Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [02] Ψηφοφορία στη Βουλή για ασφαλιστικό τραπεζών
  • [03] Επικυρώνει το Ευρωσύνταγμα η Κύπρος
  • [04] Υψηλές θερμοκρασίες από σήμερα στη χώρα
  • [05] Ελληνοτουρκικό φόρουμ για τον Τουρισμό
  • [06] Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής για συνομιλίες με τον Τόνι Μπλερ

  • [01] Τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων

    "Τα ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας ανά μάθημα σε γενικές γραμμές δεν απέχουν από τους μέσους όρους των τελευταίων ετών". Αυτό δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με αυτά στη Φυσική Τεχνολογικής κατεύθυνσης 2" παρατηρήθηκε το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας (74,98%), ενώ στα μαθηματικά της ίδιας κατεύθυνσης το ποσοστό αποτυχίας έφτασε στο 73,77%.

    Ομως, και στα αρχαία ελληνικά οι υποψήφιοι απέτυχαν κατά ποσοστό 52,49% και στην ιστορία Γενικής Παιδείας 52,04%.

    Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αποτυχίας παρατηρήθηκαν στη βιολογία θετικής κατεύθυνσης (15,23%) στη χημεία (18,59%), στη Νεοελληνική Γλώσσα (31,15%).

    Οπως είπε ο γενικός γραμματέας "αν περιοριστούμε μόνο στο κλιμάκιο των αρίστων επιδόσεων (18-20) θα βρούμε τα υψηλότερα ποσοστά στα μαθήματα της χημείας (43,55%), της ηλεκτρολογίας (37,66%), στα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης (22,68%).

    Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αρίστων παρουσιάζονται στα μαθήματα φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (0,96%), νεοελληνικής γλώσσας (1,13%), αρχαίων ελληνικών 3,62%, νεοελληνικής λογοτεχνίας 4,21% και μαθηματικών τεχνολογικής κατεύθυνσης 2" (4,6%).

    Ο κ. Καραμάνος ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τις 7 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν οι βαθμολογίες όσων εξετάστηκαν σε ειδικό μάθημα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), ενώ από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου θα πρέπει να κατατεθούν τα μηχανολογικά δελτία όσων επιθυμούν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

    Επίσης, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ στα τρία μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ.

    [02] Ψηφοφορία στη Βουλή για ασφαλιστικό τραπεζών

    Σήμερα διεξάγεται στη Βουλή η ψηφοφορία της νομοθετικής ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση. Εν τω μεταξύ, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τη Βουλή, συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους αν και στην σημερινή συνεδρίαση της ΟΤΟΕ, αναμένεται η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    [03] Επικυρώνει το Ευρωσύνταγμα η Κύπρος

    Η Κυπριακή Βουλή αναμένεται να επικυρώσει σήμερα την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Με την επικύρωσή της, η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει τη Συνθήκη, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία. Η συζήτηση, που άρχισε χθες, επιβεβαίωσε ότι η Συνθήκη θα περάσει με τις ψήφους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκού Κόμματος, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

    Το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, εξέφρασε πρόθεση καταψήφισης της Συνθήκης, ενώ το Κίνημα Οικολόγων θα τηρήσει αποχή.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, είπε ότι επιδείνωση της προοπτικής ένταξης της δεν συνάδει με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] Υψηλές θερμοκρασίες από σήμερα στη χώρα

    Στους 38 βαθμούς Κελσίου θα "σκαρφαλώσει" σήμερα ο υδράργυρος στη χώρα μας. Στην Αθήνα η θερμοκρασία αναμένεται να είναι δυο βαθμούς χαμηλότερη ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς. Αύριο, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Η νομαρχία Αθηνών, έχει ζητήσει απ`όλους τους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να διατηρήσουν ανοιχτούς για το κοινό τους κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζει το κύμα καύσωνα να σαρώνει τη νότια Ευρώπη, με 23 νεκρούς μόνο στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει και σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας.

