Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναν: Επανάληψη συνομιλιών για Κυπριακό
  • [02] Κωνσταντόπουλος: Αγκαλιάζουμε τον κόσμο της αριστεράς
  • [03] Το πρόγραμμα για την οικονομία παρουσίασε η ΝΔ
  • [04] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη Φιλοσοφική Σχολή
  • [05] Χριστοδουλάκης-Αλογοσκούφης-Οικονομία-Ολυμπιακοί αγώνες.
  • [06] Εγκαίνια νοσοκομείου Πύργου απο τον πρωθυπουργό

  • [01] Αναν: Επανάληψη συνομιλιών για Κυπριακό

    03/02/2004 21:36:14

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εκτίμησε σήμερα ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές στην εξεύρεση διευθέτησης στο ζήτημα της Κύπρου φαίνεται πως είναι έτοιμες για την επανάληψη των συνομιλιών.

    ''Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, μπόρεσα να μιλήσω στον τούρκο πρωθυπουργό, στον Κύπριο πρόεδρο, στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Δεν έχω μιλήσει με τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά όλος ο κόσμος μοιάζει έτοιμος να αρχίσει η επανάληψη των συνομιλιών και ελπίζω ότι θα μπορέσω να τους καλέσω αμέσως σε μια σύνοδο'', δήλωσε ο κ. Αναν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    [02] Κωνσταντόπουλος: Αγκαλιάζουμε τον κόσμο της αριστεράς

    03/02/2004 20:14:25

    «Δεν έχουμε καμία σχέση με τέτοιες συμπεριφορές, δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά που συμβαίνουν, ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου για την αποψινή εκδήλωση για την κεντροαριστερά

    στο θέατρο «Γκόρια.Εμείς, πρόσθεσε ο προεδρος του ΣΥΝ, αγκαλιάζουμε τον κόσμο της αριστεράς. Κάποιοι ας βολοδέρνουν μεταξύ του εκσυγχρονισμού και παπανδρεϊσμού του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τέτοιες συμπεριφορές τις αντιμετωπίζει με ειρωνικά χαμόγελα.Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι «ο κόσμος της αριστεράς ξέρει ότι τέτοιες συμπεριφορές προσωπικής τακτοποίησης, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις αξίες, ούτε με τους αγώνες, ούτε με τις θυσίες, ούτε με τα οράματα της αριστεράς.Αναφερόμενος σε δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με την αντίθεση του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΝ, ο Νίκος Κωνσταντοπουλος είπε ότι πρόκειται για «προφάσεις εν αμαρτίαις της ηγεσίας του ΚΚΕ για να δικαιολογήσει την τακτική της, τακτική αποκλεισμών, αφορισμών και κατασυκοφάντησης όλων των άλλων δυνάμεων της αριστεράς, πέραν του εαυτού της.ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑΤις θέσεις του ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τους πολίτες με αναπηρίες παρουσίασε σήμερα ο κ. Κωνσταντόπουλος πλαισιούμενος από τον κ. Παναγιωτόπουλο πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και Κ. Θεοδωρόπουλο στέλεχος της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών με αναπηρίες, μεταξύ των οποίων είναι, ένα συγχρονο σύστημα πρόνοιας, καταγραφή όλων των πολιτών με αναπηρίες και δημιουργία βάσης στατιστικών δεδομένων και καθιέρωση κάρτας αναπηρίας, εφαρμογή πολιτικών πρόληψης της αναπηρίας, κοινωνική σύνταξη, δωρεάν δημόσια παιδεία και πρόσβαση των αναπήρων σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

    [03] Το πρόγραμμα για την οικονομία παρουσίασε η ΝΔ

    03/02/2004 17:57:32

    Συμφωνία τιμής, ξεκάθαρη και απόλυτα δεσμευτική, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ το πρόγραμμα του κόμματός του για την οικονομία που παρουσίασε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην ομιλία του ο κ.Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε, λέγοντας οτι είναι πολλά και σοβαρά τα προβλήματα που θα παραλάβουν, τόνισε όμως, οτι υπάρχουν λύσεις, πόροι και διάθεση για να ξεπερασθούν. Αναφερόμενος αναλυτικά στις δεσμεύσεις του προγράμματος της ΝΔ, το χαρακτήρισε ρεαλιστικό, συγκροτημένο και υπεύθυνο το οποίο οδηγεί, όπως είπε, στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η νέα οικονομική πολιτική που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε από τις 8 Μάρτη, πρόσθεσε, αποτελεί βασικό αίτημα της νέας εποχής και αίτημα μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας. Τόνισε οτι το κόμμα του αρνήθηκε να συμβιβασθεί με συμφέροντα που θέλουν να απομυζούν τους πόρους και επανέλαβε οτι θα κάνει οτι είναι δυνατόν για να γίνουν πραγματικότητα τα οράματα των πολιτών. Το πρόγραμμα

