Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Στεφανόπουλο
  • [02] Ποινική δίωξη στον μητροπολίτη Βόστρων.
  • [03] Πρωτόπαπας για κυβερνητικό έργο και εκλογές
  • [04] Τη Χαλκιδική θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [05] Προκαταρκτική εξέταση για αποκλεισμό εθνικής οδού.
  • [06] Ομιλία Σημίτη στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια
  • [07] Νέα δίωξη κατα Γ.Κουρή
  • [08] Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Στεφανόπουλο

    05/05/2003 14:19:03

    Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία των εξωτερικών και εσωτερικών θεμάτων καθώς και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα, έγινε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα ορκίστηκε ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης ο Παντελής Τσερτικίδης.

    Αύριο ο κ.Σημίτης με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα αναχωρήσει για περιοδεία στην Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία, και Σλοβακία.

    [Φώτο-562772]

    [02] Ποινική δίωξη στον μητροπολίτη Βόστρων.

    05/05/2003 13:56:13

    Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας κατά του μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεου για σύσταση και συμμορία σε βαθμό Πλημμελήματος βάσει του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου αλλά και για πρόκληση και προσφορά σε τέλεση κακουργήματος.

    Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος με την οποία κατηγορούσε τον μητροπολίτη ότι είχε αναθέσει σε εκτελεστές τη δολοφονία του έναντι αμοιβής.

    Στη μήνυσή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επικαλείται την κατάθεση Παλαιστίνιου που έχει συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές στην οποία ισχυρίζεται ότι ο μητροπολίτης Βόστρων του είχε υποσχεθεί ποσό 500.000 δολαρίων αν σκότωνε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

    [Φώτο-336701]

    [03] Πρωτόπαπας για κυβερνητικό έργο και εκλογές

    05/05/2003 13:39:17

    Ο πρωθυπουργός με επιστολή του ζητά απο όλα τα κυβερνητικά στελέχη να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή ζητήματα ως το τέλος Ιουνίου. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004 και ότι τα σενάρια που κάποιοι εκτός ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται, "δεν θα ευφοδοθούν".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν τον Μιχάλη Νεονάκη και τον ίδιο προσωπικά, σημειώνοντας πως "ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα σχολιάζει θέματα που δεν αναφέρονται στην κυβερνητική δραστηριότητα".

    Αν θίγεται παραπλεύρως κάποια κυβερνητική δραστηριότητα, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις -όπως συνέβη χθες, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, με το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [04] Τη Χαλκιδική θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    05/05/2003 13:38:25

    Στη Χαλκιδική θα βρίσκεται στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια, όπου την Κυριακή 1 Ιουνίου, θα τελέσει τα εγκαίνια του καθολικού ναού του Ιερού Κοινοβίου.

    Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε το 1980 και η αγιογράφηση, όπως και όλη η διακόσμησή του έγινε από τις μοναχές της Μονής.

    Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι Μετόχιον της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι από το 1974. Σήμερα φιλοξενεί περισσότερες από 100 μοναχές.

    Η αδελφότητα του Ιερού Κοινοβίου δραστηριοποιείται στην τέχνη, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στις υπηρεσίες προς την κοινωνία. Για το σκοπό αυτό έχει ιδρύσει και υποστηρίζει το Διαγνωστικό Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Βυζαντινής Αγιογραφίας και το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού και της Μήτρας.

    [05] Προκαταρκτική εξέταση για αποκλεισμό εθνικής οδού.

    05/05/2003 13:37:58

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Μάνδρας από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Σωτήρης Μπάγιας.

    Ο κ. Μπάγιας άσκησε παράλληλα ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου κατοίκου της περιοχής που συμμετείχε στην κατάληψη.

    Στην εντολή του για τη διενέργεια της έρευνας ο κ. Μπάγιας ζητά να εντοπιστούν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των επικεφαλής των αστυνομικών αρχών καθώς δεν απέτρεψαν τον αποκλεισμό του οδοστρώματος αλλά και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

    Ο κ. Μπάγιας ζητά εφόσον εντοπιστούν ευθύνες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε κάθε υπαίτιο για τα αδικήματα είτε της παράβασης καθήκοντος είτε της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    Τη διενέργεια της προκαταρκτικής ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Μαρία Μαλούχου.

    [Φώτο-580316]

    [06] Ομιλία Σημίτη στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια

    05/05/2003 13:22:03

    Στην ανάγκη κοινής συνεννόησης των 25 για το θέμα της αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης απευθυνόμενος στην 29η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ (COSAC)

    Πρέπει να υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία στην Ευρώπη των 25 αλλά πάντα σε κοινή συνεννόηση,τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των τεσσάρων.

