Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού με Μ.Κεφαλογιάννη και Γ.Αλογοσκούφη
  • [02] Συνάντηση Μολυβιάτη-Παπούλια
  • [03] Συνεδρίαση συντονιστών του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνεδριάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία
  • [05] Συνεργασία πρωθυπουργού με Μ.Κεφαλογιάννη και Γ.Αλογοσκούφη
  • [06] Σιούφας:Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης
  • [07] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ
  • [08] «ΟΑ» για μισθώσεις αεροσκαφών
  • [09] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ για Τουρκία
  • [10] Αλογοσκούφης: Μείωση της ανεργίας και του ελλείμματος
  • [11] Συνεργασία Καραμανλή - Κεφαλογιάννη
  • [12] Τραγικός θάνατος για εκατοντάδες προσκυνητές στη Βαγδάτη
  • [13] Απάντηση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας
  • [14] Τουλάχιστον 125 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Κατρίνα

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού με Μ.Κεφαλογιάννη και Γ.Αλογοσκούφη

    Συναντήσεις εργασίας θα έχει σήμερα το πρωί, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών,Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο κ.Καραμανλής από αύριο ξεκινά κύκλο επαφών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων.

    Αύριο το απόγευμα θα συναντηθεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μία ώρα αργότερα με την ΓΣΕΒΕ και στη συνέχεια με την ΑΔΕΔΥ.

    Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και με την ΓΣΕΕ.

    Χθες συνεδρίασε η κυβερνητική πολιτική με θέμα τον τουρισμό . Ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος , αναφερόμενος στη σημαντική φετινή αύξηση τουριστών , τόνισε ότι η χώρα μας ξαναμπήκε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη .

    [02] Συνάντηση Μολυβιάτη-Παπούλια

    «Σειρά προβλημάτων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει η δήλωση (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας), με την οποία συνόδευσε η Τουρκία την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    «Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στην επίλυση αυτών ακριβώς των προβλημάτων», πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι παραμένει σταθερή η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Πράγα. «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, άλλωστε αυτό αποτελεί διακομματική επιλογή στρατηγικής φύσεως», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Γάλλων, Γερμανών και Αυστριακών αξιωματούχων σχετικά με την στάση της Άγκυρας, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης».

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε ακόμη τον κ. Παπούλια και για τις επαφές που θα έχει τόσο σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.

    [03] Συνεδρίαση συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, σε μία πρώτη κίνηση ανάδειξης των προβλημάτων της Παιδείας, τα οποία και συζητήθηκαν επί μακρόν στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Δύο άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν το αγροτικό, στο οποίο έκαναν εισήγηση η Ροδούλα Ζήση και ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με εισήγηση του Κώστα Σπηλιόπουλου.

    Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, "δούλεψε καλά και αποτελεσματικά", ενώ το ίδιο θετική ήταν και η αποτίμηση για τη δουλειά του Συντονιστικού για το οποίο εκτίμησε ότι "έχει ωριμάσει", ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει κάνει το κόμμα με τη νέα δομή των οργανώσεών του, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για δημιουργία προβλημάτων και δυσκολιών στη χώρα, καθώς και για επιφανειακή επικοινωνιακή πολιτική.

    Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι αυτό μπορεί να παράξει πολιτική, πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη ως υπερασπιστής του και εκφραστής του, πρόσθεσε ότι η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και η φθορά της πρέπει να είναι αποτέλεσμα και της δουλειάς του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στο εφήμερο των δημοσκοπήσεων οι οποίες πριν απ΄ όλα δείχνουν τη φθορά της κυβέρνησης.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, "δεν μπορεί να κρίνεται από τη δημοσκόπηση του κάθε μήνα", τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε "χρήσιμα εργαλεία", ενώ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, την αναγκαιότητα σκληρής δουλειάς εκ μέρους του κόμματός του, αλλά και τη δυνατότητα που έχει αυτό να επανασχεδιάσει την πορεία της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, εκτίμησε ότι "ο κόσμος στρέφεται προς τα εμάς ως εναλλακτική λύση" και τάχθηκε υπέρ της παραγωγής συγκεκριμένων πολιτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ότι η Παιδεία είναι κλειδί για την αντιμετώπιση των "προκλήσεων" της εποχής, έκανε λόγο για οικονομική υποβάθμιση εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα σε θέματα Παιδείας και για αποσπασματικές πολιτικές που πλήττουν τα φτωχότερα στρώματα.

