Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Προσάραξη πλοίου-Νεκρός 73χρονος-Απαγόρευση απόπλου
  • [02] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη στην ''Ελευθεροτυπία''
  • [03] Χριστοδουλάκης για αποκρατικοποιήσεις και προϋπολογισμό
  • [04] Ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση αυτοκτονίας
  • [05] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης
  • [06] ΗΣΑΠ:Τροποποιήσεις στα δρομολόγια λόγω έργων

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Προσάραξη πλοίου-Νεκρός 73χρονος-Απαγόρευση απόπλου

    05/10/2003 11:35:26

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΜΜΕ

    05-10-2003

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Σε αβαθή της θαλάσσιας περιοχής Δρέπανου Πάτρας προσάραξε χθες το βράδυ το ταχύπλοο σκάφος «EWI σημαίας Ιταλίας με 3 επιβαίνοντες όλοι καλά στην υγεία τους.

    Στην παραπάνω περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος του ΛΣ και το Ρ/Κ «ΑΜΑΖΩΝ που αποκόλλησε το προσαραγμένο ταχύπλοο το οποίο κατευθύνθηκε αυτοδύναμα στην Πάτρα.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας. Νεκρός ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι από την θαλάσσια περιοχή Σουνίου ο ΜΗΛΙΩΝΗΣ Ζήσης του Σπυρίδωνα, 73 χρόνων, κάτοικος εν ζωή Ζακύνθου.

    Η σορός του μεταφέρθηκε για νεκροψία νεκροτομή.

    Από το Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Φώκαιας διενεργείται προανάκριση. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών από τις 10:30 σήμερα διακόπηκαν τα δρομολόγια των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων ανοικτού τύπου της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας Ηγουμενίτσας.

    [02] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη στην ''Ελευθεροτυπία''

    05/10/2003 10:35:24

    Αποκλείει το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης, με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    ''Το πιό πιθανό είναι οτι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη μετά τους αγώνες και θα αποκτήσει ένα πολύπλευρο και ολοκληρωμένο χαρακτήρα'' προσθέτει ο υπουργός, προαναγγέλοντας παράλληλα την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων.Ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοινώνει οτι θα φέρει στη βουλή νομοσχέδιο που καταργεί την ''παντοκρατορία'' του φορολογικού ελεγκτή και θα εισάγει το θεσμό του φιλικού διακανονισμού, ενω προαναγγέλει αμοιβές ανάλογες με το αποτέλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα.Αναφερόμενος στο προϋπολογισμό τονίζει οτι αυτός είναι πιό ρεαλιστικός απο οποιαδήποτε άλλη φορά.Προσθέτει οτι ο προϋπολογισμός όλων των χωρών της ΕΕ κατά μέσον όρο έπεσε έξω γύρω στις 1,5 έως 2 μονάδες ως συνέπεια της δυσμενούς κατάστασης λόγου του πολέμου στο Ιράκ και της πολύ χαμηλής ανάπτυξης.

    [03] Χριστοδουλάκης για αποκρατικοποιήσεις και προϋπολογισμό

    05/10/2003 10:00:11

    Αμείλικτος έναντι της διαφθοράς εμφανίστηκε από το Ηράκλειο ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας χθές στην περιφερειακή συνδιάσκεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας «ότι η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι μια μάχη που θα δίνει καθημερινά η Κυβέρνηση με τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της επιχειρηματικής κοινότητας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ακόμη αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις και στο χρονοδιάγραμμα τους λέγοντας ότι εντός των ημερών αποκρατικοποιείται το 49% της ΔΕΗ και ακολουθεί η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η εταιρεία Φυσικού Αερίου με ξένους επενδύτες ενώ για τον προϋπολογισμό είπε ότι αυτός αποτυπώνει την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας.

    Επίσης μίλησε για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ακόμη έδωσε μια εικόνα του νέου ΝΣ που κατατίθεται στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο όπου εκτός των άλλων και σύμφωνα με αυτό οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που όλοι θα μπορούν να έχουν τα σημαντικά του οφέλη.

    Ο υπουργός οικονομίας μίλησε στην αρχή για το ξεκίνημα πριν από δυο χρόνια της φορολογικής μεταρρύθμισης λέγοντας ότι βελτιώναμε αργά αλλά σταθερά και φροντίζαμε να ελαφρύνομε την επιχείρηση τον εργαζόμενο από τα φορολογικά βάρη

    Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις πάμπολλες εγκυκλίους που έστελνε κατά καιρούς το υπ. Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν πρωτοπήγε στο υπ. Οικονομικών έκανε την ερώτηση πόσες εγκυκλίους εκδίδει το υπουργείο το χρόνο νομίζοντας όπως είπε ότι θα ήταν 10 και έμεινε έκπληκτος όταν άκουσε ότι εκδιδόταν300 εγκύκλιοι το χρόνο. Αλλά ακόμη και το Βατικανό έχει εκδώσει 300 εγκυκλίους τον τελευταίο αιώνα είπε .

