Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιωάννινα:Δεν έπασχε από SARS.
  • [02] Ανησυχία απο πιθανό κρούσμα SARS στην Ελλάδα
  • [03] Δίκη 17Ν:Κατάθεση ψυχιάτρων για Σ.Ξηρό.
  • [04] Αλλοδαπή αεροσυνοδός το πρώτο σοβαρό κρούσμα SARS στην Ελλάδα.

  • [01] Ιωάννινα:Δεν έπασχε από SARS.

    13/05/2003 14:07:10

    ''Λήξη συναγερμού'' στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για το ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας (SARS). Ο 72χρονος Εληνοαυστραλός που μεταφέρθηκε από χωριό των Ιωαννίνων με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρουσίαζε συμπτώματα άτυπης πνευμονίας και ο συναγερμός στο νοσοκομείο εντάθηκε όταν πληροφορήθηκαν ότι οι ασθενής που ήρθε στην Ελλάδα πριν οκτώ μέρες, ενδιάμεσα είχε μείνει για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο Μπανγκόνγκ.

    Οδηγήθηκε στην ειδική μονάδα που έχει οργανωθεί έγιναν οι πρώτες εξετάσεις και το μεσημέρι ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Καραντώνης με τον καθηγητή Παθολογίας Επαμεινώνδα Τσιάνο και τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Λεωνίδα Χρήστου, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία, κανένα στοιχείο δεν οδηγεί σε άτυπη πνευμονία, αντίθετα μάλιστα η διάγνωση είναι λοιμώδης γαστρεντερίτιδα και σαν τέτοιο περιστατικό αντιμετωπίζεται πλέον.

    Παρόλα αυτά οι εξετάσεις συνεχίζονται, αλλά οι γιατροί είναι πλέον βέβαιοι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούν σε κρούσμα SARS.

    [02] Ανησυχία απο πιθανό κρούσμα SARS στην Ελλάδα

    13/05/2003 13:35:29

    Το απόγευμα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, 22χρονη αεροσυνοδός, από τη νότια Αφρική, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας. Η αεροσυνοδός έφθασε στη χώρα μας πριν από δύο ημέρες με πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ. Διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όταν εμφάνισε χθες πυρετό, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός το οποίο εφημέρευε και εκεί υποβλήθηκε στις πρώτες εξετάσεις. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου απομάκρυναν από το ιατρείο όπου γινόταν ο κλινικοιατρικός έλεγχος, όλους τους υπόλοιπους ασθενείς, ενώ ο πρώτος απεικονιστικός έλεγχος, δηλαδή η ακτινογραφία, δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Επειδή ο Ερυθρός Σταυρος δεν διαθέτει προς το παρόν θαλάμους για να νοσηλεύσει ένα τέτοιο περιστατικό, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της με ασθενοφόρο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Διακομίστηκε τα μεσάνυχτα στο Σισμανόγλειο όπου νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, δήλωσε το πρωί ότι πρόκειται για πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου αυτού ιού, το οποίο όμως προς το παρόν δεν είναι επιβεβαιωμένο. Τόνισε ότι πρόκειται για ύποπτο κρούσμα και πρόσθεσε ότι ήταν αρκετά ικανοποιητική η ανιχνευσιμότητα του περιστατικού. Ο κ.Στεφανής ζήτησε πλήρη διαφάνεια στην ενημέρωση και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κεντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

    Στο μεταξύ η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας λαμβάνει μέτρα για την προστασία του ιπτάμενου προσωπικού, από το ενδεχόμενο επαφής του με άτομο το οποίο πάσχει από το θανατηφόρο ιό της άτυπης πνευμονίας. Οι αεροσυνοδοί των πτήσεων που έχουν προορισμό ή προέρχονται από τον Καναδά, φορούν ειδικά αποστειρωμένα γάντια και μάσκες και τούτο γιατί ο Καναδάς είναι η μοναδική χώρα, εκτός των Ασιατικών που από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκαν κρούσματα της ασθένειας, ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετοί θάνατοι, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

    Εξάλλου, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Μαρί Δασκαλαντωνάκη απηύθυνε σύσταση στους Ελληνες ξενοδόχους να μην φιλοξενούν άτομα που προέρχονται από τις χώρες που παρατηρείται έξαρση του ιού της άτυπης πνευμονίας

    [Φώτο-138114]

    [03] Δίκη 17Ν:Κατάθεση ψυχιάτρων για Σ.Ξηρό.

