Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Χαλκιδική:Συνεχίζεται η απεργία πείνας των Μεταλλωρύχων
  • [03] Δίκη 17Ν:Γραφολόγος για χειρόγραφα Αλ.Γιωτόπουλου

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    05/06/2003 14:02:58

    Το νέο σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση, θα είναι τα βασικά σημεία των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 και 20 Ιουνίου στη Χαλκιδική, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος απο το πρωί έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με υπουργούς του.

    Ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επικείμενη κατάθεση του κειμένου ''στρατηγικού δόγματος'' από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας κ.Χαβιέ Σολάνα μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί "για να επιτρέψουμε στους διαδηλωτές" όχι απλώς να διαδηλώσουν αλλά και να μεταφέρουν τις απόψεις τους'' προσθέτοντας ότι οι απόψεις των κινημάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα μεγάλα θέματα της παγκοσμιοποίησης και αυτά που αφορουν την ανάπτυξη στον τρίτο κόσμο είναι χρήσιμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ακόμη ως θέματα μείζονος σημασίας, θέματα όπως ο περιορισμός της φτώχειας, η προστασία του περιβάλλοντος και τα μεταλλαγμένα προϊόντα επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά μας απασχολούν ''και θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας''.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό υπενθύμισε οτι για άλλη μια φορά η ΕΕ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υιοθέτηση του οδικού χάρτη και πρόσθεσε ότι ''σήμερα φαίνεται ότι ανοίγεται κάτι περισσότερο από μια αχτίδα φωτός''.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ του τηλεφώνησε χθες και τον ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες αυτών των συναντήσεων και ότι ο ίδιος έχει μια αισιοδοξία ''ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Είμαστε ακόμη στην αρχή και μπροστά μας, επειδή ακριβώς είναι η αρχή ξέρουμε ότι θα υπάρχουν και πολλά εμπόδια'', σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια αίσθηση βούλησης και από τις δυο πλευρές ''να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς ως ΕΕ πρέπει να συνεχίσουμε στην υποστήριξη της διαδικασίας για την εφαρμογή του οδικού χάρτη και θα το κάνουμε'', κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με τους υπουργούς Τύπου κ.Πρωτόπαπα, Μακεδονίας-Θράκης κ.Πασχαλίδη και τον υφυπουργό Τύπου κ.Χυτήρη.

    Το απόγευμα ο κ.Σημίτης θα αναχωρήσει αργά το απόγευμα για το Παρίσι στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών ενώ αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν.

    [Φώτο-578873]

    [02] Χαλκιδική:Συνεχίζεται η απεργία πείνας των Μεταλλωρύχων

    05/06/2003 12:06:31

    Κλεισμένοι στις στοές των μεταλλείων στο Στρατώνι της Χαλκιδικής παραμένουν για τρίτη συνεχή μέρα περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι της TVX Hellas, θυγατρική της Kinross Gold Corporation, (η οποία εξαγόρασε την TVX Gold), ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, ύστερα από απόφαση της εταιρίας να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

    Οι μεταλλωρύχοι έχουν εγκατασταθεί στις στοές και απειλούν ότι δεν θα εξέλθουν μέχρι να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

    Συγγενείς και συνάδελφοι των διαδηλωτών, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στην είσοδο των μεταλλείων «Μαύρης Πέτρας και συμπαραστέκονται στον αγώνα των μεταλλωρύχων.

    Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους Ευριπίδη Ατζιαμή βρίσκονται σε βάρος περίπου 230 μέτρων και σε χιλιομετρική απόσταση, από την είσοδο των στοών, περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Από την πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους πραγματοποιούν απεργία πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς οι συνθήκες μέσα στις στοές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, λόγω της έλλειψης οξυγόνου, η οποία γίνεται εντονότερη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταλλωρύχων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο ίδιο σημείο.

    Εκπρόσωποι των εργαζομένων με επικεφαλής τον κ. Ατζιαμή, βρίσκονται στην Αθήνα και χθες το βράδυ είχαν επαφές με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, τους οποίους και ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Ατζιαμής οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τον μέλλον της εταιρίας και σε περίπτωση που αποφασιστεί να κλείσουν, τελικά, τα μεταλλεία να υπάρξουν ρυθμίσεις για την αποκατάσταση των εργαζομένων. Μάλιστα σήμερα οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστο Πάχτα, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος.

    Στο μεταξύ, χθες συζητήθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρία και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της TVX Hellas, Χαράλαμπος Μπεκρής, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από διάστημα 15 ημερών.

