Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οξεία κριτική στην κυβέρνηση, απο το Γ.Παπανδρέου στην Πάτρα.
  • [02] Δωδεκάχρονη στη Βρετανία θα δικαστεί για απόπειρα δολοφονίας.
  • [03] Ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση
  • [04] Συναντήσεις πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό των τραπεζών.
  • [05] Ηρεμία επικρατεί στο Πεκίνο την 16η επέτειο της σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν.
  • [06] Τόνοι σκουπιδιών-Κλειστή η χωματερή στα Α.Λιόσια.
  • [07] Εορτασμός Παγκόαμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
  • [08] Ολονυχτία στο Χονγκ Κονγκ στη μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν

  • [01] Οξεία κριτική στην κυβέρνηση, απο το Γ.Παπανδρέου στην Πάτρα.

    Επικοινωνιακό τρικ του κ. Καραμανλή, ο οποίος επείγεται να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου την πολιτική που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μιλώντας απόψε σε κομματική διαδικασία στην Πάτρα.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το αρχηγικό προφίλ του κ. Καραμανλή έχει τρωθεί και γι' αυτό χρειάζεται καινούργια προσπάθεια ενίσχυσής του. Παράλληλα, αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες, όπως ανέφερε, η ίδια η κυβέρνηση τις έχει υπονομεύσει με την πολιτική της.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά πολύ σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Σκληρός, όμως, ήταν όταν σχολίασε και ορισμένα θέματα που αφορούν στη φυσιογνωμία, αλλά και στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο κάλεσε να τεθεί επικεφαλής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στη χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε, στην ομιλία του ότι ο κ. Καραμανλής έχει ανάγκη σήμερα να υποστηρίξει το αρχηγικό του προφίλ, διαφοροποιούμενος ο ίδιος από παρόμοιες λογικές. Πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής σήκωσε τη σημαία του υπερπατριωτισμού στο ζήτημα του βασικού μετόχου με την υπεράσπιση του Συντάγματος, αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή. Εμφανίστηκε σκληρός με τα Σκόπια, αλλά δεν μπόρεσε να αρθρώσει ούτε μία λέξη, όταν ο Σρέντερ μιλούσε για Μακεδονία. Είπε ότι θα τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά ήρθε χθες και κατάργησε το νόμο που ο ίδιος ψήφισε . Επίσης, αντί της αξιοκρατίας που υποσχέθηκε για το δημόσιο τομέα, έφερε τη φαυλοκρατία.

    Για όλα αυτά, ο κ. Καραμανλής, κάτι έπρεπε να κάνει για το προφίλ του, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού τώρα είναι τα βάλει με τους εργαζόμενους. Αλλά πρόσθεσε ότι είναι βέβαιο πως και αυτή τη φορά θα τραπεί σε άτακτη φυγή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την ηθικολογική στάση της ΝΔ η οποία είχε υποσχεθεί ότι δεν θα καταργήσει το ΑΣΕΠ, αλλά το μόνο που έκανε ήταν "΄πίσω από τα μάτια μας", να φτιάξουν ιδιωτική επιχείρηση για να προσλαμβάνουν μόνο γαλάζια παιδιά. Η υποκρισία της ΝΔ, πρόσθεσε, αποκαλύπτεται καθημερινά και κατήγγειλε ότι στη θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας ΑΤΕ Λίζινγκ, δύο ιδιώτες, οι οποίοι είχαν υπεξαιρέσει χρήματα της εταιρείας και καταδικάστηκαν πρωτόδικα, η Νέα Δημοκρατία τους διόρισε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με μόνο προσόν τους ότι είναι στελέχη του κόμματος. Επίσης, είπε ότι στην ΕΒΟ Αιγίου η κυβέρνηση διόρισε παράνομα "δικά της παιδιά" σε μια προβληματική επιχείρηση.

