Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Μ.Τετάρτη το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [02] Κατά του αμερικανικού τρόπου ζωής τάσσεται ο Αρχιεπίσκοπος.
  • [03] Στη δικαιοσύνη οι παρατυπίες από τις επιδοτήσεις λαδιού.
  • [04] Πιστώσεις 558,9 εκατ.ευρώ για τα Ολυμπιακά έργα.
  • [05] Απόδοση ευθυνών για το τροχαίο στα Τέμπη.
  • [06] Δεσμεύσεις υπ.Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ.
  • [07] Εκτιμήσεις Α.Παπαρήγα για το σχέδιο Ανάν.
  • [08] Ποινές για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου της Φαράν.
  • [09] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά
  • [10] Συνάντηση Παπαθανασίου με αρτοποιούς
  • [11] Δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη για Ολυμπιακά νοσοκομεία.
  • [12] ''Τσιμπημένες'' οι τιμές σε αρνιά και τα κατσίκια

  • [01] Τη Μ.Τετάρτη το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου

    05/04/2004 22:56:54

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απευθύνει το διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, το διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 8 το βράδυ και σε αυτό ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα εξηγήσει με λεπτομέρειες και επιχειρήματα τη θέση του ενόψει των δημοψηφισμάτων της εικοστής τέταρτης Απριλίου, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά σε ένα ΝΑΙ και σε ένα ΟΧΙ.

    [02] Κατά του αμερικανικού τρόπου ζωής τάσσεται ο Αρχιεπίσκοπος.

    05/04/2004 20:35:52

    Τον αμερικανικό τρόπο ζωής, ο οποίος, όπως είπε, επιχειρείται να επιβληθεί μέσω της παγκοσμιοποίησης, αλλά "η αξιοπρέπεια των λαών δεν το επιτρέπει να επικρατήσει", επέκρινε σήμερα, μιλώντας στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχιεπίσκοπος, Χριστόδουλος.

    Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των πατροπαράδοτων αξιών, τονίζοντας ότι δέχονται "λυσσαλέες επιθέσεις" όσοι μιλούν υπέρ της έννοιας του έθνους, διότι "ορισμένοι την ταυτίζουν με τον εθνικισμό".

    [03] Στη δικαιοσύνη οι παρατυπίες από τις επιδοτήσεις λαδιού.

    05/04/2004 19:53:50

    Σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εξαπέλυσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος για το θέμα των επιδοτήσεων του λαδιού.

    "Μέχρι και την παραμονή των εκλογών", τόνισε ο κ. Μπασιάκος, "πληρώναμε χωρίς κανένα έλεγχο επιδοτήσεις".

    Προανήγγειλε δε ότι θα ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις που αφορούν επιδοτήσεις λαδιού και όλες οι παρατυπίες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

    [04] Πιστώσεις 558,9 εκατ.ευρώ για τα Ολυμπιακά έργα.

    05/04/2004 19:51:16

    Την εκταμίευση των αναγκαίων κονδυλίων, αλλά και την έγκαιρη πληρωμή των αναδόχων στα Ολυμπιακά έργα, με πιστώσεις ύψους 558,9 εκατ.ευρώ, ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά από συνάντησή του με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    [05] Απόδοση ευθυνών για το τροχαίο στα Τέμπη.

    05/04/2004 18:33:23

    Ο οδηγός και πέντε ακόμη άτομα - ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, ''Ακρίτας ΑΕ'' - θα καθήσουν στο εδώλιο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα με θύματα μαθητές Λυκείου, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στην κοιλάδα των Τεμπών.

    [06] Δεσμεύσεις υπ.Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ.

    05/04/2004 18:26:57

    Kατανόηση και πίστωση χρόνου "έως τα τέλη Μαΐου", για την τακτοποίηση του ζητήματος που αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ζήτησε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδου.

    Αφού είχε προηγηθεί πορεία διαμαρτυρίας των συμβασιούχων, ο κ.Νάκος δήλωσε ότι "αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και δέσμευση του υπουργού να λύσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", τονίζοντας ότι "το θέμα παρέμενε άλυτο με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία ενέπαιζε τους συμβασιούχους κρατώντας τους σε ομηρία".

    [07] Εκτιμήσεις Α.Παπαρήγα για το σχέδιο Ανάν.

    05/04/2004 17:54:48

    Την εκτίμηση ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών στην Ελλάδα αναγνωρίζει ότι το κείμενο (Ανάν) είναι προβληματικό", εξέφρασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο περιθώριο της σημερινής παρουσίασης του β' τόμου του βιβλίου για το Χαρίλαο Φλωράκη.

    "Εάν υπήρχε μια γενική συμφωνία ότι οι εξελίξεις και τα διάφορα πολλαπλά σχέδια Ανάν, αντίγραφα του πρώτου, αποτελούν ένα καλό κείμενο, τότε θα έψαχνα να βρω πού εμείς λαθεύουμε", υπογράμμισε η κ.Παπαρήγα.

    [08] Ποινές για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου της Φαράν.

    05/04/2004 17:32:25

    Ποινές φυλάκισης από 2 έως 4 χρόνια και 8 μήνες, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στους τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση κατάρρευσης του εργοστασίου της Φαράν, με αφορμή το σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 1999.

