Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμαντοπούλου για τηλεοπτική αναμέτρηση.
  • [02] Καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του ΕΛΑ
  • [03] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το κυπριακό.
  • [04] Συνάντηση του Προεδρου της Δημοκρατίας με τον Κ. Σημίτη.
  • [05] Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε γραφεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • [06] Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των 5 πολιτικών αρχηγών.
  • [07] Το πρώτο «ντιμπέιτ για τους πέντε αρχηγούς

  • [01] Διαμαντοπούλου για τηλεοπτική αναμέτρηση.

    27/02/2004 13:46:43

    ''Πολύ θετικό βήμα παρά τα προβλήματα χρόνου και δομής'' χαρακτήρισε τη χθεσινή παράλληλη συνέντευξη των πέντε πολιτικων αρχηγών,η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

    Κατά την κα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έδειξε χθες ''ειλικρίνεια, θέρμη, αμεσότητα και γνώση και απέφυγε οποιοδήποτε λαϊκισμό και επιθετικότητα ή καταγγελτικό στοιχείο, δείχνοντας άνεση ανθρώπου, γνώση των προβλημάτων και της κατάστασης και ωριμότητα για το μέλλον''.

    Παράλληλα,ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ,''έκανε σαφές οτι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις απο μηχανισμούς, βαρώνους και κατεστημένα, ώστε να χρειαστεί να ισορροπήσει παραλυτικά στο μέλλον, ενώ φάνηκε και η μηδενική του ανοχή στη διαφθορά και η σαφή του δέσμευση για ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Εδειξε επίσης σιγουριά για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και την σχέση ανάμεσα στην τελευταία και την κοινωνική πολιτική''.

    Για τον κ.Κ.Καραμανλή, η Αννα Διαμαντοπούλου, παραδέχθηκε οτι χθες φάνηκε η αδιαμφισβητητη ευχέρεια λόγου και εκφράσεώς του, σημειώνοντας ωστόσο πως ''η πειστικότητα δεν είναι θέμα ευχέρειας λόγου, αλλά περιεχομένου λόγου - δεν έπεισε για το ότι το κόμμα του μπορεί να εκφράσει τον κεντρώο χώρο, αλλά αντίθετα η κάλυψη ακραίων στοιχείων και συμπεριφορών,δηλώνει οτι το κόμμα αυτό παραμένει συντηρητικό και απαράλλαχτο''.

    Οσο για τα μικρότερα κόμματα,η κα Διαμαντοπούλου παρατήρησε οτι ''ένα κόμμα που δεν διεκδικεί την εξουσία, έχει περισσότερο δικαίωμα στη φαντασία - και αυτό δεν το είδαμε χθες.Δεν είδαμε κάτι πρωτότυπο ή διαφορετικό,κάτι που να απέχει απο τον κρυστάλλινο λόγο''.

    [Φώτο-716389]

    [02] Καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του ΕΛΑ

    27/02/2004 12:47:08

    Με την κατάθεση του κ. Νίκου Ταραβήρα, ενοίκου μέχρι και σήμερα της πολυκατοικίας στην οδό Πολέμωνος στο Παγκράτι, όπου σύμφωνα με τη δικογραφία υπήρχε κρυσφήγετο του ΕΛΑ την δεκαετία του '80, συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κανένα απο τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το διαμέρισμα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ταραβήρα η Ειρήνη Αθανασάκη δεν είναι η γυναίκα που είχε ενοικιάσει το επίμαχο διαμέρισμα στο όνομα Σκουτουδάκη.

    Ο ίδιος μάρτυρας ωστόσο ενώπιον του ανακριτή είχε υποστηρίξει ότι η κατηγορουμένη του θυμίζει αμυδρά την γυναίκα εκείνη. Η πρόεδρος κάλεσε να πλησιάσει το εδώλιο η κ. Κυριακίδου, μάρτυρας κατηγορίας, η οποία έχει καταθέσει ότι αυτή είχε ενοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Πολέμωνος.

    Η υπεράσπιση όμως διαμαρτυρήθηκε, καθώς, όπως ανέφεραν οι συνήγοροι, η πρόσκληση αυτή της προέδρου προς την μάρτυρα είναι αντιδικονομική.

    Ο Κώστας Αγαπίου αναφερόμενος στα έγγραφα που ζητήθηκαν χθες απο την Πολιτική Αγωγή, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να διαβιβαστούν στο δικαστήριο. Ζήτησε μάλιστα να κληθούν να καταθέσουν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνολικά 12 μάρτυρες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αστυνομικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου κα. Ανάμεσα σ'αυτούς ο Κώστας Αγαπίου ζήτησε και τους Μίκη Θεοδωράκη, Αλέξη Παπαχελά, Πάνο Καμμένο, Μιχάλη Νυστικάκη, Μαίρη Μπόση, Νίκο Κακαουνάκη και Γιώργο Τράγκα.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε τόσο για το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής όσο και γι'αυτό του Κώστα Αγαπίου. Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει σήμερα λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε στο να καταθέσει άλλη μέρα και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα συνεχίσει την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης.

