Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον καταλληλότερο τρόπο το περιστατικό στα Ίμια»
  • [02] Επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας
  • [03] Νέα θεραπεία στοχεύει κατά του κληρονομικού καρκίνου του μαστού

  • [01] «Η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον καταλληλότερο τρόπο το περιστατικό στα Ίμια»

    Στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Π.Μολυβιάτη παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερώτηση σχετική με το περιστατικό στα Ιμια, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του κ.Μολυβιάτη στην Άγκυρα, ενώ σε ερώτηση αν ο κ.Μολυβιάτης συνέχισε την επίσκεψή του -παρά τα γεγονότα στα Ιμια- με δική του επιλογή ή κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε ότι έπρεπε να παραμείνει για να συνεχίσει τις συζητήσεις κι έδωσε αίσιο τέλος με την παρέμβασή του σ΄αυτή την υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κρίση».

    Σε παρεπόμενη ερώτηση για το χρόνο αξιολόγησης του επεισοδίου στα Ιμια ως «σοβαρού» («δεδομένου ότι αρχικά είχε θεωρηθεί -σύμφωνα με την ερώτηση- αρμοδιότητας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «η σημασία του επεισοδίου αξιολογήθηκε από την έναρξή του και στην πορεία του. Οι χειρισμοί που έγιναν ήταν οι καταλληλότεροι κι έδειξαν ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να δημιουργεί συνθήκες που δεν προκαλούν κρίση στο Αιγαίο».

    Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας για την έγκαιρη προειδοποίηση των αεροσκαφών σε περιπτώσεις παραβιάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε (απαντώντας σε σχετική ερώτηση) πως «το καθεστώς αναχαιτίσεων παραμένει ως έχει τα τελευταία 30 χρόνια και απλώς προσετέθη μια πρόνοια για την καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών».

    Σε ερώτηση σχετική με την κυβερνητική αντίδραση στο επεισόδιο των Ιμίων, ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «πλειστάκις η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως τέτοιου είδους επεισόδια δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων των δύο χωρών»

    «Οι πολιτικές εκτιμήσεις που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι σε επίπεδο παρατηρητή» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος για τις απόψεις της κυβέρνησης για τα προχθεσινά γεγονότα, και τόνισε: «Προσπαθεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα και εν προκειμένω, ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε με άψογο τρόπο την πρόσφατη υπόθεση, αποτρέποντας την εξέλιξή της σε κλιμακούμενη κρίση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε σχετικά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης «είναι να πράττει έτσι ώστε να μη δημιουργούνται κρίσεις και να δημιουργείται - αντίθετα - αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών» υπαινισσόμενος ταυτόχρονα ότι η ασφάλεια είχε πληγεί το 1996 στην υπόθεση των Ιμίων.

    Ως προς την τουρκική «κατανόηση» στην αντίληψη της Ελλάδας για την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «σε κάποιο βαθμό, η Τουρκία δείχνει κατανόηση. Οι πράξεις -σαν αυτές των Ιμίων- δεν βοηθούν στην κατεύθυνση των καλών σχέσεων, όμως στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο οι Τούρκοι έχουν δηλώσει την πρόθεση να προχωρήσουμε σ΄ένα πιο ειρηνικό μέλλον, με αποφυγή προκλήσεων. Όμως αυτό μέλλει να αποδειχθεί».

    Σε ερώτηση τέλος, αν κατά την κρίση της κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε «αυτονοήτως όχι» και προσέθεσε πως «αυτό διασφαλίζει η στιβαρή πολιτική της κυβέρνησης».

    [02] Επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας

    Την ονομασία της ΠΓΔΜ η οποία θα συμφωνηθεί από το διάλογο Αθηνών-Σκοπίων θα αποδεχθεί η Σερβία/Μαυροβούνιο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Ντράσκοβιτς ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    "Χρειάζεται γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να αλλάξουμε αυτό που μπορούμε και πρέπει να αλλάξει, δύναμη να υπομείνουμε ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και σοφία για να ξεχωρίσουμε τις δύο καταστάσεις", πρόσθεσε ο κ. Ντράσκοβιτς μιλώντας μετά το τέλος των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας λύσης η οποία θα παρέχει "κάτι περισσότερο από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία" και διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στις εξτρεμιστικές θέσεις του 1999. Συγκεκριμένα ο κ. Ντράσκοβιτς ζήτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων, επιστροφή 200.000 Σέρβων προσφύγων στις εστίες τους, ευρωπαϊκά στάνταρ δημοκρατίας και προστασία των εκκλησιών και των μοναστηριών.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του τόνισε ότι μετά την έκδοση της θετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβία και Μαυροβούνιο δεν έχουν καμία δικαιολογία καθυστέρησης ή αποτυχίας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη που της παρέχει.

    Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε την ετοιμότητα και την ειλικρινή βούληση της Ελλάδας "να εργαστεί με εποικοδομητικό πνεύμα στη βάση της τελευταίας πρότασης -μνημονίου- του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς". Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλη την περιοχή στέλνοντας ένα θετικό και ουσιαστικό μήνυμα για την πορεία της προς την Ευρώπη.

    Σχετικά με το Κόσοβο ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Σερβία-Μαυροβούνιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας σταθερής πορείας προσέγγισης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. "Μια τέτοια πορεία θα επηρεάσει θετικά και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία είναι η όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση στα κριτήρια δημοκρατικής, χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης καθώς και στο σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις από τη διεθνή Κοινότητα", επισήμανε ο κ. Μολυβιάτης.

