Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόστιμα σε επτά ιδιωτικά σχολεία
  • [02] Πάχτας: .Στην τελική ευθεία το διάδοχο σχήμα για «σωτηρία των
  • [03] Ετεροδημότες: Αιτήσεις αλλαγής εκλογικού τμήματος
  • [04] Μείωση επιτοκίων απο Εθνική Τράπεζα
  • [05] Ολλανδία:Δηλώσεις πρωθυπουργού για την ένταση στο Αιγαίο.
  • [06] Αρχιφύλακας απαιτούσε χρήματα για μη βεβαίωση παράβασης.
  • [07] ΚΕΔΚΕ:Αδιέξοδο στα οικονομικά των δήμων
  • [08] Standard Poor's:Αναβάθμιση ελληνικής οικονομίας.
  • [09] Συναντήσεις Πάχτα για Μεταλλεία Χαλκιδικής.

  • [01] Πρόστιμα σε επτά ιδιωτικά σχολεία

    10/06/2003 20:02:21

    Σε επτά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια επέβαλε πρόστιμα το υπουργείο Ανάπτυξης διότι επέβαλαν αυξήσεις που κυμαίνονταν από 3,9% μέχρι 20% στα δίδακτρα του προηγούμενου σχολικού έτους (2001-2002), ενώ ο νόμος όριζε ότι έπρεπε να είναι μέχρι 3,5%.

    [02] Πάχτας: .Στην τελική ευθεία το διάδοχο σχήμα για «σωτηρία των μεταλλείων

    10/06/2003 19:32:41

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για τα μεταλλεία Κασσάνδρας.

    Το απόγευμα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας, συναντήθηκε με τον προεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδυσσέα Κυριακόπουλο, εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής και εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία.Όπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Κυριακόπουλο, ο κ. Πάχτας, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια βιώσιμη λύση με τη συνύπαρξη λειτουργίας της μεταλλουργίας χρυσού και συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.Ο υφυπουργός είπε, ακόμα, ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία διαμόρφωσης του διάδοχου σχήματος, το οποίο θα αποτελείται από ξένους επενδυτές και από ελληνικούς φορείς, ελληνικες επιχειρήσεις, μεταλλευτικές και κατασκευαστικές και βεβαίως με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

    [Φώτο-554013]

    [03] Ετεροδημότες: Αιτήσεις αλλαγής εκλογικού τμήματος

    10/06/2003 18:27:52

    Από τις 15 Ιουλίου οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Διακομματικής.

    [04] Μείωση επιτοκίων απο Εθνική Τράπεζα

    10/06/2003 16:45:39

    Σε μειώσεις επιτοκίων, που θα ισχύσουν από την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003, προχώρησε και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ακολουθώντας την ανάλογη κίνηση της ΕΚΤ της περασμένης εβδομάδας.

    Ειδικότερα, οι μειώσεις των επιτοκίων στα δάνεια προς επιχειρηματίες κυμαίνονται από 0,15% έως 0,40%, ενώ στα δάνεια προς επαγγελματίες από 0,15% έως 0,30%. Στα δάνεια προς καταναλωτές οι μειώσεις των επιτοκίων κυμαίνονται από 0,15% έως 0,25%. Σημαντική μείωση 1% (από 12,75% σε 11,75%) παρουσιάζεται στο επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας Platinum Mastercard.

    Στα στεγαστικά δάνεια οι μειώσεις των επιτοκίων κυμαίνονται από 0,10% έως 0,50%, εκτός από το επιτόκιο για το ''Εθνοστέγη - 1'' που παρέμεινε αμετάβλητο.

    Στα επιτόκια καταθέσεων η μείωση κυμαίνεται από 0,20% έως 0,55% ανάλογα με το λογαριασμό και το ποσό κατάθεσης. Χωρίς τόκο είναι το ποσό κατάθεσης 0 - 1.500 ευρώ, ενώ 0,5% για 1.500 - 20.000 ευρώ.

    [05] Ολλανδία:Δηλώσεις πρωθυπουργού για την ένταση στο Αιγαίο.

    10/06/2003 16:28:39

    ''Οι διεθνείς κανόνες ισχύουν για όλους'', δήλωσε από τη Χάγη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στην ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει αυτές τις μέρες η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο για τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ακόμη, ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι υπάρχουν διεθνείς κανόνες οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί για όλους. Οι κανόνες αυτοί, πρόσθεσε, δεν μπορούν να εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εάν δεν εφαρμόζονται αυτοί οι διεθνείς κανόνες τότε είνα πάντα πιθανό να έχουμε επικίνδυνες καταστάσεις τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγουμε.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντη με τον κ. Μπαλκενέντε συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, στην οποία, όπως σημείωσε, θα κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ που θα υποβάλει η Συνέλευση, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η προώθηση της πολιτικής για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τη θεσμική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καθήκον της Ελληνικής Προεδρίας είναι να αναζητήσει τις βάσεις για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης που θα ακολουθήσει.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας επεσήμανε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από τις υποψηφιότητες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαλκενέντε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να έχει η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου υπουργών και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Μπαλκενέντε ανέφερε πάντως ότι εάν δεν υπάρξει τελικα συναίνεση για το Σύνταγμα της ΕΕ τότε το έργο της διακυβερνητικής διάσκεψης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

    [Φώτο-508176]

    [06] Αρχιφύλακας απαιτούσε χρήματα για μη βεβαίωση παράβασης.

