Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλγερία: 1875 οι νεκροί από τον σεισμό
  • [02] Επίσκεψη Σημίτη στη Σλοβενία
  • [03] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ
  • [04] "17 Ν": Ελεύθερος ο Κώστας Αβραμίδης
  • [05] Θεσσαλονίκη: Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού
  • [06] Παπανδρέου: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

  • [01] Αλγερία: 1875 οι νεκροί από τον σεισμό

    24/05/2003 19:29:12

    Χίλιοι οκτακόσιοι εβδομήντα πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 8.081 έχουν τραυματιστεί απο τον σεισμό που έπληξε το Αλγέρι και τα περίχωρά του, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αχμεντ Ουγιαχία, εξέφρασε σήμερα το φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό της Τετάρτης θα αυξηθεί. Ο Ουγιαχία είπε πως ''οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που οι προσπάθειες αυτές γίνονται απελπισμένες''.

    [Φώτο-591755]

    [02] Επίσκεψη Σημίτη στη Σλοβενία

    24/05/2003 19:01:37

    Θέματα που αφορούν την ΕΕ και ειδικά τα δυτικά Βαλκάνια, συζήτησε με τον Σλοβένο ομόλογό του, Αντον Ροπ, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο του γύρου που πραγματοποιεί στις κοινοτικές πρωτεύουσες ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της συνάντησης κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. "Όταν η κρίση στο Ιράκ βρισκόταν στο προσκήνιο και συνεζητείτο, στην Ένωση είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε το Κόσοβο, ότι εξακολουθούσε να υπάρχει μια εύθραυστη κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς θυμήθηκαν και πάλι ότι κάτι πρέπει να γίνει και με τα Δυτικά Βαλκάνια", δήλωσε ο Κ. Σημίτης. Οπως είπε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις κοινών σχεδίων δικτύων υποδομών (ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοκινητοδρόμων κ.λπ.), την προσαρμογή της νομοθεσίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων προς το κοινοτικό κεκτημένο και τέλος για μια συντονισμένη συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Από την πλευρά του ο κ. Ροπ ανέφερε πως εκτιμά ότι η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας πρέπει να ενισχυθεί και η Σλοβενία υποστηρίζει αυτή την ενίσχυση. "Θέλουμε, όμως, οι όποιες αλλαγές που θα συντελεσθούν προς αυτή την κατεύθυνση να είναι συμπληρωματικές ως προς το ρόλο του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο κ. Ροπ.

    [03] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ

    24/05/2003 16:20:22

    Την ιστορική καμπή στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την τακτική Ετήσια Διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της στην Αθήνα.

    [04] "17 Ν": Ελεύθερος ο Κώστας Αβραμίδης

    24/05/2003 14:49:05

    Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του για την κατηγορία της συμμετοχής στην "17 Νοέμβρη" ο 42χρονος Κώστας Αβραμίδης. Ο κατηγορούμενος υπέβαλε στον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο απολογητικό υπόμνημα με το οποίο αρνείται την κατηγορία και τονίζει οτι ανήκει ως ενεργό μέλος στη "Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία".Σε γραπτή δήλωση που διένειμε, ο Κώστας Αβραμίδης υποστηρίζει οτι διεκδικεί την αθωότητά του μόνο στα μάτια των συντρόφων του «γιατί στα μάτια μιας άδικης και κοινωνικά αποξενωμένης εξουσίας είμαστε όλοι ένοχοι.Οπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος, η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του είναι ένα επεισόδιο της πολιτικής μάχης που έχει ξεκινήσει απο τον περασμένο Ιούνιο. «Η προφανής σκοπιμότητά της είναι να τρομοκρατήσει το κίνημα ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και έχει φρονηματικό και μόνο χαρακτήρα για όσους αγωνίζονται ενάντια στην απαξίωση των αγώνων και των αγωνιστών.Σύμφωνα με πληροφορίες, φωτογραφία του Κώστα Αβραμίδη επεδείχθη στον κατηγορούμενο στην υπόθεση της "17 Νοέμβρη" Σωτήρη Κονδύλη, ο οποίος υποστήριξε οτι γνωρίζει τον 42χρονο, αλλά οτι δεν είναι μέλος της "17 Νοέμβρη".Εξω απο το Εφετείο παρέμεναν συγκεντρωμένοι καθ ολη τη διάρκεια απολογίας του Αβραμίδη φίλοι του, μέλη εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών και κοινωνικών κινήσεων, οι οποίοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους ο 42χρονος κατηγορούμενος.

    [Φώτο-590936]

    [05] Θεσσαλονίκη: Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού

    24/05/2003 14:40:06

    Με την παρουσία του τέως πρωθυπουργού της Γαλλίας, και προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μισέλ Ροκάρ πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των 25 Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού.Η θέση του Πολιτισμού και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα απασχολησε το πρωϊ τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού.«Προτεραιότητα, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, στο διάλειμα των εργασιών, είναι η ομοφωνία στην διατήρηση του άρθρου 151 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που συνιστά τη νομική βάση για την άσκηση πολιτικής, στον τομέα του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών Μέσων.Βασικό ζήτημα για την Ελληνική προεδρία είναι η μετάβαση απο την αρχή της Ομοφωνίας, στην αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας (αφορά μόνο το εσωτερικό της Ενωσης και όχι τις τρίτες χώρες).Εξάλλου αναφερόμενος ο κ. Βενιζέλος στην χρησιμότητα της σημαντικής διάταξης του άρθρου 133 της Συνθήκης για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες διευκρίνισε ότι ζητούμενο είναι η διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας.

    [06] Παπανδρέου: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

    24/05/2003 14:31:40

    Την ανάγκη «αναβάθμισης της πορείας των δυτικών Βαλκανίων προς την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη στην Αθήνα, σε συνεργασία με την ελληνική προεδρία.«Το μήνυμα που θα προσπαθήσουμε να στείλουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε τις ιστορικές μας διαφορές και να θεμελιώσουμε το δίκαιο του νόμου, και από την άλλη πλευρά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύεται για ουσιαστική οικονομική και πολιτική υποστήριξη ώστε και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ανάγκη, σε ένα κλίμα που σκιάζεται από την κρίση στο Ιράκ, να αποδείξει η ελληνική προεδρία τη σημασία για μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.Αναφερόμενος στα ζητήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά) έκανε λόγο για ''μια νέα δυναμική που επιτρέπει τη μείωση της έντασης και δείχνει το δρόμο για διαφορετικές λύσεις, μία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης''.Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επισήμανε ότι έχει ζητήσει από τους πολιτικούς διευθυντές του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίπεδο των οποίων διεξάγεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, να συζητήσουν το θέμα και «να το διευθετήσουν με βάση τους διεθνείς κανόνες. «Είναι καιρός -πρόσθεσε- να κλείσει η πληγή που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια κυρίως την Ελλάδα. Με την επίλυση όμως του Κυπριακού, νομίζω ότι θα ομαλοποιηθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η άμυνά μας πάντως, είναι πάντα έτοιμη.

    [Φώτο-515560]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 May 2003 - 20:30:11 UTC