    «Απ' αυτό το ακατανόητο Βατικανό της γραφειοκρατίας περάσαμε, είπε , σε ένα σύστημα που είναι απλούστερο και φιλικότερο στην επιχείρηση και στον πολίτη

    Ακόμη ανέφερε ότι σήμερα ο φορολογικές εγκύκλιοι έχουν απαγορευθεί και βγαίνουν μόνο για ερμηνεύσουν νέους νόμους που έχουν ψηφιστεί

    Στη συνέχεια ανέλυσε όσα έχουν γίνει στην φορολογική μεταρρύθμιση τονίζοντας ότι απλοποιήσαμε πάρα πολύ το φορολογικό μας σύστημα

    Έχουμε διαμορφώσει είπε ένα σύστημα εξυπηρέτησης του πολίτη που για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια μας οδήγησε στο να μην υπάρξει ούτε μια τηλεοπτική εικόνα ουράς σε εφορία φέτος.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη :ένα πολύ μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς να πηγαίνει ο φορολογούμενος στην εφορία ιδιαίτερα όσον αφορά τις συνηθισμένες φορολογικές διαδικασίες «και πιστεύω είπε, ότι θα συνεχίσουμε ακόμα εντονότερα τα επόμενα χρόνια.

    Στόχος μας είναι τα επόμενα δυο ,τρία χρόνια να κάνουμε το φορολογικό σύστημα τέτοιο έτσι ώστε να γίνονται όλα ηλεκτρονικά εφόσον το επιθυμεί ο φορολογούμενος έτσι ώστε και να καταγράφονται και να μην υπάγονται στην αυθαιρεσία του κάθε ελεγκτή και του κάθε εφόρου.

    Μάλιστα είπε ότι εν πολλοίς αυτό έχει επιτευχθεί αφού μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες έσερναν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες στην ταλαιπωρία των φορολογικών γραφείων έχουν εκλείψει.

    Δεν θα χρειάζεται είπε ο κ. Χριστοδουλάκης , ο φορολογούμενος να πηγαίνει στην εφορία αλλά θα χρειασθεί η εφορία να πηγαίνει στον φορολογούμενο. Αυτό το σύστημα των ελέγχων πρέπει να το κάνουμε πιο αντικειμενικό και να βγάλουμε τους πειρασμούς που υπάρχουν για παράνομες συμπεριφορές .

    Υπάρχουν είπε μέχρι σήμερα πολλά κρούσματα διαφθοράς που οφείλονται είτε στην αυθαιρεσία της ερμηνείας που δίδεται στο νόμο είτε στην ασάφεια.

    Η τομή που θα κάνουμε τόνισε, είναι να βγάλουμε την αυθαιρεσία από τον φορολογικό έλεγχο .

    Με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο οι φορολογικοί έλεγχοι κατά τον κ. Χριστοδουλάκη θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν κι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων για να μην αφήνεται αυτό στην προνομιακή ενδεχόμενη σκοπιμότητα του ελεγκτή

    Αφού γίνει φορολογικός έλεγχος αυτός που τον έκανε δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ούτε να συντάξει την έκθεση ούτε να την αξιολογήσει ούτε να κάνει την είσπραξη του τυχόν προστίμου.

    Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ο Ν. Χριστοδουλάκης ότι τα πρόστιμα καταργούνται και αντικαθίστανται από ένα πόιντ συστεμ το οποίο τις συνήθεις αμέλειες δεν θα τις ποινικοποεί.

    Πρέπει είπε να φύγομε οριστικά από την κατάσταση εκείνη που ο φορολογούμενος πρέπει να αποδείξει την αθωότητα του .

    Με το Ν.Σ αυτό είπε λύνουμε πολλές παρεξηγήσεις και πολλούς πειρασμούς που υπάρχουν στο φορολογικό μας σύστημα και διαμορφώνομε και ένα εσωτερικό αυστηρό σύστημα με πόθεν έσχες στους εφοριακούς και ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να καταγγέλλουν τα κρούσματα διαφθοράς. Τέλος κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να σταθεί και αυτή αμείλικτη έναντι της διαφθοράς λέγοντας ότι η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι μια μάχη που θα δίνει καθημερινά η Κυβέρνηση με τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της επιχειρηματικής κοινότητας

    [Φώτο-645302]

    [04] Ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση αυτοκτονίας

    05/10/2003 09:29:08

    Σε επιθέσεις αντιποίνων κατα κύματα προχώρησε στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιας καμικάζι σε εστιατόριο της Χάϊφα, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περισσότερα απο 50 να τραυματιστούν.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους ένα σπίτι στην Πόλη της Γάζας ενω ανέπτυξαν τανκς στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης, όπου ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν, στη διάρκεια συγκρούσεων.