    10/06/2003 15:22:04

    Χίλια ευρώ μηνιαίως ζητούσε από τον ιδιοκτήτη Ιντερνετ καφέ της περιοχής του Ρέντη, ο αρχιφύλακας του οικείου αστυνομικού τμήματος Σάββας Αγαπίου, που σημειωτέον έχει τιμηθεί για ανδραγαθία, προκειμένου να μην βεβαιώνει παραβάσεις, αφού το κατάστημα δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

    Χθές το μεσημέρι, ο αρχιφύλακας Σάββας Αγαπίου πήγε σε φανοποιείο που διατηρούσε ο ιδιοκτήτης του Ιντερνετ καφέ σε περιοχή του Πειραιά, προκειμένου να λάβει τα πρώτα 1.000 ευρώ, συνάδελφοί του όμως των Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομία τον συνέλαβαν την ώρα που ελάμβανε τα προσημειωμένα ευρώ, ενώ κατείχε και ένα 22άρι πιστόλι χωρίς άδεια.

    Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του αρχιφύλακα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 48 φυσίγγια των 22 χιλιοστών, ένα στιλέτο, ένα αεροβόλο αερίου, 504 πλαστικα σφαιρίδια, καθώς και 169 μεταλλικά σφαιρίδια.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και του Ν. 2168/93 περί όπλων.

    [07] ΚΕΔΚΕ:Αδιέξοδο στα οικονομικά των δήμων

    10/06/2003 15:21:49

    Το αδιέξοδο που σημειώνεται στον τομέα των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει σαφώς πολιτική διάσταση, καθώς ακυρώνει την πορεία των πρωτοβουλιών για ένα σύγχρονο προνοιακό κράτος, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, στο γραφείο της Ενωσης.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αδυναμία των Δήμων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των νέων αρμοδιοτήτων που τους έχουν παραχωρηθεί απο την κεντρική διοίκηση, όπως είναι τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, φύλαξης σχολικών κτιρίων, ΚΕΠ και Δημοτικής Αστυνομίας.

    Οι νέες αρμοδιότητες κοστολογούνται απο το ίδιο το ΥΠΕΣΔΔΑ , για το έτος 2003, σε 285 εκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 123 εκ. ευρώ, δηλαδή δημιουργείται για τη δράση αυτή, ένα έλλειμμα 162 εκατ. ευρώ.

    Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ζητά για το 2003 να δοθούν 350 εκατ. ευρώ περισσότερα απο αυτά που είχαν προβλεφθεί το 2002 για την ΤΑ,

    Οπως επισήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου των οικονομικών των δήμων που είναι πιθανόν να οδηγήσει μερικούς σε κλείσιμο, θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερωθεί και να βοηθήσει στην επίλυσή του.

    [Φώτο-571550]

    [08] Standard Poor's:Αναβάθμιση ελληνικής οικονομίας.

    10/06/2003 15:21:42

    Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο διεθνής οίκος βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με Α+ από Α και εναρμονίστηκε έτσι με την αξιολόγηση που είχε κάνει από το Νοέμβριο του 2002 ο διεθνής οίκος Moody's.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, τα στοιχεία που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι τα ακόλουθα:

    -Ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κατά την τελευταία επταετία, με προοπτική ισοσκελισμού του προϋπολογισμού μέχρι το 2006.

    -Η σταθερή και διατηρήσιμη ονομαστική και πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία υποστηρίζεται με συνεχή βελτίωση των υποδομών και τη συνεχή επέκταση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, σημειώνει ο διεθνής οίκος, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα προβλέπεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 3,5% έναντι περίπου 1% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

    -Η προσήλωση στις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και η συνεχής βελτίωση του κοινωνικού κλίματος και της αποδοχής των αλλαγών αυτών.Ενδεικτικά αναφέρεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2002.

    Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές. Πάντως στην έκθεση επισημαίνεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, όπως επίσης και οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες, για τις οποίες ο οργανισμός αναφέρει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

    Ο διεθνής οίκος συνιστά παρεμβάσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και των πρωτογενών δημοσίων δαπανών και τονίζει ότι χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Προειδοποιεί, τέλος, ότι ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικων αλλαγών στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικός για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της και δεν αποκλείει να υπάρξει αναθεώρηση των σημερινών επιπέδων, αν υπάρξουν καθυστερήσεις

    στον τομέα αυτό.

    [09] Συναντήσεις Πάχτα για Μεταλλεία Χαλκιδικής.

    10/06/2003 15:21:35

    Διαδοχικές συσκέψεις έχει και σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο, καθώς και με τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χαλκιδικής.

    Μεταξύ αυτών είναι οι εκπρόσωποι της μεταλλευτικής εταιρίας ΛΑΡΚΟ, της καναδικής εταιρίας Kinross (μητρικής της TVX Ελλάς), καθώς και εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

    Από πλευράς ΣΕΒ εκφραζόταν το πρωί αισιοδοξία ότι η λύση στο πρόβλημα είναι κοντά, ενώ ανάλογο κλίμα υπήρχε και στο υπουργείο Οικονομίας.

    [Φώτο-554012]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 2003 - 20:30:14 UTC