Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Χεσμπολάχ δεν καταθέτει τα όπλα
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
  • [03] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [04] Τον Πολ Γούλφοβιτς προτείνει ο Μπους ως νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

  • [01] Η Χεσμπολάχ δεν καταθέτει τα όπλα

    Ο γενικός γραμματέας της Χεσμπολάχ Σεΐχης Χάσαν Νασράλα απέρριψε χθες την έκκληση που απηύθυνε ο Τζορτζ Μπους για αφοπλισμό της οργάνωσης του, τονίζοντας ότι η Χεσμπολάχ προστατεύει το Λίβανο.

    Προχθές, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από την Χεσμπολάχ να παραδώσει τα όπλα της και να μην θέτει εμπόδια στις παλαιστίνο-ισραηλινές συνομιλίες για την ειρήνη.

    " Θεωρούμε την Χεσμπολάχ μια τρομοκρατική οργάνωση" είχε δηλώσει ο πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα , στο Λευκό Οίκο και είχε προσθέσει " κι ελπίζω η Χεσμπολάχ να αποδείξει ότι δεν είναι (τρομοκρατική οργάνωση) παραδίδοντας τα όπλα της και να πάψει να απειλεί την ειρήνη".

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Yπολειτουργούν σήμερα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με αιχμή την ακρίβεια, το ασφαλιστικό, και την ανεργία.

    Κλειστές θα είναι τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ταχυδρομεία.

    Κλειστά θα είναι πανεπιστήμια και φροντιστήρια. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, και το ΕΚΑΒ.

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα και το επιβατικό κοινό στις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης.

    Συγκεκριμένα, τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό. Τετράωρες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

    Μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και μόνο μία πτήση ανά χώρα εξωτερικού θα πραγματοποιήσουν η Ολυμπιακή και η Aegean.Επειδή θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων, καλό είναι το επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία της εταιρίας.

    Με δίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν και οι Ενώσεις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας - Θράκης στην σημερινή πανεργατική απεργία.

    Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12:30 έως τις 14:30 και αφορά όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στο ΜΠΕ, στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στους διαδικτυακούς τόπους, στις εφημερίδες καθώς και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Το κεντρικό συλλαλητήριο θα γίνει στη μία το μεσημέρι, στο Πεδίον του 'Άρεως.

    [03] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ κατά την επταετία 2007-2013, η Στρατηγική της Λισσαβώνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συνεργασία της Ελλάδας με πολλές χώρες της ΕΕ ώστε οι πόροι που θα διατεθούν στο Δ' ΚΠΣ να αντιστοιχούν στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις 6 «μεγάλες και ισχυρές χώρες», που είχαν προτείνει να περιοριστεί η χρηματοδότηση στο 1%.

    «Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, για το ύψος δηλαδή των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο 2007-2013. Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής. Είναι μια πρόταση ισορροπημένη, καθώς ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι ο ελάχιστος δυνατός που εγγυάται την επίτευξη των κοινών στόχων της ΕΕ, διασφαλίζει την επιτυχία της διεύρυνσης, προάγει την ευρωπαϊκή συνοχή και ανταγωνιστικότητα και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των 25 κρατών-μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την καλή συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση του ΚΠΣ και σημείωσε ότι ενόψει του κινδύνου να περικοπούν πόροι από το Γ' ΚΠΣ «εμείς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά που ανέκυψαν στο παρελθόν και έχουμε αναμορφώσει το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων».

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπαρόζο συζήτησαν και για τη Στρατηγική της Λισσαβώνας και διαπίστωσαν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ότι «η πρόοδος για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι ικανοποιητική. Η θέση μας είναι ότι, από εδώ και στο εξής, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της ενιαίας αγοράς, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς, όμως, να υποβαθμίζονται η κοινωνική διάσταση και χωρίς να υπονομεύονται η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη».

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισσαβώνας και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την οικονομία ώστε να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, «με βασικούς άξονες τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ήπια προσαρμογή και την έμφαση στη βελτίωση της εκπαίδευσης».

    Επίσης ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη συζητήθηκε και η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς ακόμη σε επίπεδο υπουργών οικονομικών δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ελαστικοποίηση ή μη των κριτηρίων.

    Ο κ. Καραμανλής έστειλε και μήνυμα προς την Άγκυρα ενόψει και του δείπνου που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του. Υπενθύμισε ότι στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά όπως πρόσθεσε, «εξυπακούεται ότι η Τουρκία, όπως και τα άλλα υποψήφια κράτη θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια, αλλά και τις συγκεκριμμένες προυποθέσεις που τίθενται κάθε φορά για κάθε βήμα προόδου τους. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει έγκαιρα το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης».

    O K. Kαραμανλής τόνισε, σε ό,τι αφορά το θέμα του "βασικού μετόχου" πως είπε στον κ. Μπαρόζο ότι «οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι στη διάθεση της Επιτροπής για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έκανε σύντομη αναφορά για το θέμα με το άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς του νόμους, το οποίο έχει ανακύψει εδώ και μερικά χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι στις Βρυξέλλες και ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    [04] Τον Πολ Γούλφοβιτς προτείνει ο Μπους ως νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρότεινε πράγματι έναν από τους πρωτεργάτες του πολέμου στο Ιράκ και έως σήμερα υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον Πολ Γούλφοβιτς, νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις με τα 24 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και θα εκδοθεί ανακοίνωση μόλις θα έχει ληφθεί η απόφαση".

    0 61χρονος ως σήμερα υπουργός Άμυνας είναι υπέρμαχος του πολέμου στο Ιράκ και κρίνεται από τους οικονομικούς αναλυτές ως νεοφιλελεύθερος.

    Εθιμικά, οι εταίροι των ΗΠΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας "ακολουθούν" την επίσημη αμερικανική πρόταση για το αξίωμα του προέδρου της.

    Ο κ. Γούλφοβιτς προτείνεται ως διάδοχος του 71χρονου, σήμερα, Τζέιμς Γούλφενσον, ο οποίος με την έναρξη του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε πως μόλις λήξει η θητεία του--την 31η Μαϊου--αποχωρεί. Ο κ. Γούλφενσον είναι αμερικανός πολίτης, αλλά αυστραλιανής καταγωγής. Θήτευσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τα 10 τελευταία έτη (δύο πλήρεις πενταετείς θητείες).

    Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο, υποδέχθηκε θετικά την αναγγελία του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ότι για το αξίωμα του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Εν τω μεταξύ, ο Πολ Γουλφοβίτς δεσμεύθηκε ότι θα υπηρετήσει τον πολυεθνικό αυτό οργανισμό και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της συναίνεσης.

    Ο Γούλφοβιτς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και αυτός που δέχθηκε δριμύτατη κριτική για τον πόλεμο του Ιράκ, δήλωσε σχετικά στη σύντομη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους στο υπουργείου Οικονομικών, "Κατανοώ ότι σ' αυτή τη θέση θα είμαι ένας διεθνής πολιτικός υπάλληλος ενός πολυεθνικού οργανισμού και θα έχω την ευθύνη να ακούω όλες τις απόψεις όλων ".

    Ο Γούλφοβιτς είπε ακόμα ότι εάν και εγκαταλείπει του υπουργείου Άμυνας ενόσω τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Ιράκ, θα δεχθεί με ικανοποίηση της "ευγενή αποστολή" της Παγκόσμιας Τράπεζας για το "ξερίζωμα της φτώχιας".

    " Αφήνω μια πολύ καλή εργασία για να αναλάβω μια άλλη πολύ καλύτερη και πολύ μεγαλύτερη", κατέληξε ο Γούλφοβιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2005 - 14:44:06 UTC