Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τα δύο μεγάλα κόμματα να αναζητήσουν σημεία συμφωνίας στην οικονομική πολιτική»
  • [02] Ανακαλύφθηκε στη Μασσαλία σημαντικός ελληνικός αρχαιολογικός χώρος
  • [03] Ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση

  • [01] «Τα δύο μεγάλα κόμματα να αναζητήσουν σημεία συμφωνίας στην οικονομική πολιτική»

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, με σημερινή γραπτή του δήλωση, εκφράζει την ανησυχία του για την "τραγική κρίση" της ελληνικής οικονομίας και επισημαίνει την αναγκαιότητα τα δύο μεγάλα κόμματα να αναζητήσουν σημεία συμφωνίας στην οικονομική πολιτική.

    Ως πρώτο σημείο συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρέπει να είναι η άμεση προώθηση στη Βουλή νόμου, ο οποίος να ορίζει ότι εφεξής οι διοριζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς σε ό,τι αφορά και τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση με τους λοιπούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή "δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα".

    Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στους αριθμούς και τα άλλα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να προωθηθεί λύση στο πρόβλημα και επισημαίνει ότι για όλα τα μεγάλα θέματα καλό είναι να αρχίσει επιτέλους σοβαρός και ειλικρινής διάλογος ενώπιον του λαού.

    [02] Ανακαλύφθηκε στη Μασσαλία σημαντικός ελληνικός αρχαιολογικός χώρος

    Αρχαιολογικό χώρο μεγάλης έκτασης, χρονολογούμενο από την εποχή της αρχαίας ελληνικής Μασσαλίας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ανακοίνωσαν σήμερα γάλλοι αρχαιολόγοι.

    Η τοποθεσία αυτή ανακαλύφθηκε στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο Παλιό Λιμάνι, στο κέντρο της Μασσαλίας.

    "Μαρτυρεί τις πρώτες χωροθετήσεις εγκαταστάσεων της ελληνικής αποικίας στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας", δήλωσε ο Φιλίπ Μελινάν, αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP) και υπεύθυνος των ανασκαφών.

    "Η τοποθεσία αυτή είναι εξαιρετική λόγω της αρχαιότητας των ερειπίων, της έκτασής της (400 τ.μ.) και της διαστρωμάτωσής της, που προχωρεί σε βάθος τριών μέτρων", συνέχισε ο Μελινάν σε συνέντευξη Τύπου.

    Τα αρχαιότερα κτίρια (575-550 π.Χ.) που βρέθηκαν πιθανόν να είναι κατοικίες που έχουν πέτρινα θεμέλια και τοίχους από πλίνθους, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.

    Γύρω στο 550 π.Χ., ένα "μεγάλο οικοδόμημα 120 τ.μ. υψωνόταν στην τοποθεσία, κάτι μνημειώδες, ίσως ένα θρησκευτικό κτίριο", πρόσθεσε ο Μελινάν. Διατύπωσε την υπόθεση πως πιθανόν να επρόκειτο για ναό, στηριζόμενος στις ομοιότητες που παρουσιάζει με άλλα ιερά του ελληνικού κόσμου.

    Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν είναι κυρίως θραύσματα κεραμικών ελληνικής προέλευσης (αττικής, κορινθιακής ή ιωνικής).

    [03] Ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση

    Ενα ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε τράπεζας, προωθεί η κυβέρνηση.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, το κόστος θα καλυφθεί κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται πριν από το 1992, ενώ όσοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/93, θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει και για τους άλλους Ελληνες εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήματος του Ασφαλιστικού των τραπεζών, που επιβάλλεται από την ανάγκη διασφάλισης των συντάξεων και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

    Το σημερινό καθεστώς τραπεζών, πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς ασφάλισης με ιδιαιτερότητες και κατακερματισμό. Αυτό έχει επιφέρει ανισότητα στις συντάξεις και προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων των τραπεζών, καθώς επίσης μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο, ο οποίος όμως κράτησε περισσότερο από έξι μήνες και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις απόψεις όλων των φορέων και είναι έτοιμη να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

    Ωστόσο, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια για να καταλήξει ο διάλογος, αλλά βεβαίως, εάν δεν έχει αίσιο τέλος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αποφάσεις που έχει προαναγγείλει.

    ΟΤΟΕ: Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου

    Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου, προχωρούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη, θα παρακολουθούμε στενά τη στάση της κυβέρνησης και των εργοδοτών και θα αντιδράσουμε ανάλογα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Η ίδια δήλωση έγινε και εκ μέρους των εκπροσώπων συνταξιούχων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, χαρακτήρισε το διάλογο που πραγματοποιείται για το ασφαλιστικό ως προσχηματικό, διότι, όπως είπαν, έβγαλε ένα εκβιασμό. Ο εκβιασμός αυτός αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου, ΝΠΔΔ, "όπου ο καθένας θα μπορεί να μπαίνει μέσα", όπως είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ υποστήριξε ότι με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται, οποιαδήποτε στιγμή θέλει κάποια τράπεζα θα καταγγέλει τις συμβάσεις. Η άποψή τους, πρόσθεσαν, είναι να ενταχθούν όλοι στο ΙΚΑ. Ο εκβιασμός έχει ευρύτερο περιεχόμενο και θέλει να σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες. Και κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων ότι "δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το κατασκεύασμα".

    Συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με προεδρείο της ΟΤΟΕ

    "Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι, είναι αναγκαία η ενιαία αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των Τραπεζών, με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του στη βάση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, και χωρίς να μετακυλύεται το κόστος στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο", δήλωσε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά την συνάντηση που είχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 June 2005 - 22:15:13 UTC