Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση» για την οικονομία
  • [02] Διάλογος για τις σχέσεις των δημοσιογράφων με το Δημόσιο
  • [03] Κατατέθηκε το ν/σ για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη
  • [04] Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις

  • [01] «Η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση» για την οικονομία

    Η κυβέρνηση προχωρά την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας και την ήπια προσαρμογή, με στόχο την αποφασιστική μείωση του ελλείμματος. Πρόκειται για τους πυλώνες της οικονομικής μας πολιτικής» υπογράμμισε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο και κρίσιμο».

    Με την ευκαιρία, ο κ.Αντώναρος υπογράμμισε πως «η συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση αφορά όλους -κόμματα, κοινωνικούς φορείς, πολίτες, εταίρους στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα καταθέσει (για πρώτη φορά απ΄το ΄92) το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στη Βουλή, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση», ενώ σε συναφή ερώτηση παρατήρησε ότι «έχουν όλοι χρέος να συμβάλλουν να χαραχθεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. ΄Εχουν όλοι την υποχρέωση να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια, ακόμη κι όσοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το παρελθόν».

    Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετική με τον δείκτη του ελλείμματος (που κατά δήλωση του πρωθυπουργού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν 5,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ), ο κ.Αντώναρος υπενθύμισε ότι ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έχει διευκρινιστεί ότι το ποσοστό αυτό έχει ανέβει - «γι΄αυτό ακριβώς, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς, δόθηκε απ΄την ΕΕ μια περίοδος 2ετούς προσαρμογής (ως τα τέλη του 2006) προκειμένου να πέσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%».

    Επαναλαμβάνοντας εξάλλου ότι «όλα θα γίνουν στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής με πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να διευκρινίσει πώς η κυβέρνηση στη διάρκεια της ήπιας προσαρμογής «δεν θα μετακυλήσει το βάρος στις ασθενέστερες τάξεις», εφαρμόζοντας απλά τον προϋπολογισμό, μολονότι αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι ο προβλεπόμενος. Στην απάντησή του ο κ.Αντώναρος παρέπεμψε ενδεικτικά στη χθεσινή κυβερνητική επιτροπή, όπου συζητήθηκε το θέμα μιας «σειράς μεγάλων επενδύσεων που λίμναζαν από καιρό και για την ενεργοποίηση των οποίων, η κυβέρνηση έχει κάνει την απαραίτητη προεργασία».

    Αναφερόμενος, σε ερώτημα περί του ρυθμού ανάπτυξης (που κατά δήλωση του πρωθυπουργού επρόκειτο να φτάσει το 3,9%-4%, ενώ ο κ.Αλμούνια χθες μίλησε για ρυθμό ανάπτυξης που θα πέσει κάτω από το 3,3%) και της αύξησης που σημείωσε ο πληθωρισμός, ο κ.Αντώναρος ανέφερε ότι «η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο (στο 4% από 3,1% τον Δεκέμβριο) οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν φέτος τον Φεβρουάριο και όχι τον Ιανουάριο - όπως είχε συμβεί πέρσι. Πρόκειται συνεπώς, για μια συγκυριακής φύσης αύξηση και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο θα επανέλθει στο 3%. Η συγκράτηση του πληθωρισμού φαίνεται εξάλλου από το γεγονός ότι στα μέσα επίπεδα του περασμένου 12μηνου ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3% - από 3,5% που ήταν το προηγούμενο 12μηνο. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού άλλωστε αποτύπωναν τις προβλέψεις εκείνης της περιόδου, κατά την οποία όμως δεν έχει απολύτως αποσαφηνιστεί το μέγεθος της απογραφής. Αν δεχθούμε τέλος τις εκτιμήσεις Αλμούνια - που η κυβέρνηση δεν τις αποδέχεται - φυσικά θα πρέπει να δεχθούμε και μια μικρή διόρθωση προς τα κάτω»

    [02] Διάλογος για τις σχέσεις των δημοσιογράφων με το Δημόσιο

    Πλαίσιο κανόνων που θα ρυθμίζει τις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος στη δεύτερη και τελική συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και των δημοσιογραφικών Ενώσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται: κανείς δημοσιογράφος δεν θα μπορεί να κατέχει πάνω από μια θέση στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας θα περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του κράτους, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που η διοίκησή τους ορίζεται από το κράτος.

    Οι ρυθμίσεις θα αφορούν όσους έχουν την ιδιότητα του δημοσιογράφου και απασχολούνται και ως μετακλητοί υπάλληλοι, σύμβουλοι ή συνεργάτες σε φορείς του δημόσιου τομέα.

    Οι υπουργοί θα καθορίσουν τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους και οι οποίοι θα υποχρεούνται μέχρι την 1η Μαρτίου κάθε έτους να υποβάλουν πλήρεις καταλόγους με τους δημοσιογράφους που απασχολούν.

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2005 κάθε δημοσιογράφος θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιά θέση στο δημόσιο θα παραμείνει.

    Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι περιμένει προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους για τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος οι οποίοι εφόσον ζητηθεί μπορούν να κυρωθούν νομοθετικά και να αποκτήσουν αυξημένη ισχύ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν άνοιξε για να "κουκουλωθεί" αλλά για να υπάρξει μια νέα αρχή.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θεόδωρος Κασίμης επεσήμανε ότι θα πρέπει να μπει μια τάξη στο θολό τοπίο όσων εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είπε ότι από τις ρυθμίσεις του υπουργού Επικρατείας θα πρέπει να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην κρατική ραδιοτηλεόραση και στα κρατικά Πρακτορεία Ειδήσεων.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης είπε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στην πολυθεσία και επιφυλάχθηκε να μελετήσει τις προτάσεις του υπουργού πριν απαντήσει.

    Ανέφερε ακόμη, ότι το κόμμα του θα ζητήσει τα στοιχεία για το 2004 και δια της κοινοβουλευτικής οδού.

    Ο έτερος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι οι τυπικές διαδικασίες που ρυθμίζουν τις σχέσεις των δημοσιογράφων με το δημόσιο προσδιορίζονται από το πλαίσιο που βάζει ο σχετικός νόμος και το Προεδρικό Διάταγμα και ότι η κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να αλλάξει το νομικό πλαίσιο.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τάκης Τσίγκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Και πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για τις σχέσεις δημοσιογράφων και κράτους έχει έντονα υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης είπε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν πρέπει να οδηγήσει στην αλλαγή ενός συστήματος εξουσίας από ένα άλλο στο χώρο των ΜΜΕ και επανέλαβε την πάγια θέση για κατάργηση του υπουργείου Τύπου. Επίσης τάχθηκε εναντίον της πολυθεσίας στο δημόσιο και είπε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης εξέφρασε την αντίρρηση και τη διαμαρτυρία της Ενωσης για τη διαδικασία που επέλεξε ο υπουργός για να γίνει η συζήτηση λέγοντας ότι η επιλογή ήταν μονομερής και χωρίς τη συμμετοχή της Ενωσης στον προσδιορισμό του χρόνου και της θεματολογίας.

    Ξεκαθάρισε, ότι η θέση της Ενωσης Συντακτών είναι υπέρ της πλήρους διαφάνειας γι'αυτό και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων, επέρριψε όμως ευθύνες στον υπουργό Επικρατείας γιατί η λίστα δεν ήταν πλήρης.

    Ο κ. Μαθιουδάκης ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να παραδώσει αμέσως όλους τους καταλόγους με τα ονόματα δημοσιογράφων που εργάστηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 1997 μέχρι σήμερα.

    Τέλος, τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του νόμου για την πολυθεσία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δημοσιοποίηση των ονομάτων. Επίσης επιφυλακτικοί ήταν για τον περιορισμό της πολυθεσίας καθώς όπως τόνισαν το θέμα για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα Μέσα Ενημέρωσης της επαρχίας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όπως οι εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές και οι περιστασιακές συνεργασίες που πρέπει να προσεχθούν και να ληφθούν υπόψη.

    [03] Κατατέθηκε το ν/σ για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη».

    Μεταξύ άλλων:

    -Τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας ως προς τις εγκληματικές πράξεις σχετικά με την υπηρεσία και με την απονομή της Δικαιοσύνης (αυστηρότερες ποινές για ψευδορκία κλπ)

    -Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (επανακαθορισμός διαδικασίας κλήρωσης συνθέσεων δικαστηρίων κλπ)

    -Τροποποιούνται-συμπληρώνονται άρθρα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (επιστροφή δικογραφίας μετά πάροδο οκτάμηνου από συζήτηση πολιτικής υπόθεσης κλπ)

    -Συμπληρώνεται το νομικό πλαίσιο για έλεγχο περιουσιακής κατάστασης (η σχετική δήλωση θα συνοδεύεται από αντίγραφο φορολογικής δήλωσης κλπ).-

    [04] Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις

    Με απούσα την αξιωματική αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από την συμπολίτευση και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που καθιερώνει, συν τοις άλλοις και την εισαγωγή της προσωπικής συνέντευξης στη διαδικασία των προσλήψεων με μοριοδότηση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, προέβη σε νέες τροποποιήσεις του νομοθετικού κειμένου, που ωστόσο δεν έκαμψαν τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την εισαγωγή της συνέντευξης, ενώ απέρριψε και τροπολογίες της Αριστεράς, που αφορούσαν στην πρόσληψη των αδιορίστων επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998. Από την άλλη ωστόσο, υιοθέτησε τροπολογίες του ΚΚΕ (και του ΣΥΝ) που αφορούσαν την εργασιακή εκκρεμότητα υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Λάρισας - κίνηση που χειροκροτήθηκε και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι κυριότερες τροποποιήσεις που επέφερε ο κος Παυλόπουλος στο σώμα του νομοσχεδίου, είναι οι εξής:

    Β· Ο πρόεδρος και το ένα από τα δύο μέλη των Επιτροπών που θα διενεργούν τις συνεντεύξεις, θα «ορίζονται» (και δεν θα «υποδεικνύονται» απλώς) από το ΑΣΕΠ.

