηλαδή το 43,7% πιστεύει ότι πρέπει να είναι αποδεδειγμένα ικανός για τη θέση αυτή, το 33,8% να έχει πρόγραμμα για τον Πειραιά, το 10,2% να ανήκει στο κόμμα το οποίο υποστηρίζει ο ερωτώμενος και το 7,1% να είναι νέο πρόσωπο.

    Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 52,5% απαιτεί να έχει πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 35,4% να είναι αποδεδειγμένα ικανός για τη θέση αυτή. Μόλις το 6,4% πιστεύει ότι πρέπει να ανήκει στο κόμμα το οποίο υποστηρίζει ο ερωτώμενος και το 4,3% να είναι νέο πρόσωπο.

    [07] Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντάται σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

    Σήμερα το απόγευμα φτάνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ξεκινά το πρόγραμμά του με τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο ξενοδοχείο "Πόρτο Καρράς" της Χαλκιδικής.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμήν της ρωσικής αντιπροσωπείας, ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και ο Ρώσος πρόεδρος θα αναχωρήσει αύριο το πρωΐ για επίσκεψη στο Αγιον Ορος, την πρώτη αρχηγού ρωσικού κράτους στην Αθωνική Πολιτεία.

    Αύριο το πρωΐ ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και το Μουσείο Τεχνολογίας και αμέσως μετά το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το χώρο ανέγερσης του κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής.

    Στις 8 το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα εγκαινιάσει την 70ή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννη Βελλίδης", ενώ το πρωϊ του Σαββάτου θα επισκεφθεί τους χώρους της ΔΕΘ και το μεσημέρι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων της πόλης.

    Το βράδυ του Σαββάτου θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", ενώ την Κυριακή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [08] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ

    "Θέσαμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θέματα που απασχολούν τις μικρές επιχειρήσεις. Σημειώσαμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως δεξαμενές ψήφων προεκλογικά αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο, συγκεκριμένα μέτρα και να υλοποιούνται", δήλωσε ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    "Συζητήσαμε επίσης το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και είπαμε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να ενισχυθεί, δεν πρέπει να πάμε σε μια κοινωνία εξαθλιωμένων εργαζομένων, ποινικοποίησης του επιχειρείν και κοινωνικής πολιτικής μέσα από φιλανθρωπικά γκαλά", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με ΣΕΒ

    "Είχαμε την καθιερωμένη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της ΔΕΘ. Συζητήσαμε με το επιτελείο του κ. Γ.Παπανδρέου την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θέματα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας που απασχολούν και εμάς, αλλά πιστεύω και την αξιωματική αντιπολίτευση, συζητήσαμε για τα θέματα που σχετίζονται με την κατάρτιση και την παιδεία των εργαζομένων και τις προοπτικές που έχει η χώρα μας για να σταθεί στο διεθνές προσκήνιο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΚΕΔΚΕ.

    [09] Ρύθμιση για καταβολή του ΛΑΦΚΑ

    Από 1ης Ιουλίου του 2006 θα αρχίσει η καταβολή της επιστροφής στους δικαιούχους συνταξιούχους των εισφορών που έχουν παρακρατηθεί υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με θέμα «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου», που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το οποίο συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί και στο οποίο προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής του.

    Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση προσδιορίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι διεκδικούν το ποσό μέχρι 200 ευρώ, θα τους καταβληθεί εφάπαξ, σε δέκα μήνες από σήμερα. Στους συνταξιούχους που δικαιούνται μεγαλύτερα ποσά, θα καταβληθεί ως εξής:

    -Για ποσά μέχρι 300 ευρώ σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις

    -Για ποσά μέχρι 400 ευρώ σε τρεις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

    -Για ποσά έως 500 ευρώ σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ για ποσά άνω των 500 ευρώ σε πέντε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

    Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2001 μέχρι και την 30η Ιουνίου, οπότε και καταργήθηκε η εισφορά, ενώ αντίθετα στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ, θα τους επιστραφούν αναδρομικά από την 1/1/1999.

    Πάντως το σύνολο των ποσών θα επιστραφεί μέχρι το 2008 και η συνολική δαπάνη του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 180,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα θα επιστρέψουν συνολικά 475 εκατομμύρια ευρώ.

    Επίσης με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά, από 1ης 1ανουαρίου του 2005, το ποσό του επιδόματος εξομάλυνσης που καταβάλλεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η αύξηση κυμαίνεται από 15 έως 55 ευρώ και είναι της τάξεως, περίπου, του 4% επί της βασικής σύνταξης των δικαιούχων.

    [10] Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Αυστηρή κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τόσο για την κατάσταση της οικονομίας όσο και για το περιεχόμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Ότι και να πει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αυτές τις ημέρες, δύσκολα θα ωραιοποιήσει την εικόνα που ζει ο πολίτης» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου παραθέτοντας τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου, βάσει των οποίων, οχτώ στους δέκα Έλληνες διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι απαισιόδοξοι για την προοπτική της χώρας και της Οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη δήλωσή του ότι το νομοσχέδιο είναι «κουστούμι αδιαφάνειας και διαφθοράς» και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του πυρήνα του αναπτυξιακού ρόλου του Δημοσίου, που είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το νομοσχέδιο για τις ΣΔΙΤ «δημιουργεί ένα πλαίσιο υπερεξουσιών για τους υπουργούς, χωρίς τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Βουλής και των διακομματικών επιτροπών». Αντί του υποχρεωτικού αποκλεισμού ενός υποψηφίου αναδόχου, που έχει πτωχεύσει ή τελέσει αδίκημα, το νομοσχέδιο λέει ότι «δύναται» να αποκλειστεί, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας είπε: «Εάν σας φωνάξει ο πρωθυπουργός και σας πει ότι θέλει να βοηθήσετε τον τάδε επιχειρηματία, πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία, θα έχετε δύο δυνατότητες, με βάση την επιλογή του πρωθυπουργού. Ή την αποδοχή της πρότασής του ή τη διαγραφή»