    13/05/2003 13:04:40

    Κανένα ψυχοφάρμακο δεν έχει χορηγηθεί στον Σάββα Ξηρό κατά το διάστημα που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού,σύμφωνα με την κατάθεση του επικεφαλής της ομάδας ψυχιάτρων των φυλακών Γιώργου Δημόπουλου.

    Ο γιατρός υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει λάβει κατά το χρόνο κράτησής του ούτε απλό αγχολυτικό και ότι απο την ψυχιατρική εξέταση κρίθηκε ότι δεν εμφανίζει καμμία μείζονα παθολογία.

    Σύμφωνα με τον κ.Δημόπουλο, ο Σάββας Ξηρός δεν παρουσιάζει σύμπτωμα ψυχικής νόσου,ωστόσο παρακολουθείται απο τους ψυχιάτρους των φυλακών.

    Ο Σάββας Ξηρός επισήμανε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν τον εξέτασε ο κ. Δημόπουλος και πρόσθεσε ότι το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού του ο γιατρός προσπαθούσε να του χορηγήσει ψυχοφάρμακα. Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος έχει τάση να πιστεύει ότι οι γιατροί προσπαθούν να συντρίψουν την προσωπικότητά του.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ψυχιάτρος Θεοδόσης Χριστοδουλάκης, που εξέτασε τον κατηγορούμενο, μετά απο δικό του αίτημα, στις 5 Απριλίου επί 3,5 ώρες.Ο γιατρός έκανε την εκτίμηση ότι ο κατηγορούμενος διακατέχεται απο έμμονες ιδέες,χωρίς ωστόσο να μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχωτικός. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο Ξηρός δεν χρειάζεται τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο Σάββας Ξηρός εμφανίζει έντονη καχυποψία και ενδεχομένως θα χρειαζόταν υποστηρικτικού τύπου ψυχοθεραπεία,καθώς αντιμετωπίζει ηθικό δίλημμα για την περίοδο των ομολογιών του στον Ευαγγελισμό.

    Ο οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Δημήτριος Συκάκης κατάθεσε ότι είναι πιθανό κάποια απο τα φάρμακα που λαμβάνει ο Ξηρός για τα μάτια του να είχαν παρενέργειες στη ψυχική υγεία του αλλά τόνισε ότι προοδευτικά η δοσολογία τους ελαττώνεται. ''Ηταν βαριά περίπτωση,εμείς είμαστε οφθαλμίατροι,δεν είχαμε άλλη επιλογή και να είχαν παρενέργειες εμείς θα τα δίναμε'',είπε.

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του αστυνομικού Κωνσταντίνου Ξηντάρη, που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 1991.

    Ο μάρτυρας είχε δεχθεί πυροβολισμούς απο δράστη της ληστείας,που ήταν ντυμένος αστυνομικούς,του οποίου όμως τα χαρακτηριστικά, όπως κατέθεσε, δεν πρόλαβε να δει.-

    [04] Αλλοδαπή αεροσυνοδός το πρώτο σοβαρό κρούσμα SARS στην Ελλάδα.

    13/05/2003 11:22:22

    Το πρώτο, κατ'ουσίαν, ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν, απο χθες το βράδυ, οι υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα, αεροσυνοδό στο επάγγελμα, η οποία κατάγεται από τη νότια Αφρική. Η γυναίκα αυτή έφτασε στην Ελλάδα πριν δυο μέρες και διέμεινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας. Οταν, όμως, χθες εμφάνισε πυρετό, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, λαμβάνοντας υπόψη τους το γεγονός πως η γυναίκα αυτή είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Χογνκ Κονγκ, περιοχή που θεωρείται εστία της επιδημίας του SARS, ειδοποίησαν