    Οι αναφορές στον κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, προκάλεσαν τα συνθήματα των κομματικών μελών, τα οποία σε ένα σύνθημα χαρακτήρισαν φασίστα τον κ. Καραμανλή. Η αντίδραση του κ. Παπανδρέου ήταν άμεση, δηλώνοντας τη διαφωνία του με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό και προσθέτοντας ότι το βέβαιο είναι ότι ο λαός θα καταδικάσει τον κ. Καραμανλή και την πολιτική του.

    Χαρακτήρισε ανίκανη την κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει τη χώρα και να την πάει μπροστά, λέγοντας ότι καθημερινά η Νέα Δημοκρατία οδηγείται σε κατήφορο και ότι ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ είναι να μην επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να συμπαρασύρει στον κατήφορό της και τη χώρα.

    Σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη για την εξωτερική πολιτική αναρωτήθηκε ποια είναι τα παράσημα της χρυσής τομής. Μήπως, ανέφερε, είναι η αναγνώριση των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μήπως η χωρίς προηγούμενο παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, μήπως ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε στη Λοζάννη για το Κυπριακό, ή μήπως ότι δεν μας ακούνε πλέον στα Βαλκάνια .

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα, αναδείχθηκε στην εξουσία υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες και για να δικαιολογήσει αυτές του τις υποσχέσεις, ο κ. Καραμανλής έκανε την απογραφή για να ισχυριστεί ότι βρήκε καμένη γη.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είπε ότι για την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος θα έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς στο μεταξύ να έχει προχωρήσει οτιδήποτε προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, πρόσθεσε ότι όπως σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία ο πολίτης της περιφέρειας θα πληρώσει πολύ υψηλές τιμές για τις υπηρεσίες που θα του παρασχεθούν, που σημαίνει διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε κανένα έργο στην περιφέρεια τους 15 μήνες που είναι στην εξουσία και ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής είχε καταψηφίσει στη Βουλή τη σύμβαση για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, αλλά δεν δίστασε να εγκαινιάσει το μεγάλο αυτό έργο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκύπτει ότι μερικές φορές καλά είναι να μην ασχολείται με ορισμένα ζητήματα. Και πρόσθεσε ότι από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση για τον καπνό χάθηκαν οι μισές επιδοτήσεις, ενώ από τον επόμενο χρόνο για τους βαμβακοπαραγωγούς θα χαθεί το 20% των επιδοτήσεων.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη σχέση του κόμματός του με τους αγρότες, παραδεχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τους δεσμούς του με τον αγροτικό κόσμο. Αν χάσαμε τους δεσμούς μας με τους αγρότες, πρόσθεσε, εγώ εγγυώμαι προσωπικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πάλι κοντά τους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον ΟΤΕ, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι κρύβει τα προβλήματα που δημιουργεί η σύμβαση της διοίκησης του ΟΤΕ με την ΟΜΕ - ΟΤΕ και κυρίως ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ενώ υποσχέθηκε , στο ζήτημα του ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα, ότι θα χτυπήσει τα ρετιρέ με την ρύθμιση που επέλεξε "αγόρασε και ακριβοπλήρωσε τα ρετιρέ και στέλνει το λογαριασμό στα ισόγεια και στα υπόγεια". Επίσης, διατύπωσε το ερώτημα ποιος θα κερδίσει από τη συγκεκριμένη συμφωνία και ποιος θα αγοράσει τον ΟΤΕ . Πολύ σκληρός ήταν ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος και στα εσωτερικά του κόμματός του, ενώ διευκρίνισε το όρο "αντικρατισμός", όρο τον οποίο χρησιμοποιεί συχνά τελευταία. Είμαστε, τόνισε, ενάντια στον κρατισμό, που σημαίνει συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια, συντεχνιακή λογική, στοιχεία ενός κράτους που δημιουργήθηκε στα χρόνια της δεξιάς.