    Β· Διεγράφη η παράγραφος που απέκλειε τη δυνατότητα ενός από τους απορριφθέντες κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, να εφεσιβάλλει την απόφαση. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη, ίσχυε ήδη στις περιπτώσεις που διενεργούνταν προσωπικές συνεντεύξεις (π.χ. για τους ελεγκτές της αεροπορίας), αλλά το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, στην Έκθεσή του θεώρησε ότι η παράγραφος θα μπορούσε να εγείρει προβληματισμούς αντισυνταγματικότητας.

    Στο φλέγον ζήτημα της τακτοποίησης των αδιορίστων επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, η κυβέρνηση στάθηκε ανένδοτη στις προτάσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, για πρόσληψη του συνόλου τους.

    «Από τις συζητήσεις που έχω κάνει με τους ίδιους, είναι περίπου έντεκα χιλιάδες. Είναι δίκαιο, κατά τη στιγμή που έγινε προκήρυξη για 2800 θέσεις, να διοριστούν τελικά οι ήδη διορισμένοι και άλλοι 11000; - ρώτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Απόστολος Ανδρεουλάκος, τον εισηγητή του ΣΥΝ, Φώτη Κουβέλη. Αυτοί οι οποίοι θέλουν να έχουν ίσες ευκαιρίες και να έχουν μια πρόσβαση για να καταλάβουν μια θέση στο Δημόσιο, θα πρέπει να αποκλειστούν; Δεν παραβιάζεται έτσι το Σύνταγμα;»

    «Να λάβετε υπόψη σας αυτούς, αλλά να λάβετε κι εκείνους οι οποίοι πήραν μέρος σε ένα διαγωνισμό, κρίθηκαν επιτυχόντες σύμφωνα με μια απόφαση, έχουν μια συγκεκριμένη βαθμολογία και με βάση αυτή τη βαθμολογία πρέπει να προσληφθούν» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΝ.

    «Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται και σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, πολύ λίγοι θα τακτοποιηθούν. Έχουμε τη γνώμη ότι έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί την τροπολογία» ανέφερε στην εισήγησή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας.

    «Δεν μπορεί να παίρνουμε σαν βάση την παρανομία που έγινε και την ευαισθησία να μην διώξουμε τους ανθρώπους που προσλήφθηκαν» απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αν και «κανείς υπουργός δεν το κάνει ελαφρά τη καρδία (?) εάν τους έπαιρνα θα ήταν πίνακας επιλαχόντων και θα έπρεπε να προσλάβω το σύνολο των επιλαχόντων».

    Η κυβέρνηση απεδέχθη πάντως, τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, (και ο ΣΥΝ, εκπρόθεσμα) για πρόσληψη 95 εργαζομένων επί 10-15 χρόνια, στο δήμο Λάρισας, την πρόσληψη των οποίων είχε προτείνει ο δήμος και (ομοφώνως) η ΚΕΔΚΕ, είχαν προσληφθεί, αλλά η τακτοποίησή τους είχε απορριφθεί εξαιτίας ενστάσεως στο ΑΣΕΠ.

    «Πρόκειται για ρυθμίσεις που λύνουν ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αβελτηρία και αβλεψία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διατάξεων επί ΑΣΕΠ. Είναι τροπολογία που γίνεται δεκτή και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για λόγους αποκατάστασης έννομης τάξης» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Αξίζει επίσης να καταγραφούν και οι αντιρρήσεις που εξέφρασαν στο νομοσχέδιο, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, κ.κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος.

    Ο Στέφανος Μάνος υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «δραστικό περιορισμό» των απασχολουμένων στο δημόσιο και όχι από περαιτέρω προσλήψεις - πρότεινε δε, τη συρρίκνωση του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων, από 550.000 περίπου που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 150.000. Αντίστοιχα, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, παρατήρησε ότι «αντί να επανιδρύσει το κράτος, η κυβέρνηση κάνει κάποιες αλλαγές στις πολεμίστρες». Όσο δε, για την εισαγωγή της συνέντευξης, ο βουλευτής πρότεινε, να εποπτεύεται η όλη διαδικασία από διακομματική Επιτροπή.

  • Σε ό,τι αφορά τροπολογίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, που ζητούσαν να δοθεί το δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένες σχολές ΑΕΙ (Ανθυπυραγών, Αστυφυλάκων, Μονίμων Υπαξιωματικών), στους μαθητές των εσπερινών ΤΕΕ και εσπερινών ενιαίων Λυκείων, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν τις υιοθετεί προς το παρόν, μέχρις ότου αναβαθμιστεί το περιεχόμενο των σπουδών των συγκεκριμένων σχολείων.

    Με την αναμόρφωση των προγραμμάτων και των τίτλων σπουδών που εγγυώνται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των σχολείων αυτών, θα ρυθμιστεί και το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασής τους στα ΑΕΙ - ανέφερε ο κος Καλός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 February 2005 - 22:04:42 UTC