Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη 17Ν:Αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής
  • [02] Σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για οικονομία
  • [03] Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [04] Κινητοποιήσεις συνδικάτων κατά του πολέμου σε Ιράκ
  • [05] Κατάληψη κτιρίου ΕΛΓΑ απο συμβασιούχους γεωτεχνικούς.
  • [06] Κατάθεση νομοσχεδίου για τα καζίνα
  • [07] Μεταμόσχευση νεφρών στην Πάτρα.
  • [08] Προβλήματα το πρωί στο αεροδρόμιο Μακεδονία λόγω ομίχλης

  • [01] Δίκη 17Ν:Αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

    13/03/2003 12:21:39

    Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής συνεχίζεται από το πρωί επί της ένστασης αρμοδιότητας ή μη του δικαστηρίου συνεχίζεται από το πρωί η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

    Ο συνήγορος Δημοσθένας Τσεβάς, ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες Αξαρλιάν και Κίλι, υποστήριξε πως τα εγκλήματα που φέρονται ότι διέπραξαν οι κατηγορούμενοι δεν είναι πολιτικά.

    Την απόρριψη της ένστασης αναρμοδιότητας ζήτησε στην αγόρευσή της και η Ελίβνα Βόζενμπεργκ η οποία εκπροσωπεί την οικογένεια του Κωστή Περατικού. Χαρακτήρισε ταπεινά τα κίνητρα των κατηγορουμένων και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί σύνδεσης της 17Ν με την αριστερά. Η κ.Βόζενμπεργκ τόνισε ότι η επιλογή των στόχων της 17Ν γινόταν με γνώμονα το κοινωνικό μίσος την εμπάθεια και την εκδικητικότητα, με απώτερο σκοπό τη δημοσίευση των προκηρύξεών τους.

    Ο συνήγορος Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες Αγγελόπουλου, Αθανασιάδη και Βαρδινογιάννη, συνέκρινε την πρακτική της 17Ν με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού. Τόνισε ότι ουδέποτε η οργάνωση δημοσιοποίησε τους στόχους της και τη στρατηγική της και δημοσιεύε μόνο προκηρύξεις που αφορούσαν συγκεκριμένα χτυπήματα. Εξάλλου, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρίσταται για το χτύπημα που έγινε στο ξενοδοχείο Πεντελικό, είπε ότι ποτέ κανείς αριστερός δεν κατέφυγε σε ληστείες, κλοπές και δολοφονίες.

    [Φώτο-560103]

    [02] Σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για οικονομία

    13/03/2003 12:15:12

    Μέτρα με στόχο τη θωράκιση της οικονομίας από ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ εξετάζονται από το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Τη σχετική εισήγηση κάνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Μεταξύ των μέτρων που εισηγείται είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από το ΣΔΟΕ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών φαινομένων, τον αυστηρό περιορισμό των δαπανών των υπουργείων στα όρια των πιστώσεων καθώς και στη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.Στόχος των μέτρων αυτών είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού.

    Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν πάντως για το ενδεχόμενο οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ να διαρκέσουν πάνω από δύο εβδομάδες, γιατί στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ενώ θα αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ηδη, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει εκπονηθεί ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις οικονομία.

    Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεδρίασει η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων εφοδιασμού υγρών καυσίμων, η οποία θα προετοιμάσει ένα σχέδιο μέτρων έκτακτης ανάγκης.

    [Φώτο-543502]

    Το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για την πορεία της οικονομίας.

    Το μεσημέρι ο κ.Γκαργκάνας παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική η οποία θα δοθεί στη συνέχεια στη δημοσιότητα.

    [03] Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί

    13/03/2003 12:07:48

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο στο χώρο της υγείας λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι ζητούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [Φώτο-249354]

    [04] Κινητοποιήσεις συνδικάτων κατά του πολέμου σε Ιράκ

    13/03/2003 12:06:37

    Συμβολική στάση εργασίας από τις 12 ως τις 12.30 αύριο το μεσημέρι κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, κατά του πολέμου στο Ιράκ μετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει για αύριο στην ΕΕ η συνομοσπονδία ευρωπαικών συνδικάτων. Για το Σάββατο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα αντιπολεμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις με αφορμή και τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

    [05] Κατάληψη κτιρίου ΕΛΓΑ απο συμβασιούχους γεωτεχνικούς.

    13/03/2003 11:35:55

    Κατάληψη του κεντρικού κτιρίου των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που βρίσκεται στην οδο Μεσογείων 45, πραγματοποιούν, απο τις 7 το πρωί, άνεργοι και συμβασιούχοι γεωτεχνικοί, κορυφώνοντας, έτσι, τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

    Οπως ενημέρωσε το ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων, Νίκος Χριστοφιλόπουλος, αιτία της κινητοποίησης είναι "η αιφνίδια αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα εκτιμητικού έργου και στους απόφοιτους τεχνολογικής εκπαίδευσης".

