Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός δύο μηνών, οι αποζημιώσεις στον Εβρο,σύμφωνα με τον Π.Παυλόπουλο.
  • [02] Παρουσίαση απο το Γ. Αλογοσκούφη του νέου αναπτυξιακού νόμου.
  • [03] Βατικανό:περίπου 70.000 πιστοί προσεύχονται για τον πάπα.
  • [04] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

  • [01] Εντός δύο μηνών, οι αποζημιώσεις στον Εβρο,σύμφωνα με τον Π.Παυλόπουλο.

    "Εντός δύο μηνών από την οριστική καταγραφή των ζημιών θα υπάρχει αποζημίωση". Αυτά διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΡΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικώς με τις καταστροφές στην περιοχή του Έβρου από την υπερχείλιση του ποταμού, την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ.

    Θα υπάρξει αποζημίωση με εκτίμηση κόστους, τόσο βάσει του συστήματος της ηρτημένης εσοδείας (ζημιές σε ήδη σπαρμένη γη), όσο και με τη διαδικασία της αποθετικής ζημιάς (σε περίπτωση που οι καταστροφές καθιστούν αδύνατη τη σπορά) είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η καταγραφή δεν έχει ακόμα αρχίσει καθώς "τα ύδατα δεν έχουν πλήρως απορροφηθεί στις περιοχές που τεχνητά ή μη είχαν πλημμυρίσει".

    Αναφερόμενος στη διασυνοριακή συνεργασία και συγκεκριμένα στη στέγη του δικτύου των νομαρχιών Έβρου, Αδριανούπολης και Χάσκοβου, είπε ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή (περί της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης) "για πρώτη φορά του δίνουμε και θεσμικό πλαίσιο".

    Παράλληλα, για το θέμα προειδοποίησης και ελέγχου του ύψους και της ποιότητας τω υδάτων, είπε ότι έχει ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG, ύψους 500.000 ευρώ. Η Βουλγαρία έχει ήδη ανταποκριθεί και προσκαλούμε και την Τουρκία να ανταποκριθεί στην ίδια κατεύθυνση είπε ο υπουργός.

    Για τα αντιπλημμυρικά έργα είπε ότι στο Γ' ΚΠΣ έχουν ενταχθεί έξι έργα ύψους 13,2 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται η ένταξη άλλων δύο έργων στο Δ' ΚΠΣ (φράγματα Δέριου και Ασπρονερίου).

    Τέλος, αναφέρθηκε στο αίτημα της χώρας μας προς την Τουρκία για τη διευθέτηση της κοίτης του Έβρου: "Ο κ. Μολυβιάτης θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ώστε να λύσουμε οριστικά το μεγάλο πρόβλημα που εκκρεμεί από το 1956, όχι με δική μας ευθύνη".

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι αντιφατικό στο νομό Έβρου να έχουμε πλημμύρες το χειμώνα και ξηρασία το καλοκαίρι επειδή δεν έχουμε φράγματα. Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλγαρία να δημιουργήσει μηχανισμούς αποσυμφόρησης τω υδάτων αλλά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρύπανσης: "κατεβαίνει το νερό γεμάτο μαγγάνιο, 40 φορές παραπάνω από τα επιτρεπόμενα όρια".-

    [02] Παρουσίαση απο το Γ. Αλογοσκούφη του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    Τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο στη περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός θα συναντηθεί στη Κομοτονή με τους περιφερειάρχες και τους νομάρχες της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το απόγευμα θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις επιχειρήσεων της περιοχής.

    Αύριο το πρωί θα είναι ομιλητής σε ημερίδα που θα γίνει σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής με θέμα το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα επενδυτικά κίνητρα.

    Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο του νόμου και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις είναι κατοχυρωμένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (www.ypetho.gr/anaptyksiakos main aspx).

    [03] Βατικανό:περίπου 70.000 πιστοί προσεύχονται για τον πάπα.

    Πιστοί συνέχιζαν να συρρέουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη απο χθές τη νύκτα, σχηματίζοντας, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πλήθος σχεδόν 70.000 ανθρώπων που ένωνε τις προσευχές του κάτω από τα παράθυρα του ετοιμοθάνατου πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

    Η Εκκλησία κάλεσε τους καθολικούς να έρθουν και να συμμετάσχουν σε μία προσευχή του ροζαρίου για τον πάπα, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώθηκε απότομα.

    Το πλήθος άρχισε να συρρέει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μισή ώρα πριν από την έναρξη, στις 22:00 ώρα Ελλάδας, της αγρυπνίας που είναι αφιερωμένη στην απαγγελία του ροζαρίου, μια ιεροτελεστία με την οποία ο Ιωάννης Παύλος Β' είναι πολύ συνδεδεμένος.

    Παρά τον απειλητικό ουρανό και το νυκτερινό κρύο, πολλοί έμειναν και μετά το ροζάριο ή ήρθαν αργότερα κατά τη διάρκεια της νύκτας. Μερικές ομάδες άπλωσαν κουβέρτες και παπλώματα, άλλοι τραγουδούσαν και όλοι ήταν προφανώς αποφασισμένοι να ζήσουν από πολύ κοντά τις τελευταίες στιγμές του πολωνού πάπα.

    [04] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

    Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο- με συναυλία - στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3μμ, με την ευκαιρία της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

    Η κινητοποίηση διοργανώνεται από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, από αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α..

    Εκπρόσωποι τους έδωσαν συνέντευξη Τύπου σήμερα προκειμένου να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο και να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα τους, τα οποία είναι:

    -Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών,

    -Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους,

    -Να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι απελάσεις

    -Να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες

    Κατά τη συνέντευξη οι ομιλητές κκ Θ. Κούρκουλας, από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Αν. Σεκμπάρ από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών , Γ.Φελέκης από το Συντονιστικό Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης αναφερόμενοι στο υπό κατάρτιση ν/σ για τους μετανάστες είπαν ότι σε "πολλά σημεία είναι εμπνευσμένο από ρατσιστικές ιδέες τα οποία πρέπει να αλλάξουν άμεσα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 April 2005 - 21:48:02 UTC