Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • [02] Αλογοσκούφης:Μείωση ανεργίας και ελλείμματος
  • [03] Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [04] Νέα δομή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης
  • [05] Τουλάχιστον 965 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε γέφυρα της Βαγδάτης
  • [06] Μία απο τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, χαρακτήρισε ο Μπους το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα
  • [07] Ρουσόπουλος για Ευρω-τουρκικά
  • [08] ΣΥΝ: Να μείνει στο δημόσιο η «ΟΑ»
  • [09] Χρηματοδοτούνται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
  • [10] Καραμανλής: Θα συνεχιστεί η κάθαρση στη Δικαιοσύνη
  • [11] Κουμουτσάκος: Αντιδήλωση της ΕΕ για Τουρκία
  • [12] Κουμουτσάκος: Απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

  • [01] Επαφές πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις

    Επαφές με παραγωγικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αρχίζει από σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής θα επισκεφθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έχει σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μία ώρα αργότερα με την ΓΣΕΒΕ και στη συνέχεια με την ΑΔΕΔΥ.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και με την ΓΣΕΕ.

    [02] Αλογοσκούφης:Μείωση ανεργίας και ελλείμματος

    Η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στο σχέδιο της κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις που αυτή προωθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και με το προεδρείο του ΣΕΒ και της ΣΕΒΕΕ. Οπως είπε, το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το 4% του ΑΕΠ, από 6% και πλέον που το παρέλαβε η κυβέρνηση.

    Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 11,3% το αντίστοιχο περσινό. Οι εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξάνονται με ρυθμό 7%, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο τουρισμός λόγω της πολιτικής του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, για την υπαγωγή στον νέο επενδυτικό νόμο έχουν υποβληθεί 483 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων 1,3 δισ. ευρώ και από αυτά μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 134 σχέδια που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 232,5 εκατ. ευρώ και σε δημιουργία άμεσα 1.247 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς αποτελεί βασική επιλογή για την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστούν με την εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξέφραζαν ανησυχία για τις επιπτώσεις που προκαλεί στον προϋπολογισμό και στην οικονομία η άνοδος της τιμής των καυσίμων στις διεθνείς αγορές, ενώ χαρακτήριζαν μύθο ότι το κράτος εισπράττει περισσότερα έσοδα από την άνοδο της τιμής των καυσίμων. Οπως σημείωσαν, η άνοδος της τιμής των καυσίμων μειώνει την κατανάλωση με αποτέλεσμα να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο.

    Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι θα μειωθεί φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως "αν υπάρχουν περιθώρια, θα τα εξαντλήσουμε".

    Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημείωναν εξάλλου ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2005 θα κυμανθεί σε επίπεδα 3,5-3,6%, ενώ προβλέπουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2006 λόγω αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.

    Επίσης απέδιδαν την μείωση του ρυθμού αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ στην φοροδιαφυγή, καθώς, όπως έλεγαν, από το 2001 και μετά έγιναν αλλαγές στη φορολογία που χαλάρωσαν το κλίμα στην αγορά και πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει την φοροδιαφυγή.

    Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2006 θα στηριχθεί στην αύξηση των εσόδων από φοροδιαφυγή και δεν θα ληφθούν φορολογικά μέτρα.

    [03] Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Καθόλου ικανοποιητικό και απαράδεκτο έκρινε η κυπριακή κυβέρνηση το σχέδιο απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δήλωση της Άγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο παρουσίασε χθες η βρετανική προεδρία στη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων των «25».

    Σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών,που θα συνέλθει στο Νιούπορτ της Ουαλίας, η βρετανική προεδρία θα υποβάλει νέο σχέδιο απάντησης.

    Αν και αυτό το σχέδιο δεν είναι ικανοποιητικό ,τότε , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να αρχίσει η συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

    Στο περιθώριο της Συνόδου , θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [04] Νέα δομή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

    Το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα δομή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην προηγούμενη ΔΕΘ, υπέγραψε χθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Η νέα δομή προβλέπει τη λειτουργία 18 Διευθύνσεων οι οποίες θα διασυνδέονται λειτουργικά με ισάριθμα θεματικά υπουργεία, χωρίς να υπάγονται σε αυτά, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, σε συνέντευξη Τύπου.

