Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Κάλεσμα για συμμετοχή και διάλογο
  • [02] Ζεύξη Ρίου, Αντιρρίου: Έτοιμο κατά το ήμισυ το κατάστρωμα της γέφυρας
  • [03] Εκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία
  • [04] Σε ανοιχτό διάλογο καλεί ο Γ.Παπανδρέου
  • [05] Συστάσεις Καραμανλή για «προσωπικές επιθέσεις
  • [06] Στο 3,1% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο
  • [07] Διάβημα για την αμερικανική βίζα
  • [08] Με Γ.Παπανδρέου συντάσσεται η Μ.Δαμανάκη

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Κάλεσμα για συμμετοχή και διάλογο

    09/01/2004 21:56:52

    «Κάλεσμα για συμμετοχή και διάλογο προς τους πολίτες, ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, απηύθυνε σήμερα με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο των 19 περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΝΕΤ

    και στο Διαδίκτυο, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του παρουσία σε μέσο ενημέρωσης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ.Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν απο το κοινό και απο τον δημοσιογράφο Γ. Ρουμπάτη, χρησιμοποίησε περισσότερο τον όρο «παράταξη και λιγότερο τη λέξη «κόμμα και τόνισε ότι «έχει πλέον ωριμάσει η συνείδηση ότι τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν. Να αλλάξουμε τη φύση του τρόπου οργάνωσης και να δώσουμε ευκαιρίες στην κοινωνία των πολιτών, είπε χαρακτηριστικά. Απέρριψε τη λογική των μηχανισμών και των πελατειακών σχέσεων, τονίζοντας ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν έχουν σημασία για τις συνέργιες που μπορεί να γίνουν και τις συναινέσεις που μπορεί να διαμορφωθούν, ακόμη και μετά τις εκλογές, κυρίως στα εθνικά θέματα, της παιδείας, της ανάπτυξης, της Δημόσιας Διοίκησης, της οικονομίας και της Εξωτερικής Πολιτικής.Απαντώντας στην πρόκληση για «ντιμπέιτ με τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου ήταν απόλυτα θετικός και είπε μάλιστα ότι τάσσεται υπέρ του ουσιαστικού διαλόγου και με τον κ. Καραμανλή. Μίλησε ακόμη, όχι για ένα, αλλά για περισσότερα ντιμπέιτ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση μπορεί να συμβάλει με το διάλογο στην επίτευξη των εθνικών στόχων.Στην συνέντευξή του στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο κ.Παπανδρέου σχολίασε και τις κατηγορίες του κ. Μ. Εβερτ περί παρεμβάσεων εξωθεσμικών παραγόντων.Αφού αναφέρθηκε στην «οικογενειακή παράδοση σε ο,τι αφορά τους αγώνες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι απόψεις αυτές θυμίζουν παλιές εποχές όπου ή χώρα έπρεπε να επιλέξει τους προστάτες της. «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ αυτά τα έχουμε ξεπεράσει. Η χώρα έχει τη δική της φωνή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε σύμπλεγμα; αναρωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας ότι αποτελεί συμφέρον για την Ελλάδα που μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, τον κ. Πάουελ και τον κ. Ιβανόφ, για να προωθούμε τα εθνικά μας θέματα.«Πατριωτισμός σημαίνει συνευθύνη, απάντησε ο κ. Παπανδρέου όταν ερωτήθηκε για τον ορισμό της λέξης και είπε ότι θέλει να δει την παράταξή του να γίνεται μια κυβέρνηση προσφοράς όπου θα

    αναπτυχθεί η σχέση σεβασμού κράτους-πολίτη. «Πρέπει να δουλέψουμε για το συμφέρον της χώρας. Ο έλληνας που δουλεύει για την τοπική του

    κοινωνία είναι πατριώτης, είπε και τόνισε ότι η συνείδηση αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί. «Πρέπει να βάλουμε άλλη ηθική τάξη στην πολιτική ζωή, κατέληξε.Απαντώντας σε όσους του καταμαρτυρούν ότι το προφίλ του αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρυκ, με φόρμες και τζογκινγκ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «αυτόν που βλέπετε, αυτός είμαι.

    [02] Ζεύξη Ρίου, Αντιρρίου: Έτοιμο κατά το ήμισυ το κατάστρωμα της γέφυρας

    09/01/2004 21:27:08

    Έτοιμο κατά το ήμισυ είναι το κατάστρωμα της γέφυρας Ρίου -Αντιρρίου, ενώ το έργο υπολογίζεται να παραδοθεί σε χρήση στο σύνολό του τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ήδη ενώθηκαν οι πυλώνες Μ3 και Μ4, προς την πλευρά του Αντιρρίου, ενώ έγινε με επιτυχία η δοκιμή διέλευσης οχημάτων στο συγκεκριμένο τμήμα. Το μισό κατάστρωμα της γέφυρας αποτελείται από 94 κομμάτια και στο σύνολό του από το Αντίρριο στο Ρίο, από 182. Θα υπάρχουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια.Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή της Κοινοπραξίας ''Γέφυρα'' Ασκληπιού Δημόγλου, ο πρώτος άνθρωπος που θα περπατήσει στη γέφυρα, θα είναι ο λαμπαδηδρόμος που θα μεταφέρει τη Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κ. Δημόγλου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η γέφυρα να είναι έτοιμη για τη διέλευση οχημάτων το Σεπτέμβριο του 2004, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία της συμβατικής υποχρέωσης παράδοσης του έργου.

    [03] Εκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία

    09/01/2004 16:45:52

    Μέτρα αυξημένης ετοιμότητας ζήτησε να λάβουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας λόγω της βαθμιαίας επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο (10-11/1/2004).