    [03] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το κυπριακό.

    27/02/2004 11:47:41

    Πραγματοποιείται στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας η πέμπτη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε δήλωση, πριν αναχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο για το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σήμερα θα συνεχισθεί η συζήτηση για τη λειτουργία ομοσπονδιακών οργάνων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι αν ολοκληρωθεί η συζήτηση θα περάσουν σε συζήτηση μιας δεύτερης δέσμης θεμάτων που αφορούν το καθεστώς των εδαφών τα οποία θα επιστραφούν.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι απόψεις των δύο μερών στις συνομιλίες συγκλίνουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ''Δεν ξέρω κάτι τέτοιο''.

    Στο μεταξύ, ο ''πρωθυπουργός'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον Αλβαρο ντε Σότο να καθορίσει οριστική ημερομηνία για τα δημοψηφίσματα γιατί, όπως είπε, το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη ''βουλή''.

    Ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει πως τα δημοψηφίσματα θα ήταν δυνατόν να διεξαχθούν από τις 21 Απριλίου έως την 1η Μαίου.

    Ο ''πρωθυπουργός'' είπε ότι θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο αρνητικής ψήφου, γιατί όσοι επιλέξουν το ''Οχι'', θα καταβάλουν και το τίμημα.

    [04] Συνάντηση του Προεδρου της Δημοκρατίας με τον Κ. Σημίτη.

    27/02/2004 11:05:50

    Με σκοπό την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην προεκλογική περίοδο και το Κυπριακό,επισκέφθηκε σήμερα

    ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,τον Κωστή Στεφανόπουλο.

    ''Με την επίσκεψή μου θέλησα να επικυρώσω μία υποχρέωση που έχω απέναντί σας'',σημείωσε ο κ.Σημίτης μιλώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.''Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχαμε και η οποία μας επέτρεψε να πετύχουμε την πολύ καλή λειτουργία των θεσμών'',πρόσθεσε.

    Από πλευράς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως "εκτιμώ απειρως τα όσα έκανε (ο πρωθυπουργός) για τον τόπο'', ενώ ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως κριτήριο του έργου του ήταν το συμφέρον του τόπου και πως είναι αξιοσημείωτο οτι ''ακόμη και στα δύσκολα πετύχαμε τη συναίνεση''.-

    [05] Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε γραφεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    27/02/2004 09:07:53

    Τέσσερις εμπρηστικοί μηχανισμοί από γκαζάκια σημειώθηκαν από τις 01.50 μέχρι τις 02.06 σε δύο οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας και δύο οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα στις 01.50 σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη συμβολή των οδών Ανδρομάχης και Ταγματάρχου Πλέσσα στην Καλλιθέα. Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρές υλικές ζημιές στα γραφεία. Τρία λεπτά αργότερα σημειώθηκε έκρηξη άλλου εμπρηστικού μηχανισμού από γκαζάκια στη συμβολή των οδών Αγίου Γεωργίου και 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό στα εκεί γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Σ΄αυτή την περίπτωση προκλήθηκε φωτιά και σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα έγινε τρίτη έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 52, στον Υμηττό στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Προκλήθηκε και πάλι φωτιά και σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Η τέταρτη έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από γκαζάκια σημειώθηκε 6 λεπτά αργότερα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 12 στα Μελίσια στα εκεί γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Προκλήθηκε φωτιά και σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Και στις τέσσερις περιπτώσεις δεν έγιναν αντιληπτοί οι δράστες και από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [06] Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των 5 πολιτικών αρχηγών.

    27/02/2004 09:06:42

    Εντολή διακυβέρνησης ζήτησαν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής και ψήφο εναντίον του δικομματισμού και ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων ζήτησαν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας, στην αποψινή πρώτη τηλεοπτική προεκλογική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Η επιδίωξη κατάκτησης της πλειοψηφίας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν ήταν το νέο στοιχείο που προσέφερε η συζήτηση. Το νέο ήταν η ομολογημένη διάθεση των μικρότερων κομμάτων να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας, μετά, πάντως, τις εκλογές, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η πολιτική ζωή της χώρας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο.