    Ειδικότερα, για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ελλείψεις στη στελέχωση των βαθμίδων της εκπαίδευσης και για υποβάθμιση της επιμόρφωσης και του ολοήμερου σχολείου, ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, είπε ότι η ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων εξαρτάται από το αν είναι συνδεδεμένα με την παραγωγή και όχι από τον αριθμό των εισακτέων.

    Σχολιάζοντας σχετικό με την Παιδεία δημοσίευμα εφημερίδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κείμενο αυτό ενώ απαιτεί από τους μαθητές να αξιολογούνται με βάση το 10, δίνει άριστα στην υπουργό που θα έπρεπε να πάρει κάτω από τη βάση, ενώ η άποψη που, τελικά, επικράτησε, στο Συντονιστικό σχετικά με τη βάση αξιολόγησης των μαθητών ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται σε ένα αποσπασματικό μέτρο που εισάγει έναν ισοπεδωτικό αριθμό, χωρίς να συναξιολογεί και άλλα στοιχεία των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μαθητών.

    Οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στο ότι απαιτείται μια πιο ενδελεχής προσέγγιση στο έτσι και αλλιώς σύνθετο θέμα της αξιολόγησης των μαθητών.

    [04] Συνεδριάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία

    Συνεδριάζουν αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλλίας οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 χωρών - μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα ασχοληθούν και με το θέμα που έχει ανακύψει μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωση την οποία επισύναψε στο Πρωτόκολλο της επέκτασης της τελωνειακής ένωσής της με τα νέα κράτη - μέλη της Ένωσης το οποίο ήδη υπέγραψε.

    Το θέμα επρόκειτο να απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.

    Ωστόσο, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως η βρετανική προεδρία ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των "25" ότι η σημερινή συνεδρίαση του Κορεπέρ θα είναι πολύ σύντομη,γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν επιθυμεί συζήτηση του θέματος σήμερα.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε επίσης ότι θέση του βρετανού υπουργού των Εξωτερικών είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό και θα πρέπει να συζητηθεί από τους πολιτικούς. Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά ότι πρόκειται και για πολιτικό και για νομικό θέμα και επιθυμεί συζήτησή του πρώτα στην "Κορεπέρ". Ο κ.Ιακώβου ανέφερε ότι η βρετανική προεδρία θα παραπέμψει το θέμα στο αυριανό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ.

    Ο κ. Ιακώβου σε σύνεντευξή στο ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Βιέννη αναφερόμενος στο αυριανό συμβούλιο του Νιούπορτ, δήλωσε πως "θα διεκδικήσουμε, αλλά είμαστε πρόθυμοι γιά ένα συμβιβασμό, που διασφαλίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα της Κύπρου»

    «Βασική επιδίωξη της Κύπρου", είπε ο κ. Ιακώβου είναι μιά «ισχυρή αντιδήλωση» της ΕΕ στην τουρκική δήλωση (περί μη αναγνωρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας)η οποία συνόδευσε την υπογραφή,εκ μέρους της Αγκυρας, του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης. Επιπλέον, ο κ. Ιακώβου τονίζει την ανάγκη να μπουν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ένα χρονοδιάγραμμα και σταθμοί ελέγχου της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία,ενώ εκφράζει τις ανησυχίες του για τη μεθοδολογία,η οποία ακολουθείται από τη βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χθες ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε σχετικώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αργότερα είχε σύντομη συνάντηση με τον ευρισκόμενο στην Αθήνα βοηθό υφυπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Απακάν.

    Ο κ. Απακάν ανέπτυξε στην ελληνική πλευρά τις θέσεις της Τουρκίας ενόψει των συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

    Οι Έλληνες διπλωμάτες με τους οποίους συναντήθηκε επίσης ο κ. Απακάν του παρουσίασαν την πάγια ελληνική θέση υπέρ της ευρωτουρκικής προσέγγισης και αναφέρθηκαν στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ.

    [05] Συνεργασία πρωθυπουργού με Μ.Κεφαλογιάννη και Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά τους καλοκαιρινούς μήνες 2,5 εκατομμύρια πολίτες και - συνολικά - σε όλα τα λιμάνια της χώρας περισσότερα από 5 εκατομμύρια.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η πολιτεία εγγυάται την ασφάλεια των μεταφορών και σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων είναι χαμηλός και πως τα περισσότερα πλοία είναι ποιοτικά και αξιόπιστα.

