Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό Συμβούλιο: Μέτρα για τον πληθωρισμό
  • [02] Συνάντηση πρωθυπουργού με πρυτάνεις
  • [03] ΚΚΕ: Μέρα με τη νύχτα με την ιδεολογία της 17Ν
  • [04] Τουρκία, Ελλάδα: 9oς γύρος διερευνητικών επαφών
  • [05] Αυξήσεις τιμών σε οπωροκηπευτικά.
  • [06] Δολοφονήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός
  • [07] Απόπειρα δολοφονίας κατα του Σέρβου πρωθυπουργού

  • [01] Υπουργικό Συμβούλιο: Μέτρα για τον πληθωρισμό

    12/03/2003 20:37:38

    Μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αλλά και των ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της κακοκαιρίας, αναμένεται να αποφασίσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του κατά την οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης αναμένεται να εισηγηθεί την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από το ΣΔΟΕ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, τον αυστηρό περιορισμό των δαπανών των υπουργείων στα όρια των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, καθώς και την συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Στόχος των μέτρων αυτών θα είναι η τιθάσσευση του πληθωρισμού, ο οποίος το Φεβρουάριο αυξήθηκε σημαντικά στο 4,3% προκαλώντας πρόβλημα σε βασικούς τομείς της οικονομικής πολιτικής.

    Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν πάντως για το ενδεχόμενο οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ να διαρκέσουν πάνω από δύο εβδομάδες. Θεωρούν ότι με έναν πόλεμο διάρκειας μέχρι δύο εβδομάδες, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες στην ελληνική οικονομία αλλά και στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Στην περίπτωση όμως που ο πόλεμος διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ότι θα αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

    Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, έχει εκπονηθεί ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που ο πόλεμος παραταθεί πέραν των δύο εβδομάδων. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποδεσμεύσουν μέρος των αποθεμάτων τους σε πετρέλαιο προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση στην αγορά και να αντιμετωπιστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των καυσίμων. Επίσης δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων από κοινού σε όλες τις χώρες μέλη για τον ίδιο λόγο.

    [02] Συνάντηση πρωθυπουργού με πρυτάνεις

    12/03/2003 19:38:54

    Την ικανοποίηση τους για την συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, σήμερα, εξέφρασαν οι πρυτάνεις, εκπρόσωποι των οποίων επισκέφθηκαν τον Κώστα Σημίτη στο γραφείο του στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Παιδείας.

    Ο κ. Σημίτης είπε στους πρυτάνεις οτι "σταθερή επιλογή της κυβέρνησης ήταν και είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη και η ποιοτική βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας".

    Μάλιστα, αφού αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, τόνισε οτι, "το νέο τοπίο απαιτεί ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης σε πλήρη ετοιμότητα. Παράλληλα όμως απαιτεί και ένα εθνικό θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις της πορείας τους. Χρειαζόμαστε ενα θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει όρους διαφάνειας, συμβατότητας και αναγνωρισιμότητας με τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και χρειαζόμαστε παράλληλα ένα θεσμικό πλαίσιο που παρέχει εγγυήσεις υψηλής ποιότητας της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και διασφαλίζει την απαραίτητη σύνδεση και επαφή ανώτατης εκπαίδευσης και κοινωνίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει ήδη τις πολιτικές της η ελληνική κυβέρνηση".

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε οτι "δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τη διάρθρωση και τη διάρκεια των σπουδών στα ελληνικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Οι τετραετούς διάρκειας σπουδές για την απόκτηση του πρώτου τίτλου σπουδών, αποτελούν ενα δεδομένο για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αλλοι συζητούν στην Ελλάδα για ιδιωτικά πανεπιστήμια και τριετείς κύκλους, όχι η δική μας κυβέρνηση".

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε οτι "είναι κοινός τόπος πλέον οτι πρέπει να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα διασφάλισης και αξιολόγησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας".

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στην αξιολόγηση τόνισε οτι θα είναι ενισχυτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. "Εχουμε μελετήσει" είπε "όλα τα συστήματα αξιολόγησης της Ευρώπης και καταλήξαμε σε ένα εθνικό σύστημα, συμβατό με τις δικές μας ανάγκες αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται απο μία ανεξάρτητα αρχή, ανεξάρτητη απο την κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να είναι απολύτως αντικειμενικά και αδιάβλητα τα πορίσματά της. Στο προσχέδιο νόμου θα δεχθούμε τις τελικές παρατηρήσεις σας, ώστε το συντομότερο να λάβει το δρόμο προς ψήφιση στην Βουλή".

    [03] ΚΚΕ: Μέρα με τη νύχτα με την ιδεολογία της 17Ν

    12/03/2003 18:55:00

    "Μέρα με τη νύχτα είναι το ΚΚΕ, με την ιδεολογία, την πολιτική και την πρακτική της 17 Νοέμβρη. Επομένως, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο και ούτε μας αφορούν όλα όσα λέγονται". Τη δήλωση έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τα όσα υποστηρίζονται από συνηγόρους στη δίκη της 17 Νοέμβρη και τους συσχετισμούς που έχουν επιχειρηθεί μεταξύ της δράσεως της Οργανώσεως και του ΚΚΕ όταν αυτό βρισκόταν στην παρανομία.