    Το υπουργείο είχε αρμοδιότητες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν ασκήθηκαν ποτέ, υπογράμμισε, και η νέα δομή διασφαλίζει ακριβώς την εφαρμογή τους.

    "Δεν θέλαμε το υπουργείο γραφείο δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης ή του υπουργείου, ούτε υπουργείο εορτών και πανηγύρεων", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:"Οι συναρμοδιότητες που δόθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 358/86 δεν ασκήθηκαν ποτέ, γιατί δεν συστάθηκαν οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Σήμερα, 50 χρόνια από τη σύσταση του υπουργείου, οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες και η διαφορετική αντίληψη για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση δημιουργούν αναγκαιότητα διαφοροποίησης και επαναπροσδιορισμού του ΥΜΑ-Θ. Η νέα δομή του συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως στρατηγείου ανάπτυξης".

    Σήμερα, το υπουργείο έχει 117 υπαλλήλους και 25 συμβούλους. Για τη νέα δομή θα χρειαστούν από 143 μέχρι 227 υπάλληλοι. Οι επιπλέον θα εξευρεθούν με αποσπάσεις και μετατάξεις. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα παραμείνει ο ίδιος.

    Δημοσκόπηση για το ΥΜΑ-Θ

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης παρουσίασε δημοσκόπηση της εταιρίας "Μέτρον Ανάλυσις" για λογαριασμό του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η νέα δομή θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής του, ενώ πάνω από το 60% θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει στο νέο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Βόρεια Ελλάδα στην ανάπτυξη των Βαλκανίων. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα κατά 10 μονάδες μεταξύ των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Δηλαδή, οι Βορειοελλαδίτες εμφανίζονται περισσότερο σκεπτικιστές.

    Απολογισμός του ΥΜΑ-Θ

    Ο υπουργός παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων του ΥΜΑ-Θ, μετά τις εκλογές του 2004 και πιο συγκεκριμένα:

    -Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης.

    -Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της ανάπτυξης στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    -Η ταυτοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης και η διεθνής αναγνωρισιμότητα τους. Δημιουργείται νέο λογότυπο "MacedoniaThrace.GR" που κατοχυρώθηκε στο διαδίκτυο.

    -Η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

    -Η ίδρυση ανεξάρτητου φορέα για την προστασία και ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου.

    [05] Τουλάχιστον 965 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε γέφυρα της Βαγδάτης

    Τουλάχιστον 965 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 465 τραυματίστηκαν από την τραγωδία που σημειώθηκε χθές σε γέφυρα της Βαγδάτης, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα πηγή της ιρακινής ασφάλειας.

    Ο τελευταίος απολογισμός που είχε δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα από την ίδια πηγή έκανε λόγο για 843 νεκρούς και 388 τραυματίες, αλλά δεν είχαν καταμετρηθεί ακόμη τα θύματα που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία του ιμάμη Άλι και του Σαντρ στη μεγάλη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.

    Συλλυπητήρια πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή

    «Με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την είδηση για την τραγική απώλεια τόσων πολλών αθώων ανθρώπων, στη Βαγδάτη.

    Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού, επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στον Ιρακινό ομόλογο του Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι.

    Συλλυπητήρια προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου

    "Η είδηση του τραγικού συμβάντος στη Βαγδάτη, μας συγκλόνισε. Μια ειρηνική μέρα, αφιερωμένη στην επέτειο του θανάτου του ιμάμη Μούσα Αλ Κάζεμ, μετατράπηκε σε μέρα θλίψης και οδύνης, όχι μόνο για τους Ιρακινούς αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα" , αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό του Ιράκ Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι για το τραγικό συμβάν στη Βαγδάτη.

