Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου με Αραφάτ
  • [02] Εκτόξευση Hellas Sat
  • [03] Υπουργείο Οικονομικών: Αξονες οικονομικής πολιτικής
  • [04] Ατυπη πνευμονία: Εκτακτα μέτρα.στα αεροδρόμια
  • [05] Καθησυχάζουν οι γιατροί για ύποπτο κρούσμα SARS

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου με Αραφάτ

    13/05/2003 21:08:02

    «Σημασία δεν έχει πώς περνάω εγώ, σημασία έχει αυτά που υποφέρει ο λαός μου, δήλωσε ο Γιάσερ Αραφάτ, ιστορικός ηγέτης του Παλαιστινιακού κινήματος που υποδέχθηκε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Γιώργο Παπανδρέου, στο μισοκατεστραμμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αρχηγείο του στη Ραμάλα.«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε τον ''οδικό χάρτη'' ώστε να ωθήσουμε την ισραηλινή πλευρά να τον αποδεχθεί, συνέχισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που ευχαρίστησε το ''Κουαρτέτο'' για την εργασία του πάνω στον ''οδικό χάρτη''.Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αιματοχυσία, πρέπει να επιτευχθεί η ειρήνη, να δώσουμε ελπίδα στους Παλαιστίνιους που θέλουν να ζήσουν σε ένα κράτος που ευημερεί και να άρουμε το φόβο του μέσου Ισραηλινού πολίτη. «Καταλαβαίνω την προσοχή, το σκεπτικισμό ακόμη και τον κυνισμό με τον οποίο άντιμετωπίζεται ενίοτε η ειρηνευτική αυτή πρωτοβουλία μετά από τόσες αποτυχίες, αλλά σήμερα υπάρχει μια νέα ευκαιρία ο ''οδικός χάρτης'' με πολύ συγκεκριμένους όρους, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, που επισήμανε την υποστήριξη αυτού του χάρτη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, και τον ΟΗΕ.Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Αραφάτ, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν και δήλωσε μετά ότι διαβεβαίωσε το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων ότι η Ενωση είναι απολύτως έτοιμη να υποστηρίξει τον ''οδικό χάρτη'', ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αμπού Μάζεν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και δημιουργία ισχυρής κρατικής δομής που θα επιβάλλει το νόμο και την τάξη.

    [Φώτο-587003]

    [02] Εκτόξευση Hellas Sat

    13/05/2003 19:05:05

    Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα γίνει, εκτός απροόπτου, η εκτόξευση του δορυφόρου atlas v, ο οποίος θα μεταφέρει στο διάστημα τον πρώτο ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Hellas Sat, ο οποίος θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά από περίπου μία εβδομάδα.

    Σε ανακοίνωσή της η Hellas Sat τονίζει ότι το θέμα που ανέκυψε, κατά τη διάρκεια των τελικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην εξέδρα εκτόξευσης, του ακρωτηρίου Κανάβεραλ των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς.

    Το θέμα αφορούσε σε διάταξη συγκέντρωσης και αποστολής δεδομένων ελέγχου του πυραύλου Αtlas V, η οποία αντικαταστάθηκε και ελέγχθηκε.

    [03] Υπουργείο Οικονομικών: Αξονες οικονομικής πολιτικής

    13/05/2003 18:51:04

    Σε πέντε άξονες θα κινηθεί η οικονομική πολιτική τους επόμενους μήνες μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, η οριστικοποίηση των αποφάσεων για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα αλλά και η προώθηση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων.

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες είναι οι ακόλουθες:1. Η δημιουργία του κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού για την εξοικονόμηση δαπανών στα υπουργεία και γενικά στο δημόσιο τομέα. Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει το νέο τρόπο αξιολόγησης και ελέγχου των δαπανών των υπουργείων και των άλλων φορέων του Δημοσίου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία πέντε ελεγκτικών υπηρεσιών που θα ελέγχουν αντίστοιχα τις περιφέρειες, τις νομαρχίες, τους δήμους, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα υπουργεία.2. Η επιτάχυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι τον Ιούνιο να διατεθεί στο Χρηματιστήριο ένα επιπλέον πακέτο μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ μέχρι το φθινόπωρο προγραμματίζεται να διατεθεί και ένα πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, επίσης μέσω της Σοφοκλέους. Το ύψος των εσόδων που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από τα δυο αυτά πακέτα μετοχών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ.3. Οι οριστικοποιήσεις των αποφάσεων για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα που θα ισχύσει από 1.1.2004. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει στην αποσύνδεση των αυξήσεων μεταξύ των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, καθώς η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική. Πάντως, στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η διαφοροποίηση των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να προωθείται η αξιοκρατία και στο πλαίσιο αυτό η καταβολη καλύτερων αμοιβών για τα διευθυντικά στελέχη.4. Η εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζουν ώστε να καταβληθούν από φέτος επιπλέον αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν το επίδομα Κοινωνικης Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) καθώς και στους 410.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Στις ίδιες κατηγορίες συνταξιούχων θα καταβληθούν επιπλέον αυξήσεις τον Ιανουάριο του 2004.5. Η χρηματοδότηση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να μην επηρεαστεί το δημόσιο χρέος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη λύση να αναλάβουν φορείς του Δημοσίου (ΔΕΚΟ) τη χρηματοδότηση έργων αλλά και ενδεχομένως την εκμετάλλευσή τους μετά τους Ολυμπιακούς.

