Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Σημίτη στη συνεδρίαση της ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Αναζητούν τους δράστες αλλά και οι πρώτες συλλήψεις
  • [03] Συνάντηση παραγόντων με Εισαγγελέα για αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟ

  • [01] Ομιλία Σημίτη στη συνεδρίαση της ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    21/11/2003 13:15:35

    Εντυπωσιακό άνοιγμα προς τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ,εναντίον της οποίας εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση,έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνήλθε για να εγκρίνει τα ψηφοδέλτια για τις επόμενες εκλογές.

    Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Σημίτης απευθύνεται ευθέως στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας,οι οποίοι,όπως είπε,''βρίσκονται κοντά στο κόμμα αυτό,χωρίς να τους εκφράζει''.

    Ο κ.Σημίτης ζήτησε απ'αυτούς τους ψηφοφόρους ''να έρθουν μαζί μας το 2004,σε μία συσπείρωση για την πραγματική πρόοδο,για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης,για την εδραίωση και ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας''.

    Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία

    του τόπου,τη μεγάλη παράταξη του κέντρου και της Αριστεράς και κάλεσε σε συσπείρωση όλους τους προοδευτικούς πολίτες ανεξάρτητα απο κομματικές καταβολές.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ,τονίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα έχει ολοκληρωμένη

    εθνική στρατηγική,η οποία έχει οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ,στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση,όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση αμφισβητούσε την επίτευξη αυτών των στόχων για να διαψευθεί στη συνέχεια.Και έκανε λόγο για επιπόλαια πολιτική στην οικονομία και σε άλλα θέματα,απο την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση με μεγάλο κόστος για τη χώρα.

    Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης τόνισε ότι η τετραετία που πέρασε ήταν μια απο τις πιο παραγωγικές της Μεταπολίτευσης και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της ασφαλιστικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης,που οδήγησαν σε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Επίσης απαρίθμησε και άλλα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής για να τονίσει ότι αυτό δεν είναι έργο κόπωσης,αλλά ακριβώς το αντίθετο,είναι το έργο μιας σύγχρονης πολιτικής παράταξης, με όραμα, ικανότητες,με δύναμη και με προοπτική νίκης. Και είναι αυτό το έργο, πρόσθεσε,που δίνει την εγγύηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που μπορεί να πραγματοποιήσει τα πολλά που μένουν ακόμα να γίνουν.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι το 2004 θα υπάρχουν δύο σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της χώρας.Ο πρώτος αφορά στην επίλυση των μεγάλων εθνικών θεμάτων και ο δεύτερος στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα που θα πετύχει αυτούς τους δύο μεγάλους στόχους θα είναι η πιο ισχυρή Ελλάδα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.

    Αναφέρθηκε στη χάρτα σύγκλισης και τους στόχους που αυτή περιλαμβάνει και στις εξαγγελίες που έκανε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο και τόνισε ότι τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα περικοπεί και όλα θα εφαρμοστούν.

    Αναφέρθηκε επίσης στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, τονίζοντας ότι σ'αυτόν υπάρχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην ιστορία,περιλαμβάνει και τους πόρους για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας,οι οποίοι στη συνέχεια θα διατεθούν για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας,καθώς μία επιτυχημένη Ολυμπιάδα θα φέρει ένα νέο άνεμο ανάπτυξης και νέων ευκαιριών για όλη την Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα νέα ψηφοφέλτια του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι αυτά θα είναι ψηφοδέλτια ανανέωσης και νίκης και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους,στους οποίους συνέστησε να αποφύγουν την αντιπαράθεση με συνυποψηφίους,να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο και να δώσουν την μάχη της ενημέρωσης του πολίτη.

    Παράλληλα ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε όσους μέχρι σήμερα απο τη θέση τους στη Βουλή στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του και ζήτησε απο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκδηλώσουν αυτή την τιμή προς τους αποχωρούντες συναδέλφους τους με ένα χειροκρότημα, πράγμα το οποίο έπραξε το Σώμα.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε πάντως ότι η αποχώρηση των συγκεκριμένων στελεχών απο την κοινοβουλευτική δράση δεν σημαίνει και αποχώρηση απο την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση.

    Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος,τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2004 και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις δημοσκοπήσεις για να επισημάνει ότι το 35% του εκλογικού σώματος αποφασίζει πιο κόμμα θα ψηφίσει μετά την προκήρυξη των εκλογών και ότι οι εκλογές κρίνονται με το κλείσιμο της κάλπης.

    Ο πρωθυπουργός επανέφερε το δίλημμα εάν η Ελλάδα και οι Ελληνες θα ζήσουν με το ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας ή θα δοθεί η ευκαιρία στην δεξιά να ανακόψει την ομαλή πορεία προόδου μιας δεκαετίας με αυταρχική πολιτική,προχειρότητες και νεοφιλελεύθερα πειράματα.

    Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, η οποία,όπως τόνισε,αποφεύγει τις δεσμεύσεις και ζητεί το ελεύθερο για το νεοφιλελευθερισμό. Επίσης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει την ''νεοφιλελεύθερη επανίδρυση της κοινωνίας'' και πρεβεύει ''νεοφιλεύθερες πολιτικές στην αγορά εργασίας, στην υγεία, στην παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, πολιτικές που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε έκρηξη της ανεργίας, σε οικονομικές αβεβαιότητες, σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και ουσιαστική κατάργηση του κοινωνικού κράτους''.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ''κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία και τη νεοφιλεύθερη επανίδρυση της κοινωνίας που σχεδιάζει'',καθώς και ότι ακόμα και ''οι αντικειμενικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ότι ειδικά αυτή η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την ικανότητα και δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα''. Και αυτό, όπως τόνισε,γιατί ''την ενδιαφέρει μόνο να υπηρετήσει τα δικά της παιδιά''.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής αυτονομίας σε ό,τι αφορά την συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οπως τόνισε ''η δεξιά στην Ελλάδα δεν είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη απο την ακραία δεξιά'' και πρόσθεσε ότι ''τα σύνορα ανάμεσα στην δεξιά και στην ακραία δεξιά ενώ στην Ευρώπη είναι σαφή και διακριτά,στην Ελλάδα ''καταργούνται'' μέσα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας''.