    [06] Μία απο τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, χαρακτήρισε ο Μπους το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει έκτακτα κονδύλια για να βοηθηθούν τα θύματα του φονικού τυφώνα Κατρίνα, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Νέας Ορλεάνης ζήτησαν στρατιωτικές και αστυνομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση της τάξης στην κατεστραμμένη από τον κυκλώνα Κατρίνα πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτείας της Λουϊζιάνας .

    " Περίπου 500 μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας έφτασαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μπατόν Ρούζ, 50 είναι καθ` οδόν και άλλοι 100 αστυνομικοί θα φτάσουν αύριο από την Αριζόνα " τόνισε ο Μπομπ Μαν, εκπρόσωπος της πολιτείας, προσθέτοντας ότι "η αποστολή για την αποκατάσταση της τάξης αποκτά ιδιαίτερη σημασία τις επόμενες 24 ώρες".

    Στη γειτονική πολιτεία του Μισσισίπι το 90% των κτιρίων της ζώνης πού βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστρεπτικής μανίας του κυκλώνα Κατρίνα, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, δήλωσε ο κυβερνήτης του Μισσισίπι, Χάλεϊ Μπάρμπορ.

    "Κατα μήκος της παραλίας όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει", δήλωσε ο Μπάρμπορ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. "90% των κτιρίων έχουν εξαφανιστεί εντελώς . Είναι απίστευτο. Πηγαίνεις από τη μία γειτονιά στην άλλη και δεν βλέπεις πια σπίτια. Δεν έχει απομείνει κυριολεκτικά τίποτα", πρόσθεσε ο Μπάρμπορ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία του έθνους."Περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταυλισμούς μετά τον κυκλώνα, "δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις δεν επιδέχονται επισκευών" και μέρος της ακτής του Μισσισίπι έχει "καταστραφεί ολοκληρωτικά", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. "Η επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα θα πάρει χρόνο. Θα πάρει χρόνια", πρόσθεσε ο Μπους, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα σε "τρεις προτεραιότητες": "Πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών. Βοηθούμε τους τοπικούς υπεύθυνους στη Νέα Ορλεάνη να απομακρύνουν τους πολίτες που μένουν στην πληγείσα ζώνη. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η παροχή τροφίμων, νερού και στέγης στους εκτοπισμένους πολίτες" και τρίτη είναι "η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και των γραμμών επικοινωνίας που καταστράφηκαν από τον κυκλώνα", σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής πάνω από 125 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στον Μισσισιππή (νότιες ΗΠΑ) μετά το πέρασμα του τυφώνα.

    Εκατό πολίτες έχασαν τη ζωή τους μόνο στην κομητεία του Χάρισον όπου βρίσκονται οι πόλεις Γκάλφπορτ και Μπιλόξι, πόλεις που βρίσκονται ακριβώς στις όχθες του ποταμού Μισσισιππή.

    Στην κομητεία του Χάνκοκ, βορειοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, πάνω από δεκαπέντε πολίτες θεωρούνται αγνοούμενοι, ανέφερε η Ντι Λούμπκιν εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της κομητείας αυτής του Μισσισιππή που συνορεύει με την Λουϊζιάνα.

    Παράλληλα, τουλάχιστον άλλοι 13 πολίτες έχουν βρεθεί νεκροί σε διάφορες άλλες περιοχές του Μισσισιππή, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες.

    Την Τρίτη εκπρόσωπος του δημαρχείου του Μπιλόξι τόνισε ότι "αρκετές δεκάδες " πολιτών ενδέχεται να βρουν το θάνατο κατά μήκος των όχθεων του ποταμού στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μισσισιππή.

    Πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές χθες ο κυβερνήτης του Μισσισιππή, Χάρλεϊ Μπάρμπουρ δήλωσε ότι "αυτό που βλέπει μοιάζει σαν την καταστροφή της Χιροσίμα πριν από 60 χρόνια".