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), στο διάστημα αυτό αναμένεται να σημειωθούν:

    -Ισχυρές βροχές και καταιγίδες,

    -Εντονες χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο,

    -Πολύ θυελλώδεις άνεμοι που θα φθάσουν τα εννιά μποφόρ και την Κυριακή στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

    Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία θα είναι και η Αττική, στην οποία τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

    [04] Σε ανοιχτό διάλογο καλεί ο Γ.Παπανδρέου

    09/01/2004 15:59:37

    Ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες σε όλη τη χώρα προτίθεται να διεξάγει ο Γ. Παπανδρέου μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου για το σκοπό αυτό θα επισκεφθεί ο ίδιος όλη την Ελλάδα και θα συζητήσει με τους πολίτες το πρόγραμμα της νέας τετραετίας. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα αλλάξει το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Επιτροπή Προγράμματος έχει καταρτίσει πρόγραμμα αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα θα πάρει την τελική του μορφή μετά το διάλογο με τους πολίτες, ο οποίος όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικός. Ερωτηθείς σχετικά με όσα ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις της η Μαρία Δαμανάκη ο κ. Παπανδρέου απαντώντας περιορίστηκε να επαναλάβει την έκκληση που έκανε χθες στη νέα γενιά και σε όλες τις δυνάμεις με τις οποίες υπάρχουν κοινοί στόχοι και οράματα. Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε θα γίνει ένας πολύ ωραίος και ανοιχτός διάλογος και σ'αυτό το διάλογο θα πάρει μέρος και η Μαρία Δαμανάκη.

    [05] Συστάσεις Καραμανλή για «προσωπικές επιθέσεις

    09/01/2004 15:59:29

    Το στίγμα του για την προεκλογική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στους υποψηφίους βουλευτές του κόμματός του, τονίζοντας οτι ''στον αγώνα για τη νέα διακυβέρνηση δεν είναι αντίπαλοί μας τα πρόσωπα και δεν πρόκειται να κάνουμε προσωπικές επιθέσεις που δεν ταιριάζουν με το ήθος και τις αξίες της παράταξής μας. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί και υπονοούμενα δεν θα ακουστούν απο εμάς. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτά''. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε οτι το δίλημμα των εκλογών ειναι συνέχεια ή αλλαγή και πρόσθεσε ότι όποιον και να έχει αρχηγό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πείσει αφού ''το ίδιο δεν μπορεί να φέρει το διαφορετικό''. Τέλος, ζήτησε απο τα στελέχη να συζητουν με όλους με ειλικρίνεια και σεβασμό την άλλη άποψη αλλά και με σεμνότητα και ταπεινότητα. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη και συζήτησαν για θέματα στρατηγικής και πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Συμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Η δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε οτι θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ διέψευσε σενάρια περί ενδεχόμενης συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    [06] Στο 3,1% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

    09/01/2004 14:48:59

    Κατά 3,1% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το μήνα Δεκέμβριο 2003 προς τον αντίστοιχο μήνα του 2002, έναντι αύξησης 3,4% που είχε σημειωθεί στο διάστημα Δεκέμβριος 2002 - Δεκέμβριος 2001.

    Η κατα 3,1% αύξηση του ΓΔΤΚ το Δεκέμβριο του 2003, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του μηνός Δεκεμβρίου 2002, προήλθε απο τις εξής μεταβολές:

    1. Απο τις αυξήσεις των δεικτών: Κατά 7,3% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, κατά 5% της ομάδας ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια, κατά 4,4% της ομάδας εκπαίδευσης και κατά 3,7% της ομάδας υγεία. Επίσης σημειώθηκαν αυξήσεις στους δείκτες της ομάδας ένδυσης και υπόδησης (2,9%), της ομάδας διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού (2,1%), της ομάδας μεταφορές (1,8%) και της ομάδας αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (2,7%).

    2. Απο τις μειώσεις των δεικτών: Κατά 1,8% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω μείωσης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

    Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΓΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί τα μεγέθη των αντίστοιχων δεικτών των μηνών Οκτωβρίου 2003 και Νοεμβρίου 2003, λόγω της απεργίας του προσωπικού της Στατιστικής, απο την οποία έγινε γνωστό οτι και αυτά τα μεγέθη θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες.

    [07] Διάβημα για την αμερικανική βίζα

    09/01/2004 14:48:51

    Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με διάβημα προς τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για τη βίζα προς τις ΗΠΑ, έκανε γνωστή σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει και επιταχύνει τη διαδικασία θεσμοθέτησης μιας νέας μεθόδου έκδοσης των διαβατηρίων και μόλις αυτή ολοκληρωθεί ''θα παρέλκει η διαδικασία που ορίστηκε από τις ΗΠΑ''.

    [08] Με Γ.Παπανδρέου συντάσσεται η Μ.Δαμανάκη

    09/01/2004 14:48:41

    Η πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη με δήλωσή της το μεσημέρι εξέφρασε την πρόθεσή της να συμβάλει στη συγκρότηση του προγράμματος ενός προοδευτικού-πλειοψηφικού ρεύματος. Ανέφερε ότι συντάσσεται με την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί μαζί του. Υπογράμμισε δε, ότι τη συμμετοχή της αυτή δεν την εξαρτά από καρέκλες και αξιωματα. Σε ερώτηση αν θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο υπό τον κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι θα είναι ανοιχτή σε όλες τις προοπτικές. Διευκρίνισε όμως ότι δεν έχει κάνει καμία διαπραγμάτευση ή συμφωνία μαζί του. Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τη δήλωση της κ.Δαμανάκη. Δεν είχαμε, προσθέτει, καμία αμφιβολία και δεν αφορούν το κόμμα οι επιλογές της Μαρίας Δαμανάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 January 2004 - 21:30:15 UTC