    Έχω συνεννοηθεί με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Γαλλίας,της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου για την πρωτοβουλία τους σχετικά με την ΚΕΠΠΑ,ώστε,αφού το θέμα συζητηθεί στον κύκλο αυτό,να συζητηθεί και στα όργανα της ΕΕ και στη Συντακτική Συνέλευση,είπε ο κ. Σημίτης. Διευκρίνισε ότι στην άτυπη σύνοδο της Αθήνας συμφωνήθηκε, ότι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χ.Σολάνα θα ετοιμάσει εισήγηση που θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τονίζοντας με έμφαση ότι η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και η διστακτικότητας της Άγκυρας,λόγω της κ5ρίσης στο Ιράκ,δεν επέτρεψαν δυστυχώς και τη λύση του πολιτικού προβλήματος, για το οποίος όμως,όπως είπε, υπάρχει χρόνος για την επίλυσή του μέχρι την 1η Μαΐου του 2004,όταν τεθεί σε εφαρμογή η πράξη προσχώρησης της Κύπρου. Το ποια είναι η θέση της τουρκοκυπριακής κοινότητας,είπε ο κ. Σημίτης,φάνηκε αυτές τις μέρες, όταν δεκάδες χιλιάδες τουρκοκύπριοι πέρασαν την πράσινη γραμμή και έδειξαν μαζί με τους ελληνοκύπριους που πέρασαν και αυτοί στην άλλη πλευρά ότι μία κοινή συμβίωση είναι απόλυτα συμβατή.

    Τέλος,ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης χωρίς τριβές και φυγόκεντρες δυνάμεις. Φέροντας μάλιστα τα παραδείγματα της εξάπλωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας και της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Σημίτης είπε ότι τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται χωριστά από κάθε κράτος αλλά ότι χρειάζεται συντονισμός και υπερεθνικές πολιτικές. Το δίλημμα δεν είναι στην επιλογή ανάμεσα στο εθνικό κράτος και στην ενοποιημένη Ευρώπη,αλλά ανάμεσα σε μια αδύναμη Ευρώπη των 25 με αναπολεσματικότητες, τριβές και φυγόκεντρες δυνάμεις και σε μια ισχυρή Ευρώπη,είπε.

    [07] Νέα δίωξη κατα Γ.Κουρή

    05/05/2003 12:16:54

    Νέα ποινική δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του τύπου άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Ασπρογέρακας κατά του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αυριανή, Γιώργου Κουρή και του εκδότη- διευθυντή της εφημερίδας Γιώργου Τσιρογιάννη μετά από μήνυση που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Η μήνυση, δεύτερη που κατέθεσε ο υπουργός κατά των υπευθύνων της Αυριανής, αφορούσε δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με το σπίτι του κ.Πρωτόπαπα στα Βριλήσσια. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η αξία του σπιτιού φθάνει το 1 δισ. δραχμές και ότι κατά την κατασκευή του έγιναν πολεοδομικές παραβάσεις. Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε για προανάκριση στην 13η πταισματοδίκη, η οποία χειρίζεται ήδη την δικογραφία σε βάρος του κ.Κουρή, που αφορά δημοσιεύματα για τις προεκλογικές δαπάνες του κ.Πρωτόπαπα.

    Εντός των ημερών ο κ.Πρωτόπαπας, αναμένεται να καταθέσει και τρίτη μήνυση κατά του ιδιοκτήτη της ''Αυριανής'' Γιώργου Κουρή για δημοσιεύματα σε βάρος του.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα της εφημερίδας ''Αυριανή'' σε βάρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία αναφέρονται ότι έχουν αναμιχθεί στο Χρηματιστήριο. Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα γράφει σήμερα ότι ο βουλευτής Μιχάλης Νεονάκης, συμμετείχε σε επενδυτική εταιρία στην οποία τοποθέτησε 300 εκατομμύρια δραχμές.

    [Φώτο-14283]

    [08] Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

    05/05/2003 12:03:21

    Εγκαινιάστηκε το πρωί στο Μαρούσι από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης απ'όπου τον Αύγουστο του 2004 θα μεταδίδεται η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων σε εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές, σε όλο τον κόσμο.

    Είναι το πρώτο ολυμπιακό έργο που παραδίδεται στην ''Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004''.

    Ο πρωθυπουργός σε σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι παραδίδουμε ένα έργο μεγάλης σημασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θα στεγάσει όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα που θα μεταδώσουν τους αγώνες και τόνισε ότι το έργο παραδόθηκε εγκαίρως, 15 μήνες πριν την διοργάνωση.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι με τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλη την Αττική αλλά και σε Ολυμπιακές πόλεις της περιφέρειας, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά που γίνεται, μια δουλειά με σύστημα και άψογη συνεργασία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μετα-Ολυμπιακή χρήση του έργου και σημείωσε ότι είμαστε υπερήφανοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα οργανωτικά προγράμματα που έχει αναλάβει ο ''Αθήνα 2004'', δηλαδή το πρόγραμμα εισητηρίων και τον εθελοντισμό, τα οποία βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

    [Φώτο-578658]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 May 2003 - 11:30:19 UTC