    Ο κ. Μπάρμπουρ δήλωσε σήμερα ότι το 90% των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές της πολιτείας έχουν καταστραφεί πλήρως. "Είναι απερίγραπτη η καταστροφή. Περνάμε από την μία συνοικία στην άλλη και δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι όρθιο. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτε", τόνισε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι οι όχθες του ποταμού έχουν καταστραφεί σε μήκος τουλάχιστον 40-50 χιλιομέτρων ενώ οι ζημιές από οικονομική άποψη είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές του πολύ μεγάλου τυφώνα Καμίλ που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 1969 και προκάλεσε το θάνατο 144 πολιτών και άλλων τόσων στις γειτονικές πολιτείες.

    Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης διέταξαν σήμερα τη μαζική έξοδο των περίπου 30 χιλιάδων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο μεγάλο στάδιο Σουπερντόμ προς το Χιούστον του Τέξας όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο μεγάλο στάδιο της πόλης, το Αστροντόμ.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε ήδη με εκατοντάδες μεγάλα οχήματα, ελικόπτερα, με πλοία και άλλα μεταφορικά μέσα που θα μεταφέρουν συνεχώς πρόσφυγες 500 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της καταστροφής. Η πρώτη άφιξη μαζικών μέσων αναμένεται εντός των επόμενων 24 ωρών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν ακόμα περίπου 200 χιλιάδες πολίτες στη Νέα Ορλεάνη που χρειάζονται άμεση βοήθεια.

    Αμερικανικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες προσφέρουν συνεχώς τρόφιμα και ρούχα στα θύματα του τυφώνα, μια επιχείρηση που όπως σημειώνεται είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αμερικής.

    [07] Ρουσόπουλος για Ευρω-τουρκικά

    «Η διαδικασία των διαβουλεύσεων συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός, πολύ πρόσφατα, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να απαντήσει με σαφή τρόπο στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας. Αυτή είναι η άποψή μας, την οποία προωθούμε σε συνεχή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση αν η Αθήνα υποστηρίζει τη θέση της Λευκωσίας, δεδομένου ότι χθες Κύπριοι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η Κύπρος θα προβάλει "βέτο" στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν δεν βελτιωθεί το κείμενο της ευρωπαϊκής αντι-δήλωσης που παρουσίασε η Βρετανική Προεδρία.

    Σε ερώτηση αν το βρετανικό προσχέδιο ανταποκρίνεται στον όρο της «σαφούς» αντίδρασης της ΕΕ (που έθεσε ο πρωθυπουργός), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι το περιεχόμενο του βρετανικού σχεδίου «δεν εκρίθη ικανοποιητικό» και σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Π.Μολυβιάτης - «μόλις κατετέθη το σχετικό κείμενο» - επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Τζακ Στρό και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ενώ σήμερα θα συνομιλήσει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συνέλθει σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας, η βρετανική προεδρία πρόκειται να υποβάλει νέο σχέδιο απάντησης.

    [08] ΣΥΝ: Να μείνει στο δημόσιο η «ΟΑ»

    Είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν σαφή κριτήρια ελέγχων στις αεροπορικές εταιρείες και να σταματήσουν οι εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας πτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες με μοναδικό κριτήριο την άκρατη ανταγωνιστικότητα, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε σήμερα ο ΣΥΝ, στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα: "Ασφάλεια των πτήσεων-Δημόσια Ολυμπιακή Αεροπορία, με κοινωνικό, εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο, προϋπόθεση για ασφαλείς αερομεταφορές".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διερωτήθηκε αν γίνονται όπως πρέπει οι έλεγχοι στα αεροσκάφη, σε ποιο βαθμό και αν υπάρχουν παρεμβάσεις. Επίσης, διερωτήθηκε αν το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και αν οι συνθήκες εργασίας είναι κατάλληλες.

