Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια κτιρίου αρχείων του Κράτους.
  • [02] ΕΕ:Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί.
  • [03] Αεροδρόμιο:"Οχι" σε μηχανήματα για συλλογή αποτυπωμάτων

  • [01] Εγκαίνια κτιρίου αρχείων του Κράτους.

    10/11/2003 14:16:05

    Το κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου και τον υφυπουργό Τύπου κ. Τηλέμαχο Χυτήρη ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους διάφορους χώρους του σύγχρονου κτιρίου.

    Πρόκειται για την υλοποίηση μιάς προσπάθειας που συνιστά «ένα βήμα προόδου, «μια πράξη πολιτισμού, «ένα ακόμα χαρακτηριστικό του εκσυγχρονισμού του κράτους μας που επιδιώκουμε και προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς τόνισε ο κ. Σημίτης. Και πράγματι η ιστορία της υλοποίησης του κτιρίου αυτού που συγκεντρώνει το ουσιώδες τμήμα της ιστορικής και διοικητικής μνήμης της χώρας μας, δεν υλοποιήθηκε εύκολα.

    Από το 1972, όταν παραχωρήθηκε στο δημόσιο το συγκεκριμένο ακίνητο στο Παλαιό Ψυχικό από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη, λόγω γραφειοκρατικών δυσκαμψιών, μόνο το 2000 κατάφεραν να ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, για να ολοκληρωθεί τελικά το κτίριο σε χρόνο ρεκόρ με τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτεί.

    Σήμερα τα Αρχεία του Κράτους βρίσκονται σε ένα επιβλητικό υπερσύγχρονο κτίριο που δίνει τη δυνατότητα στέγασης του συνόλου του αρχειακού υλικού και μας επιτρέπει να ξαναζωντανέψουμε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, όλες τις πράξεις που χαρακτήρισαν την πορεία της κοινωνίας μας. Ένας απαραίτητος πλούτος γιατί η μνήμη και η έρευνα όσων έγιναν εξυπηρετεί την αυτογνωσία μας και φωτίζει το δρόμο για το μέλλον.

    «Σήμερα αποτυπώνεται η αντίληψη μιας χώρας που αξιολογεί τον εαυτό της σε μία υψηλή διαδρομή ζητουμένων επισήμανε ο κ. Ευθυμίου τονίζοντας την μεγάλη σημασία των Αρχείων του Κράτους για τη διαδρομή, τη μνήμη και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους που καταγράφουν όλη την κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα από την εθνεγερσία μέχρι σήμερα.

    [02] ΕΕ:Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί.

    10/11/2003 14:09:08

    Η ΕΕ αποφάσισε σήμερα Δευτέρα να αναβάλει για το Δεκέμβριο την ψηφοφορία σχετικά με το πρώτο αίτημα διοχέτευσης στην αγορά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα στους Δεκαπέντε ένα κείμενο σχετικά με την έγκριση της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου γλυκού καλαμποκιού Bt-11, τους σπόρους του οποίου πωλεί η ελβετική εταιρεία Syngenta (πρώην Novartis) και το οποίο καταναλώνεται σήμερα στις ΗΠΑ με τη μορφή ψημένου καλαμποκιού σε κονσέρβες ή ποπ-κορν.

    Η Επιτροπή ''είχε μια πρώτη συζήτηση με τα κράτη μέλη'' στους κόλπους της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων και η ψηφοφορία για το ζήτημα αναβλήθηκε για το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

    Οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Καναδά και της Αργεντινής, έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απαγόρευσης των ΓΤΟ από την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως είναι παράνομη. Αγρότες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η απαγόρευση τους στοιχίζει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, αφού δεν μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

    [03] Αεροδρόμιο:"Οχι" σε μηχανήματα για συλλογή αποτυπωμάτων

    10/11/2003 12:18:42

    Παγώνει οριστικά το θέμα της εγκατάστασης του συστήματος βιομετρικής καταγραφής των επιβατών, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος, που επρόκειτο να λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα ήλεγχε αυτόματα εκτός από τα δακτυλικά αποτυπώματα και την ίριδα του ματιού, των επιβατών, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων.

    Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο επρόκειτο να εγκατασταθεί εντός του μηνός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος, παγώνει μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έκρινε παράνομη τη συλλογή και επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων δακτυλοσκόπησης και ίριδας του ματιού των επιβατών, ακόμα και εάν αυτή γίνεται με τη συγκατάθεσή τους.

    Το σύστημα επεξεργασίας των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών επρόκειτο να λειτουργήσει στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών, το «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο διεθνής αερολιμένος του Μιλάνου και η αεροπορική εταιρία Alitalia. Στο σύστημα αυτό θα συμμετείχαν προαιρετικά όσοι επιβάτες το επιθυμούσαν.

    Με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αμφισβητείται ουσιαστικά και το γενικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο έκδοσης «βιομετρικών διαβατηρίων", το οποίο προωθείται από την ΕΕ σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    [Φώτο-364600]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 November 2003 - 12:30:12 UTC