Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης.
  • [02] Με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.
  • [03] Ξεκίνησαν στον Περισσό οι εργασίες του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ
  • [04] Προτάσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία
  • [05] Πρόσκληση της Κ. Ράϊς στον Π. Μολυβιάτη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον
  • [06] Παράταση για τη μείωση του ελλείμματος
  • [07] Νέα βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ στη Μαδρίτη

  • [01] Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης.

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο γίνεται πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

    Στο μεταξύ, η ηγεσία της δικαιοσύνης δείχνει αποφασισμένη να εξοβελίσει τους επίορκους δικαστές και επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί λειτουργοί που ελέγχονται από τον Αρειο Πάγο για ανάμειξή τους σε υποθέσεις διαφθοράς, ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 30 και για τους μισούς εξ αυτών αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

    Χθες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Κάπος παρέπεμψε ένα ακόμα δικαστικό, τον πρόεδρο των Πρωτοδικών, Ευάγγελο Καλούση, στην ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Ο κ. Καλούσης κατηγορείται για εμπλοκή σε ροζ σκάνδαλα. Σήμερα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, που εξετάζει το ποινικό σκέλος των παραδικαστικών κυκλωμάτων, θα καταθέσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος επίσης έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Παγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    [02] Με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενημερώθηκε σήμερα για την πορεία του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Αμυνας απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα περίπου. Οπως ανακοινώθηκε απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, το επόμενο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το νομοθετικό έργο του υπουργείου.

    Οπως γνωστοποιήθηκε εντός των επομένων ημερών θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν στην στρατολογία, στον έφεδρο υψηλής ετοιμότητας και το νομοσχέδιο περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Επίσης κατέστη σαφές ότι τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το νομοσχέδιο περί προμηθειών υλοποιεί τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περί διαφάνειας στο χώρο των εξοπλισμών.

    [03] Ξεκίνησαν στον Περισσό οι εργασίες του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ

    Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό για το λαό τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό» και με την παρουσία 80 αντιπροσωπειών ξένων κομμάτων άρχισαν σήμερα στον Περισσό οι εργασίες του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Λίγο πριν από την ανάγνωση της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής από την γγ κ. Α. Παπαρήγα προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο από την πολύχρονη δράση του ΚΚΕ. Προβλήθηκε επίσης μήνυμα του επιτιμου προέδρου του κόμματος Χ. Φλωράκη ο οποίος τόνισε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα και ότι κάθε άλλο παρά ήρθε το τέλος της ιστορίας. Αντίθετα, είπε ο κ. Φλωράκης, υπάρχει αισιοδοξία, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη δράση του κόμματος. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αγωνες υπερασπιζόμενοι την ιδεολογία τους και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η κ. Παπαρήγα.

    Η εισήγηση εξετάζει την σημερινή πραγματικότητα υπό την ιδεολογική και πολιτική οπτική του ΚΚΕ και αναφέρεται στο σύνολο των εσωτερικών και διεθνών θεμάτων, εξετάζει την πορεία του κόμματος από το 16ο συνέδριο μέχρι σήμερα καταγράφοντας τα θετικά και τις αδυναμίες τα τελευταία τεσσερα χρόνια και υπογραμίζει τις τακτικές και στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος, δηλαδή η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το 17ο Συνέδριο έχει κύριο θέμα την πολύπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική. «Το ζήτημα» τόνισε, «δεν ενδιαφέρει μόνο τους κομμουνιστές. Αφορά το λαϊκό κίνημα, που βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο τυφώνα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων. Ολους εκείνους που αντιστέκονται, προβληματίζονται και αναζητούν τις προϋποθέσεις, για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στην Ελλάδα. Αφορά αυτούς που πιστεύουν στο διεθνή συντονισμό του αγώνα».

