Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μεταφορά λυματολάσπης.
  • [02] Καραμανλής:«θα υπάρξουν σύντομα προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία».
  • [03] Συνάντηση Ράις με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα.
  • [04] Συνέντευξη Β. Μεϊμαράκη για μονιμότητα - ασφαλιστικό
  • [05] Τουλάχιστον 125 νεκροί από κύμα καύσωνα στην Ινδία.
  • [06] Τον Ιούλιο ο διάλογος για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
  • [07] Απεργούν και την Τρίτη οι τραπεζοϋπάλληλοι
  • [08] Νέες αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [09] Την Ιαπωνία αντιμετωπίζει η εθνική Ελλάδας, στο δεύτερο αγώνα για το κύπελλο Συνομοσπονδιών
  • [10] Δυσαρέσκεια Ράϊς για επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη
  • [11] Κουρασμένη και με απουσίες, η Εθνική μας ομάδα έχασε 1-0 από την Ιαπωνία

  • [01] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μεταφορά λυματολάσπης.

    Το δρόμο κλειστό βρήκαν χθές το μεσημέρι εκπρόσωποι της Διαδημοτικής Επιτροπής που αποπειράθηκαν να πλησιάσουν στη χωματερή των Άνω Λιοσίων εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη μεταφορά λυματολάσπης.

    Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν φθάσει από νωρίς στην περιοχή βάζοντας έτσι φρένο στα σχέδια των διαδηλωτών.

    Μια αστυνομική κλούβα είχε κλείσει την είσοδο της χωματερής γεγονός που εξόργισε την αντιπροσωπεία των κατοίκων με αποτέλεσμα κάποιοι να προσπαθήσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

    Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη εν αναμονή της προσεχούς Τρίτης, ημέρα της μεγάλης κινητοποίησης, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων, που φαίνονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή.

    Το ίδιο αποφασισμένος να αντιταχθεί στη μεταφορά της λυματολάσπης δήλωσε σήμερα και ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων Ν.Παπαδήμας. "Και εμείς από την εισαγγελική αρχή ζητάμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη συνδρομή του εισαγγελέα για να μπορέσουμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα" δήλωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι το θέμα νομιμότητας που αφορά τη χωματερή προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει δώσει εντολή στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο ΧΥΤΑ. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τον Αστυνομικό Διευθυντή να προχωρεί σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

    [02] Καραμανλής:«θα υπάρξουν σύντομα προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία».

    «Θα ήταν ευρωπαϊκή επιτυχία αν υπήρχε πολιτική συμφωνία στα δημοσιονομικά της » τόνισε ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του από τη συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 και διευκρίνισε πως «η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας που θα έδινε στην ΕΕ τη δυνατότητα να προχωρήσει, να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις πολιτικές της και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις της διεύρυνσης» δεν έγινε εφικτή στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία ολοκληρώθηκε χθές τα μεσάνυχτα.

    Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαρχής υπογραμμίσει την ανάγκη μιας «δίκαιης και αναλογικής κατανομής του κόστους της διεύρυνσης σε όλα τα μέλη της ΕΕ», και την ανάγκη ενός «διευρυμένου Προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση της διευρυμένης ΕΕ», ο κ.Καραμανλής τόνισε πως η συμφωνία δεν επετεύχθη διότι υπήρξε «ένα εξαιρετικά δυσμενές και περίπλοκο διαπραγματευτικό περιβάλλον», διότι επίσης υπήρξε «αδυναμία σύμπτωσης», ενώ διευκρίνισε ότι δεν καθορίστηκε η άμεση σύγκληση μιας νέας συνόδου.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας καταψήφισαν πέντε χώρες (Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Ισπανία), ενώ η Ελλάδα την υπερψήφισε - «επειδή θεωρούμε ότι η συμφωνία ήταν συμφέρουσα για την ευρωπαϊκή πορεία και επειδή η διαπραγμάτευση ήταν θετική για την Ελλάδα». Επ΄αυτού, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στην πρόταση των «έξι» για κοινοτικές δαπάνες επί του 1% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην Ελλάδα ήταν 12 δις. ευρω περίπου, το οποίο «μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στη βάση της πρότασης της Προεδρίας για 1,06%, το ποσό που θα αντιστοιχούσε στη χώρα μας θα ξεπερνούσε τα 20 δις. ευρω».

