Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιαννάκου: Κανείς δεν θα εισάγεται σε ΑΕΙ, ΤΕΙ εάν δεν πιάνει τη βάση
  • [02] Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Σταθερότητας
  • [04] Απεβίωσε ο πρίγκηπας του Μονακό, Ρενιέ
  • [05] Το ιρακινό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Τζαλάλ Ταλαμπανί νέο πρόεδρο
  • [06] Ικανοποιητικά θεωρεί η ΕΕ τα μέτρα της κυβέρνησης
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή με Αλογοσκούφη και Διοικητή Εθνικής Τράπεζας
  • [09] Αντιπαράθεση στη βουλή για την οικονομία
  • [10] Επίσκεψη εργασίας του Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα

  • [01] Γιαννάκου: Κανείς δεν θα εισάγεται σε ΑΕΙ, ΤΕΙ εάν δεν πιάνει τη βάση

    Με τα θέματα Παιδείας ασχολήθηκε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα εισάγεται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κανένας ο οποίος δεν θα πιάνει τη βάση, κάτι, που όπως υπογράμμισε, ισχύει ήδη για τους αποφοίτους των ΤΕΕ που εισάγονται στα ΤΕΙ.

    Η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι θα υπάρξει ανώτερος αριθμός εισακτέων, αφήνοντας όμως να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αλλαγές ανά σχολή.

    Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι για φέτος θα ισχύσουν όσα ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια και για τον αριθμό των εισακτέων και για τους όρους εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τόνισε, ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έχει καταλήξει στην εισήγησή του στη δια βίου εκπαίδευση, στην αναβάθμιση των ΤΕΕ και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνική πραγματικότητα.

    Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση η κ. Γιαννάκου είπε ότι η εσωτερική θα γίνεται με βάση κανόνες από τα ίδια τα πανεπιστήμια και η εξωτερική με βάση τους κανόνες που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τόνισε ακόμη, ότι θα ιδρυθεί ανεξάρτητος οργανισμός όπου τον πρόεδρο θα προτείνει η κυβέρνηση και θα ορίζει η Βουλή.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων φέτος και τις πληροφορίες περί διαρροής της σε φροντιστήρια, η κ. Γιαννάκου είπε ότι το θέμα δεν έχει έτσι, αλλά πως εκδόθηκε χθες η υπουργική απόφαση και κατά την εσωτερική διανομή από τον αρμόδιο διευθυντή υπήρξαν πληροφορίες πως έχει διαρρεύσει το χρονοδιάγραμμα σε εφημερίδα και για λόγους αρχής ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο. Δεν είναι και τα μυστικά του Φαραώ, είπε χαρακτηριστικά, η κ. Γιαννάκου.

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών

    Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα , νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμα των εξετάσεων των αποφοίτων της Γ΄τάξης λυκείου για τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, για το σχολικό έτος 2004-2005.

    Ετσι οι εξετάσεις αρχίζουν το Σάββατο 21 Μαϊου και οι υποψήφιοι εξετάζονται στην ιστορία (γενικής Παιδείας). Την Τρίτη 24 Μαϊου στην Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας),. Την Πέμπτη 26 Μαίου στην Βιολογία (Γενικής Παιδείας), το Σάββατο 28 Μαίου στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ( Γενικής Παιδείας, την Τρίτη 31 Μαίου στην Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), τα Μαθηματικά Θετικής Και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) Την Πέμπτη 2 Ιουνίου στη Φυσική (Γενικής Παιδείας. Το Σάββατο 4 Ιουνίου στην Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης ), την Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης) την Χημεία-Βιοχημεία (Θετικής Κατεύθυνσης ), την Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ).

    Την Τρίτη 7 Ιουνίου στα Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης, την Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης). Την Πέμπτη 9 Ιουνίου στα λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης ), την Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης ), την Ηλεκτρολογία (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης), και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Σάββατο 11 Ιουνίου στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Επιλογής κατευθύνσεων).

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρείς ώρες.