    Υπενθυμίζεται ότι Kinross Gold Corporation είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την εταιρία από τον Φεβρουάριο, καθώς, όπως υποστήριξε, η οικονομική κατάσταση της TVX Hellas δεν επέτρεπε τη συνέχιση της επένδυσης. Μερικούς μήνες αργότερα δημιουργήθηκε η προοπτική για τη σύσταση ενός νέου εταιρικού σχήματος που θα αναλάμβανε τη διαχείριση των μεταλλείων. Στο σχήμα αυτό είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η κρατική εταιρία ΛΑΡΚΟ, η Kinross, η Aegean Mining Corporation, οι δήμοι Σταγίρων- Ακάνθου, Μεγάλης Παναγίας και Αρναίας καθώς και η νομαρχία Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα προχωρήσει η σύσταση του εν λόγω εταιρικού σχήματος που θα αναλάβει τη λειτουργία των μεταλλείων.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπεκρή, η Kinross υποσχέθηκε ότι εάν προχωρήσει το νέο εταιρικό σχήμα θα κάνει απόσβεση των χρεών της TVX Hellas προς την TVX Gold, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 75 δισ. δρχ., θα χορηγήσει 10 εκατ. δολάρια ως αρχικό κεφάλαιο κίνησης και θα μετέχει στο νέο εταιρικό σχήμα με ένα μικρό ποσοστό. Να σημειωθεί ότι η εταιρία εκτός από τις οφειλές προς τη μητρική, χρωστάει και προς τρίτους (προμηθευτές, εργαζόμενους κ.α) περίπου 7 δισ. δρχ. Τα παραπάνω χρέη συσσωρεύτηκαν καθώς στα 8 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας (η TVX Gold ανέλαβε τα μεταλλεία τα Χριστούγεννα του 1995) δεν παρήγαγε έργο, καθώς έπρεπε να ολοκληρώσει το επενδυτικό της πλάνο, στο οποίο αντιδρούσε μερίδα κατοίκων της περιοχής.

    Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπεκρή, ένας από τους λόγους που η εταιρία κατέθεσε την αίτηση αναστολής λειτουργίας ήταν και το γεγονός ότι τα χρέη της συνεχώς αυξάνονταν, αφού μέχρι τον περασμένο μήνα οι εργαζόμενοι ήταν σε διαθεσιμότητα και λάμβαναν το μισό μισθός τους, ενώ υπήρχε πλέον ο κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας της.

    [Φώτο-335344]

    [03] Δίκη 17Ν:Γραφολόγος για χειρόγραφα Αλ.Γιωτόπουλου

    05/06/2003 12:05:19

    Κατηγορηματικά απέκλεισε στην κατάθεσή του ο δικαστικός γραφολόγος κ. Ιωάννης Μακρής το ενδεχόμενο να είναι κατασκευασμένα τα χειρόγραφα που αποδίδονται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου.

    Ο αστυνόμος Α' κ. Μακρής, ο οποίος είναι προϊστάμενος του τμήματος γραφολογίας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις στην προκήρυξη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, που εντοπίστηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου, ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι υπάρχει σχέση των εγγράφων της Πάρνηθας με αυτά που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. ''Γράφτηκαν απο το ίδιο άτομο. Απο τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο''.

    Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με το εάν θα μπορούσε κάποιος, με βάση το υλικό της Πάρνηθας να μιμηθεί τη συγκεκριμένη γραφή, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν μπορεί να παράγει τη γραφή άλλο ανθρώπινο χέρι πλην του γράφοντος.

    Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, η γραφή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είναι υπερχειλίζουσα ατομικότητας, είναι πηγαία και αυθεντική και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι δεν έχει πλαστογραφηθεί.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία όπου τα αποτελέσματα γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης έχουν αποδειχθεί αβάσιμα.

    Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε βιβλίο Γάλλου ποινικολόγου στο οποίο αναφέρονται περιπτώσεις λάθους. Ανάμεσα στα παραδείγματα ήταν και το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης σε δείγμα γραφής του αξιωματικού Ντρέιφους, που εκ των υστέρων αποδείχθηκε εσφαλμένο.

    Γιωτόπουλος: Εχετε ακούσει κύριε μάρτυρα για την υπάρξη μηχανήματος που διαθέτουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες των σοβαρών χωρών και μιμείται τη γραφή;

    Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

    Πρόεδρος: Πολλά ξέρετε για τις μυστικές υπηρεσίες κύριε Γιωτόπουλε.

    Ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου ρώτησε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο για πιο λόγο δεν διόρισε ο ίδιος πραγματογώμονα. Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι κανείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν δεχόταν να διενεργήσει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για λογαριασμό του, επειδή θα καταστρεφόταν η καρριέρα του.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι τα περισσότερα έγγραφα κατασκευάστηκαν απο τις μυστικές υπηρεσίες με βάση το δείγμα γραφής που υπήρχε στα κείμενα της Πάρνηθας.

    Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως είναι δικά του ορισμένα απο τα έγγραφα της Πάρνηθας, τα οποία είχε γράψει το 1973. Ο Γιωτόπουλος ρωτήθηκε επίσης αν του ανήκει συγκεκριμένο έγγραφο της Πάρνηθας, στο οποίο γίνεται ''περιγραφή χουντικών''.

    Ο κατηγορούμενος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το είχε γράψει αυτός το 1973, βασισμένος σε περιγραφές ατόμου που βασανίστηκε.

    Πρόεδρος: Δηλαδή αυτός που είχε βασανιστεί έκανε τέτοιου είδους περιγραφές, όπως είναι ''κομψός''; Εβαζε τα καλά του δηλαδή και πήγαινε να βασανίσει; Ελάτε τώρα...

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [Φώτο-566220]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 June 2003 - 11:30:10 UTC