    «Σε ό,τι αφορά τα παλαιά πλοία», είπε, «εντείνονται οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν προβλήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα, που αφορούν την αξιοποίηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, το οποίο είναι πολύ υψηλό και θέματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων σε λιμάνια, με βάση και το πρωτόκολλο, που έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

    Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα ο κ. Κεφαλογιάννης αναμένεται να ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή πολιτική και τα κριτήρια, που θα τεθούν για την επιδότηση της άγονης γραμμής.

    Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος, όμως, δεν έκανε δηλώσεις.

    Ο κ.Καραμανλής από αύριο ξεκινά κύκλο επαφών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων.

    Αύριο το απόγευμα θα συναντηθεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μία ώρα αργότερα με την ΓΣΕΒΕ και στη συνέχεια με την ΑΔΕΔΥ.Την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και με την ΓΣΕΕ.

    [06] Σιούφας:Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης

    Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σιούφας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τον Οκτώβριο, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 60 λεπτά το λίτρο από 46 έως 48 που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

    Ο κ. Σιούφας ανήγγειλε επίσης ότι θα υπάρξει νέα κυβερνητική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Είχε προηγηθεί η πρόταση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα σε περιόδους υψηλών διεθνών τιμών, η οποία ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Επίσης ο κ. Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη 2.444 μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που χρηματοδοτείται από το Γ'ΚΠΣ.

    Οι επενδύσεις φθάνουν συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 είναι η κοινοτική και κρατική ενίσχυση.

    Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν προέρχονται κυρίως από τους κλάδους ενδυμάτων, οικοδομικών υλικών, χονδρεμπορίου, φωτιστικών και οικιακού εξοπλισμού, ενώ το 78% βρίσκονται στην περιφέρεια.

    [07] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ

    Την αισιοδοξία του για την αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της καλοκαιρινής περιόδου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει και στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στα επίπεδα του 3,5% το 2005.

    Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν αρκετά αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό.

    Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων που, όπως είπε, επηρεάζει όλους μας.

    Σχετικά με τη συνάντηση ανέφερε ότι σ' αυτή συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2006.

    [08] «ΟΑ» για μισθώσεις αεροσκαφών

    Την άμεση αντίδραση της διοίκησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών προκάλεσε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, το οποίο αναπαράγεται σήμερα από μερίδα του ελληνικού Τύπου και έχουν σχέση με τον τρόπο που ο εθνικός μας αερομεταφορέας συνάπτει συμφωνίες για μισθώσεις αεροσκαφών, μαζί με τα πληρώματά τους.

    Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία, αφού παραπέμπει σε χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με τις μισθώσεις αεροσκαφών, αφήνει αιχμές κατά των εφημερίδων και άλλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία, όπως αναφέρει καταρτίζουν λίστες κατά παρέκκλιση των επίσημων στοιχείων που οι κρατικές αρχές Πολιτικής Αεροπορίας δημοσιεύουν.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τα στοιχεία αυτά ελέγχονται για το περιεχόμενο, την ακρίβεια των στοιχείων και τη σκοπιμότητα τους και για το λόγο αυτό η εταιρία θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να προστατεύσει τη φήμη και το κύρος της. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη διαβεβαίωση στο επιβατικό κοινό ότι πρώτιστο μέλημά της είναι η ασφαλής μετακίνηση των επιβατών της.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ναύλωσαν από μια εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ένα προβληματικό αεροσκάφος, τύπου Tristar, που προερχόταν από τη Σιέρα Λεόνε και παρουσίασε πρόβλημα όταν βρισκόταν στο Παρίσι, εκτελώντας πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ, υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι είχε καταγγείλει έγκαιρα την πρακτική μίσθωσης αεροσκαφών και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε απαξίωση των ελληνικών αεροπορικών εταιριών.

    [09] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ για Τουρκία

    Σε μια πρώτη συζήτηση (επί της ουσίας προπαρασκευαστική της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί σε υπουργικό επίπεδο, αύριο και μεθαύριο στην Ουαλλία) προχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 25 μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών με την Τουρκία.

    Η συζήτηση αφορούσε ειδικότερα τη δήλωση την οποία έκανε η Τουρκία για την Κύπρο όταν προ μηνός περίπου υπέγραψε το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής της ένωσης προς την Κύπρο και τα άλλα εννέα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι στη μονομερή της δήλωση η Τουρκία τόνιζε ότι η υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου δεν συνεπάγεται διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι στο πλαίσιο της σημερινής -πρώτης μετά τις θερινές διακοπές- συνόδου της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωμοδότησε ότι η δήλωση της Τουρκίας δεν επηρεάζει σε κανένα τομέα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση υπογράφοντας το πρωτόκολλο.

