Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλείνουν τα Τέμπη για 24 ώρες οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας
  • [02] Σημαντικό προβάδισμα στον Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου δίνει δημοσκόπηση της VPR-C
  • [03] Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στο Ιράκ. Χιλιάδες Ιρακινοί που ζουν στο εξωτερικό, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες.

  • [01] Κλείνουν τα Τέμπη για 24 ώρες οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας

    Για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο η Ελλάδα κόβεται στα δύο, καθώς οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας αποφάσισαν από τις 10 σήμερα το πρωί μέχρι και τις 10 το πρωί του Σαββάτου να κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην κοιλάδα των Τεμπών. Την απόφαση έλαβαν, χθες, ύστερα από συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής. Ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι αγρότες της Μαγνησίας που πρόκειται να κλείσουν για ένα εικοσιτετράωρο την εθνική στο ύψος του Βελεστίνου. Όπως δήλωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, εάν και αύριο δεν υπάρξουν εξελίξεις από πλευράς της κυβέρνησης και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απορρόφηση των αδιάθετων βαμβακιών, θα συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο το πρωί και θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Στο μεταξύ, αναρτώνται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις τα ονόματα των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι σύμφωνα με τους ελέγχους διέπραξαν παρατυπίες ή παρανομίες, σε σχέση με τις εκτάσεις που καλλιέργησαν με βαμβάκι. Οι αγρότες αυτοί μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις.

    [02] Σημαντικό προβάδισμα στον Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου δίνει δημοσκόπηση της VPR-C

    Σημαντικό προβάδισμα στον Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου, στο ερώτημα Β«ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;Β», δίνει δημοσκόπηση που διενήργησε η VPR-C, για λογαριασμό του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ.

    Η έρευνα καταγράφει δημοτικότητα του πρωθυπουργού 52% έναντι 19% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η δημοσκόπηση, που έγινε στο διάστημα από 20 έως 21 Ιανουαρίου σε δείγμα 1000 ατόμων στο σύνολο της χώρας με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, καταγράφει τις απόψεις των ερωτηθέντων σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα προβλήματα της καθημερινότητας, η οικονομική κατάσταση, η ισχύς των ΜΜΕ, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η βία στα γήπεδα.

    Ιεραρχώντας τα προβλήματα που τους απασχολούν οι ερωτώμενοι προβάλλουν την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις και ακολουθούν η Παιδεία, η εγκληματικότητα και η Υγεία.

    Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, το 36% θεωρούν ως καταλληλότερη τη ΝΔ έναντι του 13% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση, το 37% πιστεύει ότι τα οικονομικά του θα παραμείνουν στάσιμα τους επόμενους 12 μήνες, το 39% πιστεύει ότι με τα εισοδήματά του τα καταφέρνει και το 34% ότι τα καταφέρνει με δυσκολία. Όσον αφορά την ακρίβεια το 42% πιστεύει ότι τα καταναλωτικά αγαθά έχουν αυξηθεί αρκετά και το 34% πάρα πολύ.

    Αναφορικά με την ισχύ των ΜΜΕ στην Ελλάδα, το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέσα έχουν περισσότερη δύναμη από αυτή που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, το 91% θεωρούν ότι ορισμένοι επιχειρηματίες επηρεάζουν την πολιτική ζωή. Το 87% πιστεύει ότι είναι σημαντική η καταπολέμηση της διαπλοκής, την οποία θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει σε ποσοστό 57%.

    Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι αποτελεσματικότερα μπορεί να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την διαπλοκή ο Κ. Καραμανλής κατά 41%, ο Γ. Παπανδρέου κατά 12%, ενώ αποστασιοποιημένο εμφανίζεται το 26%. Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο για την καταπολέμηση της διαπλοκής, το 40% απαντά η ΝΔ, το 17% το ΠΑΣΟΚ, ενώ 25% δεν εμπιστεύονται κανένα.

    Σε άλλη ενότητα ερωτημάτων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το 57% πιστεύει ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι μάλλον δίκαια, ενώ 61% δεν εγκρίνει το κλείσιμο των δρόμων και 16% θεωρεί τα αιτήματα άδικα.

    Τέλος, σε ερωτήσεις για τη βία στα γήπεδα, το 41% πιστεύει ότι οι ποινές σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο ήταν πολύ δίκαιες, το 31% ότι οι ομάδες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για τα επεισόδια, ενώ 27% δεν έχει και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην αθλητική ηγεσία για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και 25% καθόλου εμπιστοσύνη.

    [03] Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στο Ιράκ. Χιλιάδες Ιρακινοί που ζουν στο εξωτερικό, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες.

    Χιλιάδες Ιρακινοί που ζουν σε 14 χώρες στο εξωτερικό προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τα 275 μέλη της νέας ιρακινής προσωρινής βουλής, στο πλαίσιο της αναμέτρησης που διεξάγεται στο Ιράκ την Κυριακή. Συνολικά, στους καταλόγους έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 280.000 Ιρακινοί που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ο σιϊτικός ισλαμικός συνδυασμός, που καθοδηγείται από τον μεγάλο αγιατολάχ Αλι Σιστάνι, αναμένεται να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές εδώ και μισό αιώνα στο Ιράκ. Υψηλό ποσοστό, γύρω στο 20%, εκτιμάται ότι θα λάβει η "Κουρδική Συμμαχία", ενώ ο συνδυασμός του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ φέρεται να κινείται γύρω στο 14%. Ανοικτό,όμως, εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των σουνιτών, οι οποίοι, εξαιτίας του μποϊκοτάζ το οποίο έχουν κληθεί να εφαρμόσουν και των απειλών των ανταρτικών οργανώσεων, θα εκπροσωπηθούν ελλιπώς. Όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν το Ιράκ εάν οι Ιρακινοί ηγέτες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές ζητήσουν την αποχώρησή τους. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι οι εκλογές στο Ιράκ δεν θα είναι απολύτως δημοκρατικές και πρόσθεσε πως η εκλογική διαδικασία δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας, ούτε στη σταθεροποίηση της χώρας. Πάντως, ενόψει των εκλογών η βία κλιμακώνεται καθώς στη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι εκλογικά κέντρα στο Κιρκούκ, το Τικρίτ και το αλ Ντούρ, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες. Επίσης, τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Ντούρα, στη νότια Βαγδάτη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 January 2005 - 13:15:31 UTC