Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [02] Σημίτης: Σχέσεις ΝΔ με «ειδικά συμφέρονται
  • [03] Παράνομα οι τράπεζες χρεώνουν με έξοδα τους δανειολήπτες με πανωτόκια
  • [04] Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η έκθεση για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους
  • [05] Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Μαθηματικά Γ΄Λυκείου
  • [06] Εθνική Τράπεζα:Παρουσίαση θυγατρικής στη Βουλγαρία

  • [01] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    04/06/2003 21:52:19

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE100 4.126,60 +10,90 +0,26%

    ΦρανκφούρτηDAX30 3.080,82 +53,20 +1,76%

    ΦρανκφούρτηEurostοxx50 2.394,72 +28,48 +1,18%

    ΠαρίσιCAC40 3.063,85 +24,44 +0,80%

    ΖυρίχηSMI 4.748,50 +35,40 +0,75%

    [02] Σημίτης: Σχέσεις ΝΔ με «ειδικά συμφέρονται

    04/06/2003 21:13:00

    Στόχος μας είναι η, έως το 2006, μείωση της ανεργίας στο 7,5% και του δημόσιου χρέους στο 90% του ΑΕΠ δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος έβαλε κατά της ΝΔ για σχέσεις με «ειδικά συμφέροντα.Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, και με θέμα την πορεία της οικονομίας και το κοινωνικό κράτος, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να γίνουν οι εργαζόμενοι υποχείρια στις απαιτήσεις εργοδοτών αλλά να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη με εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ανεργία σε λιγότερο από 7,5% έως το 2006. Αναφερόμενος, δε, στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ, παρά τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, για τις οποίες «κανείς δεν σηκώθηκε να ζητήσει μείωσή τους, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 90% του ΑΕΠ έως το 2006.Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις «δεσμεύσεις της ΝΔ απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, μόνη αντίθετη στην κυβέρνηση και στην Ευρώπη, υπερασπίστηκε τους εφοπλιστές στο θέμα των μονοπύθμενων σκαφών. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ειδικά συμφέροντα κυριαρχούν την πολιτική της ΝΔ, αναρωτήθηκε ο κ. Σημίτης. Έφερε επίσης ως παράδειγμα σχετικής στάσης της ΝΔ, την πρόσφατη ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την εσπευσμένη σταδιακή καθιέρωση πετρελαιοφόρων διπλού κύτους και απόσυρση αυτών με μονό κύτος κατά την οποία υπήρξαν 501 ψήφοι υπέρ, 5 κατά και 14 αποχές, τονίζοντας ότι ανάμεσα στους απέχοντες, οι 11 ήταν ευρωβουλευτές της ΝΔ. Διερωτώμαι ποιοι είναι οι πλοιοκτήτες, είπε ο κ. Σημίτης.

    [Φώτο-597048]

    [03] Παράνομα οι τράπεζες χρεώνουν με έξοδα τους δανειολήπτες με πανωτόκια

    04/06/2003 20:27:54

    Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ αριθμ. 2011/2003 απόφασή του έκρινε ότι σύμφωνα με τους νόμους 2789/2000 και 2912/2001 για την διαγραφή των πανωτοκίων, τα Τραπεζικά ιδρύματα δεν μπορούν να χρεώνουν τους δανειολήπτες με κάθε είδους Τραπεζικές δαπάνες και έξοδα.

    Ακόμα, έκρινε το δικαστήριο ότι η νομοθετική αυτή ''απαγορευτική''

    για τις Τράπεζες διάταξη, είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές και την διεθνή σύμβαση της Ρώμης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [04] Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η έκθεση για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους

    04/06/2003 20:02:01

    Ποτέ πιά άλλη καταστροφή σαν αυτή του "Πρεστίζ" ή του "Ερικα" ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υιοθέτηση της έκθεσης του γερμανού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή κ. Willy Piecyk. Mε την έκθεση ζητείται η εσπευσμένη σταδιακή καθιέρωση πετρελαιοφόρων διπλού κύτους και η εσπευσμένη απόσυρση πετρελαιοφόρων μονού κύτους.