    Αυτό έγινε φανερό και από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών, σε μια ιστορικής σημασίας τηλεοπτική αναμέτρηση, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο διάλογος διεξήχθη σε υψηλό επίπεδο και παρά τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις δεν υπήρξαν οξύτητες. Η διεξαγωγή του διαλόγου χαιρετίσθηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο κατά τη διάρκεια του διαλόγου όσο και στις δηλώσεις που έκαναν κατά την αποχώρησή τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους προοδευτικούς πολίτες να εμπιστευθούν το Κίνημα και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει υποσχεθεί, με γνώση και με τόλμη. Επέκρινε την αντιπολίτευση για δύο λόγους. Πρώτον, ότι δεν παρουσίασε τίποτα νέο με τις θέσεις που διατύπωσε και αντέδρασε με φόβο σε κάθε νέο βήμα που προτάθηκε. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι κανένας από τους παριστάμενους αρχηγούς δεν είχε ούτε έναν καλό λόγο για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσέφερε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα που θα επιλέξει μετά τις εκλογές, τόνισε ότι οι επιλογές των προσώπων θα σχετίζονται με τις προτεραιότητες που θα τεθούν. Τα στελέχη που θα κληθούν να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι έμπειρα, έντιμα, ικανά, νέα στην ηλικία και θα υπάρχει και νέο αίμα. Και πρόσθεσε ότι η επιλογή των στελεχών για ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό δεν θα γίνει με στενά κομματικά κριτήρια. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται από τους κομματικούς μηχανισμούς και ζήτησε από τα άλλα κόμματα να πουν τι έχουν κάνει με τους δικούς τους μηχανισμούς. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή, την οποία δεν μπορεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ, αφού έδωσε ότι είχε να δώσει. Χρειάζεται, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ένα νέο ξεκίνημα και καταλόγισε ιδεολογική σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Καραμανλής, έχει σαφές σχέδιο και βούληση να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται, σημειώνοντας πάντως, ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι ταμπέλες του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί και ότι η ΝΔ είναι κόμμα του μεσαίου χώρου που ακουμπάει τον πολίτη, που δεν θέλει τα άκρα και τις ακρότητες, ενώ ανέφερε ότι μπορούν να συνεργαστούν άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές πλευρές. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος απομάκρυνε από τη ΝΔ τις ακραίες εκφράσεις και καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι «επιστράτευσε κάποιες ακραίες οικονομικά και κοινωνικά εκφράσεις, εννοώντας προφανώς τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο. Σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τόνισε ότι μόνο ο ίδιος θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι υπουργοί, έδωσε, όμως, ένα στίγμα δηλώνοντας ότι θα είναι «άνθρωποι της γενιάς μου και άνθρωποι που δεν θα έχουν βιώματα από τα «πέτρινα χρόνια. Η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρέπει να μπει στην ανεργία και ότι από τις εκλογές πρέπει να προκύψει η δυνατότητα συγκρότησης ριζοσπαστικών συμμαχιών και οι προϋποθέσεις μιας αντεπίθεσης και όχι μιας απλής αντιπολίτευσης. Η κ. Παπαρήγα κράτησε ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ και οι αμερικανοί κλείνουν το μάτι προς το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής συμμαχιών, η οποία μπορεί να προκύψει μάλλον λίγο αργότερα. Σήμερα, ανέφερε, μπορούν να επιτευχθούν επιμέρους συσπειρώσεις, ενώ αύριο μπορεί να έρθει και η συμμαχία. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τους πολίτες να αναδείξουν μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση, γιατί, όπως υποστήριξε, μετά τις εκλογές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια συντηρητική πολιτική, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και την κυβέρνηση που θα αναδείξει. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο και για τη δημιουργία της μεγάλης αριστερής παράταξης, στην οποία κάλεσε, να πάρουν μέρος, και στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, τα τελευταία 14 χρόνια, οδήγησε στο περιθώριο ένα μεγάλο τμήμα του λαού. Και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα είναι απροστάτευτος αν μείνουν έξω από τη Βουλή φωνές που μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του. Τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η απλή αναλογική δεν δημιουργεί αστάθεια στο πολιτικό σύστημα και υποστήριξε ότι η απουσία του ΔΗΚΚΙ από τη Βουλή έβλαψε τη δημοκρατία και τα λαϊκά συμφέροντα.