    [03] Νέα θεραπεία στοχεύει κατά του κληρονομικού καρκίνου του μαστού

    Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια εν δυνάμει νέα θεραπεία για ασθενείς με ορισμένους τύπους κληρονομικού καρκίνου του μαστού. Η νέα θεραπευτική μέθοδος θα μπορούσε να συμβάλλει στη δραστική αντιμετώπιση, με μικρές παρενέργειες, των καρκίνων του μαστού που προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύονται σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Nature.

    Το 5% με 10% των καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών οφείλονται σε μεγάλη γενετική προδιάθεση και οι αλλοιώσεις των γονιδίων BRCA (από τα αρχικά του Καρκίνου του Μαστού στα αγγλικά: BReast CAncer) ενοχοποιούνται για το 95% των οικογενειακών μορφών καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών. Μια γυναίκα, φορέας μιας μετάλλαξης των γονιδίων BRCA διατρέχει οκταπλάσιο ή και δεκαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών έως την ηλικία των 70 ετών. Ωστόσο το 15% με 40% των γυναικών αυτών δεν θα εκδηλώσουν κατά τα φαινόμενα καρκίνο του μαστού, κατά τους επιστήμονες. Η νέα μέθοδος που βασίζεται στο φάρμακο γνωστό ως αναστολέας PARP, υιοθετεί μια νέα προσέγγιση στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. "Μπορεί να είναι πολύ πιο δραστική και λιγότερο τοξική αντικατάσταση της χημειοθεραπείας. Είναι ένα είδος θεραπείας που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση μιας συγκεκριμένης ανεπάρκειας στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, στην αχίλλειο πτέρνα τους", είπε ο καθηγητής 'Αλαν Ασγουορθ, του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Έρευνας, στο Λονδίνο.

    Τα γονίδια αυτά, παρόντα στην γενετική κληρονομιά όλων των ανθρώπων, φυσιολογικά δρουν ως "καταστολείς νεοπλασμάτων", παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA, του γενετικού υλικού. Διαφορετικές μεταλλάξεις αυτών των δυο γονιδίων αποτρέπουν αυτή τη διορθωτική λειτουργία και προδιαθέτουν για τον καρκίνο του μαστού.

    Η θεραπεία αυτή, που δοκιμάστηκε σε ποντίκια με καρκινικά κύτταρα που περιείχαν ελαττωματικά γονίδια BCRA2, έχει στόχο να εμποδίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την επιδιόρθωση του γενετικού κώδικα, ώστε τα καρκινικά κύτταρα να μην έχουν πια άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσουν το δικό τους θάνατο.

    Οι ομάδες του 'Ασγουορθ και του Τόμας Χέλντεϊ, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία και στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, επέλεξαν να αναχαιτίσουν μέσα στα εν λόγω κύτταρα τη δράση ενζύμου που επίσης εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και ονομάζεται PARP. Εμποδίζοντας τη δράση του PARP, το DNA προστατευμένο μέσα στον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων υφίσταται αλλοιώσεις που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν ορθώς λόγω ανεπάρκειας του γονιδίου BRCA2. Τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν και η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνεται στα ποντίκια. Πλήρης ίαση διαπιστώθηκε σε ένα από τα ποντίκια αυτά.

    Σχεδόν 10.000 αυτόματες αλλοιώσεις σε ένα από τους δύο κλώνους του γενετικού κώδικα επέρχονται καθημερινά σε κάθε κύτταρο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 παίζουν κανονικά διορθωτικό ρόλο χρησιμοποιώντας ως πρότυπο το δεύτερο κλώνο του DNA. Το ένζυμο PARP διευκολύνει την επιδιόρθωση προσελκύοντας στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη κατάλληλες πρωτεΐνες. Ελλείψει κατάλληλων επιδιορθώσεων καθώς τα γονίδια BCRA είναι ελαττωματικά και το ένζυμο PARP σε αναστολή, τα κύτταρα που καθίστανται μη λειτουργικά μετά τις επαναλαμβανόμενες μεταλλάξεις, πεθαίνουν.

    Η αναστολή του ενζύμου PARP στα ποντίκια, των οποίων τα γονίδια BCRA είναι λειτουργικά, δεν εμποδίζει την επιβίωσή τους: είναι βιώσιμα, γόνιμα και δεν αναπτύσσουν πρόωρα όγκους, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Μόνο στα καρκινικά κύτταρα των οποίων τα δύο αντίγραφα των γονιδίων BRCA είναι ελαττωματικά, η αναστολή του ενζύμου PARP επιφέρει τον κυτταρικό θάνατο.

    Οι οικογενειακές μορφές καρκίνου του μαστού προκαλούνται γενικά από μια κληρονομική ανεπάρκεια σε ένα μόνο από τα δύο αντίγραφα (αλληλόμορφα που έχουν κληρονομηθεί από τη μητέρα ή τον πατέρα) των γονιδίων BRCA1 και BRCA2. Στη διάρκεια της ζωής, όμως, προσθέτουν οι ερευνητές, το λειτουργικό αλληλόμορφο BRCA1 ή BRCA2 είναι "χαμένο" σε ορισμένα κύτταρα, επιτρέποντας την ανάπτυξη νεοπλάσματος. Αυτή η "νέα αντίληψη στη θεραπεία του καρκίνου" που θα πρέπει σύντομα να δοκιμαστεί στη γυναίκα θα μπορεί, συνεπώς, να στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, με πολύ λιγότερες παρενέργειες στον οργανισμό της, σε σχέση με τις συνήθεις χημειοθεραπείες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια που πλήττει τις γυναίκες. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα κατά του Καρκίνου στη Γαλλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 April 2005 - 0:09:54 UTC