    Ετσι, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοφιλόπουλος, αποδυναμώνεται

    η θέση τους, η οποία προσδιορίζεται απο Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει τους γεωτεχνικούς (γεωπόνους και κτηνίατρους) "ως μόνους αρμοδίους για τις εκτιμήσεις των ζημιών απο τις θεομηνίες".

    Η Πανελλήνια Ενωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων ζητεί την απόσυρση της τροποποίησης, καθώς και την άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας, τόσο στον ΕΛΓΑ, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος, το σύνολό του έργου καλύπτεται από συμβασιούχους σε ποσοστό 80%, υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις, ενω μαζικές προσλήψεις στο χώρο τους έχουν να γίνουν απο το 1985.

    Εξάλλου, ζήτημα διαφωνίας αποτελεί και η απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, να συστήσει τριμερή επιτροπή (ΕΛΓΑ, γεωτεχνικοί, τεχνολόγοι) για τη συζήτηση και εξεύρεση λύσης του προβλήματος μετά την ψήφιση της τροποποίησης.

    Οι γεωτεχνικοί απέχουν, αφενός γιατί δεν προηγήθηκε ο διάλογος,

    όπως ζητούσαν και αφετέρου εως ότου αποσυρθεί η τροποποίηση.

    Σημειώνεται πως για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί

    γενική συνέλευση για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους.

    [06] Κατάθεση νομοσχεδίου για τα καζίνα

    13/03/2003 11:34:57

    Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή,το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις.

    Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει την διαδικασία πλήρους εξόδου των δύο καζίνα από το ειδικό νομοθετικό καθεστώς που καθόριζε τη λειτουργία τους,για το οποίο η εισηγητική έκθεση του σχεδίου σημειώνει ότι «όχι μόνον διαφοροποιεί τη λειτουργία των καζίνων αυτών από τα υπόλοιπα ιδιωτικά καζίνα,αλλά και αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια του κράτους να αποσυρθεί από μία κατεξοχήν ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα,όπως είναι η λειτουργία καζίνων.

    Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θεσπίζει ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των δύο καζίνων,τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές,αλλά και τα δικαιώματα του Δημοσίου, από τα οποία τροφοδοτείται η διαφήμιση και προβολή του ελληνικού τουρισμού.-

    [07] Μεταμόσχευση νεφρών στην Πάτρα.

    13/03/2003 11:34:28

    Πρωτοποριακή μεταμόσχευση νεφρών με δότη ένα μωρό,μόλις 18 μηνών,έγινε με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

    Λήπτης είναι ένας 26χρονος,ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο,

    ενω το μωρό πέθανε σε νοσοκομείο της Ισπανίας.

    Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρόμοια μεταμόσχευση στη χώρα μας,δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γιάννης Βλαχογιάννης.

    Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, η κατάσταση του λήπτη κρίνεται ικανοποιητική από τους γιατρούς και,όπως δηλώθηκε,αυτός θα παραμείνει για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο.

    Με την ευκαιρία της μεταμόσχευσης ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αύξηση των δωρητών οργάνων σώματος στην Ελλάδα και τόνισε οτι απαιτείται μεγάλη ακόμα προσπάθεια για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

    Την τελευταία τετραετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουν γίνει 70 μεταμοσχεύσεις νεφρού,από τις οποίες οι 7 το πρώτο δίμηνο του 2003.

    Από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάτρας γίνεται προεργασία,

    προκειμένου να αρχίσουν και οι μεταμοσχεύσεις παγκρέατος.

    [08] Προβλήματα το πρωί στο αεροδρόμιο Μακεδονία λόγω ομίχλης

    13/03/2003 11:34:14

    Κλειστό για περίπου 3 ώρες έμεινε σήμερα το αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' στη Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνής ομίχλης που κάλυψε την περιοχή.

    Αποτέλεσμα ήταν πολλές πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη να ματαιωθούν ή να καθυστερήσουν και εκατοντάδες ταξιδιωτών ταλαιπωρήθηκαν λόγω της πολύωρης καθυστέρησης.

    Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που στην προσέγγιση των αεροσκαφών δεν μπορούσε να βοηθήσει ούτε το ILS που λειτουργεί κανονικά, καθώς σε ορισμένα σημεία του αεροδρομίου η ορατότητα δεν έφτανε ούτε τα 50 μέτρα.

    Στο μεταξύ πολλά προβλήματα δημιούργησε η πυκνή ομίχλη και στην κίνηση των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Μεγάλη προσοχή έπρεπε να δείξουν οι οδηγοί που κινούνταν από και προς Μπαχτσέ, Περαία και Αγία Τριάδα.

    Επίσης, προβλήματα παρατηρήθηκαν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, από τον Αλιάκμονα έως τα διόδια, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

    Εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος επικρατεί ηλιοφάνεια και δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2003 - 12:30:19 UTC