Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με ΓΣΕΕ
  • [02] Νίκη της ΔΑΠ και αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές
  • [03] Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε Π.Μολυβιάτης για την επίσκεψή του στην Άγκυρα
  • [04] Επιστολή Καραμανλή σε Μπους, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Σρέντερ και Σέφερ για ΠΓΔΜ
  • [05] Θετική γνώμη για τη λήψη των οικονομικών μέτρων.
  • [06] Συνάντηση υπουργού Οικονομίας με διοίκηση ΓΣΕΕ
  • [07] Μητσοτάκης: "Η θέση της Ελλάδας είναι δυνατή"

  • [01] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με ΓΣΕΕ

    Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος ζήτησε με επιστολή του απο την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη να συζητηθούν τα θέματα αυτά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης απο τις 24 Ιανουαρίου έχει τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό. Υπάρχουν, είπε, ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία και "θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.'' Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να διαμορφωθεί η ατζέντα των ζητημάτων που θα συζητηθούν και όπου είναι δυνατόν να επέλθει συμφωνία. Η ατζέντα θα περιγράφει τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Υπάρχει θετική ανταπόκριση απο κοινωνικούς εταίρους, είπε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει συγκεκριμένες θέσεις για το ασφαλιστικό.

    Ωστόσο, ο υπουργός αν και χαρακτήρισε θετική τη στάση της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι υπάρχει μία αλλαγή πορείας, διότι η Συνομοσπονδία θεωρούσε ότι είχε κλείσει το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο διάλογος θα έχει πολλά στάδια, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και επανέλαβε ότι με το διάλογο θα καθοριστούν όλοι οι παράμετροι του προβλήματος.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι θα επικαιροποιηθούν όλες οι αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τα ταμεία των τραπεζών, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στο ΙΚΑ.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι μάλλον ανώριμο να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα επίλυση του ασφαλιστικού, ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ για το εργασιακό είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα ο χρόνος εργασίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός είπε ότι το δημόσιο στηρίζει απόλυτα το ΙΚΑ, δίνει το 1% του ΑΕΠ και οποιαδήποτε επιχορήγηση για την κάλυψη των κενών. Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων επανέλαβε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ψηφιστεί ο νόμος που ρυθμίζει τη φορολογία ακινήτων, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε "λεπτομέρειες", λέγοντας ότι δεν θα κάνει καμμία δήλωση για να μην παρερμηνευτεί.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και στην έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης απο το Συμβούλιο.

    [02] Νίκη της ΔΑΠ και αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές

    Αύξηση συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, διατήρηση της πρώτης θέσης από τη ΔΑΠ και αύξηση του ποσοστού της ΠΑΣΠ στην περιφέρεια προέκυψε από τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδωσαν οι παρατάξεις, για τις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη. Παράλληλα σημειώθηκαν επεισόδια κυρίως στις μεγάλες σχολές της Αθήνας (Πολυτεχνείο και Νομική).

    Σε δύο σχολές στα ΤΕΙ δεν άνοιξαν οι κάλπες και αναβάλλονται οι εκλογές, προκειμένου να ερευνηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, στη Νομική σχολή παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και αναταραχή, όταν η ΠΑΣΠ αξίωσε να επιδεικνύεται εκτός από τη φοιτητική και η αστυνομική ταυτότητα των ψηφοφόρων, καταγγέλλοντας υπόνοιες νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος από τη ΔΑΠ, ενώ στους πολιτικούς μηχανικούς του Πολυτεχνείου Αθήνας κάηκαν τρεις κάλπες και σταμάτησε η διαδικασία. Ομως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αποχή εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που έφθανε το 25%.

    Η ΔΑΠ κατηγορεί για λασπολογία και "προβοκάτσιες" τους υπόλοιπους και τονίζει ότι τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου μιλά για μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανάγκη να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η ΠΑΣΠ προβληματίζεται για τη διαφάνεια των διαδικασιών, ενώ ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος ζητά να καθιερωθεί η διεξαγωγή των εκλογών μόνο με την επίδειξη αστυνομικών ταυτοτήτων και να παραδίδονται οι εκλογικοί κατάλογοι στις παρατάξεις τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από τις εκλογές.

    Με πρώτο ζητούμενο την αύξηση της συμμετοχής, οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρούν ότι οι φετινές εκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία αφού ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της πολιτείας όσο και των εμπλεκομένων φορέων με συνέπεια να διακυβεύονται σημαντικά θέματα που καθιστούν κρίσιμη την αναμέτρηση. Από την άλλη ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός για την οικοδόμηση ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννά πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στους φοιτητές ώστε να τους παροτρύνει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης. Οι επερχόμενες αλλαγές στο χώρο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να σταθεί ισότιμα η παιδεία της χώρας με εκείνη των εταίρων μας στην ΕΕ -σημειώνουν οι περισσότερες παρατάξεις -απαιτούν τη συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της νέας προοπτικής.

