Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Σταθερότητας
  • [02] «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για το ελληνικό μέλι»

  • [01] Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Σταθερότητας

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αύριο στις Βρυξέλλες το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2004-2007.

    Με την αυριανή γνωμοδότηση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (η εξέταση του ελληνικού προγράμματος από το Συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου) εκτιμάται ότι αποκλιμακώνονται οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, καθώς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά τα μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, «στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται πρόσθετα βήματα στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος».

    Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής έγινε με βάση το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ μόνο κατά 2,9% το 2005 και 3% το 2006 και το 2007, ενώ έχει ληφθεί υπόψη και η δέσμη φορολογικών μέτρων που αποφάσισαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές.

    Όπως σημειώνει η Επιτροπή, χωρίς το φορολογικό πακέτο το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα έφτανε το 4,5% του ΑΕΠ το 2005 και το 4,4% το 2006, ενώ με τα μέτρα αυτά η Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξουν περικοπές δαπανών ύψους 0,8% του ΑΕΠ του 2005 και 1,5% το 2006. Η Επιτροπή εκτιμά δηλαδή ότι, μετά την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 3,7% του ΑΕΠ το 2005 και το 2,9% το 2006.

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004, που έχει διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ, η Επιτροπή αναφέρει πως η Eurostat δεν είναι ακόμη σε θέση να το επικυρώσει, καθώς εκκρεμούν τα τελικά στοιχεία για την εγγραφή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τις δαπάνες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το χρέος των νοσοκομείων και αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω.

    Η Επιτροπή καθιστά πάντως σαφές ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές στις 29 Μαρτίου, στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% στο τέλος του 2006 και για το λόγο αυτό ζητά από τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και, αν κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    Με την έγκριση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας, η Επιτροπή εισηγείται στο Συμβούλιο να απευθύνει στην Ελλάδα μια σειρά από συστάσεις, με τις οποίες ζητείται ειδικότερα:

    -H εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο το 2006.

    -Η μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ από το 2007 και μετά, κατά προτίμηση μέσα από μέτρα ελέγχου των πρωτογενών δαπανών με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα.

    -Η ενίσχυση των προσπαθειών εντοπισμού και ελέγχου παραγόντων εκτός του καθαρού δανεισμού, που συμβάλλουν σε διακυμάνσεις του χρέους, με στόχο τη διασφάλιση της ταχύτερης μείωσης του επιπέδου του χρέους προς την τιμή αναφοράς (60% του ΑΕΠ).

    -Ο έλεγχος των δαπανών για τις συντάξεις και η αποφασιστική εφαρμογή των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

    -Η βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων, σε συνεργασία με την Εurostat, κυρίως με την ενίσχυση των μηχανισμών που εξασφαλίζουν την ταχεία και ορθή παροχή στοιχείων.

    Η Επιτροπή σημειώνει, τέλος, ότι νέα αξιολόγηση για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με τις συστάσεις αυτές θα γίνει στη βάση σχετικής έκθεσης που θα υποβάλει η Αθήνα τον Οκτώβριο.

    [02] «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για το ελληνικό μέλι»

    «Κανένας απολύτως κίνδυνος δεν υπάρχει για το ελληνικό μέλι. Οι έλεγχοι που είχαν ξεκινήσει έγκαιρα συνεχίζονται και όπου εντοπίζονται, από πιστοποιημένους φορείς, επίμαχες ποσότητες με πάνω από 10 μιλιγκράμ, θα αποσύρονται και θα καταστρέφονται».

    Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κάνοντας παράλληλα λόγο για υπερβολικό θόρυβο και αδικαιολόγητο πανικό.

    «Κινηθήκαμε άμεσα με υπευθυνότητα και ψυχραιμία με γνώμονα πάντα τη προστασία του καταναλωτή», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διερευνούσε ήδη το θέμα, και είχαν παρθεί μέτρα, πριν γίνει γνωστό από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό.

    Όπως μάλιστα είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, τρεις μέρες νωρίτερα, το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο χαρακτήρισε ως όριο απόσυρσης και επικινδυνότητας τα 10 μιλιγκράμ διχλωροβενζολίου και όχι ως όριο ανίχνευσης όπως το χαρακτηρίζει η ΕΕ, με οδηγία της από τις 16 Μαρτίου.

    «Εμείς πήραμε άμεσα και νωρίς τα μέτρα μας παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έδωσε εξάμηνη προθεσμία προσαρμογής στην οδηγία της», πρόσθεσε ο κ Παπαθανασίου.

    Εξάλλου, ο κ Σιούφας, συνέστησε ψυχραιμία και σοβαρότητα ενώ κάλεσε τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην προχωρήσουν σε απεργία όπως έχουν ανακοινώσει.

    Από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με πρώτη την αρμόδια τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της κατηγορώντας την για ολιγωρία, αδυναμία συντονισμού των αρμόδιων φορέων και μη έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών τόσο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το γιαούρτι όσο και με το θόρυβο γύρω από την καταλληλότητα του ελληνικού μελιού.

    Παράλληλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της φήμης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, γιατί -όπως είπαν χαρακτηριστικά- η Ισπανία και η Τουρκία που παράγουν τα ίδια προϊόντα με την χώρα μας, καραδοκούν.

    Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κρίση που δημιουργήθηκε μίλησαν επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φώτης Χατζημιχάλης, Γιώργος Ανωμερίτης και Στέφανος Τζουμάκας.

    Απαντώντας, ο κ Παπαθανασίου τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης χειρίστηκε σωστά και αποτελεσματικά το θέμα με το μέλι ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου στο πρόβλημα με το γιαούρτι.

    «Στην υπόθεση του γιαουρτιού υπήρξαν κυρώσεις. Οι ευθύνες ανήκουν στον ΕΦΕΤ που δεν ενημέρωσε έγκαιρα το υπουργείο, για αυτό και απομακρύναμε την διοίκηση του. Θα αποδοθούν κυρώσεις και στην εταιρία αν διαπιστωθούν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε:

    «Μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος σε μερικές μέρες για τις ευθύνες της εταιρίας «ΦΑΓΕ» θα ενημερωθείτε πλήρως».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2005 - 21:18:37 UTC