    Όμως, ο κ. Παπανδρέου, παραδέχθηκε ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορροφήθηκαν από αυτό το κράτος και γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ αναβαπτίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αποκέντρωσης και της συμμετοχής.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανήκει στο λαό και όχι σε παραγοντίσκους, μικρομάγαζα και φατρίες. Όλοι αυτοί, είπε, διαιρούν το λαό και το κίνημα αλλά εμείς θέλουμε να ενώσουμε το λαό και θέλουμε ενωμένο το κίνημά μας. Επίσης, είπε ότι σήμερα δημιουργείται ένα διαφορετικό κόμμα, καθώς το παλιό κόμμα έχει πεθάνει. Το ερώτημα, όμως, πρόσθεσε, είναι αν το νέο κόμμα θα πάρει τη θέση του παλιού έχοντας αρχηγίσκους και πελατειακές σχέσεις, όπως η Νέα Δημοκρατία, ή θα είναι το κόμμα που θα δίνει δύναμη στον πολίτη. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ παλιές πρακτικές και νοοτροπίες και αναφέρθηκε σε προσπάθειες μελών ή στελεχών για αποκλεισμό άλλων μελών και στελεχών ή για "αρπαγή" του μητρώου μελών .

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το κόμμα που θέλει είναι ένα κόμμα αρχών και αξιών και όπου υπάρχουν παλιές λογικές θα χτυπηθούν. Οι μηχανισμοί και τα μικρομάγαζα, πρόσθεσε, δεν βοηθούν τον αδύναμο, τον σωστό, τον παραγωγικό και εμείς πρόσθεσε δεν θέλουμε μια Ελλάδα που θα χωρίζεται σε "καταφερτζήδες" και "αγαθούς". Ξεκαθαρίζοντας απολύτως τη θέση του για το τι κόμμα θέλει, τόνισε ότι δεν έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να δώσει ισχύ στους σφραγιδοφύλακες, αλλά για να καταργήσει τις σφραγίδες. Δεν ήρθε για να ενισχύσει τους καρεκλοκένταυρους, αλλά για να καταργήσει τις καρέκλες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο νέο ρόλο που πρέπει να έχει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα. Δικαιολόγησε κατά κάποιον τρόπο τη στάση που τήρησε η ΟΜΕ - ΟΤΕ στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού για τη νέα συμφωνία, διότι, όπως είπε, αυτή ήταν μέχρι τώρα η πρακτική του συνδικαλιστικού κινήματος να αγωνίζεται για το δικό του συμφέρον.

    Σήμερα, πρόσθεσε, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστάρης στις μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί όχι μόνοο την ασφάλεια, τη σιγουριά, την πρόοδο και την ανάπτυξη για το δικό του χώρο, αλλά να ενωθεί με το μεγάλο λαϊκό κίνημα για να πετύχουν από κοινού την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη για το λαό και τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Παπανδρέου, θέλησε να διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση την οποία θεωρεί διχαστική για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με τη συνήθη επωδό του, καλώντας τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να σπάσουν τους μηχανισμούς στο εσωτερικό του κινήματος και να το πάρουν στα χέρια τους.

    [02] Δωδεκάχρονη στη Βρετανία θα δικαστεί για απόπειρα δολοφονίας.

    Ένα 12άχρονο κορίτσι θα οδηγηθεί ενώπιον της αγγλικής δικαιοσύνης για άσκηση βίας σε ένα παιδί πέντε ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία.

    Η αστυνομία είχε συλλάβει την Τετάρτη πέντε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών για απόπειρα δολοφονίας του Άντονι Μπράουν, πέντε ετών, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης χαμένος σε δασώδη περιοχή της κοινότητας Ντιούσμπερι "σε κατάσταση βαθιάς θλίψης" και με "σοβαρά τραύματα", σύμφωνα με την αστυνομία.

    Το αγοράκι, που έφερε σημάδια κακοποίησης στο λαιμό, εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά επέστρεψε την Τετάρτη στο σπίτι του.