    Η κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 8 εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 12.

    [09] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    05/04/2004 15:18:50

    Με εντολή του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού προς τις αρμόδιες διευθύνσεις, εντατικοποιούνται - ενόψει του Πάσχα - οι έλεγχοι στις αγορές τόσο για την ποιότητα όσο και για τις τιμές των προϊόντων.

    Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και απο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του μηνός Μαρτίου προκύπτει οτι η κατάσταση είναι αρκετά ικανοποιητική σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων. Ωστόσο σε ορισμένα καταστήματα εντοπίστηκαν ακατάλληλα προϊόντα - περίπου 30 τόνοι - που επρόκειτο να διοχετευτούν στο καταναλωτικό κοινό. Οι ποσότητες αυτές κατασχέθηκαν και στους υπεύθυνους υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές.

    Σήμερα σε έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών στη Βαρβάκειο Αγορά εντοπίστηκαν 135 κιλά κιμά και 20 κιλά εντοσθίων, ακατάλληλα τα οποία κατασχέθηκαν και στους υπευθύνους υποβλήθηκαν οι νόμιμες κυρώσεις.

    [10] Συνάντηση Παπαθανασίου με αρτοποιούς

    05/04/2004 15:18:28

    Προβλήματα στη δραστηριότητα της βιοτεχνικής αρτοποιίας προκαλεί ο ανταγωνισμός που επικρατεί στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου καθώς και στη βιομηχανία άρτου και αρτοσκευασμάτων, όπως επεσήμαναν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας Αρτοποιών Προαστίων-Περιχώρων.

    Σε σημερινή συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό, οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι τα σούπερ μάρκετ «χτυπούν τις τιμές του ψωμιού προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και γι αυτό το λόγο προτείνουν την επιβολή κατώτερης τιμής πώλήσης άρτου για έναν τύπο ψωμιού ευρείας κατανάλωσης.

    Επίσης διαμαρτυρήθηκαν διότι εκτιμούν ότι ορισμένα από τα πρατήρια άρτου παραπλανούν τον καταναλωτή χρησιμοποιώντας επιγραφές με τη λέξη «φούρνος.

    Σε ό,τι αφορά το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης από τα σούπερ μαρκετ, οι αρτοποιοί έκαναν λόγο για υπερβάσεις της άδειας λειτουργίας των αλυσίδων, ενώ για τους βιομηχάνους ψωμιού υποστήριξαν ότι παραβιάζουν την αγορανομική διάταξη που αναφέρεται στα βάση του ψωμιού, καθώς και για το γεγονός ότι αναγράφουν στις συσκευασίες αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων το «βάρος κατά την εκλιβάνιση.

    ΣΕΛΠΕ

    Χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται φέτος στα πασχαλινά είδη. Αυτό υποστήρίξε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου με τον οποίο συναντήθηκαν το μεσημέρι.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ επανέλαβαν την πάγια θέση του συνδέσμου για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και ανέφεραν ότι τα πολυκαταστήματα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών.

    [11] Δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη για Ολυμπιακά νοσοκομεία.

    05/04/2004 15:17:00

    Μετά το "πράσινο φως" απο το ΑΣΕΠ το υπουργείο Υγείας προχωρεί στις πρώτες 299 προσλήψεις που θα γίνουν στις αρχές Μαΐου, προσωπικού το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες κίνησης των νέων ασθενοφόρων που έχουν παραγγελθεί προκειμένου να διατεθούν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ήδη άρχισαν να εκτελωνίζονται τα πρώτα ασθενοφόρα, ενώ επιταχύνεται και η διαδικασία για πρόσληψη άλλων 1.326 ατόμων, κυρίως νοσηλευτών, που θα καλύπτουν άμεσες ανάγκες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού και άλλες. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει συμφωνήσει στην πρόταση αυτή του υπουργού Υγείας και ο υπουργός Οικονομικών.

    Ηδη, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 980 ατόμων εποχικού προσωπικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στις προθέσεις του κ. Κακλαμάνη είναι να προσληφθούν τουλάχιστον 9.477 άτομα στο χώρο της υγείας μέχρι το τέλος του 2005. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7.000 απ'αυτούς θα είναι νοσηλευτές, αριθμός που αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά κυρίως την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων.

    Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις προτεραιότητές του εξήγησε ότι τα θέματα καθημερινότητος, όπως τα ράντζα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σχέδιο και διευκρίνισε ότι ράντζα υπήρχαν και υπάρχουν, κυρίως σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και στο Βενιζέλειο της Κρήτης.

    Ηδη, εκπονείται, όπως είπε, επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο συντονισμού στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιλύεται το θέμα των ράντζων, που είναι διαχειριστικό, όπως τόνισε, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε πέντε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία να υπάρχουν ράντζα, ενώ σε άλλα νοσοκομεία, πιο περιφερειακά, να υπάρχουν άδεια κρεβάτια.

    Οσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει το υπουργείο Υγείας μέσα στον επόμενους δώδεκα μήνες, είναι ένα σχέδιο νόμου για διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα άλλο σχέδιο νόμου για τις προμήθειες και τα οικονομικά της υγείας, ένα σχέδιο νόμου για τη λίστα φαρμάκων, για την οποία προβλέπεται η κατάργηση και η δημιουργία πιθανότατα αρνητικής λίστας που θα περιλαμβάνει ορισμένα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα, για τα οποία θα πρέπει να έχουν έγκριση οι γιατροί για να τα συνταγογραφήσουν.

    Επίσης, ήδη άρχισε να εκπονείται σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και παρ'ότι ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εξαγγελίες, τόνισε ότι θα τηρηθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο αφορά την υγεία και πρόσθεσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες θα είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η τόνωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Αναφερόμενος δε στα νοσοκομεία είπε ότι θα λειτουργήσουν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, θα έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου και θα διοικούνται απο διοικητικά συμβούλια.

    Αναφερόμενος στις πρώτες διαπιστώσεις που έκανε αυτός και οι συνεργάτες του στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι ο ίδιος δεν θα μιλήσει για χάος που παρέλαβε, αλλά διευκρίνισε ότι υπήρξαν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά και ορισμένα που έγιναν σε διαχειριστικό επίπεδο, τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει. Οπως εξήγησε, ο ένας υφυπουργός έχει μετατραπεί σε "μανιακό δικομανή" και ο άλλος σε "εργολάβο", προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες στα ολυμπιακά νοσοκομεία.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ολυμπιακή προετοιμασία είπε ότι και τα έξι βασικά ολυμπιακά νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ακόμα πλήρως, ενώ έκανε λόγο για πλειστηριασμούς περιουσίας κυρίως της πρόνοιας, στις οποίες προχώρησε το κράτος, προκειμένου να πληρωθούν ακόμα και οι μισθοί υπαλλήλων οι οποίοι είχαν καθυστερήσει.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρέη των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του υπουργείου, ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

    [12] ''Τσιμπημένες'' οι τιμές σε αρνιά και τα κατσίκια

    05/04/2004 15:16:49

    Στη Βαρβάκειο Αγορά αλλά και στα συνοικιακά κρεοπωλεία, τόσο τα αρνιά όσο και τα κατσίκια πωλούνται σε τιμές υψηλότερες έναντι της αντίστοιχης περσινής ημέρας.

    Ειδικότερα στη Βαρβάκειο, το κατσίκι πωλείται προς 10,60 ευρώ το κιλό και το αρνί προς 9,20 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του αρνιού είναι περίπου 10 ευρώ το κιλό και του κατσικιού 11 ευρώ το κιλό. Πέρυσι η τιμή του αρνιού δεν ξεπερνούσε τα 8 ευρώ το κιλό και του κατσικιού τα 9 ευρώ.

    Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι τιμές λιανικής διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, διότι τα κρεοπωλεία προμηθεύονται σε υψηλή χονδρική τιμή τα προϊόντα τους. Ως παράδειγμα αναφέρουν το κατσίκι, το οποίο στη χονδρική διατίθεται έως και 8,20 ευρώ το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή του φτάνει τα 8,60 ευρώ το κιλό.

    Στην αγορά του Ρέντη σήμερα τα αρνιά τιμολογήθηκαν στη χονδρική από 6 έως 6,8 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια έως και 8 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή των αρνιών δεν ξεπερνούσε τα 6,5 ευρώ και η τιμή των κατσικιών τα 7 7,5 ευρώ το κιλό.

    Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα μειωθούν τόσο λόγω του ανταγωνισμού που επικρατεί στο οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ) όσο και εξαιτίας των εισαγωγών από Σκόπια, Ρουμανία και Βουλγαρία.

    Σε ό,τι αφορά την παραγωγή αμνοεριφίων, καθώς και τις εισαγωγές κρέατος, από επίσημα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

    - Από τις αρχές του χρόνου η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε 3.294.118 αρνιά και 2.013.491 κατσίκια. Το 2003 το αντίστοιχο διάστημα είχαν παραχθεί 3.249.206 αρνιά και 1.938.965 κατσίκια.

    - Στην αγορά του Ρέντη τη Μεγάλη Δευτέρα διακινήθηκαν 34 τόνοι ντόπια κατσίκια, 5 τόνοι αρνιά Σκοπίων και 33,8 τόνοι αρνιά Βουλγαρίας καθώς και 102 τόνοι εγχώρια αρνιά. Σε σχέση με πέρυσι οι διακινηθείσες ποσότητες σε αρνιά εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες και σε κατσίκια μειωμένες κατά 10%.

    Αυτή την περίοδο το μέσο βάρος των σφαγίων είναι μικρότερο από πέρυσι, με αποτέλεσμα, παρά την αύξηση του αριθμού των σφαγίων, το συνολικό τους βάρος να είναι μειωμένο.

    Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων τονίζει ότι από σήμερα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις αγορές εντατικοί έλεγχοι, οι οποίοι φέτος θα επεκταθούν ακόμη και στα φορτηγά αυτοκίνητα με τα οποία διακινούνται τρόφιμα.

    [Φώτο-466525]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 April 2004 - 20:30:18 UTC