    Σχολιάζοντας τις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα του αεροσκάφους της "Ηλιος" επισήμανε ότι η επιτροπή που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος είναι μία ανεξάρτητη αρχή και τα μέλη της "δεν είναι σταρ της τηλεόρασης". Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μία σοβαρή έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ο Συνασπισμός θα προτείνει στη Βουλή τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ασφάλεια των πτήσεων, με στόχο να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και πρόσθεσε πως περιμένει και από τα άλλα κόμματα να συμφωνήσουν σε αυτό.

    Για την Ολυμπιακή, είπε ότι ο ίδιος βρίσκεται δίπλα στην Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία "διώκεται" επειδή τα μέλη της, όπως είπε, είχαν το θάρρος να πουν τα προβλήματα με το όνομά τους, ενώ σημείωσε ότι χάρη στις προσπάθειες όλων των εργαζομένων της, η Ολυμπιακή είναι μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες.

    Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ολυμπιακή, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αδιαφάνεια, κομματικές σκοπιμότητες, εξυπηρέτηση συμφερόντων κλπ, ενώ συμπλήρωσε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ολυμπιακή βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΝ, ο οποίος θέλει έναν δημόσιο αερομεταφορέα σε υγιείς βάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι η Ολυμπιακή δεν πρέπει να μετατραπεί σε μία εταιρεία χαμηλού κόστους, ούτε να πωληθεί, προσθέτοντας ότι η εταιρεία "λειτουργεί για 15 χρόνια ως μελλοθάνατη" και κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να αναπτυχθεί.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, στην ομιλία του, εξέφρασε τη συμφωνία του με πολλές από τις απόψεις του κ. Αλαβάνου και κάνοντας αυτοκριτική είπε ότι η Ολυμπιακή έφτασε στο σημερινό σημείο με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάντως, ο κ. Καστανίδης υποστήριξε ότι πρέπει να μείνει δημόσιος ο εθνικός αερομεταφορέας, ενώ πρότεινε (χωρίς την κομματική του ιδιότητα, όπως διευκρίνισε) να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ιδιώτες που ίσως θα μπορούσαν να αναλάβουν και την καθημερινή διαχείρισή της.

    Για την ασφάλεια των πτήσεων, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η "θεραπεία" βρίσκεται στην ισχύ των ελέγχων και χαρακτήρισε κρίσιμο τον εποπτικό έλεγχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επιπλέον, τόνισε ότι η ΥΠΑ δεν είναι κατώτερη από την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ για το αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό, είπε ότι εάν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να καταλογιστούν.

    Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μανώλης Πατέστος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη σημερινή διοίκηση της Ολυμπιακής ζητώντας την παραίτησή της, ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν συνεχιστεί η δίωξη συνδικαλιστών.

    Ο κ. Πατέστος είπε ότι ακόμη και σήμερα η Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, ότι το μεγαλύτερο προτέρημα της εταιρείας ήταν η ασφάλεια των πτήσεών της, κάτι, που όμως, έχει και μεγάλο κόστος. Πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν με διάφορες ενέργειες να αμφισβητήσουν το μεγάλο όπλο της Ολυμπιακής, που είναι η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ χαρακτήρισε πολιτικό ζήτημα την ένταξη της εταιρείας στη μαύρη λίστα της γαλλικής εφημερίδας "Φιγκαρό".

    Για προσπάθεια απαξίωσης των ελληνικών αεροπλάνων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επαγγελματικότητα και την επάρκεια των εργαζομένων στην ΥΠΑ. Ωστόσο, δήλωσε ανήσυχος από τις παρεμβάσεις, όπως είπε, αλλά και από την εμφάνιση συνταξιούχων που έχουν την επάρκεια, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους στα αεροσκάφη.

    [09] Χρηματοδοτούνται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

    Τη χρηματοδότηση 113 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υπέγραψε ο ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος.

    Τα νέα έργα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και προσφέρουν περισσότερες από 40 χρήσιμες υπηρεσίες για τους πολίτες, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες συναλλαγών και ενημέρωσης συνταξιούχων από συνταξιοδοτικά ταμεία με δυνατότητες χορήγησης πιστοποιητικών συντάξεων.

