Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε,τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".
  • [02] Ανοιξαν τους δρόμους οι αγρότες, αλλά δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
  • [03] Εκλογές εν μέσω επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ
  • [04] Ανοιξαν τους δρόμους οι αγρότες, αλλά δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους
  • [05] Γ. Αλογοσκούφης: «Αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό»
  • [06] Εν μέσω επιθέσεων αυτοκτονίας διεξήχθησαν οι εκλογές στο Ιράκ
  • [07] Νομοθετικά μέτρα για πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης

  • [01] Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε,τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".

    Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κυβέρνησή μας, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο "Έθνος της Κυριακής".

    Αναφέρεται στους στόχους του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια ανανέωσης της πολιτικής παρουσίας του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, στη διαμόρφωση της νέας πρότασης διακυβέρνησης της χώρας, στη δημιουργία ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ και στην ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας μέσα από τον λαό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κώστα Καραμανλή.

    Κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι εμφανίζεται ως πρωθυπουργός προεκλογικής περιόδου και ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανένα πολιτικό κόστος και τη σημερινή κυβέρνηση ως "ανεύθυνη, ανακόλουθη και χωρίς πυξίδα".

    Τονίζει ότι δεν λειτουργεί με αποκλεισμούς και το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε αρχηγούς και αρχηγίσκους.

    [02] Ανοιξαν τους δρόμους οι αγρότες, αλλά δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

    Να παραμείνουν στις θέσεις τους στα Τέμπη, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με τα τρακτέρ τους, αποφάσισαν το μεσημέρι οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας.

    Αύριο θα πραγματοποιήσουν και νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας καθώς και στη Μακεδονία όπου οι αγρότες πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Αποκαταστάθηκε πρόσκαιρα η συγκοινωνία στην περιοχή του Δομοκού.Το μεσημέρι οι αγρότες που είχαν αποκλείσει από την περασμένη Πέμπτη τον δρόμο Λαμίας Δομοκού στη θέση «Δρούγος» απέσυραν τα τρακτέρ και αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία.

    Αιτία στάθηκε η κακοκαιρία στην περιοχή αφού χιονίζει και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση και υπήρχε κίνδυνος για τα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα που διακινούνταν από παρακάμψεις μέσα από αγροτικούς δρόμους.

    Οι αγρότες παραμένουν στο σημείο αυτό με τα τρακτέρ τους περιμένοντας τις αποφάσεις.

    Σημειώνεται ότι από αύριο στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος εκτίμησε το πρωί σε ραδιοσταθμό της Αθήνας ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

    [03] Εκλογές εν μέσω επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ

    Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη διεξαγωγή των σημερινών εκλογών στο Ιράκ, από νωρίς το πρωί σημειώνεται μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας, κυρίως σε εκλογικά τμήματα. Οι νεκροί από τις επιθέσεις είναι τουλάχιστον 22, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, .Την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις ανέλαβε με προκήρυξή της στο διαδίκτυο η οργάνωση του Αμπού Μούσαμπ αλ Ζαρκάουϊ.

    Ψηφίζοντας στην αυστηρότατα φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη, στη Βαγδάτη, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ίγιαντ Αλάουϊ -που θεωρείται και πιθανότερος μετεκλογικός πρωθυπουργός- δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για το Ιράκ, μια ημέρα που οι ιρακινοί μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι γιατί αγνοούν τους τρομοκράτες και αρχίζουν να γράφουν το μέλλον τους με τα δικά τους χέρια».

    Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα είναι οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στο Ιράκ, μετά από 50 χρόνια. Για την ανάδειξη των 275 μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμμετέχουν περίπου 100 πολιτικά κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, καθώς και εννέα μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων.

    Η εκλογική επιτροπή υποστήριξε ότι η συμμετοχή, στις εκλογές, σε εθνικό επίπεδο έφθανε το 72% στις 14:00 τοπική ώρα, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν. Σε πολλές σιιτικές περιοχές, δήλωσαν αξιωματούχοι της επιτροπής, η συμμετοχή έφθασε ακόμη και το 90%. Οι κάλπες κλείνουν στις 17:00 τοπική ώρα.

