Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην πρώτη κατηγορία ασφαλείας πτήσεων η Ελληνική Πολιτική Αεροπορία
  • [02] Το απόγευμα ψηφίζεται η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [03] Ψηφίζεται απόψε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών - Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες
  • [04] Επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα η Κύπρος
  • [05] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών - Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή - Μπλερ σε εποικοδομητικό κλίμα

  • [01] Στην πρώτη κατηγορία ασφαλείας πτήσεων η Ελληνική Πολιτική Αεροπορία

    Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή μέρα για την Ελληνική Πολιτική Αεροπορία, καθώς μετά από περίπου πέντε χρόνια αναβαθμίζεται στην πρώτη κατηγορία ασφαλείας πτήσεων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας ( FAA). Την αναβάθμιση ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, κατά την επίσκεψή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική αεροπορία, καθώς διευρύνεται η αεροπορική αγορά, διευκολύνονται οι πτήσεις των ελληνικών εταιριών προς τις ΗΠΑ, τους παρέχεται η δυνατότητα περισσοτέρων δρομολογίων και προορισμών, ενώ μειώνονται οι εντατικοί έλεγχοι στα αεροσκάφη που είχαν αμερικανικούς προορισμούς.

    Χτες επισκέφθηκε τον κ. Λιάπη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ρις, ο οποίος του ανακοίνωσε την απόφαση της FAA για αναβάθμιση της ΥΠΑ στην πρώτη κατηγορία, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδος για εκσυγχρονισμό των υποδομών, του νομοθετικού πλαισίου και συνολικά των συνθηκών αεροπορίας στη χώρα μας.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης, φανερά ικανοποιημένος, έκανε λόγο για εθνική επιτυχία, καθώς η απόφαση αυτή της FAA δεν προσδίδει στη χώρας μας μόνο κύρος στον τομέα της αεροναυτιλίας, αλλά και επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως αύξηση του τουρισμού με οφέλη για την εθνική οικονομία.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την ασφάλεια των αεροδρομίων, κάτι που εκκρεμεί από το 2003 προκειμένου η χώρα μας να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

    Κατά την επίσκεψή του στο Αεροδρόμιο ο κ. Λιάπης επιθεώρησε τον πύργο ελέγχου πτήσεων, την κεντρική αίθουσα επιβατών και ενημερώθηκε για τους ελέγχους που γίνονται στους επιβάτες κατά τη διάρκεια της επιβίβασής τους στα αεροσκάφη.

    Ο υπουργός έπλεξε και το εγκώμιο του ?Ελευθέριος Βενιζέλος», λέγοντας ότι είναι από τα δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2005 παρουσιάζει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 12%. Σημείωσε ακόμη ότι είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την αυξημένη κίνηση της θερινής περιόδου.

    [02] Το απόγευμα ψηφίζεται η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Ολοκληρώνεται σήμερα με τη ψηφοφορία στη βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά.

    Απαντώντας τόσο στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για την «έλλειψη διαλόγου» όσο και στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Έβερτ, ο κ.Αλογοσκούφης αποκάλυψε οτι από τις 18 Ιανουαρίου υπάρχει επιστολή της ΟΤΟΕ προς την κυβέρνηση με την οποία εκφράζει τις θέσεις της, καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο στη Βουλή.

    Η ΟΤΟΕ μας ζητούσε συνολική λύση του ασφαλιστικού με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης. Εμείς αυτά κάνουμε, με τη διαφορά ότι εμείς προωθούμε ταμείο ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου δικαίου όπως ήθελε η ΟΤΟΕ είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι από τότε (18/1) η ΟΤΟΕ προειδοποιούσε για απεργίες.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ απέσυρε τη σχετική τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ενω δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 59 το οποίο ρυθμίζει την ένταξη των ταμείων των τραπεζών στο ΙΚΑ. Ο κ.Εβερτ σημείωσε ότι «εάν πράγματι θέλαμε να σώσουμε τις κρατικές τράπεζες Εμπορική και ΑΤΕ θα μπορούσε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προέκυπταν από τα ταμεία τους.