    Κάνοντας μιά συντομη αναφορά στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στη χώρα μετά τις εκλογές του 2004, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «η κυβέρνηση άλλαξε, η αξιωματική αντιπολίτευση επίσης, η πολιτική γραμμή όμως που ακολουθείται μένει βασικά ίδια». Αναμενόμενο, πρόσθεσε, «αφού ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν προγραμματικές διαφορές, καθώς η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται ανάμεσα στους δύο ανταγωνιστές δεν αναιρεί καθόλου τη συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο κύριο και βασικό: Πώς θα προωθηθούν, με γρήγορους ρυθμούς, οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».

    Για τον Συνασπισμό η κ. Παπαρήγα, δίδοντας και το στίγμα της στάσης του κόμματος απέναντί του είπε ότι «ο Συνασπισμός διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι μετά το συνέδριό του "στρίβει" αριστερά. Αυτό που κρίνεται δεν είναι οι διακηρύξεις, αλλά οι προγραμματικές του θέσεις, οι οποίες κινούνται στον ευρωμονόδρομο των τεσσάρων ελευθεριών του Μάαστριχτ και των αντίστοιχων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

    ΑΙΓΑΙΟ

    Σύμφωνα με την εισήγηση της ΚΕ η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου από την Τουρκία στηρίζεται και προωθείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα συνηθισμένο, μικρής σημασίας ζήτημα , αλλά «αλλά στο φόντο των εξελίξεων στην περιοχή, των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που όλα δείχνουν ότι θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα».

    Επίσης η γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε κατά της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αναθέτουν και στη συνέχεια, σε τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων καθήκοντα αστυνόμευσης. «Διαμορφώνουν κλίμα, γίνεται προετοιμασία, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις, με πρόσχημα την πάλη κατά της "τρομοκρατίας", να χρησιμοποιούνται για εσωτερική καταστολή του κινήματος", είπε.

    Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

    Οπως σημείωσε η γραμματεας του ΚΚΕ , αναφερόμενη στην ανάγκη πολύπλευρης ενίσχυσης του κόμματος, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ έχει πολλές πτυχές, δείκτες, ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γενικά και αφηρημένα, αλλά παίρνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν.

    [04] Προτάσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρότασή της προς το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, συνιστώντας σε γενικές γραμμές την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και την υιοθέτηση διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων για το 2006.

    Στην ανακοίνωσή της καταρχήν η Επιτροπή σημειώνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης ΕΕ, συνέστησε σήμερα στο Συμβούλιο να ειδοποιήσει την Ελλάδα να τερματίσει την κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι προηγήθηκε η απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, της 18ης Ιανουαρίου 2005, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει αποτελεσματική δράση για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα, παρά τη σύσταση του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της Συνθήκης.

    Στη συνέχεια η Επιτροπή επισημαίνει ότι με τη σημερινή απόφασή της συνιστά να παραταθεί κατά ένα έτος, μέχρι τα τέλη του 2006, η προθεσμία που προβλέπεται στη σύσταση του Ιουλίου, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3%. Έτσι, επισημαίνει η Επιτροπή, θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια ισορροπημένη και διαρκή διόρθωση του ελληνικού ελλείμματος.

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει η Ελλάδα τη δημοσιονομική εξυγίανση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι καταρχήν ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005. Για το 2006, ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα προσαρμογής μόνιμου -και όχι έκτακτου- χαρακτήρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

    Αναλυτικότερα η Επιτροπή επισημαίνει ότι «με βάση την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, τόσο το 2005 όσο και το 2006, και σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του φθινοπώρου 2004, εάν δεχθούμε ότι το έλλειμμα του 2004 είναι 5,5% του ΑΕΠ και ότι ο προϋπολογισμός του 2005 θα εφαρμοστεί πλήρως, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ το 2005, με τα περαιτέρω δε μέτρα προσαρμογής θα μειωθεί το 2006 κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ».

    Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με προσοχή άλλους παράγοντες, εκτός των καθαρών δανειακών αναγκών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με ικανοποιητικό ρυθμό και να ενισχύσει τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την άμεση και ορθή παροχή των γενικών δημοσιονομικών στοιχείων, τα οποία απαιτούνται από το ισχύον στην ΕΕ νομοθετικό καθεστώς. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι ζητείται από την Ελλάδα να μειώσει το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

    Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, μέχρι την 21η Μαΐου, έκθεση στην οποία θα παρουσιάζει τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή των νέων συστάσεων. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν εκθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση των προσπαθειών προσαρμογής που θα έχουν καταβάλει για να συμμορφωθούν προς τις συστάσεις. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2005, οι δε επόμενες τον Απρίλιο του 2006 και τον Οκτώβριο του 2006.

    Η σύσταση της Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εcofin), κατά την επόμενη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2005.

    [05] Πρόσκληση της Κ. Ράϊς στον Π. Μολυβιάτη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον

    Η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε σύντομη συνομιλία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράϊς. Στην ιδιαίτερη αυτή συνάντηση, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς να επισκεφθεί ο κ. Μολυβιάτης της Ουάσιγκτον, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού, πιθανότατα πριν από το καλοκαίρι.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ιράκ, η κυρία Ραϊς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, απηύθυναν έκκληση προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διεθνούς συμμετοχής στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι η ελληνική συνεισφορά θα είναι χρηματοδοτικής φύσεως και θα ανέλθει σε 300.000 ευρώ, προσφορά η οποία θα προορίζεται για το ειδικό ταμείο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, να υπάρξει συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Όπως έγινε γνωστό, στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο δεν υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις για το ποιο θα πρέπει να είναι το τελικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου, ωστόσο εξελίξεις στο θέμα θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

    Εξάλλου, στη συζήτηση που έγινε για το Αφγανιστάν, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Ελλάδας για την εξομάλυνση της κατάστασης, με τη λειτουργία μιας υγειονομικής μονάδας .

    Αναφερόμενος γενικότερα στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ενισχυθούν οι διατλαντικοί δεσμοί μέσα σε ένα πνεύμα καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, πρόθεση της αμερικανικής πλευράς που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους, στις 22 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, είναι να υπάρξει μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις, αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες του παρελθόντος, οι οποίες ανέκυψαν κυρίως λόγω της ιρακινής κρίσης.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη και ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού παραμένει ορατός.

    [06] Παράταση για τη μείωση του ελλείμματος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρότασή της προς το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, συνιστώντας σε γενικές γραμμές την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και την υιοθέτηση διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων για το 2006.

    Στην ανακοίνωσή της καταρχήν η Επιτροπή σημειώνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης ΕΕ, συνέστησε στο Συμβούλιο να ειδοποιήσει την Ελλάδα να τερματίσει την κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι προηγήθηκε η απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, της 18ης Ιανουαρίου 2005, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει αποτελεσματική δράση για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα, παρά τη σύσταση του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της Συνθήκης.

    Στη συνέχεια η Επιτροπή επισημαίνει ότι με την απόφασή της συνιστά να παραταθεί κατά ένα έτος, μέχρι τα τέλη του 2006, η προθεσμία που προβλέπεται στη σύσταση του Ιουλίου, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3%. Έτσι, επισημαίνει η Επιτροπή, θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια ισορροπημένη και διαρκή διόρθωση του ελληνικού ελλείμματος.

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει η Ελλάδα τη δημοσιονομική εξυγίανση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι καταρχήν ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005. Για το 2006, ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα προσαρμογής μόνιμου -και όχι έκτακτου- χαρακτήρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

    Αναλυτικότερα η Επιτροπή επισημαίνει ότι «με βάση την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, τόσο το 2005 όσο και το 2006, και σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του φθινοπώρου 2004, εάν δεχθούμε ότι το έλλειμμα του 2004 είναι 5,5% του ΑΕΠ και ότι ο προϋπολογισμός του 2005 θα εφαρμοστεί πλήρως, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ το 2005, με τα περαιτέρω δε μέτρα προσαρμογής θα μειωθεί το 2006 κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ».

    Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με προσοχή άλλους παράγοντες, εκτός των καθαρών δανειακών αναγκών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με ικανοποιητικό ρυθμό και να ενισχύσει τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την άμεση και ορθή παροχή των γενικών δημοσιονομικών στοιχείων, τα οποία απαιτούνται από το ισχύον στην ΕΕ νομοθετικό καθεστώς. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι ζητείται από την Ελλάδα να μειώσει το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

    Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, μέχρι την 21η Μαΐου, έκθεση στην οποία θα παρουσιάζει τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή των νέων συστάσεων. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν εκθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση των προσπαθειών προσαρμογής που θα έχουν καταβάλει για να συμμορφωθούν προς τις συστάσεις. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2005, οι δε επόμενες τον Απρίλιο του 2006 και τον Οκτώβριο του 2006.

    Η σύσταση της Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εcofin), κατά την επόμενη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2005.

    [07] Νέα βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ στη Μαδρίτη

    Σαράντα τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο εκθεσιακό κέντρο Ifema, στο Πάρκο των Εθνών στα βόρεια προάστια της Μαδρίτης, όπου το απόγευμα ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος μαζί με τον πρόεδρο του Μεξικού Βισέντε Φοξ επρόκειτο να εγκαινιάσε ιτην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ARCO.

    Η έκρηξη σημειώθηκε μισή ώρα μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα στη βασκική εφημερίδα Γκάρα με το οποίο η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA προειδοποιούσε για τη βομβιστική επίθεση.

    "Θα πω στους τρομοκράτες της ΕΤΑ -και σ' αυτούς που τους υποστηρίζουν- πως δεν υπάρχει χώρος γι' αυτούς στην κοινωνία, οι βόμβες οδηγούν μόνο στη φυλακή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. "Θέλω να πω σε όλη την κοινωνία πως το μέλλον της Χώρας των Βάσκων θα οικοδομηθεί χωρίς αυτούς και κόντρα σ' αυτούς", τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός.

    Η τελευταία επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ETA σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου, όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε εκραγεί σε ξενοδοχείο της Κόστα Μπλάνκα. Η οργάνωση ETA συνήθως προειδοποιεί πριν από τις επιθέσεις της και αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη εβδομάδες ή και μήνες αργότερα.

    Στο μεταξύ, δεκατέσσερις ύποπτοι ως μέλη της οργάνωσης των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ συνελήφθησαν σήμερα στη Χώρα των Βάσκων, στη Ναβάρα (βόρεια Ισπανία), στη Βαλένθια (ανατολική) και στο Κάδιξ (νότια) στη διάρκεια επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Η επιχείρηση επιβεβαιώνει "την πλήρη εξάρθρωση της δομής της στρατολόγησης νέων τρομοκρατών, απαραίτητων για την επιβίωση της ΕΤΑ. Η δομή της εσωτερικής υποστήριξης της οργάνωσης που χρησιμοποιούν οι ένοπλοι κομάντος, επλήγη σοβαρά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ορισμένοι λάμβαναν πληροφορίες για μέλη της αστυνομίας και πολιτικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι της ΕΤΑ. Επτά μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν στη Χώρα των Βάσκων, πέντε στη Ναβάρα, ένα στη Βαλένθια και ένα στο Κάδιξ.

    Οι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα έρευνας, μετά την κατάσχεση το Δεκέμβριο του 2002 σημαντικών στοιχείων που ανήκαν στον Ιμπον Φερνάντεζ Ιράντι, τον αποκαλούμενο Σούσπερ, τα οποία επέτρεψαν να συλληφθούν σχεδόν εκατό άτομα στην Ισπανία και τη Γαλλία, μετέδωσε το πρακτορείο Vasko Press.

    Σύμφωνα με το βασκικό υπουργείο Εσωτερικών, η επιχείρηση αυτή των διωκτικών αρχών προκάλεσε στη διάρκεια της νύχτας επεισόδια ανάμεσα σε ομάδα ατόμων που είχε φράξει με φορτηγά δρόμο της τοποθεσίας Λεκεϊτιο και στην περιφερειακή βασκική αστυνομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 February 2005 - 17:45:52 UTC