  • Ηλεκτρονική ενημέρωση του κοινού και διαχείριση εγγυήσεων, πληρωμών κλπ. σε ό,τι αφορά τελωνειακές υπηρεσίες.

  • Έκδοση πιστοποιητικών δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης μέσω Ιντερνετ, ΔΟΥ, ΚΕΠ.

  • Υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών σε επίπεδο δήμων και νομαρχιών με ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, πληρωμή δημοτικών φόρων, ηλεκτρονική έκδοση ή ανανέωση βιομηχανιών αδειών κ.α.

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληροφόρησης που απευθύνονται ειδικά σε νέους για θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τη θητεία, απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τις σύγχρονες τουριστικές δραστηριότητες, δημιουργία υπηρεσίας κάρτας νέων κ.α.

  • Υπηρεσίες σχετικά με την αναζήτηση εργασίας και την ηλεκτρονική κατάθεση αιτημάτων για τη χορήγηση επιδομάτων σχετικά με την απασχόληση μέσω ΟΑΕΔ.

  • Ενίσχυση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

  • Δημιουργία σημείων "μιας-στάσης" για την εξυπηρέτηση των επενδυτών σε περιφέρειες, ομογενών και αλλοδαπών.

  • Ενίσχυση των ηλεκτρονικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Αναφερόμενος στα νέα έργα ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ.Ασημακόπουλος τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η αλλαγή στόχευσης που συντελείται εδώ και 18 μήνες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Εστιάζουμε πλέον σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που βρίσκονται πιο κοντά στις καθημερινές ανάγκες του πολίτη. Η Κοινωνία της Πληροφορίας γίνεται μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο, σύμμαχος του κάθε πολίτη, δίνοντας πρακτικές λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα.»

    Τα έργα ανάπτυξης υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 και αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

    [10] Καραμανλής: Θα συνεχιστεί η κάθαρση στη Δικαιοσύνη

    " Η Δικαιοσύνη είναι το ισχυρότερο θεμέλιο της Δημοκρατίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και συναντήθηκε με τον υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία για την εξέταση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταπολεμηθούν τα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πέρυσι και τόνισε:

    "Παραλάβαμε μιά Δικαιοσύνη διαβρωμένη από δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα, μιά Δικαιοσύνη που οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις των κυβερνήσεων του χθές έπλητταν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το έργο της κάθαρσης και της εξυγίανσης του θεσμού προχωρά τόσο από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όσο και με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης".

    Και συμπλήρωσε:

    "Θεσπίσαμε αυστηρά μέτρα που αποτυπώνουν τη βούληση της κυβέρνησης μας να καταπολεμηθούν τα όποια φαινόμενα διαφθοράς, να υπάρξει στήριξη στους έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς που είναι η συντριπτική πλειοψηφία".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα νομοθετικά μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με τους εξής κύριους άξονες:

    - Την ταχύτερη περαίωση των δικαστικών διαδικασιών,την απλούστευση και την επίσπευση της ποινικής προδικασίας,τη βελτίωση της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων,σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε επίσης το σημαντικό έργο που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής,με τη δημιουργία νέων δικαστικών μεγάρων και σωφρονιστικών καταστημάτων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος σε όλα τα δικαστήρια.

    "Οι παρεμβάσεις μας ",δήλωσε ο πρωθυπουργός," ήδη φέρνουν αποτελέσματα, οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές που σταδιακά γίνονται αντιληπτές τόσο στον πολίτη που συχνά ταλαιπωρείται στα δικαστήρια, όσο και στους δικαστικούς λειοτυργούς και τους δικηγόρους".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και των συναντήσεων που θα έχει με παραγωγικούς φορείς το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Παυλόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου, όπως υπογράμμισε, έχουν γίνει σημαντικές τομές.

    Επίσης ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σε λίγη ώρα ο ίδιος αλλά και ο κ. Αλογοσκούφης συναντώνται στο υπουργείο Οικονομίας με την ΑΔΕΔΥ, ενόψει και της συνάντησης το απόγευμα που θα έχει η Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση με τον πρωθυπουργό.