    Η δωδεκάχρονη θα δικαστεί στις 10 Ιουνίου για άσκηση βίας και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

    Το 1993, ο Τζέιμς Μπέλγκερ, δύο ετών, απήχθη από δύο παιδιά δέκα ετών ενώ βρισκόταν με τη μητέρα του σε εμπορικό κέντρο κοντά στο Μάντσεστερ. Το πτώμα του, που έφερε σημάδια κακοποίησης, βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα. Τα δύο παιδιά-δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε ισόβια.

    [03] Ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση

    Ενα ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε τράπεζας, προωθεί η κυβέρνηση.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, το κόστος θα καλυφθεί κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται πριν από το 1992, ενώ όσοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/93, θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει και για τους άλλους Ελληνες εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήματος του Ασφαλιστικού των τραπεζών, που επιβάλλεται από την ανάγκη διασφάλισης των συντάξεων και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

    Το σημερινό καθεστώς τραπεζών, πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς ασφάλισης με ιδιαιτερότητες και κατακερματισμό. Αυτό έχει επιφέρει ανισότητα στις συντάξεις και προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων των τραπεζών, καθώς επίσης μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο, ο οποίος όμως κράτησε περισσότερο από έξι μήνες και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις απόψεις όλων των φορέων και είναι έτοιμη να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

    Ωστόσο, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια για να καταλήξει ο διάλογος, αλλά βεβαίως, εάν δεν έχει αίσιο τέλος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αποφάσεις που έχει προαναγγείλει.

    ΟΤΟΕ: Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου

    Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου, προχωρούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη, θα παρακολουθούμε στενά τη στάση της κυβέρνησης και των εργοδοτών και θα αντιδράσουμε ανάλογα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Η ίδια δήλωση έγινε και εκ μέρους των εκπροσώπων συνταξιούχων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, χαρακτήρισε το διάλογο που πραγματοποιείται για το ασφαλιστικό ως προσχηματικό, διότι, όπως είπαν, έβγαλε ένα εκβιασμό. Ο εκβιασμός αυτός αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου, ΝΠΔΔ, "όπου ο καθένας θα μπορεί να μπαίνει μέσα", όπως είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ υποστήριξε ότι με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται, οποιαδήποτε στιγμή θέλει κάποια τράπεζα θα καταγγέλει τις συμβάσεις. Η άποψή τους, πρόσθεσαν, είναι να ενταχθούν όλοι στο ΙΚΑ. Ο εκβιασμός έχει ευρύτερο περιεχόμενο και θέλει να σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες. Και κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων ότι "δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το κατασκεύασμα".

    Συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με προεδρείο της ΟΤΟΕ

    "Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι, είναι αναγκαία η ενιαία αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των Τραπεζών, με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του στη βάση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, και χωρίς να μετακυλύεται το κόστος στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο", δήλωσε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά την συνάντηση που είχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    [04] Συναντήσεις πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, Γ. Αλογοσκούφη και Π. Παναγιωτόπουλο, είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις σχετικά με το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι έχει ζητηθεί από τις τράπεζες και την ΟΤΟΕ, μέσα στις επόμενες μέρες, να απαντήσουν αν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευθετήσει και να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι έτσι θα αντιμετωπισθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες , η ευστάθεια των τραπεζών που είναι σημαντική για την οικονομία και οι όποιοι κανόνες να διασφαλίζουν ότι θα είναι ίδιοι για όλους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για ενιαίο επικουρικό ταμείο των τραπεζών, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όποιες τράπεζες το επιθυμούν, και είπε πως τα δύο τρία του κόστους θα καλυφθούν από τις τράπεζες και το ένα τρίτο από το δημόσιο. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την Αγροτική και την Εμπορική, αλλά υπογράμμισε ότι το δημόσιο έχει αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής του σε αυτές τις τράπεζες, και ως εκ τούτου θα ανακοινώσει τις αποφάσιες του.

    Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι, όχι μόνον δεν αποδυναμώνεται το ΙΚΑ, αλλά είναι απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΙΚΑ και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί πολιτική ρήτρα και απόφαση της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καλύψει το τυχόν κόστος που θα προκληθεί για το ΙΚΑ.

    [05] Ηρεμία επικρατεί στο Πεκίνο την 16η επέτειο της σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν.

    Ηρεμία επικρατεί στο Πεκίνο σήμερα, 16η επέτειο της σφαγής της Πλατείας Τιενανμέν, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της κινεζικής πρωτεύουσας.

    Ο αριθμός των αστυνομικών με πολιτικά και με στολή ήταν αυξημένος στην τελετή της έπαρσης της σημαίας στην Πλατεία Τιενανμέν μπροστά από το πορτραίτο του Μάο Τσετούνγκ, παρουσία εκατοντάδων κινέζων τουριστών.

    "Δεν θέλω να μιλήσω γι αυτό. Κοιτάξτε τι κατάφερε η χώρα μας τα τελευταία δέκα έξι χρόνια", δήλωσε ένας επισκέπτης της κινεζικής πρωτεύουσας, συνταξιούχος από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

    Είναι το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε αυτήν την εβδομάδα η κινεζική ηγεσία για να δικαιολογήσει την καταστολή του κινήματος για τη δημοκρατία.

    "Κατά τη διάρκεια των 16 τελευταίων ετών τα γεγονότα έδειξαν ότι η λύση που επιλέχθηκε εκείνη την εποχή ήταν σωστή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος "στην θεαματική οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, το άνοιγμα της χώρας προς τον έξω κόσμο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου".

    Χιλιάδες Κινέζοι σφαγιάσθηκαν τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου του 1989 από τις ένοπλες δυνάμεις που εισέβαλαν με τανκς στην Πλατεία Τιενανμέν, πνίγοντας στο αίμα τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία.

    Στον δρόμο του παλιού Πεκίνου όπου βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του σε κατ΄οίκον αποκλεισμό ο μεταρρυθμιστής ηγέτης Ζάο Ζιγιάνγκ δύο αστυνομικοί τοποθετήθηκαν ειδικά για τη σημερινή ημέρα.

    Οπως κάθε χρόνο ενισχύθηκε και φέτος κατά το διάστημα πριν από την 4η Ιουνίου η παρακολούθηση των αντικαθεστωτικών, στους οποίους οι αρχές ασφαλείας επέβαλαν την απομάκρυνση από το Πεκίνο , απειλώντας τους με κατ΄οίκον περιορισμό εάν παραμείνουν στην κινεζική πρωτεύουσα.

    [06] Τόνοι σκουπιδιών-Κλειστή η χωματερή στα Α.Λιόσια.

    Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δημιουργείται απο τις χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας, καθώς θα παραμείνει κλειστή έως τη Δευτέρα η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

    Δήμαρχοι κρατούν κλειστή τη χωματερή αντιδρώντας στη μεταφορά της λυματολάσπης απο τη Ψυττάλεια. Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες η Επιτροπή αγώνων της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, ενώ τη Δευτέρα αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να βρεθεί λύση και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

    Σε αντίθετη περίπτωση ο Εισαγγελέας θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου και στην άσκηση ποινικών διώξεων, όπως και στις αυτόφωρες διαδικασίες.