    Ειδικότερα η εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Επιτροπή είναι εξαιρετικά σημαντική η εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου φέρνοντας ως παράδειγμα την υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέπει στο εξής στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια.

    Επίσης η εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε πως ανεξάρτητα από το τι αναφέρει η Τουρκία στη δήλωσή της για την Κύπρο, είναι ξεκάθαρο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου θα διεξάγονται και με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι με τη διαδικασία αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, θα υποχρεωθεί η Αγκυρα να έρχεται σε συνεχείς και επίσημες διαβουλεύσεις με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ανταλλαγή απόψεων που άρχισε σήμερα στο διπλωματικό επίπεδο της ΕΕ, θα συνεχισθεί αύριο στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, και στη συνέχεια οι 25 θα προχωρήσουν στη σύνταξη της απαντητικής αντιδήλωσης τους που θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 4 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων η γαλλική αντιπροσωπεία παρουσίασε ορισμένες προτάσεις για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των "25" με τις οποίες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και η Κύπρος.

    Παράλληλα, η βρετανική Προεδρία άρχισε να εκπονεί προσχέδιο της αντιδήλωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.

    [10] Αλογοσκούφης: Μείωση της ανεργίας και του ελλείμματος

    Η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στο σχέδιο της κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις που αυτή προωθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και με το προεδρείο του ΣΕΒ και της ΣΕΒΕΕ. Οπως είπε, το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το 4% του ΑΕΠ, από 6% και πλέον που το παρέλαβε η κυβέρνηση.

    Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 11,3% το αντίστοιχο περσινό. Οι εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξάνονται με ρυθμό 7%, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο τουρισμός λόγω της πολιτικής του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, για την υπαγωγή στον νέο επενδυτικό νόμο έχουν υποβληθεί 483 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων 1,3 δισ. ευρώ και από αυτά μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 134 σχέδια που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 232,5 εκατ. ευρώ και σε δημιουργία άμεσα 1.247 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς αποτελεί βασική επιλογή για την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστούν με την εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξέφραζαν ανησυχία για τις επιπτώσεις που προκαλεί στον προϋπολογισμό και στην οικονομία η άνοδος της τιμής των καυσίμων στις διεθνείς αγορές, ενώ χαρακτήριζαν μύθο ότι το κράτος εισπράττει περισσότερα έσοδα από την άνοδο της τιμής των καυσίμων. Οπως σημείωσαν, η άνοδος της τιμής των καυσίμων μειώνει την κατανάλωση με αποτέλεσμα να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο.

    Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι θα μειωθεί φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως "αν υπάρχουν περιθώρια, θα τα εξαντλήσουμε".

    Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημείωναν εξάλλου ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2005 θα κυμανθεί σε επίπεδα 3,5-3,6%, ενώ προβλέπουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2006 λόγω αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.

    Επίσης απέδιδαν την μείωση του ρυθμού αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ στην φοροδιαφυγή, καθώς, όπως έλεγαν, από το 2001 και μετά έγιναν αλλαγές στη φορολογία που χαλάρωσαν το κλίμα στην αγορά και πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει την φοροδιαφυγή.

    Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2006 θα στηριχθεί στην αύξηση των εσόδων από φοροδιαφυγή και δεν θα ληφθούν φορολογικά μέτρα.

    [11] Συνεργασία Καραμανλή - Κεφαλογιάννη

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά τους καλοκαιρινούς μήνες 2,5 εκατομμύρια πολίτες και - συνολικά - σε όλα τα λιμάνια της χώρας περισσότερα από 5 εκατομμύρια.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η πολιτεία εγγυάται την ασφάλεια των μεταφορών και σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων είναι χαμηλός και πως τα περισσότερα πλοία είναι ποιοτικά και αξιόπιστα.

    «Σε ό,τι αφορά τα παλαιά πλοία», είπε, «εντείνονται οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν προβλήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα, που αφορούν την αξιοποίηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, το οποίο είναι πολύ υψηλό και θέματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων σε λιμάνια, με βάση και το πρωτόκολλο, που έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

    Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα ο κ. Κεφαλογιάννης αναμένεται να ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή πολιτική και τα κριτήρια, που θα τεθούν για την επιδότηση της άγονης γραμμής.

