Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταχεία προέλαση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
  • [02] Στο Βελιγράδι ο κ.Σημίτης για τη Διαβαλκανική Σύνοδο

  • [01] Ταχεία προέλαση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

    09/04/2003 12:19:42

    Συνεχίζεται η προέλαση των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα στο Ιράκ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν είναι θέμα χρόνου.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα οτι οι αμερικανικές δυνάμεις διείσδυσαν σήμερα στις βορειοδυτικές συνοικίες της Βαγδάτης και ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Κίντι, που βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Το πρωί ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού και αρμάτων μάχης ανάμεσα στους δύο εμπολέμους.

    Αμερικανικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω απο την πόλη, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία τους στον ουρανό της Βαγδάτης. Οδομαχίες είναι σε εξέλιξη και στα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου ακούγονται πυκνά πυρά αυτομάτων όπλων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες Ιρακινοί υποδέχθηκαν με επεφημίες Αμερικανούς πεζοναύτες που προελαύνουν στην ανατολική Βαγδάτη και στο κέντρο της πόλης.

    Εξάλλου Αμερικανοί στρατιώτες και Κούρδοι αντάρτες κατέλαβαν ορεινή περιοχή στρατηγικής σημασίας κοντά στη Μοσούλη,από την οποία οι ιρακινές δυνάμεις υπερασπίζονταν την πόλη αυτή του βορείου Ιράκ,ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Κούρδων του Ιράκ.Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις θα προελάσουν προς τη Μοσούλη.

    Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον εύχονται να σχηματισθεί γρήγορα μια δημοκρατική κυβέρνηση στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι ''αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη''.

    Ο βρετανός υπουργός τόνισε ακόμα ότι ο αμερικανο-βρετανικός πόλεμος κατά του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν θα τερματισθεί σύντομα και επέμεινε ότι στόχος του πολέμου δεν είναι να εξασφαλίσουν με τη βία τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο αυτής χώρας.

    Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ο Σαντάμ Χουσεϊν και οι δύο του γιοί, επέζησαν απο την αμερικανική επίθεση στο Αλ Μαν Σου, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άμαχοι.

    [Φώτο-572371]

    [02] Στο Βελιγράδι ο κ.Σημίτης για τη Διαβαλκανική Σύνοδο

    09/04/2003 12:09:24

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έφτασε στο Βελιγράδι για να μετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής της διαδικασίας για τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Πριν από λίγο άρχισε η πρωινή σύνοδος των εργασιών με την υιοθέτηση της ημερήσιας διάταξης.

    Η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου,η συνεργασία στους τομείς συγκοινωνιών και επικοινωνιών και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνόδου.

    Στις 3.30 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν,με τον οποίο, μεταξύ άλλων,θα συζητήσει και το Κυπριακό.

    Υπενθυμίζεται οτι χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε οτι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Βαλκανικής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18.30 (ώρα Ελλάδος) το απόγευμα με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης.-

    [Φώτο-523764]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2003 - 11:30:10 UTC