    Η έκθεση ψηφίσθηκε με 501 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους κατά και 14 αποχές. Ανάμεσα στους απέχοντες ήταν οι 9 ευρωβουλευτές της ΝΔ και οι 2 του ΔΗΚKΙ.

    Το κείμενο της έκθεσης υιοθετήθηκε με τις τροποποιήσεις που πρότεινε η Επιτροπή Μεταφορών, ύστερα από συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών, πράγμα που σημαίνει οτι δεν θα απαιτηθεί δεύτερη ανάγνωση.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του νέου κανονισμού και προτείνουν την εφαρμογή του από 1ης Σεπτεμβρίου 2003.

    [05] Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Μαθηματικά Γ΄Λυκείου

    04/06/2003 18:52:52

    Να βαθμολογήσουν ως ορθή κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση καλεί τους διορθωτές καθηγητές των μαθηματικών της τρίτης λυκείου η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε όταν μέλη της ΟΛΜΕ, καθηγητές μαθηματικών και πανεπιστημιακοί έκριναν ότι το ζήτημα 4γ ήταν λανθασμένο, η επιτροπή των εξετάσεων υιοθετεί τη λύση που πρότεινε η Μαθηματική Εταιρία και έτσι θα δοθεί το σύνολο των μονάδων που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο ερώτημα στους μαθητές που απάντησαν στο πρώτο σκέλος της ερώτησης και διαπίστωσαν την ύπαρξη πιθανού σημείου καμπής.

    Μετά από συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών που έγινε με απόφαση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων υποστηρίζει ότι η βαθμολόγηση των γραπτών του συγκεκριμένου μαθήματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και γίνεται με βάση την εξεταστέα ύλη και τις ενδεικτικές λύσεις που δόθηκαν πριν από την έναρξη της βαθμολόγησης. Απευθύνει μάλιστα έκκληση για νηφαλιότητα ώστε να προστατευθεί το ήρεμο κλίμα για τους μαθητές.

    [06] Εθνική Τράπεζα:Παρουσίαση θυγατρικής στη Βουλγαρία

    04/06/2003 14:57:01

    Ο στόχος επιτεύχθηκε και η Εθνική Τράπεζα αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο τραπεζικό Ομιλο στη ΝΑ Ευρώπη, τόνισε σήμερα ο διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της UBB (θυγατρική τράπεζα της Εθνικής στην Βουλγαρία).

    Οπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης, με εξαίρεση την Ρουμανία (οπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύεις για την εξαγορά τράπεζας) το έργο της επέκτασης στα Βαλκάνια ολοκληρώθηκε.

    Πρόσθεσε πάντως, οτι εάν κριθεί οτι μια αγορά έχει περαιτέρω δυνατότητες θα εξεταστούν οι ευκαιρίες που προκύπτουν. Η Εθνική, οπως ανέφερε ο Απόστολος Ταμβακάκης , έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 350-380 εκατ. ευρώ στην περιφερεια της ΝΑ Ευρώπης, με προοπτική οι επενδύσεις αυτές να ανέλθουν στα 420 εκατ. ευρώ στο προσεχές χρονικό διάστημα.

    Στην επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε η Εθνική στη Βουλγαρία συμμετέχουν 50 περίπου ανώτατα διοικητικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να επεκταθούν στην τοπική αγορά.

    Η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 90% της Βουλγαρικής τράπεζας UBB, δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην χώρα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ταμβακάκης, αποφασίστηκε η ίδρυση τραπεζοασφαλιστικής εταιρίας στη Βουλγαρία με τη συμμετοχή της UBB και της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ σχεδιάζεται και ο τρόπος που θα διατεθούν προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων στην τοπική αγορά.

    [Φώτο-590237]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 2003 - 20:30:17 UTC