    Με την επισήμανση εξάλλου ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει την ΕΕ «σε μια πολύ δύσκολη φάση», ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν «σύντομα προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία στις δημοσιονομικές προοπτικές». Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η έλλειψη απόφασης δεν συνεπάγεται συνέπειες για τη χώρα μας - «διότι τρέχει ακόμη το Γ΄ ΚΠΣ, με το ν+2 και πέραν του 2006 η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης των πολιτικών της», όμως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

    Κ.Καραμανλής για ευρω-σύνταγμα και διεύρυνση.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος, ο πρωθυπουργός στην τελική συνέντευξη τύπου της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι οι 25 ηγέτες εξέτασαν τις επιλογές που προβάλλουν μετά από τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία και αποφάσισαν ότι «η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να συνεχιστεί παράλληλα με μια περίοδο περισυλλογής», δεδομένου ότι τα δημοψηφίσματα δημιούργησαν ένα διαφορετικό κλίμα.

    Αναφορικά με τη διεύρυνση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν έγινε συζήτηση» -πλην της σύντομης αναφοράς στα συμπεράσματα του συμβουλίου της κοινής βούλησης για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Σε συγκεκριμένη ερώτηση εξάλλου, ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής στο θέμα της διεύρυνσης, ισχύουν τα συμπεφωνημένα και με αυτά τα δεδομένα πορευόμαστε. Η Ελλάδα άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει πολιτικές που έχει υπερασπιστεί όλο το τελευταίο διάστημα».

    Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣYN

    Για έλλειψη στρατηγικής και αδιαφάνεια χειρισμών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΠAΣOΚ Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε χθες χωρίς αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της Ένωσης για την περίοδο 2007-13. "Εμείς προσφερθήκαμε να υπoστηρίξουμε τους ελληνικούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε την τακτική της Λουκέρνης και έβαλε την Ελλάδα στη γωνία", είπε ο κ. Παπουτσής και δήλωσε ότι το ΠAΣOΚ είναι πρόθυμο να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό των στόχων της χώρας ενόψει την δύσκολης φάσης στην οποία εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επισημαίνοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ είχε κατοχυρώσει τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών ως το 2013": "Χθες, ο κ. Καραμανλής, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν προχώρησε σε αποσαφήνιση και σε μια νέα δέσμευση, όσον αφορά την ελληνική θέση για την κοινή αγροτική πολιτική. Εμείς επιμένουμε ότι, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένας βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας μας, για την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένας βασικός αναπτυξιακός και κοινωνικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από τον κ. Καραμανλή να συνεχίσει τις προσπάθειές του, και κυρίως να επιβεβαιώσει τις προσωπικές του δεσμεύσεις, ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, κάνει λόγο για "αστικές τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες είναι ενωμένες σε ότι αφορά την επίθεση κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων", αλλά και ταυτόχρονα "χωρισμένες σε ότι αφορά την διανομή της λείας". Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν και στην αντιλαϊκή επίθεση και στη διαπάλη". Σχετικώς με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παγώσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, "αν και την απέρριψε η λαϊκή ψήφος", το ΚΚΕ επισημαίνει ότι έτσι αποδεικνύεται "η περιφρόνηση των "25" στην λαϊκή ετυμηγορία και η προσπάθεια θωράκισης της δικτατορίας του κεφαλαίου, καταπατώντας ακόμη και τις αρχές που έχουν οι ίδιοι θεσπίσει". Ακόμη, το ΚΚΕ εκτιμά ότι "οι δημοσιονομικοί πόροι της περιόδου 2007-13 αφορούν την υλοποίηση του "ευρωσυντάγματος", που προωθεί την αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας και την μιλιταριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Από την πλευρά του Συνασπισμού γίνεται λόγος για αποτυχία των ευρωπαίων ηγετών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική του κόμματος Μιχάλης Σαμπατακάκης, σε σημερινή δήλωσή του επισήμανε ότι, αν και οι λαοί της Ευρώπης ζητούν μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη η οποία θα τους προστατεύει, κάτι που θα προϋπέθετε και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, "οι ηγέτες της Ένωσης και μαζί τους ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκαν το ακριβές σημείο της καθήλωσής τους και απέτυχαν και σε αυτό" και πρόσθεσε ότι "οι πιο αδύναμες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα αισθανθούν τις σοβαρές συνέπειες αυτής της πολιτικής". Σχετικά με την τύχη της Συνταγματικής Συνθήκης, ο κ. Σαμπατακάκης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, "αντί να αποσύρει οριστικά το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης "Ευρωσύνταγμα", επιχειρεί να το διασώσουν για να το επαναφέρουν και να το επιβάλουν χωρίς αντιδράσεις σε καταλληλότερο χρόνο".