    Επίσης ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των εξετάσεων ειδικών μαθημάτων για τους κατόχους απολυτηρίου λυκείου ή πτυχίου Τεχνολογικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πανεπιστημιακά Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, ως εξής :

    Τρίτη 21 Ιουνίου το πρωί Αγγλικά,

    Τετάρτη 22 Ιουνίου το πρωί Ελεύθερο σχέδιο,

    Πέμπτη 23 Ιουνίου το πρωί Γραμμικό Σχέδιο,

    Παρασκευή 24 Ιουνίου το πρωί Γερμανικά και το απόγευμα Ισπανικά,

    Σάββατο 25 Ιουνίου το πρωί Γαλλικά,

    Δευτέρα 27 Ιουνίου το πρωί Αρμονία και το απόγευμα Ιταλικά και

    Τρίτη 28 Ιουνίου το πρωί ΄Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 07.30 π.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός ισπανικών και Ιταλικών για τα οποία ορίζεται η 17.30μ.μ..

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι 07.00 π.μ. για όλα τα μαθήματα, εκτός των Ιταλικών και των Ισπανικών, για τα οποία θα πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 17.00 μ.μ.

    Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρείς ώρες, ενώ των σχεδίων είναι έξι ώρες και του ειδικού μαθήματος του ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά.

    Ο χρόνος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2005.

    [02] Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Σταθερότητας

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα στις Βρυξέλλες το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2004-2007.

    Με την γνωμοδότηση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (η εξέταση του ελληνικού προγράμματος από το Συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου) εκτιμάται ότι αποκλιμακώνονται οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, καθώς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά τα μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, «στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται πρόσθετα βήματα στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος».

    Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής έγινε με βάση το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ μόνο κατά 2,9% το 2005 και 3% το 2006 και το 2007, ενώ έχει ληφθεί υπόψη και η δέσμη φορολογικών μέτρων που αποφάσισαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές.

    Όπως σημειώνει η Επιτροπή, χωρίς το φορολογικό πακέτο το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα έφτανε το 4,5% του ΑΕΠ το 2005 και το 4,4% το 2006, ενώ με τα μέτρα αυτά η Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξουν περικοπές δαπανών ύψους 0,8% του ΑΕΠ του 2005 και 1,5% το 2006. Η Επιτροπή εκτιμά δηλαδή ότι, μετά την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 3,7% του ΑΕΠ το 2005 και το 2,9% το 2006.

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004, που έχει διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ, η Επιτροπή αναφέρει πως η Eurostat δεν είναι ακόμη σε θέση να το επικυρώσει, καθώς εκκρεμούν τα τελικά στοιχεία για την εγγραφή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τις δαπάνες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το χρέος των νοσοκομείων και αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω.

    Η Επιτροπή καθιστά πάντως σαφές ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές στις 29 Μαρτίου, στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% στο τέλος του 2006 και για το λόγο αυτό ζητά από τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και, αν κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Με την έγκριση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας, η Επιτροπή εισηγείται στο Συμβούλιο να απευθύνει στην Ελλάδα μια σειρά από συστάσεις, με τις οποίες ζητείται ειδικότερα:

    -H εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο το 2006.

    -Η μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ από το 2007 και μετά, κατά προτίμηση μέσα από μέτρα ελέγχου των πρωτογενών δαπανών με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα.

    -Η ενίσχυση των προσπαθειών εντοπισμού και ελέγχου παραγόντων εκτός του καθαρού δανεισμού, που συμβάλλουν σε διακυμάνσεις του χρέους, με στόχο τη διασφάλιση της ταχύτερης μείωσης του επιπέδου του χρέους προς την τιμή αναφοράς (60% του ΑΕΠ).

    -Ο έλεγχος των δαπανών για τις συντάξεις και η αποφασιστική εφαρμογή των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

    -Η βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων, σε συνεργασία με την Εurostat, κυρίως με την ενίσχυση των μηχανισμών που εξασφαλίζουν την ταχεία και ορθή παροχή στοιχείων.

