Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντε Σότο: Δεν αλλάζει η διαδικασία
  • [02] Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου
  • [03] Εκβιασμοί επιχειρηματιών: Κατάθεση Θ.Αγγελόπουλου
  • [04] Σημίτης για Ιράκ και πρωτοβουλία των `8`
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου με Γιακίς
  • [06] Πειραιάς: Απαγορευτικό απόπλου
  • [07] Σημίτης: Δύσκολο να υπάρξει λύση ως τις 28/2
  • [08] Δηλώσεις Σημίτη για Ιράκ, Κυπριακό, διαφθορά
  • [09] Με γρήγορους ρυθμούς η εισαγγελική έρευνα για διαφθορά
  • [10] Οι δικηγόροι Αθηνών αντίθετοι σε νομοσχέδιο ΥΠ. Δικαιοσύνης
  • [11] Συμβούλιο της Ευρώπης:Οχι στη χρήση βίας κατά του Ιράκ

  • [01] Ντε Σότο: Δεν αλλάζει η διαδικασία

    30/01/2003 20:58:23

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε απόψε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αλβαρο ντε Σότο ζήτησε να κριθεί κατά πόσο υπάρχει πρόοδος ή αδιέξοδο όταν θα έχει εκπνεύσει το χρονοδιάγραμμα αυτό.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής της διαδικασίας λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου, απάντησε:

    «Η διαδικασία παραμένει ότι οι ηγέτες συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι συναντήσεις τους από αύριο θα γίνονται το πρωί αντί το απόγευμα, τρεις φορές την εβδομάδα και θα τους βλέπω συχνά ανάμεσα στις συναντήσεις.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ο κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι θα αναμένει την έκβαση των απευθείας συνομιλιών.

    [Φώτο-522803]

    [02] Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου

    30/01/2003 20:36:07

    Ιδιαίτερα προκλητική συνεχίζει να εμφανίζεται η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο. Σε καθημερινή βάση τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προβαίνουν σε σειρά παραβιάσεων του Εθνικού εναέριου χώρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα 36 τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 14 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 12 παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου στις περιοχές βορείου και κεντρικού Αιγαίου και ανατολικά της Ρόδου.

    Για άλλη μια φορά άμεση ήταν η αντίδραση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    [03] Εκβιασμοί επιχειρηματιών: Κατάθεση Θ.Αγγελόπουλου

    30/01/2003 20:26:39

    Συμπληρωματική κατάθεση στον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κλήθηκε να δώσει ο επιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος, σχετικά με την υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών.

    Ο κ. Αγγελόπουλος ήταν ο πρώτος που κατέθεσε στον εισαγγελέα στις 15 του μήνα, αναφορικά με την υπόθεση του ημερολογίου του θείου του Δημήτρη Αγγελόπουλου, που δολοφονήθηκε από την ''17Ν''.

    Στο ημερολόγιο ο εκλιπών ανέφερε ότι ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος του είχε πει ότι είναι σε λίστα της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17Ν''. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελόπουλος και η σύζυγός του κ. Γιάννα Αγγελοπούλου υποστηρίζουν ότι μέχρι και πρόσφατα δέχονταν εκβιασμούς από τον εκδότη.

    [04] Σημίτης για Ιράκ και πρωτοβουλία των `8`

    30/01/2003 19:47:21

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απέκρυψε την ενόχλησή του για την κίνηση των "8" ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα του Ιράκ.

    "Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των 5 μελών της ΕΕ και των 3 υποψήφιων χωρών στο θέμα του Ιράκ δεν συμβάλει στην κοινή

    αντιμετώπιση του θέματος", δήλωσε ο κ. Σημίτης σε γραπτή του ανακοίνωση.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "η ΕΕ επιδιώκει να έχει κοινή εξωτερική

    πολιτική (και) χρειάζεται ως εκ τούτου και στο θέμα του Ιράκ να υπάρχει συνεννόηση, όπως ακριβώς έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου 2003".

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως "η Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινή στάση".

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου με Γιακίς

    30/01/2003 19:14:51

    Την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό, αλλά και μείζονα διεθνή ζητήματα με κυρίαρχο την κρίση στο Ιράκ συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γιακίς, με τον οποίο είχε συνάντηση αμέσως μετά την αφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Σε δηλωσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Γ. Γιακίς είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για την περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εμβαθυνση της συνεργασίας σε νέους τομείς πέρα αυτών που υπάρχουν σήμερα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και για το Κυπριακό, όπως και για την ιρακινή κρίση "που προβληματίζει την ΕΕ, την περιοχή μας και τη Διεθνή Κοινότητα". Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο εάν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "όλοι επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού", ενός προβλήματος που έχει δυσκολεψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν.

    [Φώτο-541079]

    [06] Πειραιάς: Απαγορευτικό απόπλου

    30/01/2003 17:41:00

    Απαγορεύτηκε από τις 17.00, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο απόπλους όλων των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων απο το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

    [07] Σημίτης: Δύσκολο να υπάρξει λύση ως τις 28/2

    30/01/2003 17:39:15

    "Μετά από την αδιάλλακτη στάση που έχει επιδείξει ο Ραούφ Ντενκτάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία λύσης στο Κυπριακό ως τις 28.2.".

    Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφερόμενος στις εξελίξεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε πως ο κ. ντε Σότο και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν την αίσθηση πως έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο και σκέφτονται την αλλαγή της διαδικασίας.