    Οπως τόνισε ο κ.Σημίτης αυτό το μοναδικό ελληνικό φαινόμενο

    ''νοθεύει τις θέσεις και τις απόψεις, τη νοοτροπία και της αρχές της δεξιάς πολιτικής έκφρασης, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού μας συστήματος''.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε την 28η Οκτωβρίου,σχετικά με το ποιός μπορεί να κρατήσει ή όχι την ελληνική σημαία και υπενθύμισε τη στάση που τήρησαν στο θέμα αυτό ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο υπερνομάρχης Καβάλας-Δράμας Κων/νος Τάτσης και υπογράμμισε ότι οι θέσεις που εξέφρασαν δεν ταιριάζουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι αντίθετη προς τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, τόνισε ο κ. Σημίτης, ''ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και πάλι ότι η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που προκύπτει απο την παράδοξη συγκόλληση ακραίων και νεοφιλεύθερων δεξιών πολιτικών ιδεών δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα''.

    Ο κ. Σημίτης κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας ότι ο αγώνας για την πιο ισχυρή Ελλάδα είναι ένα χρέος προς την πατρίδα και απέναντι στις γενιές πάλεψαν για τον τόπο και τη δημοκρατία. Και έριξε το σύνθημα

    ''το ΠΑΣΟΚ πιο ψηλά οδηγεί την Ελλάδα πιο μπροστά''.-

    [Φώτο-667867]

    [02] Αναζητούν τους δράστες αλλά και οι πρώτες συλλήψεις

    21/11/2003 13:01:19

    Πυρήνας του δικτύου της Αλ Κάιντα, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφζ αλ-Μάσρι, αναλαμβάνει με ανακοίνωσή του την ευθύνη για τις δύο χθεσινές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον βρετανικών στόχων στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 450 να τραυματιστούν.

    Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται σε ισλαμιστική ηλεκτρονική διεύθυνση στο Ιντερνετ, αναφέρεται ότι οι Ταξιαρχίες επιτέθηκαν εναντίον βρετανικών στόχων ''για να καταστρέψουν την ειρήνη της Βρετανίας...η οποία, όπως σημειώνεται, πολεμά το Ισλάμ''.

    Την ίδια ώρα η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, ενω ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ επιβεβαίωσε οτι η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις υπόπτων.

    Τους τόπους των επιθέσεων επισκέφτηκε το πρωί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρό, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμένος κόσμος αντιμετωπίζει μία ''οικουμενική απειλή''. ''Εχουμε πληροφορίες ότι ίσως σχεδιάζονται κι άλλες επιθέσεις στην Τουρκία'', τόνισε εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις. Πάντως ο Στρό σημείωσε οτι οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη θα ενισχύσουν και δεν θα βλάψουν την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει πανικό όχι μόνο στους κατοίκους της πόλης αλλά και στις ξένες επιχειρήσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν την εκδήλωση επιθέσεων ακόμη και σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν τον Βόσπορο.

    Οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πλέον οτι κανένα μέρος στον κόσμο ''δεν είναι ασφαλές'' μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, γράφουν σήμερα οι ισπανικές εφημερίδες, διαβλέποντας μιά αποτυχία της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Στο μεταξύ ενισχύθηκαν απο χθές και στην Ελλάδα τα μέτρα φύλαξης πιθανών στόχων τρομοκρατικής επίθεσης κυρίως αμερικανικού, βρετανικού και ισραηλινού ενδιαφέροντος.

    Οπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματούχος της αστυνομίας, η χώρα μας δεν έχει λόγους να φοβάται ανάλογο τρομοκρατικό χτύπημα με αυτό στην Τουρκία, αλλά για προληπτικούς λόγους ενισχύθηκε ένα γενικότερο πλέγμα μέτρων. Τα μέτρα αφορούν πρεσβείες, προξενεία, πολυεθνικές επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλα κτίρια. Εχουν ενταθεί τα μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ και στο μετρό της Αθήνας. Οι υπεύθυνοι του Μετρό, έχουν προμηθευτεί ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών αλλά και χημικών ουσιών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις τις οποίες απέδωσε στο φαύλο κύκλο τυφλής πολιτικής βίας. Κάλεσε δε αυτούς που προκαλούν και τροφοδοτούν τη βία να καταλάβουν ότι αυτού του είδους οι ενέργειες δεν οδηγούν πουθενά.

    [Φώτο-667769]

    [03] Συνάντηση παραγόντων με Εισαγγελέα για αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟ

    21/11/2003 12:34:02

    Συνάντηση είχε το πρωί στο γραφείο του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την αποφυγή επεισοδίων και την ομαλή εξέλιξη του ντέρμπι.

    Στο γραφείο του κ.Παπαγγελόπουλου μετέβησαν μετά απο πρόσκληση του Εισαγγελέα,ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιώργος Λούβαρης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ κ. Αργύρης Μήτσου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών,αθλητικού δικαστή,κ.Δημήτρη Ασπρογέρακα.

    [Φώτο-667806]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2003 - 12:30:16 UTC