    Η Επιτροπή σημειώνει, τέλος, ότι νέα αξιολόγηση για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με τις συστάσεις αυτές θα γίνει στη βάση σχετικής έκθεσης που θα υποβάλει η Αθήνα τον Οκτώβριο.

    [04] Απεβίωσε ο πρίγκηπας του Μονακό, Ρενιέ

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 81 ετών ο πρίγκηπας Ρενιέ του Μονακό, που νοσηλευόταν από τις 22 Μαρτίου στην εντατική νοσοκομείου του Πριγκηπάτου με σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, στην καρδιά και τα νεφρά, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

    Ο πρίγκηπας Ρενιέ άφησε την τελευταία του πνοή στις 07.35 (ώρα Ελλάδος), δήλωσε πηγή του Παλατιού.

    Ο Ρενιέ κυβέρνησε το πριγκηπάτο του Μονακό από το 1949. Στον θρόνο τον διαδέχτηκε ο 47χρονος γιός του Αλβέρτος, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα είχε αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα καθώς είχαν εκμηδενιστεί οι ελπίδες για ανάρρωση του Ρενιέ.

    ΡΕΝΙΕ Γ'Λουί Ανρί Μαξάνς Μπερτράν

    Ο πρίγκιπας Ρενιέ γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1923 στο Μονακό. Ήταν χήρος με τρία παιδιά.

    Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ και του Παρισιού. Την περίοδο 1944-45 υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό ως Υπολοχαγός και Συνταγματάρχης. Το 1948 ίδρυσε τον Ερυθρό Σταυρό του Μονακό.

    Το 1949 διαδέχθηκε στο θρόνο τον παππού του, πρίγκιπα Λουί ΙΙ. Το 1952 ιδρύει τον σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Μονακό και τρία χρόνια αργότερα θεσπίζει το βραβείο Ρενιέ.

    Στις 25/11/1994 υποβάλλεται με επιτυχία σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Στις 16/12/1999 υποβάλλεται σε εγχείρηση για ανεύρυσμα αορτής. Το Φεβρουάριο του 2000 υποβάλλεται σε επέμβαση μερικής αφαίρεσης πνεύμονα. Στις 7/3/2005 εισάγεται στο νοσοκομείο με έντονα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Στις 22/3, εισάγεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω υποτροπής.

    Οι διακρίσεις με τις οποίες τιμήθηκε ο πρίγκιπας Ρενιέ είναι: Μεγάλος Ηγεμών, Τάγμα Αγίου Καρόλου του Μονακό, Μεγαλόσταυρος, Λεγεώνα της Τιμής, τάγματα Βελγίου, Σουηδίας, Ολλανδίας, Ελλάδας, Αγίου Μαρίνου, Ιταλίας και Λιβάνου.

    [05] Το ιρακινό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Τζαλάλ Ταλαμπανί νέο πρόεδρο

    Το ιρακινό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα τον βετεράνο κούρδο ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί νέο πρόεδρο του Ιράκ. Οι βουλευτές εξέλεξαν επίσης τον σιίτη Αντελ Αμπντούλ Μέχντι και τον σουνίτη Γάζι Γιάουαρ ως αντιπροέδρους της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, ένας ιρακινός δημοσιογράφος συνεργάτης του ειδησιογραφικού τμήματος του τηλεοπτικού δικτύου CBS δέχθηκε τα πυρά αμερικανών στρατιωτών, όταν αυτοί εξέλαβαν για όπλο την κάμερα που κρατούσε. Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός ο Αμπντουλ Αμιρ Γιούνις Χουσέιν, ελεύθερος ρεπόρτερ, αναμενόταν να έχει πλήρη ειδησιογραφική κάλυψη των επεισοδίων στα βορειοναταολικά της Μοσούλης, μετέδωσε το CBS. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διερευνώνται οι συνθήκες του επεισοδίου με τα πυρά εναντίον του ιρακινού δημοσιογράφου.

    Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση που πραγματοποίησαν αντάρτες μετά από ενέδρα εναντίον μιας περιπόλου στη Βαγδάτη, πυροδοτώντας μια βόμβα και ανοίγοντας πυρ με ελαφρά πυροβόλα όπλα.