    Ο κ.Καραμανλής από αύριο ξεκινά κύκλο επαφών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων.

    Αύριο το απόγευμα θα συναντηθεί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μία ώρα αργότερα με την ΓΣΕΒΕ και στη συνέχεια με την ΑΔΕΔΥ.Την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και με την ΓΣΕΕ.

    [12] Τραγικός θάνατος για εκατοντάδες προσκυνητές στη Βαγδάτη

    Οκτακόσιοι δέκα έξι νεκροί και 323 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τραγωδίας που συγκλόνισε σήμερα τη Βαγδάτη. Πλήθος Σιιτών προσκυνητών κατευθυνόταν προς το Τέμενος Καντμίγια για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Μούσα αλ Κάζιμ, όταν προκλήθηκε κύμα πανικού εξαιτίας φημών ότι καμικάζι ετοιμάζεται να ανατιναχθεί. Αποτέλεσμα του πανικού ήταν εκατοντάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν σε γέφυρα του Τίγρη ή να πνιγούν στα νερά του ποταμού.

    Περίπου πενήντα άνθρωποι μεταξύ των πλήθους των σιιτών προσκυνητών πέθαναν από δηλητηρίαση που προήλθε από την κατανάλωση δηλητηριασμένων τροφίμων που είχαν αγοράσει από υπαίθριους πωλητές. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιμπραΐμ Τζαφάρι κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα. "Εκφράζουμε τη λύπη μας για τους προσκυνητές που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην επέτειο του θανάτου του ιμάμη Μούσα αλ Κάζιμ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρακινού πρωθυπουργού.

    [13] Απάντηση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει στη δήλωση στην οποία προέβη η Τουρκία και με την οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν προ μηνός υπέγραψε το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνιακής της ένωσης προς τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Και στην απάντησή της αυτή θα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική δήλωση δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και ότι η ΕΕ αναμένει από την Αγκυρα να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων που ανέλαβε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα που συνάγεται από τη συζήτηση που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες επί του θέματος αυτού, κατά τη διάρκεια της πρώτης, μετά τις θερινές διακοπές, συνεδρίασης της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεων) των «25».

    Η συζήτηση θα συνεχισθεί στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιήσουν στο Νιούπορτ της Ουαλίας την τακτική εξαμηνιαία άτυπη σύνοδό τους.

    Στη σύνοδο αυτή η βρετανική προεδρία - όπως δεσμεύθηκε σήμερα - θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο δήλωσης την οποία θα κληθεί να υιοθετήσει το Συμβούλιο.

    Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες κατέστη σαφές πως τα "25" κράτη - μέλη εκτιμούν πως η Τουρκία δεν είναι δυνατό να εμμένει επί μακρόν στη θέση ότι θα διαπραγματευεται με ένα κράτος - μέλος το οποίο δεν αναγνωρίζει.

    Είναι δε χαρακτηριστικό της αντίληψης που κυριαρχεί στους «25» το γεγονός ότι - όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές - η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου σε γνωμοδότησή της που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων, αναφέρει σαφώς ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα εισέλθει σε μια διαδικασία η οποία θα την οδηγήσει υποχρεωτικά σε ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου.

    Η γνωμοδότηση αυτή σε συνδυασμό με τις θέσεις που παρουσίασε επί του θέματος σήμερα στις Βρυξέλλες ο γάλλος πρέσβης, έχοντας τη στήριξη της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας, διαμόρφωσαν σε γενικές γραμμές το κλίμα της συνεδρίασης.

    Η γαλλική πλευρά έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα εξής σημεία:

    Στο ότι η δήλωση της Τουρκίας στερείται νομικής υπόστασης, στην ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο και στην ανάγκη παρακολούθησης από την ΕΕ του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμόσει η Τουρκία το πρωτόκολλο για την τελωνιακή ένωση.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η βρετανική προεδρία του σημερινού Συμβουλίου δήλωσε ότι στην υπουργική σύνοδο στην Ουαλία θα προχωρήσει στην επαναδιατύπωση του σχεδίου της δήλωσης των «25», αφού το κείμενο που εμφάνισε σήμερα προκάλεσε πολλές ενστάσεις, τόσο επί της ουσίας όσο και επί των διατυπώσεων.