    [03] Συνάντηση Ράις με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συντονίσουν τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια συνεργασία "απολύτως κρίσιμη".

    "Και τα δύο μέρη θα πρέπει κάνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να υπάρξει μια ειρηνική και κανονική αποχώρηση από τη Γάζα", είπε έπειτα από συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    "Έτσι αυτή η συνάρτηση του συντονισμού είναι απολύτως κρίσιμη. Έχω συνομιλήσει εκτεταμένως σήμερα με τους Παλαιστινίους για την ανάγκη για συντονισμό. Θα το συζητήσω εκτεταμένως (και) με τους Ισραηλινούς", δήλωσε η Ράις στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    "Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να θέτουμε απλώς προβλήματα στην ημερήσια διάταξη. Θα πρέπει να υπάρξει τώρα μια ενεργός διαδικασία επίλυσης αυτών των θεμάτων", είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Αμπάς.

    Η Ράις επιδοκίμασε τα "καλά συγκεκριμένα βήματα" που έκανε ο Αμπάς για τη μεταρρύθμιση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, πρόσθεσε ωστόσο: "Βέβαια, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, ιδίως να χρησιμοποιηθούν ενεργά οι δυνάμεις ασφαλείας για να καταπολεμήσουν την ανομία και την τρομοκρατία".

    Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν νωρίτερα ότι κάλεσαν την Ράις να πιέσει το Ισραήλ προκειμένου να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα σύνορα με τη Γάζα μετά την αποχώρησή του από την κατεχόμενη περιοχή, η οποία προγραμματίζεται να γίνει τον Αύγουστο.

    Είπαν πως το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας, να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στην περιοχή και τη Δυτική Όχθη και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

    "Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να μας βοηθήσετε", ήταν το μήνυμα που μετέφεραν ο πρωθυπουργός Άχμαντ Κορέι και ο υπουργός Εσωτερικών Νάσερ Γιούσεφ στις συνομιλίες τους με τη Ράις στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον Σαμίρ Χουλέιλαχ, επικεφαλής του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου.

    [04] Συνέντευξη Β. Μεϊμαράκη για μονιμότητα - ασφαλιστικό

    Στο θέμα της άρσης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών αναφέρεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος-Κυριακάτικη Έκδοση" του Δημήτρη Ρίζου.

    "Η μονιμότητα στον στενό Δημόσιο Τομέα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και επομένως μόνο κατά την περίοδο αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί κάτι τέτοιο να συζητηθεί, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη, πρέπει να αλλάξει", δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης και τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των παρεχομένων από το Δημόσιο υπηρεσιών στον πολίτη. "Δεν αιφνιδιάζουμε και δεν εξαπατούμε κανέναν, γιατί όλα αυτά τα θέσαμε προεκλογικά και εγκρίθηκαν. Οι όποιες σκέψεις στον Δημόσιο Τομέα αφορούν τους νεοπροσλαμβανόμενους και όχι αυτούς που ήδη υπηρετούν", διευκρινίζει ο ίδιος.

    "Υπέρ του κοινωνικού συνόλου και συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο" είναι οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν σχετικά με το Ασφαλιστικό των Τραπεζών, τονίζει σε άλλο σημείο ο κ. Μεϊμαράκης και συνεχίζει: "η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της και οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν καλά ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές για το γενικότερο καλό και μας στηρίζουν".

    Αναφερόμενος στο πολιτικό του μέλλον, ο κ. Μεϊμαράκης διευκρινίζει οτι η παραμονή του στο κόμμα αποτελεί συνειδητή πολιτική του επιλογή και σημειώνει ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει στην θέση του γραμματέα. "Βεβαίως η απόφαση ανήκει στον πρόεδρο", καταλήγει.

    [05] Τουλάχιστον 125 νεκροί από κύμα καύσωνα στην Ινδία.

    Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη ζέστη και την αφυδάτωση στην Ινδία, πολλές περιοχές της οποίας πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες.

    Το κρατίδιο Ιρίσα της ανατολικής Ινδίας είναι αυτό που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και στο οποίο έχουν αναφερθεί επισήμως 75 θάνατοι. Ανεπίσημες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 300.

    Στην πόλη Ταλτσέρ του κρατιδίου αυτού η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου ενώ στις άλλες περιοχές ήταν πάνω από τους 40 βαθμούς.