    τους γιατρούς στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, το οποίο εφημέρευε. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τη γυναίκα από το ξενοδοχείο, όπου διέμενε και τη μετέφερε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου , όπου και εξετάστηκε αμέσως από τους εφημερεύοντες της παθολογικής κλινικής, οι οποίοι είχαν εφοδιαστεί με προστατευτικές μάσκες. Καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου επιχείρησαν να απομακρύνουν από το ιατρείο, που γινόταν ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, όλους τους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και τους συγγενείς τους, οι οποίοι ανήσυχοι αναρωτιόντουσαν γιατί ξαφνικά νοσηλευτές και γιατροί φόρεσαν μάσκες. Ο πρώτος απεικονιστικός έλεγχος, δηλαδή η ακτινογραφία, δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Ομως, το σύνολο της κλινικης εικόνας, που εμφάνιζε η γυναίκα, πυρετός και ενοχλήματα από το αναπνευστικό, οδήγησαν τους θεράποντες ιατρούς στην άποψη πως το περιστατικό είναι ύποπτο με δεδομένο και το επιδημιολογικό ιστορικό του, δηλαδή το γεγονός οτι η νεαρή αεροσυνοδός είχε περάσει πρόσφατα από περιοχή, η οποία θεωρείται εστία της επιδημίας του SARS. Επειδή το νοσοκομείο του Ερυθρου Σταυρου δε διαθέτει προς το παρόν ειδικούς θαλάμους για να νοσηλεύσει ένα τέτοιο περιστατικο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της με ασθενοφόρο και όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον Ερυθρό στο Σισμανόγλειο. Η νεαρή γυναίκα, που μεταφέρθηκε εκεί μετά τα μεσάνυχτα, νοσηλεύθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αμέσως το εξειδικευμένο προσωπικό για τέτοιες περιπτώσεις, με επικεφαλής τη διευθύντρια του τμήματος Λοιμοξιολόγο, Ε. Γιαμαρέλου, προχώρησαν σε πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξουν μέχρι αργά το απόγευμα οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το αν η γυναίκα, που θεωρήθηκε ύποπτη για το SARS, έχει πράγματι προσβληθεί από τον ιο της άτυπης πνευμονίας. Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, ο οποίος αναχώρησε το πρωί για το Στρασβούργο,όπου συζητείται το θέμα της άτυπης πνευμονίας, εξήγησε με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πως πρόκειται για πιθανό κρούσμα και όχι επιβεβαιωμένο προς το παρόν.

    Επιπλέον, εξήγησε ότι η αεροσυνοδός είχε ελαφρύ επιδημιολογικό ιστορικό και ως όφειλαν οι γιατροί, δεδομένου ότι εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού, έπρεπε να ενημερώσουν τις αρχές, οι οποίες, από την πλευρά τους, ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ύποπτο αυτό κρούσμα. Ο κ. Στεφανής τόνισε, για δεύτερη φορά στη δήλωσή του, πως πρόκειται για ύποπτο κρούσμα και εξέφρασε την ευχή να εξελιχθούν όλα ομαλά. Τόνισε, μάλιστα, ότι ήταν αρκετά ικανοποιητική η ανιχνευσιμότητα του περιστατικού, δηλαδή το γεγονός πως ενημερώθηκε άμεσα το νοσοκομείο και χαρακτήρισε θετικές τις μετέπειτα ενέργειες, που είχαν σα στόχο να αποκλειστεί η διασπορά του ιού, εφόσον βέβαια ο ιος αυτός έχει πράγματι μολύνει την αεροσυνοδό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει πλήρη διαφάνεια στην ενημέρωση και εξήγησε πως θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων. Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει άμεση ενημέρωση, ανεξάρτητα από το εάν αυτό το ύποπτο κρούσμα πρόκειται για άτυπη πνευμονία ή όχι. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο αντιμετωπίζει μια τέτοια περίπτωση από τις δεκάδες οι οποίες έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο μήνα με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν τη σοβαρότητά της. [Φώτο-584393]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2003 - 11:30:12 UTC