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μολυβιάτη

    Λίγο μετά την παρουσίαση προς τις εθνικές αντιπροσωπείες του σχεδίου δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για την Κύπρο, ο υπουργός εξωτερικών Π. Μολυβιάτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βρετανό υπουργό εξωτερικών Τζακ Στρό καθώς και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς σχετικά, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουαλία, όπου αύριο θα αρχίσει το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η τουρκική δήλωση έχει προκάλεσει σειρά προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από την ΕΕ ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες».

    Ο Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας το σχέδιο της "αντιδήλωσης" (προς την τουρκική) που εμφάνισε σήμερα η βρετανική προεδρία τόνισε τα εξής:

    «Η ΕΕ αποφάσισε ότι θα προβεί σε αντιδήλωση-απάντηση προς την τουρκική μονομερή δήλωση. Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της βρετανικής προεδρίας πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να καλύψει την ανάγκη μιας σαφούς ευρωπαϊκής απάντησης, η οποία θα ανταποκρίνεται στο γενικό πνεύμα που υπάρχει μεταξύ των κρατών - μελών».

    [14] Τουλάχιστον 125 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Κατρίνα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει έκτακτα κονδύλια για να βοηθηθούν τα θύματα του φονικού τυφώνα Κατρίνα, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    Μέχρι στιγμής πάνω από 125 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στον Μισσισιππή (νότιες ΗΠΑ) μετά το πέρασμα του τυφώνα, ανακοινώθηκε σήμερα από τοπικές εφημερίδες, που επικαλούνται αξιωματούχους της περιοχής.

    Εκατό πολίτες έχασαν τη ζωή τους μόνο στην κομητεία του Χάρισον όπου βρίσκονται οι πόλεις Γκάλφπορτ και Μπιλόξι, πόλεις που βρίσκονται ακριβώς στις όχθες του ποταμού Μισσισιππή.

    Στην κομητεία του Χάνκοκ, βορειοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, πάνω από δεκαπέντε πολίτες θεωρούνται αγνοούμενοι, ανέφερε η Ντι Λούμπκιν εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της κομητείας αυτής του Μισσισιππή που συνορεύει με την Λουϊζιάνα.

    Παράλληλα, τουλάχιστον άλλοι 13 πολίτες έχουν βρεθεί νεκροί σε διάφορες άλλες περιοχές του Μισσισιππή, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες.

    Την Τρίτη εκπρόσωπος του δημαρχείου του Μπιλόξι τόνισε ότι "αρκετές δεκάδες " πολιτών ενδέχεται να βρουν το θάνατο κατά μήκος των όχθεων του ποταμού στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μισσισιππή.

    Πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές χθες ο κυβερνήτης του Μισσισιππή, Χάρλεϊ Μπάρμπουρ δήλωσε ότι "αυτό που βλέπει μοιάζει σαν την καταστροφή της Χιροσίμα πριν από 60 χρόνια".

    Ο κ. Μπάρμπουρ δήλωσε σήμερα ότι το 90% των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές της πολιτείας έχουν καταστραφεί πλήρως. "Είναι απερίγραπτη η καταστροφή. Περνάμε από την μία συνοικία στην άλλη και δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι όρθιο. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτε", τόνισε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι οι όχθες του ποταμού έχουν καταστραφεί σε μήκος τουλάχιστον 40-50 χιλιομέτρων ενώ οι ζημιές από οικονομική άποψη είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές του πολύ μεγάλου τυφώνα Καμίλ που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 1969 και προκάλεσε το θάνατο 144 πολιτών και άλλων τόσων στις γειτονικές πολιτείες.

    Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης διέταξαν σήμερα τη μαζική έξοδο των περίπου 30 χιλιάδων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο μεγάλο στάδιο Σουπερντόμ προς το Χιούστον του Τέξας όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο μεγάλο στάδιο της πόλης, το Αστροντόμ.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε ήδη με εκατοντάδες μεγάλα οχήματα, ελικόπτερα, με πλοία και άλλα μεταφορικά μέσα που θα μεταφέρουν συνεχώς πρόσφυγες 500 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της καταστροφής. Η πρώτη άφιξη μαζικών μέσων αναμένεται εντός των επόμενων 24 ωρών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν ακόμα περίπου 200 χιλιάδες πολίτες στη Νέα Ορλεάνη που χρειάζονται άμεση βοήθεια.

    Αμερικανικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες προσφέρουν συνεχώς τρόφιμα και ρούχα στα θύματα του τυφώνα, μια επιχείρηση που όπως σημειώνεται είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αμερικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2005 - 20:46:27 UTC