    [07] Εορτασμός Παγκόαμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

    «Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους ζωής σε όλους και να προστατεύσουμε το Περιβάλλον από την επαπειλούμενη καταστροφή του», τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί γενναίες οικονομικές θυσίες, πολιτική βούληση, συντονισμένη δράση και τη συνειδητή συνεισφορά του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Από την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος θα κριθεί τελικά και το μέλλον της ανθρωπότητας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υπόθεση που καταρρίπτει στην πράξη τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις περί εθνικού συμφέροντος και συνδέει σε πυκνό πλέγμα αλληλεξάρτησης τους λαούς του κόσμου, καθώς και τη σημερινή με τις επόμενες γενιές, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμά του.. "Η πρόκληση να αναχαιτίσουμε την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή φέρνει όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά ενώπιον των ευθυνών μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και άλλων προτιμήσεων και καταβολών, για να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά για την εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου που, με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα στο περιβάλλον, θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα σταθερά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

    Κάλεσμα προς όλους για μια συνειδητή στάση ζωής για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο και κάθε μέρα, απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης άμεσων δράσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος "δεν θα πρέπει να τελειώσει με κάποιες εκδηλώσεις και συμβολικές πράξεις, και αύριο να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητα μας. Ούτε πρέπει να θεωρούμε το περιβάλλον σαν κάτι δεδομένο στην καθημερινή μας ζωή, και να ασχολούμαστε με αυτό μόνο όταν κάτι το διαταράξει, και μάλιστα, όταν κάτι διαταράξει το πολύ κοντινό σε μας περιβάλλον, «το περιβάλλον της γειτονιάς μας». Το περιβάλλον, το τοπικό, το περιφερειακό αλλά και το παγκόσμιο, είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Ένα αγαθό κοινωνικό στο οποίο όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα, αλλά και την υποχρέωση να το προστατεύσουμε και να το βελτιώσουμε, για να το κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο" τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, απαιτεί μια άλλη πολιτική που θα συγκρούεται με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της "ελεύθερης αγοράς" που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας.

    Aς τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάνοντας μικρά νέα ξεκινήματα ο καθένας μας και όλοι μαζί, μποϋκοτάροντας όσο περισσότερο μπορούμε τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν τα βαθιά ανήθικα μεγάλο - ή μικρό- κερδοσκοπικά και παντελώς αδιάφορα για τη βιωσιμότητα του παρόντος και του μέλλοντος συμφέροντα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού.

    Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παγκόσμις ημέρα περιβάλλοντος διοργανώνει τον «Γύρο της Αθήνας 2005», που εγκαινιάζει τον παγκόσμιο θεσμό των Ολυμπιακών λαϊκών αγώνων δρόμου.

    Η μετακίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται δεωρεάν.

    [08] Ολονυχτία στο Χονγκ Κονγκ στη μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν

    Ηρεμία επικρατούσε στο Πεκίνο σήμερα 16η επέτειο της σφαγής της Πλατείας Τιενανμέν, καθώς οι αρχές είχαν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην κινεζική πρωτεύουσα, αλλά τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι μετείχαν σε ολονυχτία με κεριά στο Χονγκ Κονγκ στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής.

    Παρά τον κακό καιρό που επικρατούσε, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Βικτόρια Παρκ του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο η φετεινή συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν πολύ μικρότερη από αυτή των προηγούμενων ετών στο Χονγκ Κονγκ, όπου άλλοτε έως και 100.000 άνθρωποι τιμούσαν τα θύματα της σφαγής.

    Τα γεγονότα του 1989 δεν ξεχάστηκαν, είπε ο καθολικός επίσκοπος του Χονγκ Κονγκ Τζόζεφ Ζεν προς τους συγκεντρωθέντες στην πλατεία πριν αρχίσει η ολονυχτία.

    "Αυτοί που δεν σέβονται τους νεκρούς δεν μπορούν να σεβαστούν ούτε αυτούς που ζουν", σημείωσε.

    Τα αισθήματα των ανθρώπων για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου μπορεί να αλλάξουν, αλλά η αλήθεια παραμένει η ίδια. "Τώρα, έπειτα από 16 χρόνια, όλα είναι πιο καθαρά. Κάθε μέρα μεγαλώνει η πεποίθησή μου ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 June 2005 - 22:24:12 UTC