    Ειδικότερα το πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσίασε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού & προγράμματος του κόμματος Γ.Σουφλιάς και ο τομεράρχης Οικονομικών υποθέσεων Γ.Αλογοσκούφης, προβλέπει σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ απο 140 ευρώ σε 230 μέχρι το τέλος του 2008 και αύξηση της αγροτικής σύνταξης απο τα 200 ευρώ στα 330. Για τη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπεται μείωση απο 25% σε 20% του συντελεστή φορολογίας για ΟΕ, ΕΕ, καθώς και σταδιακή μείωση των συντελεστών για τα νοικοκυριά. Για τους φόρους κληρονομιάς προβλέπεται ο διπλασιασμός του χρόνου καταβολής απο 2 σε 4 χρόνια και αύξηση του αφορολόγητου ποσού απο 20 χιλιάδες ευρώ που είναι σήμερα σε 80 χιλιάδες ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά τις προσόδους από καταθέσεις, ομόλογα και ρέπος. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας προβλέπεται ότι οι εγγγεγραμμένοι νέοι και νέες στον ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, ενώ δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για προσλήψεις. Η ΝΔ δεσμεύεται για ευρεία συναινετική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργασίας, ενώ παρέχει σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση δημιουργίας νέων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρέχονται επίσης κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών προτάσεων και προβλέπεται αναδιαμόρφωση των αναπτυξιακών κινήτρων, εξυγίανση και επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ενίσχυση των εξαγωγών. Για την καταπολέμηση της ακρίβειας η ΝΔ υπόσχεται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και στήριξη των καταναλωτικών ενώσεων. Η ΝΔ δεσμεύεται επίσης για πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης '90-'93, λειτουργική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων και έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος, για την πολιτική στις ΔΕΚΟ η ΝΔ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε μία. Ειδικότερα για την Ολυμπιακή προβλέπεται πώληση της εταιρίας και αποζημίωση του πλεονάζοντος προσωπικού της παλιάς Ολυμπιακής.Οι αντιδράσειςΗ ΝΔ με το οικονομικό της πρόγραμμα αναπαράγει παλιές ιδέες με απώτερο στόχο να ξαναφέρει όλες τις πολιτικές της του 90-93, οι οποίες οδήγησαν την οικονομία σε στασιμότητα, σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτήρισε το πρόγραμμα δέσμευση προς το κεφάλαιο και παραλλαγή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας, ενώ για τον Συνασπισμό αποτελεί συνέχεια της δεξιάς οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ.Τσοβόλας έκανε λόγο για αντιφατικές και λαϊκίστικες διακηρύξεις.

    [04] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη Φιλοσοφική Σχολή

    03/02/2004 16:52:17

    «Μη μπείτε ανάμεσά τους, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν αντίθετη πολιτική, είναι απλά ανταγωνιστές στην πολιτική είπε η γ. γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας τη νεολαία να ψηφίσει το ΚΚΕ. Από το βήμα του αμφιθεάτρου της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η κ. Παπαρήγα, σήμερα έδωσε το δικό της πολιτικό στίγμα για τους νέους και ειδικότερα τις γυναίκες που σύμφωνα με το σύνθημα της εκδήλωσης βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα όταν θα αναζητήσουν δουλειά. Η γ. γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας ως φτιασίδωμα και ύποπτο το παιχνίδι που παίζεται με την νεολαία από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική κατά της πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας των δύο κομμάτων κατηγορώντας τα ότι απαντούν με επιδόματα προς τον εργοδότη. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε επίσης τα δύο μεγάλα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά με το αν θα στείλουν στρατό στο Ιράκ.

    [05] Χριστοδουλάκης-Αλογοσκούφης-Οικονομία-Ολυμπιακοί αγώνες.

    03/02/2004 16:34:23

    Οι ισχυροί αναπτυξιακοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στο συνέδριο της PricewaterhouseCoopers με θέμα ''Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Η επόμενη μέρα''.