    Το κύμα καύσωνα πλήττει και το γειτονικό κρατίδιο Αντρα Πραντές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο αυτό, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι νεκροί είναι πάνω από 200.

    Θάνατοι από τον καύσωνα αναφέρθηκαν επίσης στα κρατίδια Μπιχάρ και Τζαρχάντ της βόρειας Ινδίας, όπου σύμφωνα με επίσημη πηγή το φετεινό είναι το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων.

    Θύματα του καύσωνα είναι κυρίως, ζητιάνοι, άστεγοι, παιδιά και ηλικιωμένοι.

    [06] Τον Ιούλιο ο διάλογος για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

    Για συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ με στόχο την κατάρτιση νέων μισθολογίων και την αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής".

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρεται διεξοδικά σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και θα προβλέπει μηχανισμούς ελέγχου της αναγκαιότητας των νομοθετικών ρυθμίσεων για την Δημόσια Διοίκηση, της σαφήνειας και της κατανόησης των ρυθμίσεων, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και την δημιουργία ειδικής κεντρικής υπηρεσίας η οποία θα αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των ρυθμίσεων και θα υπάγεται στον πρωθυπουργό.

    Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ο σχετικός διάλογος θα ξεκινήσει τον Ιούλιο από μηδενική βάση, ενώ θα αναθεωρηθεί και η "άκριτη επιδοματική πολιτική, η οποία υπήρξε καταστροφική, όχι μόνο για τον υπαλληλικό κόσμο, αλλά και για την ίδια την Δημόσια Διοίκηση, καθώς ήταν αντικίνητρο για τους άξιους υπαλλήλους". Στην περίπτωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης των σχετικών προϋποθέσεων και της νομοθεσίας ώστε να μπορέσουν όλοι να έχουν ίση μεταχείριση.

    [07] Απεργούν και την Τρίτη οι τραπεζοϋπάλληλοι

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και την Τρίτη οι τράπεζες, ενώ η ΟΤΟΕ αναμένεται να αποφασίσει τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στη ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καθεστών των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Στο μεταξύ την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Παρασκευή 24 Ιουνίου και απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα την ίδια μέρα, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Ταυτόχρονα η Συνομοσπονδία συγκαλεί νέα συνεδρίαση της διοίκησης στις 30 Ιουνίου για να εκτιμήσει την πορεία της αντιπαράθεσης των συνδικάτων με την κυβερνητική πολιτική, όπως εκδηλώνεται κυρίως στο μέτωπο του ασφαλιστικού των τραπεζών και του αναμενόμενου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

    Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας στις 24 Ιουνίου είναι το εξής: Τα συνδικάτα απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το ασφαλιστικό και το ΙΚΑ, την υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του οκταώρου και τη διάβρωση των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τη διεύρυνση της ανεργίας και την αύξηση των απολύσεων, την αύξηση των φόρων και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις.

    [08] Νέες αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί και πάνω από 30 τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένας καμικάζι ανατινάχθηκε την ώρα που έμπαινε σε εστιατόριο όπου συχνάζουν αστυνομικοί στο κέντρο της Βαγδάτης, στην "πράσινη ζώνη" που προστατεύεται με δρακόντια μέτρα ασφαλείας και όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα αυξηθούν.

    Οι τοίχοι αλλά και το πάτωμα του εστιατορίου καταστράφηκαν εντελώς και τα ερείπια είναι γεμάτα αίματα, κομμάτια από διαμελισμένα πτώματα βρίσκονται παντού μέχρι και έξω στο δρόμο, ενώ όλα τα είδη του καταστήματος έγιναν παρανάλωμα του πυρός που ξέσπασε αμέσως μετά την έκρηξη, έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η "πράσινη ζώνη" έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ τα σωστικά συνεργεία ερευνούν για τυχόν πολίτες και αστυνομικούς που μπορεί να έχουν καταπλακωθεί από τσιμέντα.

    Σε άλλο επεισόδιο πάλι στη Βαγδάτη δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και 29 πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου την ώρα που από πολυσύχναστο δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας περνούσε αστυνομική περίπολος. Η έκρηξη έγινε κοντά σε σιιτικό τζαμί όπου σημειώθηκαν καταστροφές ενώ και τουλάχιστον επτά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

    Παράλληλα, στην πόλη Τικρίτ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, όπως έγινε γνωστό από ιρακινή στρατιωτική πηγή. Συγκεκριμένα από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους ένας ιρακινός στρατιώτης, δύο πολίτες και ο δράστης της επίθεσης ενώ τραυματίστηκαν και 18 πολίτες και στρατιώτες. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η έκρηξη του οχήματος σημειώθηκε μόλις εκατό μέτρα από την έδρα του ιρακινού στρατού στην πόλη αυτή και από το κοινό αμερικανο-ιρακινό γραφείο σύνδεσης.