    [04] Ανοιξαν τους δρόμους οι αγρότες, αλλά δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους

    Να παραμείνουν στις θέσεις τους στα Τέμπη, με παραταγμένα τα τρακτέρ εκατέρωθεν της εθνικής οδού, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αποφάσισαν, το μεσημέρι της Κυριακής, οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, σε όλα τα σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας που είχαν αποκλείσει οι αγρότες, οι οποίοι, την Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν νέες συσκέψεις, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Από την Δευτέρα στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, εκτίμησε, σε ραδιοσταθμό της Αθήνας, ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

    [05] Γ. Αλογοσκούφης: «Αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό»

    Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στην οικονομία λόγω των ελλειμμάτων, αναφέρει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη του στον "Τύπο της Κυριακής". Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι στόχος για το 2005 είναι να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. "Η χρονιά είναι κρίσιμη και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα όπου πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσα από την εντατικοποίηση των ελέγχων και ως προς τον έλεγχο των δαπανών, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε δαπάνες εκτός προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα του τρόπου χρηματοδότησης του συστήματος τα επόμενα χρόνια. "Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι 'επείγον', δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί 'αύριο', αλλά σαφώς επηρεάζει και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και κάποια στιγμή θα συζητηθεί. Αλλά θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία των εταίρων, δεν θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης" αναφέρει ο κ.Αλογοσκούφης.

    Αναφερόμενος στην αγοράς εργασίας, ο κ.Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι "στο βαθμό που θα μπορέσουν να συμφωνήσουν οι εργοδότες με τους εργαζόμενους στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα στο δωδεκάμηνο, διότι η Ελλάδα έχει πολλούς κλάδους που έχουν εποχικότητα στην εργασία, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε. Αλλά και πάλι δεν θα ανοίξει η κυβέρνηση ένα ζήτημα στο οποίο πιθανόν να υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών φορέων, εργοδοτών και εργαζομένων, και δεν θα πάρει το μέρος ούτε του ενός ούτε του άλλου".

    Ερωτηθείς για το χρόνο που θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρει ότι "εμείς δεν θα ακολουθήσουμε 'τυφλά' τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά θα λάβουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες της χώρα μας, την ελληνική πραγματικότητα και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει. Γιατί υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν".

    Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις των συντάξεων πάνω από τις αυξήσεις των μισθών και το ΕΚΑΣ και ο ΟΓΑ θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις των συντάξεων.

    [06] Εν μέσω επιθέσεων αυτοκτονίας διεξήχθησαν οι εκλογές στο Ιράκ

    Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ, από νωρίς το πρωί σημειώνεται μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας, κυρίως σε εκλογικά τμήματα. Οι νεκροί από τις επιθέσεις είναι τουλάχιστον 36, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, Την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις ανέλαβε με προκήρυξή της στο διαδίκτυο η οργάνωση του Αμπού Μούσαμπ αλ Ζαρκάουϊ.

    Ψηφίζοντας στην αυστηρότατα φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη, στη Βαγδάτη, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ίγιαντ Αλάουϊ -που θεωρείται και πιθανότερος μετεκλογικός πρωθυπουργός- δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για το Ιράκ, μια ημέρα που οι ιρακινοί μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι γιατί αγνοούν τους τρομοκράτες και αρχίζουν να γράφουν το μέλλον τους με τα δικά τους χέρια».

    Οι εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα είναι οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στο Ιράκ, μετά από 50 χρόνια. Για την ανάδειξη των 275 μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμμετείχαν περίπου 100 πολιτικά κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, καθώς και εννέα μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων.Η εκλογική επιτροπή υποστήριξε ότι η συμμετοχή, στις εκλογές, σε εθνικό επίπεδο έφθασε το 60%

    Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις χαιρέτισε τις εκλογές στο Ιράκ, ως "την εμφάνιση μιας Ιρακινής φωνής για την ελευθερία", ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμη δύσκολες ημέρες.

    [07] Νομοθετικά μέτρα για πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης

    Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, αποφασίστηκαν, μεταξύ των άλλων, τρία μέτρα που προτάθηκαν από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γ. Κάπο, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στον Άρειο Πάγο.

    Το πρώτο μέτρο είναι η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων θα ενισχυθούν από επίκουρους επιθεωρητές που θα έχουν τον βαθμό του Εφέτη. Επίσης, στις αστικές υποθέσεις, θα αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές που δεν τις έχουν ολοκληρώσει μέσα σε οκτώ μήνες.

    Ακόμα, θα εισαχθεί ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Ο επόπτης των ανακρίσεων θα είναι Εφέτης και θα τοποθετείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με αποκλειστική απασχόληση.

    Τέλος, για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

    Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν, αύριο το μεσημέρι, από τον Αν. Παπαληγούρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 January 2005 - 22:40:35 UTC