    Στα θέματα που διακυβεύονται αυτή την περίοδο είναι η διάρθρωση των σπουδών (ελάχιστη διάρκεια σπουδών για κάθε κύκλο φοίτησης) που αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες της Διακήρυξης της Μπολόνια, αλλά και σημεία από τις επόμενες συνόδους της Πράγας και του Βερολίνου. Πολλοί φοιτητές θεωρούν αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο για την Ελλάδα το βρετανικό πρότυπο δύο κύκλων σπουδών που ευνοεί η ΕΕ.

    Άλλα "φλέγοντα" θέματα, είναι το νομοσχέδιο ενός νέου οργανισμού αναγνώρισης και ισοτίμησης των πτυχίων (σε αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ) καθώς και οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν από όλες τις παρατάξεις - της ΔΑΠ περιλαμβανομένης, το νομοσχέδιο για το δικαίωμα επιμόρφωσης μέσα από την δια βίου εκπαίδευση, το πάγιο αίτημα όλων των φοιτητών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για την παιδεία (στον φετινό προϋπολογισμό αυξήθηκε κατά 7%), η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, τα συγγράμματα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις με αποκορύφωμα τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Πρόκειται για την επαναλειτουργία του θεσμού (το Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία ιδρύθηκε το 1999 αλλά κομματικοποιήθηκε και υποβαθμίσθηκε στη συνέχεια) στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο της πολιτείας όσο και των εμπλεκομένων φορέων με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής στρατηγικής για την παιδεία. Εγκαινιάσθηκε εκ νέου τον περασμένο Ιανουάριο από τον πρωθυπουργό παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Συνασπισμού (το ΚΚΕ απείχε) και περιλαμβάνει ως "ακανθώδη" ζητήματα διαλόγου μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μετεξέλιξη των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων σε Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ.

    [03] Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε Π.Μολυβιάτης για την επίσκεψή του στην Άγκυρα

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης για τα αποτελέσματα της επισκέψεώς του στην Αγκυρα, σημειώνοντας ότι ήταν καλή και αποδοτική.

    Ο κ. Μολυβιάτης απαντώντας στις επικρίσεις γιατί δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον κ. Γκιούλ, λόγω του επεισοδίου στα Ίμια, δήλωσε ότι "αν είχα φύγει θα επερχόταν ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα είχαμε σοβαρή κρίση, ενώ με τους χειρισμούς που κάναμε εκτονώθηκε ένα επικείμενο επεισόδιο και υπάρχει ηρεμία".

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι έγινε διάβημα και όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις διαρροές εγγράφων, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι "είμαι εναντίον των διαρροών και πάντως δεν με διευκόλυναν".

    Για το θέμα των Σκοπίων ο Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων στη βάση της πρότασης Νίμιτς, είπε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την κριτική του, αλλά υπογράμμισε ότι οι χειρισμοί είναι σωστοί.

    Υπογράμμισε ακόμη πως καταφέραμε για πρώτη φορά να αναστρέψουμε το δυσμενές κλίμα σε βάρος της Ελλάδας,σημειώνοντας ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης.

    [04] Επιστολή Καραμανλή σε Μπους, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Σρέντερ και Σέφερ για ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έστειλε επιστολές (την περασμένη Παρασκευή) προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπους και στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και (τη Δευτέρα) στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον γερμανό καγκελάριο Σρέντερ και τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ Σέφερ, σχετικά με τις προτάσεις του Ειδικού Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Στις επιστολές του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα» και προσθέτει ότι «γι' αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σβ αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στις επιστολές του κ. Καραμανλή αναφέρεται:

    «Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Mathew Nimetz, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος. Συγκεκριμένα, το όνομα που προτείνεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο είναι "Republika Makedonija-Skopje", αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα Κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση.

    Το συνταγματικό όνομα "Republika Makedonija" θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε σαν βάση για μια λύση. Για δεκαπέντε χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα.

    Γι αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σβ αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις Ευρω-Ατλαντικές δομές.

    Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».

    [05] Θετική γνώμη για τη λήψη των οικονομικών μέτρων.

    Η κυβέρνηση ήταν "μάλλον υποχρεωμένη" να λάβει τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ενώ έχει δίκιο στο ζήτημα και του "βασικού μετόχου", εκτιμούν περισσότεροι Ελλήνες σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά σε δείγμα 1000 ατόμων σε όλη τη χώρα και για το χρονικό διάστημα από 11 έως και 12 Απριλίου 2005.

    Συγκεκριμένα στο ερώτημα "Για τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα τι γνώμη έχετε:Η κυβέρνηση μάλλον ήταν υποχρεωμένη, ή μάλλον δεν ήταν υποχρεωμένη να πάρει αυτά τα μέτρα;" το 62% απάντησε "μάλλον ήταν υποχρεωμένη" και το 29% "μάλλον δεν ήταν υποχρεωμένη" ενώ το 9% δήλωσε "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ". Το 43% των ερωτηθέντων που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές απάντησε ότι η κυβέρνηση "μάλλον ήταν υποχρεωμένη" να λάβει τα νέα αυτά οικονομικά μέτρα. Για τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ το αντίστοιχο ποσοστό που δήλωσε ότι η κυβέρνηση "μάλλον ήταν υποχρεωμένη" να λάβει τα νέα αυτά οικονομικά μέτρα ανεβαίνει στο 63%, για το ΚΚΕ διαμορφώνεται στο 44% και για το ΛΑΟΣ στο 83%. Για το κυβερνών κόμμα το ποσοστό αυτό είναι 84%.