    [05] Ελληνοτουρκικό φόρουμ για τον Τουρισμό

    Με την υπογραφή ελληνοτουρκικής διακήρυξης μεταξύ των υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας κ. Δ. Αβραμόπουλου και Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Attila Koc, ολοκληρώθηκαν στην Σάμο οι εργασίες του 6ου Ελληνοτουρκικού Forum που διεξάγεται για πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο.

    Οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού, ήταν το αντικείμενο του 6ου Ελληνοτουρκικού Forum όπου και οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική στα τουριστικά θέματα ώστε οι τουρίστες που επιλέγουν να έρθουν στην ευρύτερη περιοχή να μπορούν να επισκεφθούν και τις δύο χώρες.

    Στην ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλος τόνισε: "Πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 1999, πέρα από το να ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα του τουρισμού στοχεύει βαθύτερα στο να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς και τις δύο οικονομίες.

    Ο τουρισμός δεν είναι μονάχα μια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο τουρισμός είναι μέσο συνάντησης πολιτών, λαών και πολιτισμών. Δεν σώζεται ούτε ο ελληνικός, ούτε ο τούρκικος τουρισμός από τον αριθμό των επισκεπτών, που θα περάσουν τα σύνορα από τη μία προς την άλλη χώρα.

    Αντίθετα διευκολύνονται οι δύο χώρες, εξυπηρετούνται οι πολιτικές τους, εάν συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης ζώνης σταθερότητας, ασφάλειας, φιλίας, συνεννόησης και συνεργασίας.

    Οι ταξιδιώτες από κάθε γωνία του κόσμου δεν επιλέγουν προορισμούς όπου υπάρχουν τριβές, εντάσεις, προβλήματα, κρίσεις.

    Θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, το όμορφο φυσικό περιβάλλον μας, να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια.Και εκεί ακριβώς έρχεται ένα κομμάτι της τουριστικής μας συνεργασίας.

    Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που πρέπει να ενθαρρυνθεί γιατί όταν εκεί αρχίζει να συντελείται η συνεργασία, τότε αυτή εκ των πραγμάτων περνά και σε πολιτικό επίπεδο αλλά διαχέεται και μέσα στην ίδια την κοινωνία. Την ίδια στιγμή εμείς οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια γραφειοκρατίας, που αποτρέπουν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και των δύο χωρών από το να διαβούν τα σύνορα. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, χάρη σε μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες μας διπλασιάστηκαν οι θεωρήσεις visa για πολλαπλές επισκέψεις στη χώρα μας και διευκολύνονται οι Τούρκοι φίλοι μας , που θέλουν αν επισκεφθούν την Ελλάδα. Πάντοτε γνωρίζοντας, ότι εμείς υποκείμεθα στις προβλέψεις της γνωστής συμφωνίας Σέγκεν.

    Πολιτική μας επιλογή είναι να διευκολύνονται οι Τούρκοι επισκέπτες και σταδιακά να φθάσουμε σε ένα σημείο, όπου η βίζα θα είναι το μικρότερο εκ των προβλημάτων, που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ήδη η έκδοση μιας θεώρησης visa για επίσκεψη στην Ελλάδα από την Τουρκία δεν ξεπερνά σε χρόνο αναμονής τις 24 ώρες".

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός κ. Koc τόνισε ότι εάν η Ελλάδα και η Τουρκία ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τουρισμό και τον πολιτισμό αναμφίβολα θα εξυπηρετηθούν τα κοινά συμφέροντα των δύο λαών. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι έτοιμος να χαιρετήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο FORUM συμμετείχαν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων των δύο χωρών και Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες.

    Τις εργασίας της συνάντησης χαιρέτησε ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για τη συνεργασία των δύο χωρών.

    [06] Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής για συνομιλίες με τον Τόνι Μπλερ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου νωρίς το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλέρ. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Τόνι Μπλερ στο πλαίσιο της βρετανικής προεδρίας. Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο «City»με θέμα «Η προοπτική της Ελλάδας μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 June 2005 - 13:02:19 UTC