    [07] Το πρώτο «ντιμπέιτ για τους πέντε αρχηγούς

    27/02/2004 01:19:41

    Περίπου 2,5 ώρες κράτησε η τηλεοπτική συζήτηση με τη συμμετοχή -για πρώτη φορά- όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της βουλής και της ευρωβουλής που πραγματοποιήθηκε σε στούντιο της κρατικής τηλεόρασης. H διεξαγωγή του διαλόγου χαιρετίσθηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο κατά τη διάρκεια του διαλόγου όσο και στις δηλώσεις που έκαναν κατά την αποχώρησή τους. Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Π.Τσίμας, Ν.Ευαγγελάτος, Α.Παπαχελάς και Στ.Θοδωράκης, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη δημόσια τηλεόραση και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ALTER, MEGA και STAR μετά την άρνηση του ANΤ1 να συμμετάσχει. Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προηγήθηκαν οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων Α. Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας, ενώ αργότερα έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και τελευταίος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη θεματική ενότητα στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, αφορούσε την κοινωνική πολιτική, την υγεία και την πρόνοια. Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι στόχος του η ίδρυση αστικών κέντρων υγείας και η θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, ενώ σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι οι κκ Μάνος και Ανδριανόπουλος δεν αναιρούν το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής του κόμματος του και δήλωσε αντίθετος με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ.Καραμανλής υπεραμύνθηκε της κατάργησης της λίστας συνταγογράφησης φαρμάκων που προβλέπει το πρόγραμμά της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σημείωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ούτε και οι εισφορές και προανήγγειλε αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ. Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εισφορών των εργαζομένων για την υγεία, υπογραμμίζοντας ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι δημόσια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι νόμοι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν εφαρμόζονται και τόνισε ότι τα προγράμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξυπηρετούν την ιδιωτική λειτουργία, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας και ενός εγγυημένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τριμερή συμμετοχή. Στη θεματική ενότητα «εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο κ.Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ως θετική την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όμως τόνισε ότι πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ο κ.Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του κυπριακού μόνο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1974 μέχρι σήμερα, η κα Παπαρήγα υπεραμύνθηκε της αρνητικής ψήφου του ΚΚΕ για τη διεύρυνση της ΕΕ και, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι το κόμμα του στήριξε πάντα την κυβέρνηση στα μεγάλα εθνικά θέματα, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν αναγνωρίσει τη μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική. Στη θεματική ενότητα της οικονομίας ο κ.Παπανδρέου έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της θέσης των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο Κ.Καραμανλής υπογράμμισε πως η μέγιστη πρόκληση για την οικονομία είναι η ανεργία και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ σε ερώτηση αν η «σκανδαλολογία «σκανδαλολογία απειλεί να παραλύσει την αγορά, απάντησε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την απουσία κανόνων. Η κα Παπαρήγα μίλησε για «άγριο καπιταλισμό και πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης υποθηκεύονται από τις επιλογές της ΕΕ, ο κ.Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η οικονομία αντέχει παροχές αν καταπολεμηθεί η σπατάλη και ζήτησε αναδιανομή εισοδημάτων, δίκαιη φορολόγηση και περιορισμό των εξοπλισμών, ενώ ο κ.Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ μιας μιας ανακατανομής του εθνικού εισοδήματος. Στη θεματική ενότητα «δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε το πρόβλημα της διαφθοράς σημειώνοντας ότι ως πρωθυπουργός θα λάβει ριζικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Καραμανλής με αφορμή ερώτηση για τη μη άρση της ασυλίας βουλευτή της ΝΔ, δήλωσε ότι με πρωτοβουλία του κόμματός του, αναθεωρήθηκε το καθεστώς σχετικά με τη βουλευτική ασυλία, ενώ αναφερόμενος στη διαφθορά σημείωσε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η Ελλάδα δεν έχει μέλλον και επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τα δημόσια έργα. Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ.Κωνσταντόπουλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και ο κ.Τσοβόλας αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων. Για τα ζητήματα της παιδείας ο κ.Τσοβόλας επέμεινε ότι η Παιδεία όπως και η Υγεία πρέπει να παρέχονται δωρεάν, ο κ.Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και απέρριψε το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και επέκρινε την κυβέρνηση, η κα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της κατάργησης παροχής δωρεάν βιβλίων, σίτισης και στέγασης για όλους τους φοιτητές και καταφέρθηκε κατά του «διαφοροποιημένου σχολείου που προτείνει ο κ. Παπανδρέου, ενώ ο κ.Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο γαι ένα «εκπαιδευτικό σύστημα που δεν ικανοποιεί κανέναν και υπερασπίστηκε την ιδέα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. Η συζήτηση έκλεισε με μια γενική τοποθέτηση όλων των αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους προοδευτικούς πολίτες να εμπιστευθούν το Κίνημα, εξήρε το έργο του απερχόμενου πρωθυπουργού Κ.Σημίτη και πρόσθεσε τα στελέχη της κυβέρνησής του θα είναι έμπειρα, έντιμα, ικανά αλλά και νέα στην ηλικία. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή, την οποία δεν μπορεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο καταλόγισε ιδεολογική σύγχυση και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα στελεχωθεί από ανθρώπους της γενιάς του. Η γγ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής συμμαχιών, που μπορεί, όπως είπε, να έρθει αργότερα και σημείωσε ότι «ΣΕΒ και αμερικανοί κλείνουν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από τους πολίτες να αναδείξουν μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σηεμίωσε ότι η απουσία του ΔΗΚΚΙ από τη Βουλή έβλαψε τη δημοκρατία και τα λαϊκά συμφέροντα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 February 2004 - 12:30:14 UTC