Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Θα συνεχιστεί η πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

  • [01] Καραμανλής: Θα συνεχιστεί η πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

    Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που συνεδρίασε στη Ρηγίλλης δέχθηκε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε πως θα ακολουθηθεί συνετή οικονομική πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία και την υγεία.

    Ο κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων και πρόσθεσε ότι δεν συμβιβάζεται με το παρελθόν.

    Εξήγησε ακόμη ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι, όπως είπε, η αναγκαία προϋπόθεση για μία πραγματικά ισχυρή οικονομία και για τη δυναμική ανάπτυξη που παράγει καρπούς για όλους.

    Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των μεταρρυθμίσεων, λίγο πριν από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και λίγο πριν την έναρξη των προετοιμασιών για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση (χρέη, ελλείμματα, πανωτόκια, στρατιές συμβασιούχων, γραφειοκρατία, διαφθορά, δυσλειτουργίες στις ΔΕΚΟ) και τόνισε πως η αντιμετώπισή των προβλημάτων αυτών απέσπασε μεγάλο μερος των προσπαθειών της κυβέρνησης.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στους άξονες των κυβερνητικών προσπαθειών και τόνισε ιδιαίτερα το τρίπτυχο: επανίδρυση του κράτους, δημοσιονομική εξυγίανση, νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης γίνονται πιό δύσκολες εξαιτίας της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.

    Ακόμη αφού προχώρησε σε σύντομο απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης, με σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία του, να προκαλέσει πόλωση και να περιχαρακωθεί.

    Προέβλεψε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφύγει στη διαστρέβλωση και ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποδώσει στην κυβέρνηση της ΝΔ προβλήματα, όπως η ανεργία και η ακρίβεια, τα οποία, όμως, δημιουργήθηκαν νωρίτερα, ενώ θεώρησε πιθανό ότι μπορεί να υπάρξουν και προσωπικές επιθέσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής αποσαφήνισε ότι η ΝΔ δεν θα παίξει στο ταμπλό της πόλωσης, κάτι που, όπως είπε, δεν έκανε ούτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

    Η ΝΔ, είπε, είναι η δύναμη του σύγχρονου κοινωνικού Κέντρου που έχει στόχο την μεταρρύθμιση των δομών του κράτους και της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της αταλάντευτα, με αποφασιστικότητα και με αποτελεσματικότητα.

    Κλείνοντας την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην πολιτική το σημαντικότερο δίλημμα κινείται μεταξύ της απλής διαχείρισης των προβλημάτων του τόπου χωρίς τομές, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι πρόσκαιρα ευχάριστη στους πολίτες, αλλά χωρίς οφέλη για τον τόπο. Και από την άλλη, είπε, υπάρχει η απόφαση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, που πρόσκαιρα δεν φαίνονται να είναι ευχάριστες γιατί ταράσσουν τα λιμνάζοντα ύδατα, πλην, όμως, είναι ωφέλιμες για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

    Η κυβέρνηση, συμπληρωσε ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε τον δεύτερο δρόμο τον πιό δύσκολο και αποτελεσματικό,το δρόμο της πραγματικής πολιτικής και όχι των πρόσκαιρων και ανούσιων εντυπώσεων.

    Ο κ.Μεϊμαράκης

    Ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι είναι πολύ θετικό το ότι στην αρχή της πολιτικής χρονιάς συνεκλήθη το Πολιτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το κυβερνητικο έργο και ο προγραμματισμος για τη συνέχεια.

    Αναπτύχθηκαν, είπε, απόψεις καταγράφηκε το θετικό έργο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δίνουμε το μήνυμα πως στόχος της κυβερνητικης πολιτικής είναι να βοηθηθούν οι μη προνομιούχοι και να βελτιωθεί η διαβίωση όλων των πολιτών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό η Αυτοδιοίκηση να είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες της.

    Σημείωσε δε ότι ο εκλογικός νομος που προτείνει η κυβέρνηση είναι πιό δημοκρατικός και πιό αναλογικός και θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει από την κομματικοποίησή της.

    Η κα Μπακογιάννη

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κατά την έξοδό της από τη Ρηγίλλης ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται και επικροτούνται από τους πολίτες.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα έλθουν σύντομα στο επίκεντρο και για τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες έχουν άποψη. Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το όριο 42% για την εκλογή των τοπικών αρχόντων και πρόσθεσε ότι ο διάλογος ξεκίνησε σήμερα, θα συνεχιστεί και έχουν κατατεθεί όλες οι απόψεις.

    Σημείωσε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την δική της αυτονομία και δυναμική , δέχθηκε ότι στο θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι απόψεις δεν είναι θέσφατα.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο εξέτασε όλες τις πλευρές της δράσης της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν το κόμμα και τη στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα στην κοινωνία.

    Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση έχουν την κοινωνική στήριξη και αποσκοπούν στην βελτίωση της ζωής των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.

    Κατά την διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε σύμπνοια όλων στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, τόσο όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθήθηκε, όσο και στην ανάγκη να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

    Συζήτηση για το 42%

    Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών.

    Ο Γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέθεσε το σκεπτικό της πρότασης, τονίζοντας ότι εφόσον με ποσοστό περίπου 42% μπορεί να εκλεγεί η κυβέρνηση γιατί να μην μπορούν να εκλέγονται οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές. Τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν εμποδίζει τις τοπικές συνεργασίες, αλλά αντίθετα τις "φέρνει" την πρώτη Κυριακή και τις κάνει πιό τίμιες και διάφανες.

    Ένα ακόμη επιχείρημα του Γραμματέα της ΝΔ είναι ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί προγραμματική δέσμευση του κόμματος που έχει εγκριθεί από το Συνέδριο.

    Την δική της, διαφορετική, άποψη κατέθεσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιορίζει τις δυνατότητες τοπικών συνεργασιών, δημιουργεί πλαίσιο που ευνοεί την κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μειώνει την νομιμοποιητική βάση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την πρότασή της για καθιέρωση μητροπολιτικών δήμων, καθώς επίσης και αιρετού περιφερειάρχη. Πρόσθεσε δε ότι για πρώτη φορά δόθηκαν τόσοι πολλοί πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό την ευνοεί να γίνει δυνατή και αυτόνομη .

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε πως το θέμα δεν είναι τι ευνοεί το κόμμα, αλλά τι είναι σωστό για τον τόπο. Και εξήγησε ότι γιαυτό ο ίδιος είχε στηρίξει στο πρόγραμμα της ΝΔ την αλλαγή του τρόπου εκλογής των τοπικών αρχόντων.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2005 - 20:25:50 UTC