    Επίσης ισραηλινά ελικόπτερα Απάτσι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον κατοικίας στη δυτική Λωρίδα της Γάζας που ανήκει σε μέλος της οργάνωσης Χαμάς.Την ώρα της επίθεσης δεν βρισκόταν κανένας στο συγκεκριμένο κτίριο. Ωστόσο περισσότεροι από 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα, αλλά κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα ανέλαβε η οργάνωση Τζιχάντ. Η καμικάζι ήταν η 29χρονη Χανάντι Τζαραντάτ, από τη Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Απόφοιτος νομικής σχολής, θρηνούσε τον αδελφό και τον εξάδελφό της, που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια επιδρομής ισραηλινών στρατιωτών στη Τζενίν, πριν από πέντε μήνες.

    Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι η απάντησή του στην επίθεση αυτοκτονίας θα είναι σκληρή. Ο πρωθυπουργός Σαρόν συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για το λόγο αυτό και για να εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Για να αποτρέψουν μία επίθεση εναντίον του Γιάσερ Αραφάτ, δεκάδες ισραηλινοί και ξένοι ειρηνιστές συγκεντρώθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα έξω από το γραφείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, αναλαμβάνοντας τον σχηματισμό μίας ''ανθρώπινης ασπίδας'' γύρω από τον παλαιστίνιο ηγέτη.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας, επισημαίνοντας ότι ''εξαιτίας αυτής της επίθεσης, θα αντιμετωπίζεται ο λαός μας ως τρομοκράτες και θα οδηγηθούν σε στασιμότητα οι διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες''.

    Το Ισραήλ, όπως και ο πρόεδρος Μπους είχαν επιρρίψει από την πρώτη στιγμή την ευθύνη για την επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, είτε είναι Ισραηλινοί, είτε Παλαιστίνιοι. Ο Αχμεντ Κορέι κάλεσε επίσης τις ριζοσπαστικές οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που η Παλαιστινιακή ηγεσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηρεμία στην περιοχή.

    [Φώτο-646047]

    [05] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης

    05/10/2003 09:29:01

    Mε τη δεύσμευση οτι το νέο Ευρωπαϊκό σύνταγμα θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν απο τις ευρωκλογές του 2004, ολοκληρώθηκαν χθές στη Ρώμη οι εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους, ανέλαβαν τη δέσμευση για έναν ισχυρότερο παγκόσμιο ρόλο της διευρυμένης Ενωσης των 25 μελών, υπογραμμίζοντας οτι το σχέδιο Συντάγματος που κατήρτισε νωρίτερα φέτος η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ'Εστέν είναι μια ''καλή βάση'' για περαιτέρω συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο Συντάγματος θα πρέπει να γίνει αποδεκτό χωρίς μεγάλες τροποποιήσεις, αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι το σχέδιο επιδέχεται βελτιώσεις και διορθώσεις με στόχο η Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει πιο αποτελεσματική και να χαρακτηρίζεται από καλύτερη λειτουργία στο εσωτερικό της. Στο μεταξύ χιλιάδες πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

    [Φώτο-645970]

    [06] ΗΣΑΠ:Τροποποιήσεις στα δρομολόγια λόγω έργων

    05/10/2003 09:28:48

    Λόγω εργασιών ανάπλασης του σταθμού ''Αττική'', οι συρμοί του ηλεκτρικού που κατευθύνονται προς Κηφισιά δεν θα πραγματοποιούν αύριο στάση στην αποβάθρα ανόδου.

    Σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ οι επιβάτες απο Πειραιά με προορισμό το σταθμό Αττική θα αποβιβάζονται στο σταθμό Κάτω Πατήσια και με το ίδιο εισιτήριο θα επιστρέφουν στο σταθμό Αττική.

    Επίσης οι επιβάτες που ταξιδεύουν απο το σταθμό Αττική προς Κηφισιά θα επιβιβάζονται σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά και απο το σταθμό Βικτώρια θα επιστρέφουν στην Κηφισιά

    [Φώτο-604908]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 October 2003 - 11:30:12 UTC