    Ο συντονιστής του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο κ.Κ.Καραμανλής "επιχειρεί σήμερα, μετά από 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, να καλύψει το ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο και στον τομέα της Δικαιοσύνης με επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και ομιλεί για εξυγίανση, για παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ομιλεί καθόλου ασφαλώς για το έργο του".

    Ο κ. Παπαϊωάννου στη δήλωσή του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να απαξιώσει ένα τεράστιο έργο, θεσμικό αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής, που έχουν καταθέσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη.

    Ο κ.Παπαϊωάννου υπενθυμίζει ότι "το θέμα της εξυγίανσης του θεσμού ξεκίνησε από την προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου. Το έργο της εξυγίανσης της Δικαιοσύνης είναι έργο αποκλειστικά των δικαστών. Δεν είναι έργο καμίας κυβέρνησης. Η προσπάθεια οικειοποίησης του από τον κ. Καραμανλή, αποτελεί ύβρη κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών αλλά και ναρκοθετεί την όλη προσπάθεια".

    "Να σταματήσει ο κ. Καραμανλής, και όσοι δικαστές λειτουργούν στο χώρο της Δικαιοσύνης εν ονόματι και για λογαριασμό της κυβέρνησης, να ασχολούνται με αυτό το θέμα", αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

    Και τρίτον, στο θέμα των παρεμβάσεων στις οποίες αναφέρεται ο πρωθυπουργός, ο κ.Παπαϊωάννου σημειώνει:

    "Να του θυμίσουμε το δικαστικό πραξικόπημα με το οποίο ανακηρύχθηκε βουλευτής ο θείος του, ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, και αφαιρέθηκε μια έδρα από το ΠΑΣΟΚ, την παρέμβαση, την ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης, την επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων με αυστηρά κομματικά κριτήρια. Επίορκος δικαστής επελέγη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επειδή είναι κομματικός φίλος της κυβέρνησης, το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Να του θυμίσουμε την αντισυνταγματική παράταση της θητείας των Προϊσταμένων των Εισαγγελιών της χώρας, η οποία ενέχει και το στοιχείο της αντισυνταγματικότητας, με προχθεσινή της νομοθετική πρωτοβουλία. Την αποδυνάμωση του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων και τόσα άλλα".

    Καταλήγοντας, ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ τονίζει:

    "ΟΙ όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα, είχαν ψευδεπίγραφους τίτλους. Είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Καραμανλής την αύξηση των θέσεων των δικαστών, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι, υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης. Αντί γι αυτό, η μόνη αύξηση που έγινε, ήταν η αύξηση των θέσεων των Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων για να βολευτούν οι ημέτεροι. Μίλησε ο κ. Καραμανλής προεκλογικά για μισθολογικές προαγωγές των δικαστών. Τίποτε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Αν κανείς κάνει μια στοιχειώδη αντιπαραβολή του κυβερνητικού προγράμματος και του σημερινού έργου, μετά από 18 μήνες, δεν θα βρει τίποτε να έχει υλοποιήσει από τις υποσχέσεις του.Εκείνο, λοιπόν, το οποίο κάνει σήμερα, είναι να κομματικοποιήσει και το χώρο της Δικαιοσύνης. Εμείς του υπενθυμίζουμε ότι, στην ελληνική Δικαιοσύνη υπηρετούν δικαστές με υψηλό φρόνημα και είναι το μεγάλο εμπόδιο στα επιχειρούμενα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολίτες που διαθέτουν κρίση και μνήμη, βέβαια, είμαστε κι εμείς εδώ".

