Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ.Ερντογάν για σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό
  • [02] Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με προεδρείο ΓΣΕΕ
  • [03] Πρόγραμμα Equal - Μετανάστες - Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • [04] Κατάθεση της πρωην συζύγου του Κανά στη Δίκη του ΕΛΑ.
  • [05] Συνάντηση Π.Μολυβιάτη με το Βρετανό πρέσβη
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με Ζιλ Ντασέν
  • [07] Κρίσιμο διήμερο για τις αποφάσεις των κομμάτων στην Κύπρο.
  • [08] Με σχετικά καλό καιρό η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα.

  • [01] Τ.Ερντογάν για σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό

    06/04/2004 13:55:54

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν κάποια σημεία διαφωνίας μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στο ζήτημα του σχεδίου Ανάν, ενώ παράλληλα ομολόγησε ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει εξ'ολοκλήρου το στόχο της στο θέμα της μονιμοποίησης των παρεκκλίσεων.

    Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στηρίχθηκε στις επαφές μας με όλους τους θεσμούς του κράτους. Μπορεί να υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά η κυβέρνηση βρήκε τη μέση οδό.

    Ως προς το ζήτημα των παρεκκλίσεων και το αίτημα της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, η συμφωνία στο Κυπριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, δεν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας εκατό τοις εκατό. Είναι η αλήθεια ότι υπάρχει κάποιο ρίσκο Ο Ερντογάν συνέχισε όμως λέγοντας τα εξής: «Αλά πετύχαμε τη διατήρηση της διζωνικότητας, την πολιτική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, την εθνική ενότητα του τουρκοκυπριακού λαού, την παρουσία τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Νησί, ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ισχυροποίηση των εγγυήσεων και την προστασία των δικαιωμάτων αυτών που κατάγονται από τη μητέρα πατρίδα.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο δημοκρατίας. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν ξεκινήσουμε από το σημείο αυτό.

    Αναφερόμενος στην προοπτική που ανοίγεται με το σχέδιο Ανάν, ο τούρκος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς στον κόσμο που να αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ εκτός από μας; Όχι. Τώρα όμως θα υπάρχει ένα νέο κράτος με δύο ιδρυτικά κράτη.

    Σύμφωνα μ τον Ερντογάν, «πολύ σημαντικό σημείο είναι το γλωσσικό. ΄Όταν πηγαίνουμε σε διεθνείς συναντήσεις στην Ευρώπη είπε ο Ερντογάν, βλέπουμε ότι η γλώσσα χωρών με πληθυσμό πεντακόσιων χιλιάδων, ομιλείται στην ΕΕ, αλλά η γλώσσα μας, η γλώσσα 72 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ομιλείται.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τις δύο βασικές αρχές της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, είπε ότι. «η μη λύση δεν είναι λύση και η πολιτική είναι τέχνη παραγωγής λύσεων και όχι προβλημάτων.

    Τέλος, ο Ερντογάν καταφέρθηκε έμμεσα εναντίον του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κρατούν αρνητική στάση στο θέμα του σχεδίου. Πού το είδαμε να λύνονται σε τέτοιες διεθνείς περιπτώσεις τα προβλήματα κατά εκατό τοις εκατό

    Ο Ντενκτάς σε ομιλία που είχε κάνει χτες στη Προύσα, είχε χαρακτηρίσει αρνητικό το σχέδιο Ανάν. Ο Ερντογάν, στην ομιλία του, ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν θα ακούσει τις φωνασκίες κάποιων περιθωριακών!

    [Φώτο-737359]

    [02] Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με προεδρείο ΓΣΕΕ

    06/04/2004 13:45:22

    Πρώτο βήμα για ένα κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, τα εργασιακά αλλά και την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, χαρακτήρισε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, τη σημερινή του συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε έκκληση να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση του 2004, ώστε να ολοκληρωθούν πριν την κρίσιμη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για πολιτική ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης, αλλά εμμέσως παρέπεμψε και στην πολιτική του ΥΠΕΘΟ (η μισή μας καρδιά είναι εδώ κι η άλλη μισή στο ΥΠΕΘΟ, είπε χαρακτηριστικά...)

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά, σημείωσε, η κυβερνητική πολιτική θα διευκρινιστεί αφού ολοκληρωθεί η απογραφή η οποία θα δώσει μια πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΓΣΕΕ-εργοδοτών.

    Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος Ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε στην ''εκκρεμότητα'' της Συλλογικής Σύμβασης αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπογραφεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε και πάλι το ζήτημα των συμβασιούχων, ζητώντας ''την απαρέγκλιτη υλοποίηση'' της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού, ''χωρίς βιασύνη, αλλά με σοβαρότητα...''.

    Συζητήθηκαν ακόμα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, η κατάσταση του ΟΑΕΔ και η στήριξη του ασφαλιστικού. Ο κ. Πολυζωγόπουλος υποσχέθηκε ''καλοπροαίρετη κριτική'', αλλά υπογράμμισε ότι αν χρειασθεί τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε αντιπαράθεση, λέγοντας ''ο καθένας εφ ω ετάχθη''.

    Ερωτηθείς ο κ. Πολυζωγόπουλος για σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κάποια πρόταση τη ΓΣΒΕΕ για συμφωνία για τη Σύμβαση, δήλωσε ότι δεν έχει κατατεθεί επισήμως καμμιά τέτοια πρόταση. Η επόμενη συνάντηση μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών για τη Σύμβαση έχει ορισθεί για τις 15 Απριλίου.

    [03] Πρόγραμμα Equal - Μετανάστες - Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    06/04/2004 12:53:26

    Κυκλοφόρησε το cd-rom ''Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι'', το οποίο δημιουργήθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ΕQUAL ''Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή''. Η παραγωγή του cd-rom εντάσσεται στη δράση «Αντιρατσιστικά πακέτα για τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Το cd-rom περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις με οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, λεξικό όρων, στατιστικά στοιχεία, ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία για θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, αλλά και προτάσεις μαγειρικής από διάφορες χώρες του κόσμου.

    Κύριος άξονας ανάπτυξης της πολυμεσικής αυτής εφαρμογής είναι η έννοια της πολιτισμικής συνύπαρξης, με έμφαση στην προσωπική και εθνική κουλτούρα των προσώπων που παρουσιάζονται. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από την ευρύτερη ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και σπουδαστές και τους φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γενικότερα.

    Ολοκληρώθηκε, επίσης, η έρευνα για τη διερεύνηση και καταγραφή των στάσεων και αντιλήψεων των εργοδοτών για τους ξένους εργαζόμενους, οικονομικούς μετανάστες-πρόσφυγες, στον τομέα της απασχόλησης, την οποία είχε αναλάβει το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ΕQUAL.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 69 τεταρτοετών φοιτητών του Τμήματος, οι οποίοι στο πλαίσιο της δειγματοληπτικής έρευνας πεδίου ανέλαβαν τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, καθώς και την εισαγωγή των δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Δύο ήταν οι βασικές ενότητες μέσα στις οποίες κινήθηκε η έρευνα: αφενός, οι αντιλήψεις των εργοδοτών για κοινωνικά και οικονομικά θέματα σε σχέση με τους ξένους εργαζόμενους και αφετέρου, η αξιολόγηση διαφόρων χαρακτηριστικών, εκ μέρους των εργοδοτών, για συγκεκριμένες εθνικότητες ξένων εργαζομένων. Επιπλέον, εξετάστηκε το ζήτημα των ειδικών προγραμμάτων υποστήριξης ξένων εργαζομένων.

    Αναλυτικότερα η έρευνα φιλοδοξεί να προωθήσει την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα σε μια πολυπολιτισμική/διαπολιτισμική κοινωνία, με τη συνύπαρξη διαφόρων εθνικών, γλωσσικών και θρησκευτικών στοιχείων την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε σχέση με την αγορά εργασίας την απασχολησιμότητα και την ισότητα ανδρών και γυναικών, καθώς και να διερευνήσει την αναγκαιότητα ενημέρωσης των εργοδοτών σε σχετικά θέματα.

    Επιστημονικός υπεύθυνος και των δύο δράσεων είναι ο καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης. Το website του Τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε. βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.media.uoa.gr

    [04] Κατάθεση της πρωην συζύγου του Κανά στη Δίκη του ΕΛΑ.