    Τέλος, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν τρομοκράτη που πιστεύεται ότι έχει μετάσχει σε πάνω από 60 βομβιστικές επιθέσεις. Πρόκειται για τον Αμπού Γιούνις, ο οποίος λέγεται ότι είχε επαφές με τον Αμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, τον Ιορδανό επικεφαλής του δικτύου της Αλ΄Κάιντα στο Ιράκ.

    [09] Την Ιαπωνία αντιμετωπίζει η εθνική Ελλάδας, στο δεύτερο αγώνα για το κύπελλο Συνομοσπονδιών

    Ξεκίνησε στη Φρανκφούρτη (19:00) η αναμέτρηση της εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ιαπωνίας, για τη 2η ημέρα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Μετά την ήττα από τη Βραζιλία με 3-0, στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση, οι πρωταθλητές Ευρώπης θέλουν μόνο νίκη απέναντι στην εκπρόσωπο της Ασίας, ώστε να παραμείνουν στο κυνήγι μίας θέσης στα ημιτελικά. Ιδιο στόχο έχει και η ομάδα του Ζίκο, μόνο που γι΄αυτήν, μετά την ήττα από το Μεξικό, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

    Ιδιαίτερη προσοχή προς τους Ελληνες παίκτες για το παιχνίδι «που σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε», συνέστησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ, καθώς όπως ανέφερε οι Ιάπωνες « μπορούν να τρέχουν συνέχεια για δύο ώρες με τον ίδιο ρυθμό ... και για να τους κερδίσουμε πρέπει να παίξουμε καλύτερα από ό,τι με τη Βραζιλία», ωστόσο τόνισε: «δεν ανησυχώ, ούτε φοβάμαι».

    Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, εκπροσωπώντας όλους τους συμπαίκτες του, υποσχέθηκε ότι εναντίον της Ιαπωνίας οι διεθνείς μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, τόσο για το ελληνικό κοινό όσο και για τον προπονητή τους.

    Στο άλλο παιχνίδι του Β΄ ομίλου, που γίνεται στο Ανόβερο (21.45), η Βραζιλία τίθεται αντιμέτωπη με το Μεξικό, με το νικητή να φτάνει τους έξι βαθμούς και -εκτός απροόπτου- να εξασφαλίζει το εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης.

    Χθες, στους αγώνες για τον Α` όμιλο η Αργεντινή νίκησε 4-2 την Αυστραλία και η οικοδέσποινα Γερμανία επικράτησε με 3-0 της Τυνησίας.

    [10] Δυσαρέσκεια Ράϊς για επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη

    Δυσαρεστημένη από την ισραηλινή ανακοίνωση για επέκταση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη εμφανίστηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξη που έδωσε στο Αμάν της Ιορδανίας. Λίγο μετά το τέλος των συνομιλιών της Ράις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο ισραηλινός υπουργός Οικισμού ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει προσφορές για την οικοδόμηση άλλων 700 κατοικιών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Νωρίτερα, η Ράις είχε ανακοινώσει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμφωνία για την κατεδάφιση κατοικιών εβραίων εποίκων, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έχει προγραμματίσει την αποχώρηση από τη Γάζα και από ένα τμήμα της Δυτικής Οχθης στα μέσα Αυγούστου.

    [11] Κουρασμένη και με απουσίες, η Εθνική μας ομάδα έχασε 1-0 από την Ιαπωνία

    Τη δεύτερη ήττα της γνώρισε η εθνική μας ομάδα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μετά το (αναμενόμενο) 3-0 από τη Βραζιλία, σήμερα η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχασε 1-0 από την Ιαπωνία και οι ελπίδες της για πρόκριση στους «4» της διοργάνωσης ουσιαστικά εξανεμίστηκαν. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση του Β΄ ομίλου πέτυχε ο Ογκούρο στο 76ο λεπτό.

    Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα της εθνικής μας ήταν επιεικώς μέτρια. Οι Ιάπωνες εκμεταλλεύθηκαν άριστα το μεγάλο τους «όπλο» που είναι οι αντεπιθέσεις και έδωσαν χώρο στην ελληνική ομάδα που δεν μπόρεσε να απειλήσει καθόλου. Αντίθετα, κάθε φορά που οι πρωταθλητές Ασίας έβγαιναν... κατά κύμματα μπροστά, ήταν «κίνδυνος-θάνατος». Στο 18΄ το δυνατό σουτ του Κάζι σταμάτησε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ στο 39΄ ο Ταμάντα έχασε εκπλήκτική ευκαιρία. Εσπασε το οφ-σάιντ της ελληνικής άμυνας και παρότι είχε δύο συμπαίκτες μόνους, έτοιμους να «σπρώξουν» τη μπάλα στα δίχτυα, προτίμησε να «τελειώσει» μόνος τη φάση, στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Στο 41΄ ήταν πάλι ο Ταμάντα που βρέθηκε μόνος του και πλάσαρε τον Νικοπολίδη, όμως ο Τάκης Φύσσας έδιωξε με κεφαλιά πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

    Η εθνική δεν... προχωρούσε κι αυτό οδήγησε τον Οτο Ρεχάγκελ στην απόφαση να αλλάξει πολύ νωρίς το σχήμα της ομάδας. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, έβγαλε από το ματς τον Στάθη Ταβλαρίδη (κίνηση που ψυχολογικά φθείρει τον άσο της Λιλ αφού ήταν το ντεμπούτο του στα γαλανόλευκα) ρίχοντας στο παιχνίδι τον Βασίλη Τσιάρτα, ενώ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου ο Φάνης Γκέκας πήρε τη θέση του Βρύζα.

    Το σύστημα είχε μετατραπεί σε ένα καθαρό 4-4-2, με τον Αγγελο Μπασινά να χρήζεται εξ ανάγκης σέντερ μπακ, στο πλευρό του Σωτήρη Κυργιάκου. Οι αλλαγές έφεραν κάποια αποτελέσματα, αφού η εθνική έγινε πιο κινητική και απειλητική στο β΄ ημίχρονο. Στο 53΄ ο Αλεξ ανέτρεψε τον Χαριστέα στην περιοχή, όμως ο διαιτητής έκρινε ότι δεν υπήρχε παράβαση. Στο 68΄ ο Νικοπολίδης διόρθωσε το λάθος του πέφτοντας έγκαιρα στα πόδια του Νακαμούρα, ενώ λίγο αργότερα (72΄) το πλασέ του Αλεξ πέρασε μακριά από τα δοκάρια του Ελληνα γκολκίπερ. Η τρίτη ήταν και... φαρμακερή σ΄αυτό το διάστημα όπου οι Ιάπωνες είχαν κυριαρχήσει. Από την ασίστ του Νακαμούρα, ο Ογκούρο πλάσαρε από κοντά τον Νικοπολίδη και άνοιξε το σκορ στο 76ο λεπτό. Η εθνική είχε την καλύτερη στιγμή της στο 80΄ όταν ο Τανάκα έκανε σοβαρό λάθος γυρίζοντας τη μπάλα στον Καουαγκούτσι, όμως ο Δημήτρης Παπαδόπουλος καθυστέρησε και δεν πρόλαβε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία.

    Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι πολλές απουσίες (Ζαγοράκης, Καψής, Δέλλας, Σεϊταρίδης) στοίχισαν στην εθνική. Οπως δεδομένο είναι επίσης, ότι η ομάδα είναι πολύ κουρασμένη (ίσως και κορεσμένη), έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας. Και μόνο η ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ σκοραρίσματος (τέσσερις αγώνες χωρίς γκολ) στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

    Σκόρερ : 76΄ Ογκούρο

    Διαιτητής : Χέρμπερτ Φάντελ (Γερμανία)

    Κίτρινες : Καραγκούνης - Νακαμούρα, Γιαναγκισάουα, Αλεξ

    ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Φύσσας, Ταβλαρίδης (30΄ Τσιάρτας), Κυργιάκος, Κατσουράνης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Λάκης (59΄ Παπαδόπουλος), Βρύζας (46΄ Γκέκας), Χαριστέας

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Ζίκο): Καουαγκούτσι, Κάζι, Μιγιαμότο, Τανάκα, Χιντετόσι Νακάτα, Ογκασαουάρα (74΄ Εντο), Νακαμούρα (89΄ Κόζι Νακάτα), Φουκουνίσι, Γιαναγκισάουα, Ταμάντα (65΄ Ογκούρο)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 June 2005 - 21:38:06 UTC