Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός, Α.Παπαληγούρας
  • [02] Έντονα προβλήματα απο το κύμα κακοκαιρίας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • [03] Ικανοποίηση απο τη διεθνή κοινότητα για τις εκλογές στο Ιράκ

  • [01] Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός, Α.Παπαληγούρας

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον αρμόδιο υπουργό, Α.Παπαληγούρα σχετικά με τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα ο κ.Παπαληγούρας. Μεταξύ των άλλων, είναι η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων και ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες.

    Το πρώτο μέτρο είναι η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων θα ενισχυθούν από επίκουρους επιθεωρητές που θα έχουν τον βαθμό του Εφέτη. Επίσης, στις αστικές υποθέσεις, θα αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές που δεν τις έχουν ολοκληρώσει μέσα σε οκτώ μήνες.

    Ακόμα, θα εισαχθεί ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Ο επόπτης των ανακρίσεων θα είναι Εφέτης και θα τοποθετείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με αποκλειστική απασχόληση.

    Τέλος, για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

    [02] Έντονα προβλήματα απο το κύμα κακοκαιρίας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας

    Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στους Νομούς Ιωαννίνων και Ευρυτανίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Μετ΄εμποδίων λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης εξελίσσεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από το 188ο χιλιόμετρο έως το 200ο και συγκεκριμένα από την περιοχή του Μώλου μέχρι τις Θερμοπύλες. Στα 12 αυτά χιλιόμετρα η διέλευση των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο υπόλοιπο του νομού Φθιώτιδας έχει παραλύσει κάθε κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αφού τις τελευταίες τρεις ώρες το ύψος του χιονιού, ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας ξεπέρασε τους 10 πόντους.

    Με απόφαση της Νομαρχίας όλα τα σχολεία του νομού παραμένουν κλειστά, ενώ έχουν σημειωθεί δεκάδες διακοπές ρεύματος ακόμα και σε τμήματα της πόλης της Λαμίας.

    [03] Ικανοποίηση απο τη διεθνή κοινότητα για τις εκλογές στο Ιράκ

    Ικανοποίηση εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τη διενέργεια των πρώτων πολυκομματικών εκλογών στο Ιράκ, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν το νωρίτερο σε δέκα ημέρες. Αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής εκτιμούν ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στις κάλπες, δηλαδή το 60% εκείνων που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

    Υψηλά είναι τα ποσοστά συμμετοχής στις κουρδικές και στις σιιτικές περιοχές, ωστόσο στις περισσότερες σουνιτικές περιοχές του Ιράκ τα εκλογικά τμήματα ήταν άδεια. Χιλιάδες πολίτες εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τις εκλογές φωτογραφίζονταν χθες δείχνοντας το δάχτυλό τους που ήταν μαρκαρισμένο με ανεξίτηλο μελάνι για να αποφευχθούν οι διπλοψηφίες. Οι εκλογείς δήλωναν ικανοποιημένοι που πήγαν στις κάλπες παρά τις απειλές των ανταρτών.

    Ωστόσο οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, αφού σε διάφορες επιθέσεις αυτοκτονίας, ή επιθέσεις με όλμους, σκοτώθηκαν περίπου 40 άνθρωποι. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν εναντίον εκλογικών τμημάτων στη Βαγδάτη. Μάλιστα, ορισμένοι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η δράση των ανταρτών θα ενταθεί, αφού οι άνθρωποι του αλ Ζαρκάουι και άλλες ανταρτικές ομάδες ίσως επιχειρήσουν να εκδικηθούν εκείνους που ψήφισαν, αλλά και τους Αμερικανούς που ανέλαβαν τη φύλαξη των εκλογικών κέντρων.

    Επιπλέον ορατός θεωρείται ο κίνδυνος, μετά τη βέβαιη ανάδειξη στην εξουσία των σιιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, να αντιδράσουν οι σουνίτες, που επί Σαντάμ ήλεγχαν την εξουσία. Σε αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις μπορεί να φθάσουν στα όρια της εμφύλιας σύγκρουσης, κάτι που θα υποχρεώσει τους Αμερικανούς να παρατείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα. Με βάση αυτή την ανάλυση, εκτιμάται οτι η πραγματική επιτυχία αυτών των εκλογών θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό από τη σουνιτική μειοψηφία. Ενδεικτικό της ανησυχίας για το θέμα αυτό είναι και το γεγονός οτι παρά τη βεβαιότητα που εκφράζουν για τη νίκη, πολλοί σιίτες πολιτικοί έσπευσαν να τονίσουν ότι σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν στην πολιτική διαδικασία και στη μελλοντική κυβέρνηση και τους σουνίτες.

    Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, χαιρέτισε την εκλογική διαδικασία ως "ηχηρή επιτυχία". Είναι σημαντικό οι ίδιοι οι Ιρακινοί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα, επισήμανε η Ρωσία. Ικανοποίηση για τη διενέργεια των εκλογών εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 January 2005 - 10:50:28 UTC