    Είναι μύθος ότι το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την λήξη των αγώνων και των κοινοτικών εισροών η ανάπτυξη δεν θα υποχωρήσει, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Οπως είπε, η συμμετοχή των Ολυμπιακών Αγώνων στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, που κυμαίνεται γύρω στο 4%, φθάνει μόλις το ένα δέκατο.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης μετά το 2004 θα ενταθούν, με έμφαση σε έργα και υποδομές στην περιφέρεια και μονιμότερη βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης. Θα έχει αποκτηθεί τεχνογνωσία ανάπτυξης μεγάλων έργων και διοργάνωσης εκδηλώσεων, ενώ η χώρα θα απολαμβάνει τεράστια οφέλη από την προβολή της χώρας μας λόγω των Αγώνων σε επίπεδο τουρισμού, ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, εκτίμησε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του κόμματος Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική που θα διαφέρει από την σημερινή. Δεν θα είναι ούτε εισπρακτική, ούτε αμυντική και θα τρέχει πίσω από τις ευκαιρίες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα ανέφερε.

    Για να συνεχιστούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, επεσήμανε, εκτός από τον κατασκευαστικό τομέα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του Τουρισμού, τομέα όπου απαιτούνται μεγάλες μεταβολές, στη ναυτιλία καθώς και στους υπό απελευθέρωση τομείς των ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια. Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε σε δύο μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη των επενδύσεων: Το φορολογικό και την γραφειοκρατία, τομείς όπου απαιτούνται ριζικές μεταβολές, όπως είπε.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζογωπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί, με ρυθμούς πολύ πιο πάνω από τους μέσους ευρωπαϊκούς. Ο κ.Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού κόστους στην χώρα μας, καθώς από το 1981 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέφερε ότι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί δεν έλυσαν το πρόβλημα της ανεργίας και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της σύνδεσης επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση και της δια βίου μάθησης.

    [06] Εγκαίνια νοσοκομείου Πύργου απο τον πρωθυπουργό

    03/02/2004 15:11:30

    Συνολική αναφορά στη θετική πορεία του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονη κριτική και επίθεση στα όσα επικαλείται η ΝΔ έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Πύργου ''Ανδρέας Παπανδρέου''.

    Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του ΕΣΥ και τόνισε οτι απο το 1996 μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες Υγείας αναβαθμίστηκαν σε ύψιστο βαθμό. Ο χώρος της υγείας αλλάζει με τα 17 νέα νομαρχιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται μέσω του ΕΣΥ, του οποίου την κατάργηση επιδιώκει η ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε με έμφαση ο πρωθυπουργός, προχωρά δυναμικά και με ανανεωμένη ηγεσία γιατί εμείς τολμάμε. Η τετραετία που διανύουμε ήταν η πιο γόνιμη, είπε ο κ. Σημίτης και το ίδιο γόνιμη και παραγωγική θα είναι και η επόμενη 2004-2008.

    Αναφερόμενος στις κοινωνικές παροχές τις χαρακτήρισε ως τις υψηλότερες απο όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είπε οτι προβλέπεται να διπλασιαστούν στο μέλλον και αυτό θα γίνει με σχέδιο και πρόγραμμα μετά και τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Οι δυο τομείς στους οποίους θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος το ΠΑΣΟΚ με διπλασιασμό των πόρων είναι η Υγεία και η Παιδεία, γιατί θεωρούνται πιο κρίσιμοι.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική και επισήμανε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας που είναι οι μεγαλύτεροι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Σημίτης παρουσίασε αναλυτικά και με παράθεση στοιχείων τα επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου δανεισμού και το χαμηλό πληθωρισμό. Η ανεργία, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι απο τις υψηλότερες στην Ευρώπη και στόχος είναι να μειωθεί το 2006 στο 6%.

    Στο σημείο αυτό ο Κ. Σημίτης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ χαρακτηρίζοντάς την ακατάλληλη και επιπόλαιη. Γιατί, όπως είπε, τάζουν και υπόσχονται, αναφερόμενοι σε μεγέθη που δεν τα γνωρίζουν. Δεν απαντούν δηλαδή πού θα βρούν τα χρήματα για την υλοποίηση των εξαγγελιών τους. Αναφέρονται σε νούμερα μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση οτι στις προσεχείς εκλογές θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η δημιουργική πορεία της χώρας. Σ' αυτό το ερώτημα κάλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός και θα απαντήσει θετικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

    Τον πρωθυπουργό προσφώνησε κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο και ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής ο οποίος , οπως είπε, αισθάνεται ευγνώμων που ο Κ. Σημίτης τον επέλεξε ως συνεργάτη του. Για το νέο νοσοκομείο και τις δυνατότητές του μίλησε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Δυτικής Ελλάδας κ. Σωτήρης Θεοδωρόπουλος. Παραβρέθηκαν επίσης οι υφυπουργοί Υγείας κκ Κοντογιαννόπουλος και Νασιώκας, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Θωμάς, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Γιάννης Παπατσάκωνας, ο νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Γαβριήλ Λιατσής και ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2004 - 21:30:11 UTC