    Είπε ότι μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, είμαι στη δυσάρεστη θέση, να έρθω σε αντίθεση με ένα νόμο που καταθέτει η παράταξή μου.

    Το μεσημέρι απεργοί τραπεζοϋπάλληλοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της βουλής. Στο μεταξύ το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ συνεδριάζει προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων ανά τράπεζα. Αναμένεται να αναγγείλει την υποβολή μαζικών αγωγών κατά της τροπολογίας.

    [03] Ψηφίζεται απόψε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών - Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες

    Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες μετά την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ να αναστείλει την απεργία, αφού αναμένεται να ψηφιστεί απόψε από την πλειοψηφία της Βουλής η επίμαχη τροπολογία για το ασφαλιστικό του κλάδου.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν σε κάθε τράπεζα χωριστά απεργιακές κινητοποιήσεις, εφόσον η διοίκηση της τράπεζας αυτής επιχειρήσει να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση για το ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εξάλλου, θα ξεκινήσουν και μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματική η τροπολογία, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία που έχουν κηρύξει οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την προώθηση νομοθετήματος που θα διευρύνει το ωράριο εργασίας τους.

    [04] Επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα η Κύπρος

    Η κυπριακή Βουλή επικύρωσε κατά πλειοψηφία τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο τέλος διήμερης συζήτησης.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επικυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη μετά την απόρριψή της από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

    Υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν τριάντα παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος, των Ενωμένων Δημοκρατών, του ΑΔΗΚ και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

    Εναντίον τάχθηκαν 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος των Οικολόγων τήρησε αποχή.

    [05] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών - Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες

    Ψηφίστηκε -και επί των άρθρων- το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά. Ειδικότερα, τα άρθρα που αφορούσαν στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και στην εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, έγιναν δεκτά με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Επί 286 παρόντων βουλευτών τα επίμαχα άρθρα (πλην του άρθρου 74 για την εθελούσια έξοδο) υπερψηφίστηκαν από 164 βουλευτές (ΝΔ) και καταψηφίστηκαν από 122 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΡΑ, Στ. Μάνος). Το άρθρο 74 για την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές (ΝΔ και Στ. Μάνος) ενώ το καταψήφισαν 121 (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΡΑ).

    Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες μετά την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ να αναστείλει την απεργία.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή - Μπλερ σε εποικοδομητικό κλίμα

    Μία και πλέον ώρα διήρκησε η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ελλάδας, κυρίων Τόνι Μπλερ και Κώστα Καραμανλή, στη Ντάουνινγκ Στρίτ. Τα θέματα που έφερε στη συζήτηση η βρετανική πλευρά ήταν η αναδιάρθρωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας, το Κυπριακό και η κατάσταση στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια. Αυτά είναι τα θέματα τα οποία προτίθεται να προωθήσει η βρετανική προεδρία, η οποία αρχίζει αύριο.

    Μετά το τέλος των ελληνοβρετανικών συνομιλιών κορυφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

    "Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων. Τις συνομιλίες μας, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Τόνι Μπλερ τις δικές μας θέσεις και απόψεις, τις προτάσεις μας για τις εξελίξεις αυτές.

    Παράλληλα, ακούσαμε τον κ. Μπλερ να παρουσιάζει τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας για αυτά τα θέματα και κυρίως βεβαίως για τη διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, καθώς και τις δημοσιονομικές πολιτικές για την περίοδο 2007 - 2013.

    Συζητήσαμε ακόμη τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά το Κυπριακό.

    Σε διμερές επίπεδο, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε με το Βρετανό πρωθυπουργό το άριστο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις. Οφείλω να τονίσω, επίσης, ότι η συνάντηση και η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ στο Βρετανό πρωθυπουργό για τη βρετανική προεδρία την οποία παραλαμβάνει τώρα κάθε επιτυχία, και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο στο εξάμηνο που αρχίζει".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2005 - 14:30:21 UTC