    [06] Ικανοποιητικά θεωρεί η ΕΕ τα μέτρα της κυβέρνησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογώντας το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας,καθώς και τη συμμόρφωση της χώρας προς τις κοινοτικές συστάσεις που αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα,εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως διαπίστωσε σήμερα ότι η Ελλάδα ανέλαβε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σύμφωνες με τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο των Υπουργών τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006.

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να πέσει το 2005 στο 3,7% και το 2006 στο 2,9% έναντι του 6,1% που ήταν το έλλειμμα το 2004.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι η δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα μίγμα μέτρων που αφενός μεν αποσκοπούν στην αύξηση των κρατικών εσόδων, αφετέρου δε στη μείωση των κρατικών δαπανών.

    Το μίγμα αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρουσιάσει το 2005 πρωτογενές πλεόνασμα ίσο προς το 0,7% του ΑΕΠ της, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες τόσο στις δημοσιονομικές προοπτικές τόσο το 2005 όσο και τα επόμενα χρόνια.

    Οι αβεβαιότητες αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα, αναφέρει η Επιτροπή, στην υιοθέτηση μέτρων μονίμου χαρακτήρα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2006.

    Με αφορμή τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι ελληνικές αρχές είναι άξιες συγχαρητηρίων όχι μόνο για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και για την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που υιοθέτησαν για το τρέχον έτος".

    Στη δήλωσή του ο Ισπανός επίτροπος αναφέρει επίσης ότι "λαμβανομένων υπόψη των υφισταμένων αβεβαιοτήτων είμαι ικανοποιημένος και από τη δέσμευση της Ελλάδας ότι ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει το 2006 θα περιέχει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ".

    [07] Συνάντηση Καραμανλή με Αλογοσκούφη και Διοικητή Εθνικής Τράπεζας

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Τάκη Αράπογλου,είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ.Αράπογλου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα τραπεζικής αγοράς και συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας καθώς και για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Ο κ. Αράπογλου δεν έκανε δηλώσεις,ενώ ο κ. Καραμανλής είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη.

    Ο Υπουργός Οικονομίας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή και απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ανέφερε ότι "οι τράπεζες συζητούν με την ΟΤΟΕ προκειμένου να εξερευθεί μια συνολική λύση για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση διακριτικά και από απόσταση παρακολουθεί τη συζήτηση που γίνεται και αν υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία θα τοποθετηθεί".-

    [09] Αντιπαράθεση στη βουλή για την οικονομία

    Σε συνολική καταγγελία των οικονομικών πεπραγμένων της κυβέρνησης, προέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας σε σημερινή εμφάνισή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι «με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν θα είχαμε φθάσει σβ αυτήν την κατάσταση, δεν θα είχαμε βάλει τη χώρα υπό επιτήρηση» και προβλέποντας πως «πολύ σύντομα οι πολίτες θα αναζητήσουν την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου που υλοποιεί την εισοδηματική πολιτική του 2005, τονίζοντας ότι η «δήθεν απογραφή», την οποία κανείς στην Ευρώπη δεν είχε ζητήσει, υπήρξε η μόνη υπόσχεση που έμελλε να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία - μια υπόσχεση που ακύρωσε όλες τις υπόλοιπες.

    «Άλλες χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, με προσπάθειές τους απέφυγαν τελικά την επιτήρηση. Ο κ. Μπερλουσκόνι πήγε προσωπικά στο ECOFIN για να αποφύγει τη σύσταση της Ε.Ε.. Εμείς γίναμε το εθελοντικό πειραματόζωο εφαρμογής των πιο αυστηρών διατάξεων της Ε.Ε.» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε: «Είστε αδιόρθωτοι: Μάθατε να ζείτε επί δεκαετίες σε μια επιτηρούμενη Ελλάδα και μας επαναφέρατε σε επιτήρηση το 2005».

    Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι να προοιωνίζονται - κατά τον κ. Παπανδρέου - χειρότερες ημέρες, κάτι που προκύπτει και από την ανάγνωση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Τα έσοδα εμφανίζουν πρωτοφανή υστέρηση. Ξεφεύγει το έλλειμμα. Η κυβέρνηση-τιμητής, που άλλαξε τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών στον Προϋπολογισμό, μπροστά στο αδιέξοδό της ζητά να υπολογιστούν τα χρέη των νοσοκομείων με την αντίθετη μέθοδο - αυτή που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ».

    «Μέσα στο πρώτο δίμηνο κατέρρευσε ο πρώτος Προϋπολογισμός της ΝΔ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Αυξάνει την έμμεση φορολογία. Οι έμμεσοι φόροι είναι πολιτική απελπισίας και οδηγούν σε αύξηση της φοροδιαφυγής, εμποδίζουν κίνητρα για ανάπτυξη, τροφοδοτούν πληθωριστικές τάσεις» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ενώ ειδικότερα για τη φορολόγηση των φθηνών τσιγάρων παρατήρησε: «Επιβαρύνετε αποκλειστικά τα φθηνά ελληνικά τσιγάρα. Δεν φορολογείτε τον καπνιστή, αλλά τον φτωχό καπνιστή. Το ζητούσαν εδώ και καιρό συγκεκριμένες βιομηχανίας. Καμία κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί να το κάνει. Το κάνετε εσείς».

    Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα είχαμε φθάσει ποτέ σβ αυτή την κατάσταση. Δεν θα είχαμε βάλει τη χώρα υπό επιτήρηση. Θα επιταχύναμε το ΚΠΣ, δεν θα χάναμε κονδύλια. Δεν θβ αφήναμε τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο, δεν θβ αφήναμε την ολυμπιακή προίκα αναξιοποίητη.

    Εσείς θα εντείνετε την ανεργία και τη φτώχεια» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε το φόβο του, ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων και κυρίως θα προβεί σε αποκρατικοποιήσεις.

    Απάντηση Γ. Αλογοσκούφη

    Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρατήρησε ότι ο κος Παπανδρέου «μίλησε ως κάποιος νεοφερμένος, ως κάποιος που ήρθε τώρα στην Ελλάδα και όχι ως αρχηγός κόμματος που σπατάλησε τις τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ή μιας κυβέρνησης που είχε τη δυνατότητα να κάνει όλα όσα εκείνος μας λέει».

    «Με ποια αξιοπιστία έρχεστε να μας πείτε τι θα κάνατε αν κερδίζατε τις εκλογές, όταν 10 χρόνια λέγατε ψέματα στον ελληνικό λαό και την Ε.Ε.; Η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και παρουσίασε ένα πρόγραμμα για να βγει η χώρα από την κρίση, γιατί πρέπει να πάψουμε να ζούμε στα ψέματα και στις αυταπάτες» ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

    «Αναλάβαμε την υποχρέωση να λύσουμε τα προβλήματα. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές, δώσαμε αυξήσεις διπλάσιες του πληθωρισμού στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα και την ενισχύουμε με τη φορολογική μας πολιτική, αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς και με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη. Είναι δυσάρεστο το ότι δεν ακούσαμε μία θετική, συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά σας. Ήσασταν μηδενιστικός, καταγγελτικός, αλλά ο λαός ξέρει τις ευθύνες του κόμματός σας και ψήφισε μια κυβέρνηση για νβ αλλάξει η κατάσταση» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

    [10] Επίσκεψη εργασίας του Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία από 12 έως 13 Απριλίου 2005".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο Υπουργοί θα έχουν συνομιλίες για θέματα διμερούς συνεργασίας προς περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις επί περιφερειακών και διεθνών θεμάτων".

    Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποίηθηκε και συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ.Μολυβιάτης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στα "σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρα".

    Νωρίτερα προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ.Μολυβιάτης επισήμανε ότι έχει εργαστεί επί δέκα χρόνια στο Προεδρικό μέγαρο (σ.σ. επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας) και ευχήθηκε στον Κάρολο Παπούλια καλή επιτυχία στην αποστολή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 April 2005 - 15:49:42 UTC