    Αναφορικά πάντως με την αποτελεσματικότητα των νέων οικονομικών μέτρων τ0 49% απαντά ότι "μάλλον δεν θα έχουν", το 37% "μάλλον θα έχουν" και το 14% "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

    Στο ερώτημα για το ποιος έχει δίκιο, όσον αφορά το ζήτημα στις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το νόμο του "Βασικού Μετόχου", η κυβέρνηση (ΝΔ) ή η Αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ), το 28% απαντά "μάλλον η κυβέρνηση", το 19% "μάλλον η αντιπολίτευση", το 23% "κανένας από τους δύο", το 3% "και οι δύο" και το 27% "δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ".

    Αναφορικά με τη δημοτικότητα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου το 45% απαντά ότι είναι θετική (48% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο) και το 44% αρνητική (43% τον προηγούμενο μήνα).

    Στο ζήτημα της καταπολέμησης της διαπλοκής το 40% απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο μια κυβέρνηση της ΝΔ , το 16% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , το 30% "καμία" και το 8% "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ".

    Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ανάμεσα στο Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου το 45% απαντά τον σημερινό πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (48% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα μηνα πριν) και 28% τον Γ.Παπανδρέου (26% τον προηγούμενο μήνα). Το 22% δηλώνει κανένα από τους δύο και το 5% δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

    [06] Συνάντηση υπουργού Οικονομίας με διοίκηση ΓΣΕΕ

    "Διάβημα διαμαρτυρίας" υπέβαλε η διοίκηση της ΓΣΕΕ στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομίας και του έθεσε το ζήτημα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η αύξηση αυτή μετακυλήθηκε στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενισχύοντας την ακρίβεια.

    Μετά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι η διοίκηση της Συνομοσπονδίας απαίτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα "φορομπηχτικά μέτρα", όπως τα χαρακτήρισε και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε απο τον υπουργό Οικονομίας να μειώσει το ΦΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πολυζωγόπουλος σχετικά με τί τους απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης, είπε ότι "προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα".

    Απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων ότι ουδείς είναι ευχαριστημένος με τις αυξήσεις στους συντελεστές στο ΦΠΑ, αλλά ήταν τα λιγότερο δυσάρεστα μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε με συναίνεση να λυθούν προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό. Πρέπει, είπε, με το διάλογο για το ασφαλιστικό να προσδιοριστούν κατ'αρχήν οι παράμετροι του προβλήματος και πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί μια πολιτική μακράς διάρκειας.

    Η διοίκηση της ΓΣΕΕ έθεσε στον υπουργό και το θέμα της εισφοροδιαφυγής και των χρεών του δημοσίου προς το ΙΚΑ. Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής είναι θέμα του ΙΚΑ και ότι η κυβέρνηση δίνει το 1% του ΑΕΠ για τη στήριξη του Οργανισμού.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε, όπως είπε, μετά τη συνάντηση, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και όχι να αναζητείται άλλοθι για να κόβονται τα κεκτημένα των εργαζομένων.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα οικονομικά του ΙΚΑ είπε ότι το δημόσιο χρωστάει 9 δισ. ευρώ και ότι η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

    Το Διάβημα

    Στο διάβημα της ΓΣΕΕ προς τον υπουργό αναφέρεται ότι οι αυξήσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προσδιορίστηκαν απο συγκεκριμένες παραδοχές και δεδομένα με κυριότερο τον πληθωρισμό. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τότε (Ανοιξη 2004) ήταν ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί. Δυστυχώς, όμως, προστίθεται στο διάβημα, τα δεδομένα ανατράπηκαν, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και των επιλογών της, όπως αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.

    Η ΓΣΕΕ διεκδικεί την ανάκληση των πρόσφατων "φοροεισπρακτικών μέτρων" όπως τα χαρακτηρίζει, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, την αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος τουλάχιστον κατά 1,5%, τον αυστηρό έλεγχο των τιμών και της ακρίβειας στην αγορά και την καθιέρωση "εργατικού τιμαρίθμου" που θα παίρνει υπόψη του την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού.

    Η ΓΣΕΕ θα κατέλθει σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Μαΐου.

    [07] Μητσοτάκης: "Η θέση της Ελλάδας είναι δυνατή"

    Δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα όταν δεν είναι δραματικά, δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι δυνατή.

    Είπε ακόμη ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι σωστή και ότι δεν έχει καμία ανησυχία.

    Ερωτηθείς για το πώς κρίνει τους χειρισμούς που έγιναν στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά, απάντησε ότι ήταν εξαίρετοι επί της ουσίας,αλλά πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία δεν διαπρέπει η κυβέρνηση. Δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν προβλήματα αλληλεγγύης μεταξύ των υπουργών.

    Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά και ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι πρωθυπουργός και θα βρει τη λύση.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2005 - 12:42:10 UTC