    "Το ΚΚΕ έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί απέναντι στη "17Ν",τους στόχους που υπηρετούσε και τον ρόλο που έπαιξε εδώ και 27 χρόνια, ανεξάρτητα από το πώς σκέφτεται ο Α ή ο Β συντελεστής της, ή τι θέση είχε ή τι ρόλο έπαιξε στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης", πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.-

    [04] Τουρκία, Ελλάδα: 9oς γύρος διερευνητικών επαφών

    12/03/2003 17:47:40

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγκυρα ο ένατος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, με συνομιλητές τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Αναστάσιο Σκοπελίτη, και τον Τούρκο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Μπακί Ιλκίν.

    Οι διερευνητικές επαφές, που ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου 2002, συνεχίζονται σε στενό πλαίσιο και δίχως να υπάρχουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

    Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε για την Πέμπτη την προγραμματισμένη για σήμερα ενημέρωση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ της Αγκυρα -συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρεσβευτή- επί των θέσεων της Αγκυρας μετά την αποτυχία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [05] Αυξήσεις τιμών σε οπωροκηπευτικά.

    12/03/2003 16:33:52

    Νέο πλήγμα φαίνεται ότι θα επιφέρουν τα οπωροκηπευτικά στον πληθωρισμό το Μάρτιο. Οι ανατιμήσεις, που συνεχίζονται και στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός, ξεπερνούν πλέον και το 450% έναντι του αντίστοιχού περυσινού διαστήματος.

    Σύμφωνα με τις τιμές χονδρικής της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, οι αυξήσεις στον κλάδο των νωπών φρούτων και λαχανικών κυμαίνονται μεταξύ 7,32% και 486% και αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των προιόντων. Ειδικότερα, ανατιμητικές τάσεις καταγράφονται στα 16 από τα 18 βασικά αγαθά, ενώ το υψηλότερο ποσοστό αύξησης παρατηρήθηκε στα μαρούλια.

    Σύμφωνα με πληγές της αγοράς ανάλογη είναι η εικόνα των τιμών και στη λιανική, με τις λαϊκές αγορές αλλά και τα σούπερ μάρκετ να αυξάνουν καθημερινά τις τιμές τους, ακολουθώντας ουσιαστικά την τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών τους.

    Οι ανωτέρω εξελίξεις έχουν «θορυβήσει την κυβέρνηση που πλέον αναζητεί δραστικότερες παρεμβάσεις προκειμένου να αναστρέψει τις ανατιμήσεις. Το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού, μπορεί να ανατραπεί εφόσον δεν αλλάξουν τα τιμολογιακά δεδομένα στον κλάδο των οπωροκηπευτικών.

    Οι πρώτες ενδείξεις για τον τιμάριθμο κάνουν λόγο για μείωσή του το Μάρτιο στο 3,1% από 4,3% που διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα και το "στοίχημα" αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να το κερδίσει. Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να τονώσουν τις εισαγωγές σε αγαθά όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Παράλληλα εντείνονται οι τιμοληψίες σε όλες τις φάσεις διακίνησης των οπωροκηπευτικών, αλλά και οι έλεγχοι, όπου αυτοί επιτρέπουν παρεμβάσεις σε θέματα τιμών, όπως στα προιόντα που ελέγχονται για ανώτατα περιθώρια κέρδους.

    [06] Δολοφονήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός

    12/03/2003 15:55:41

    Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, εναντίον του οποίου εκδηλώθηκε σήμερα επίθεση με πυρά έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Την είδηση του θανάτου του Σέρβου πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν τόσο νοσοκομειακές πηγές όσο και η Αστυνομία, αλλά και πηγές του κόμματός του. Ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέπνευσε σε νοσοκομείο ενώ χειρουργείτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζίντζιτς τραυματίστηκε στο στήθος από όπλο μεγάλου διαμετρήματος που έβαλε από απόσταση.

    Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός δέχθηκε δύο σφαίρες, στο στομάχι και την πλάτη. Αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση αποκλείστηκε το κέντρο του Βελιγραδίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν οτι έχουν συλληφθεί δύο άτομα.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών, ούτε για τα κίνητρά τους

    [07] Απόπειρα δολοφονίας κατα του Σέρβου πρωθυπουργού

    12/03/2003 14:37:06

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς τραυματίστηκε από πυροβολισμούς μπροστά σε κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι, δήλωσε αστυνομική πηγή, προσθέτοντας ότι πρόκειται προφανώς για απόπειρα δολοφονίας.

    Νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στον περίβολο του κτιρίου αυτού, στο κέντρο του Βελιγραδίου, ερρίφθησαν αρκετοί πυροβολισμοί και ότι είχε τραυματιστεί ένα άτομο, χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.

    Οταν ερωτήθηκε εάν το άτομο που τραυματίστηκε ήταν ο Τζίντζιτς, αστυνομική πηγή έδωσε καταφατική απάντηση, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

    Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο Τζίντζιτς τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    [Φώτο-425758]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2003 - 21:30:16 UTC