    [04] Ατυπη πνευμονία: Εκτακτα μέτρα.στα αεροδρόμια

    13/05/2003 18:17:46

    Σε εφαρμογή τίθενται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, τα έκτακτα μέτρα τα οποία είχαν ήδη αποφασιστεί εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού SARS.

    Η εφαρμογή των αυξημένων μέτρων αποφασίστηκε μετά την έξαρση των περιστατικών που παρατηρούνται στο διεθνές περιβάλλον.Tα αεροδρόμια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με βάση τα κριτήρια των μεγεθών αεροπορικής κίνησης και του αριθμού των πτήσεων που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες εξυπηρετούν.

    Στην Α' κατηγορία περιλαμβάνονται τα διεθνή αεροδρόμια Αθηνών «Ελ.

    Βενιζέλος, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία και Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης. Στη Β' κατηγορία τα αεροδρόμια Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων και Κω. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται όλα τα άλλα αεροδρόμια της χώρας.Τα μέτραΣτον τομέα της πρόληψης περιλαμβάνονται οι εξής ενέργειες:- Διανομή επείγουσας ιατρικής προειδοποίησης στους επιβάτες και ανάρτησή της σε εμφανή σημεία.- Διαρκής συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών για συντονισμό ενεργειών.- Προμήθεια γαντιών και μασκών, τα οποία θα πρέπει να φορούν όσοι πρόκειται να έλθουν σε επικοινωνία με ύποπτο κρούσμα.- Συμπλήρωση ειδικού εντύπου το οποίο θα συμπληρώνεται εν πτήσει από τους επιβάτες εφόσον προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου.- Προληπτική απολύμανση των χώρων υγιεινής του αεροσταθμού καθώς και

    περιοχών ή επαγγελματικών χώρων εργασίας.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα σε αεροσκάφος, τότε σύμφωνα με το σήμα της ΥΠΑ υπάρχουν δύο περιπτώσεις:α) Από την ιατρική εξέταση να προκύψει θετική διάγνωση για ύποπτο κρούσμα επιβάτη.β) Να προκύψει ότι το κατ' αρχήν ύποπτο κρούσμα επιβάτη δεν παρουσιάζει ακόμη πλήρη συμπτώματα της νόσου.Στην πρώτη περίπτωση το αεροσκάφος πρέπει να οδηγηθεί σε απομακρυσμένη από τα λοιπά αεροσκάφη θέση και να κρατηθούν τα πλήρη στοιχεία των επιβατών που εκάθοντο στην ίδια σειρά με τον νοσούντα επιβάτη, καθώς και των επιβατών των δύο προηγούμενων και επόμενων σειρών, όπως και του πληρώματος, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Αρχές, οι οποίες αποφασίζουν και για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες.Για τη δεύτερη περίπτωση πρέπει να κρατούνται τα πλήρη στοιχεία του μη βεβαιωμένου ως κρούσματος επιβάτη σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Αρχές, οι οποίες δίδουν και τις κατάλληλες οδηγίες.Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, τότε για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης περίπτωσης θα πρέπει να διατηρούνται οι λίστες επιβατών και του πληρώματος από τις αεροπορικές εταιρείες για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στην περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία των επιβατών και του πληρώματος από τις Υγειονομικές Αρχές, με τις οποίες το αεροδρόμιο πρέπει να βρίσκεται σε συνεργασία.

    [Φώτο-583442]

    [05] Καθησυχάζουν οι γιατροί για ύποπτο κρούσμα SARS

    13/05/2003 14:52:24

    Σε πολύ καλή γενική κλινική κατάσταση και απύρετη είναι η 23χρονη αλλοδαπή αεροσυνοδός, η οποία νοσηλεύεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μονάδα Μόνωσης με αρνητική πίεση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας η οποία εκδόθηκε το μεσημέρι και στην οποία αναφέρεται ότι οι γενικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι μέχρι στιγμής εντός των φυσιολογικών ορίων, η δε ακτινογραφία θώρακος φυσιολογική. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις έχουν σταλεί στα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και οι απαντήσεις αναμένονται. Η συνολική διαχείριση του περιστατικού, έγινε με όλους τους κανόνες πρόληψης λοιμώξεων, ενώ το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων διερευνά το επιδημιολογικό και ταξιδιωτικό ιστορικό της ασθενούς.

    Σχετικές ανακοινώσεις έκανε το μεσημέρι και η διευθύντρια του τμήματος του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου, η οποία ανέφερε ότι η ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε η αεροσυνοδός δεν ήταν ανησυχητική. Τόνισε ότι ως αύριο το μεσημέρι, θα γινουν γνωστά και τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων της πλέον ειδικής εξέτασης για τον εντοπισμό του επικίνδυνου ιού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος το μεσημέρι στο περιστατικό αυτό, ζήτησε να μην συνδέεται αυθαίρετα και ανυπόστατα το θέμα με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν σε 15 μήνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2003 - 20:30:09 UTC