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε επίσης ότι η ΝΔ δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά: «Όλη η ιστορία του βασικού μετόχου δεν ήταν τίποτα άλλο από το να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους νομοθεσίες ως εργαλεία πίεσης και εκβιασμού προς τα μέσα ενημέρωσης και τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτή την αδυναμία και έλλειψη βούλησης την πλήρωσε ένας δύστυχος βουλευτής σας, ο κ. Πολύζος. Φαίνεται ότι αντί για τη διαφάνεια έχετε επιλέξει την αφάνεια. (Η διαγραφή του από την ΚΟ) αποτελεί κίνηση πανικού, που δεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά, αλλά το να μην μιλάτε για τη διαφθορά» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που προσέλκυε ήταν συμπληρωματικά των δημοσίων ενώ με το νομοσχέδιο της ΝΔ επιχειρείται η αντικατάσταση των δημοσίων επενδύσεων από τις ιδιωτικές. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των δημοσίων έργων θα μετακυλιστεί στους χρήστες, και ότι θα μειωθούν τα έργα στην περιφέρεια.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει συντεταγμένα τη μάχη κατά των πολιτικών της κυβέρνησης και των νόμων που γίνονται πηγή διαφθοράς. «Θα τα χτυπήσουμε και τώρα και αύριο ως κυβέρνηση, διότι πολύ σύντομα θα είμαστε κυβέρνηση της χώρας».

    Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι με το νομοσχέδιο για τις ΣΔΙΤ «δεν έχουμε υποκατάσταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά συμπλήρωμά του».

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελούν στην πράξη καταγγελία του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2004, διότι από πλευράς διασφαλίσεων των συμφερόντων του δημοσίου «ήταν πολύ χειρότερος από αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε κουστούμι διαπλοκής. Εάν αυτός ο νόμος είναι ένα κουστούμι διαπλοκής, ο δικός σας νόμος είναι δέκα φορές κουστούμι διαπλοκής, είναι γκαρνταρόμπα ολόκληρη. Αυτό που αποφασίζεται τώρα μέσω της διυπουργικής, στη γκαρνταρόμπα που είχατε καταθέσει, γινόταν μόνο με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και του αρμόδιου υπουργού» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι η υλοποίηση των ΣΔΙΤ δεν σημαίνει περιορισμό του προγράμματος δημοσίων έργων και διευκρίνισε ότι «οι ΣΔΙΤ δεν αφορούν μόνο τα δημόσια έργα. Σε αυτά, σημείωσε, θα εφαρμοστεί η νομοθεσία των δημοσίων έργων. Περιμένατε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα συμφωνήσει σε μία ΣΔΙΤ χωρίς να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα δημόσια έργα» ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης.

    Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Παπανδρέου για τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αγνοεί ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου βασίζεται στην κακή κατάσταση που κληρονόμησε ο τόπος από την προηγούμενη κυβέρνηση» και υπογράμμισε ότι έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια ανάταξης με τη μείωση της ανεργίας -κατά μία μονάδα- και με την επιβεβαίωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης.

    [11] Ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό

    Πέντε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος μετά την συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων της Σωληνουργίας Κορίνθου και το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρουσιάζοντας τα ερωτήματα υπογράμμισε:

    Πώς γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις αυθαίρετα, χωρίς καν διαβούλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίες, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες οι επιχειρήσεις δίνουν, στο πρώτο τρίμηνο του 2005 είναι κερδοφόρες, και μάλιστα πολύ κερδοφόρες, όπως ο Ομιλος Στασινόπουλου που έχει και τη Σωληνουργία Κορίνθου.

    Πώς γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πάρει επιδοτήσεις για την αύξηση της απασχόλησης πριν μόλις λίγα χρόνια, και τι θα γίνει με αυτές τις επιδοτήσεις.

    3) Τι νόημα έχει ο αναπτυξιακός νόμος, τον οποίον ψήφισε η ίδια η ΝΔ, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που προβλέπει με διαφοροποιήσεις στην παραγωγή, προκειμένου να μην δημιουργηθεί οικονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό πρόβλημα σε περιοχές της χώρας όπως είναι η Κόρινθος, που παρόλα αυτά, με την πολιτική που εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις, μετατρέπεται σε περιοχή βιομηχανικής παρακμής.

    4) Η κυβέρνηση δέχεται να υπάρχει αυτός ο κοινωνικός ρατσισμός; Δηλαδή, να έχουν άλλες αποζημιώσεις οι υπάλληλοι και άλλες οι εργάτες;

    5) Τι θα γίνει με τους πενηντάρηδες και τους πενηνταπεντάρηδες εργαζόμενους που πετάχτηκαν στο δρόμο, και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα; Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΝ, όπως η ρύθμιση πρόωρης συνταξιοδότησης γι αυτούς με συμπλήρωση των ελλειπόντων ενσήμων, η πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική τους κάλυψη;

    Ο κ.Αλαβάνος είπε ακόμη ότι του προκαλεί εντύπωση «η έλλειψη οποιασδήποτε βιομηχανικής, κλαδικής, αναπτυξιακής πολιτικής από την κυβέρνηση», ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του στους εργαζόμενους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2005 - 20:14:53 UTC