    Απαντώντας στη δήλωση του συντονιστή του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας σε δήλωσή του αναφέρει:

    «Επιτέλεσε πράγματι το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση ένα βτεράστιο έργοβ υποβάθμισης και απαξίωσης της Δικαιοσύνης. Λογικό είναι να μη θέλει να δει το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελεί σήμερα η Κυβέρνηση, για την αποκατάσταση του κύρους και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

    Τα πολλαπλά συμπτώματα διαφθοράς στο δικαστικό χώρο ήσαν και αυτά παράγωγα ενός ορισμένου κλίματος, που το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε και εξέφραζε. Θα όφειλε τουλάχιστον να αναγνωρίσει την προσπάθεια εξυγίανσης του θεσμού, που έχουν αναλάβει από κοινού η πολιτική και δικαστική ηγεσία. Αντ΄ αυτού, οχυρώνεται πίσω από τους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη διάβρωση της Δικαιοσύνης.

    Η ανοίκεια επίθεση κατά του Προέδρου του Αρείου Πάγου, αποκαλύπτει την εγγενή περιφρόνηση του ΠΑΣΟΚ για τους θεσμούς και την ολοκληρωτική προσήλωσή του μόνο στον κομματικό Νόμο.

    Με τις αντιδράσεις της, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίθεται στην κρίση και τη μνήμη των πολιτών. Και αποδεικνύει ότι παραμένει αμετανόητη στο καταδικασμένο από το λαό κυβερνητικό παρελθόν της».

    [11] Κουμουτσάκος: Αντιδήλωση της ΕΕ για Τουρκία

    Η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία επεξεργάζονται σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας οι υπουργοί Εξωτερικών των "25" πρέπει να καταγράφει την αποδοκιμασία της τουρκικής άρνησης να αναγνωρίσει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Πρέπει επίσης να καθιστά σαφές ότι η μονομερής δήλωση της Τουρκίας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, να στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι μόνον η εκλεγμένη κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, καθώς και να κάνει σαφή μνεία της ανάγκης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και να προβλέπει παράλληλα την επιτήρηση της διαδικασίας αυτής.

    Το παραπάνω περίγραμμα των θέσεων και σκέψεων της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυπριακή, έδωσε από το Νιούπορτ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    Οι διαβουλεύσεις στο Νιούπορτ συνεχίζονται και η βρετανική Προεδρία πρόκειται να κοινοποιήσει στους εταίρους ένα καινούργιο, αναθεωρημένο, κείμενο για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη απόπειρα της Προεδρίας στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλες,δεν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά, λόγω ύφους και διατυπώσεων και κυρίως γιατί η δήλωση της ΕΕ πρέπει να αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση προς την τουρκική δήλωση,όπως ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης μεσούσης της χθεσινής διαπραγμάτευσης, επικοινώνησε αμέσως με τον βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο προκειμένου να καταστήσει σαφές στην Μεγάλη Βρετανία ότι από ελληνικής πλευράς με αυτό το κείμενο δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

    Όπως είπε ο κ.Κουμουτσάκος, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον ομόλογό του της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ προβλέπεται για αργά το βράδι ή για αύριο, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του τούρκου υπουργού στην Ουαλία.

    Στην συνάντηση αυτή θα παρουσιαστούν με ξεκάθαρο τρόπο οι γενικές θέσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη στάση της απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [12] Κουμουτσάκος: Απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

    Περαιτέρω βελτίωση χρειάζεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, το νέο σχέδιο κειμένου της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μονομερή δήλωση της Άγκυρας (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας) που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα η βρετανική Προεδρία στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.

    Το κείμενο θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER ) το οποίο θα συνεδριάσει, στις Βρυξέλλες, στις 7 Σεπτεμβρίου.

    «Η νέα πρόταση της Προεδρίας, παρά την αισθητή βελτίωσή της, η οποία την καθιστά βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, χρειάζεται και άλλες βελτιώσεις», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε ότι, κατόπιν πολύωρης συζήτησης, διαπιστώθηκε έλλειψη κοινού παρονομαστή, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ομόλογός του της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου να ζητήσουν τη συνέχιση της συζήτησης στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Η εισήγηση έγινε δεκτή, καθώς υποστηρίχθηκε και από άλλους εταίρους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2005 - 15:40:02 UTC