    06/04/2004 12:30:30

    Με την κατάθεση της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά, Σοφίας Κυριακίδου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη του ΕΛΑ. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Κανάς την έβαλε στην οργάνωση χωρίς όμως η ίδια να γνωρίσει για ποιά οργάνωση επρόκειτο. Υποστήριξε ότι είχε αναλάβει τη σελιδοποίηση και διανομή ενός περιοδικού ενώ σε διάφορες πολιτικές συζητήσεις είχε δει τους Χρήστο Κασσίμη και Χρήστο Τσουτσουβή. Η Κυριακίδου κατέθεσε ότι ο Κασσίμης ήταν στο ένοπλο τμήμα του ΕΛΑ το οποίο αποτελείτο από πέντε άτομα.

    [05] Συνάντηση Π.Μολυβιάτη με το Βρετανό πρέσβη

    06/04/2004 12:22:25

    Την ελπίδα να είναι θετική η ανταπόκριση των Κυπρίων στα δύο δημοψηφίσματα, εξέφρασε ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Μάντεν επισήμανε πάντως ότι ''η τελική απόφαση ανήκει στους Κυπρίους'' και εξέφρασε την ελπίδα για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή με Ζιλ Ντασέν

    06/04/2004 10:46:52

    Τη διαβεβαίωση οτι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει, είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ιδρύματος ''Μελίνα Μερκούρη'', Ζιλ Ντασέν, από τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ντασέν δήλωσε οτι ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ''πως το Μουσείο αυτό θα γίνει''. Στην πρωινή συνάντηση μετείχε και ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος δήλωσε οτι ''θα συνεχίσουμε την κατασκευή του Μουσείου στη λογική αυτή'', βάσει δηλαδή του αρχικού διαγωνισμού, που έχει εγκριθεί στο παρελθόν.

    [07] Κρίσιμο διήμερο για τις αποφάσεις των κομμάτων στην Κύπρο.

    06/04/2004 10:46:40

    Καθοριστικής σημασίας για την τοποθέτηση επί του σχεδίου Ανάν θεωρείται η σημερινή και αυριανή ημέρα.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί τις τελευταίες επαφές του εν όψει του αυριανού διαγγέλματός του για τη λύση του Κυπριακού με βάση το τελικό σχέδιο Ανάν, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ θα διαμορφώσουν μια πρώτη, αλλά καθοριστικής σημασίας τοποθέτηση.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει στις 12 μ. συνάντηση με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται ενόψει των δημοψηφισμάτων.Στις 4 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννη Βαληνάκη, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Ο τέως πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δεν έχει ακόμη μιλήσει για την τελική κατάληξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, αλλά σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και τέως υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, «δεν έχει συνηθίσει το λαό να μην τοποθετείται και θα τοποθετηθεί με την ευθύνη που το διακρίνει.

    Ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει προγραμματίσει για αύριο ολοήμερη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος για μια σε βάθος ανάλυση του σχεδίου Ανάν, οπότε τα μέλη του θα διαμορφώσουν την πρώτη επίσημη τοποθέτηση, εν όψει του παγκυπρίου συνεδρίου, που θα γίνει στις 15 Απριλίου.

    Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ συγκάλεσε για σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του για να ετοιμάσει εισήγηση προς την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, αναφορικά με τη στάση του Κόμματος έναντι του σχεδίου Ανάν.

    Η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή, θα καταρτίσει τη δική της πρόταση, την οποία θα στείλει σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος στις 14 Απριλίου, οπότε θα ληφθεί και η τελική απόφαση του ΑΚΕΛ.

    [08] Με σχετικά καλό καιρό η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα.

    06/04/2004 08:58:11

    Με σχετικά καλό καιρό αναμένεται να γίνει η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα. Αύριο και μεθαύριο αναμένεται να επικρατήσει συννεφιά και ενδέχεται να βρέξει στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές. Την Κυριακή το Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός με αραιή συννεφιά. Η Τροχαία αναμένεται να λάβει τα καθιερωμένα μέτρα και στις δύο εθνικές οδούς για την ομαλή έξοδο προς την περιφέρεια και την είσοδο των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Τέλος κατά 80 λεπτά ακριβότερα είναι τα κόμιστρα στα ταξί από την περασμένη Παρασκευή, καθώς τέθηκε σε ισχύ το δώρο του Πάσχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 April 2004 - 11:30:16 UTC