    Ομως ένα τρίτο σχέδιο Ανάν ενέχει κινδύνους, παρατήρησε ο κ. Σημίτης, διότι είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν προτάσεις μη αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να μεταπειστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να καταβάλλουμε διαπραγματευτικές προσπάθειες", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης αναφερόμενος επίσης στην πρόταση που ακούγεται για το ενεχόμενο δημοψηφίσματος στις δυο κοινότητες προ της συμφωνίας, ένα ενδεχόμενο για το οποίο ο κ. Κληρίδης έχει εκφραστεί αρνητικά.

    Τέλος ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι πιθανόν να αποσαφηνιστεί το τοπίο μετά από την επίσκεψη του κ. ντε Σότο στην Αγκυρα.

    [Φώτο-451445]

    [08] Δηλώσεις Σημίτη για Ιράκ, Κυπριακό, διαφθορά

    30/01/2003 16:43:34

    Στο θέμα του Ιράκ, στις εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς και στο θέμα της διαφθοράς και των εκβιασμών, αναφέρθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναλυτικότερα, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ.Σημίτης, αναφερόμενος σε μία πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ, τόνισε οτι η ΕΕ έχει υπογραμμίσει το πρωταγωνιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα και χαρακτήρισε μη αποδεκτή οποιαδήποτε μονομερή ή πολυεθνή πολεμική ενέργεια, χωρίς να συνοδεύεται από πειστική αξιολόγηση στοιχείων.

    Παράλληλα επισήμανε προς την παρούσα φάση υπάρχει ασάφεια για το μέλλον και όλα θα εξαρτηθούν απο τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου, λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Ραούφ Ντενκτάς, ενω πρόσθεσε οτι ο κ. ντε Σότο και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν την αίσθηση πως έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο και σκέφτονται την αλλαγή της διαδικασίας.

    Για το θέμα της διαφθοράς ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή, ο κ.Σημίτης τόνισε, πως το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και αναφέρεται στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, συγκεντρώθηκε με ενέργειες των ελεγκτικών αρχών μετά απο πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ύστερα από αίτημα για κεντρική παρακολούθηση των υποθέσεων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιασμών δημοσίων προσώπων από δημοσιογράφους αλλά και στο θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε οτι και τα δύο ζητήματα αναδείχθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Τέλος ο κ.πρωθυπουργός τόνισε οτι ''η σκανδαλολογία της ΝΔ αποτελεί ένα προπέτασμα καπνού που υποκρύπτει την προγραμματική ένδοια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γεγονός που φάνηκε και στην καταψήφιση του νόμου για το ασυμβίβαστο''.

    [Φώτο-521068]

    [09] Με γρήγορους ρυθμούς η εισαγγελική έρευνα για διαφθορά

    30/01/2003 15:50:44

    Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται από όλες τις εισαγγελίες της χώρας, η προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

    Επίσης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, επιλαμβάνεται άμεσα στις περιπτώσεις που παρατηρούνται καθυστερήσεις σε προανακρίσεις επί εκκρεμών υποθέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν 300 υπόθέσεις με κατηγορούμενους δημοσίους υπαλλήλους για αδικήματα περί την υπηρεσία. Παράλληλα, στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διεξάγονται προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο με αφορμή καταγγελίες για φακελλάκια.

    Σύντομα θα αρχίσει και η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της ΕΤΒΑ Finance, την οποία απέστειλε στον εισαγγελέα ο υπουργός Οικονομίας.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των υποθέσεων που εκκρεμούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις υποθέσεις διαφθοράς.

    "Ποτέ δεν είπαμε, ότι δεν υπάρχουν θύλακες διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Αυτό το έχω αναγνωρίσει επανειλημμένα και έχω τονίσει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την εξυγίανση του δημόσιου βίου και να φτάσει το μαχαίρι ως το κόκκαλο", υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας

    [10] Οι δικηγόροι Αθηνών αντίθετοι σε νομοσχέδιο ΥΠ. Δικαιοσύνης

    30/01/2003 15:21:47

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου κατά την οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε έξι σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

    Κατ' αρχάς ο πρόεδρος του ΔΣΑ διαμαρτυρήθηκε για τη μή στελέχωση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του υπουργείου Δικαιοσύνης και απο μέλη του Συλλόγου.

    Στη συνέχεια ο δικηγόρος Ι.Χαρακτινιώτης ανέλυσε εκ μέρους του συλλόγου τα έξι σημεία του νομοσχεδίοι που οι δικηγόροι των Αθηνών είναι απόλυτα αντίθετοι.

    Συγκεκριμένα ο ΔΣΑ αντιτίθεται στις διατάξεις που αφορούν:

    1. Την τροποποίηση του τρόπου κλήρωσης των προεδρευόντων δικαστών καθώς πρακτικά οδηγεί σε ουσιαστική κατάργηση της κληρώσεως.

    2. Στην τροποποίηση του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς ουσιαστικά καταργεί την ελευθερία της δικαστικής κρίσης για τη συνδρομή σημαντικών αιτίων αναβολής.

    3. Στην κατάργηση του δικαιώματος αίτησης αναίρεσης κατά βουλευμάτων που παραπέμπουν για κακούργημα.

    4. Στον περιορισμό των λόγων αναίρεσης για υπέρβαση εξουσίας επειδή ο πολίτης μένει απροστάτευτος απο υπερβάσεις εξουσίας.

    5. Στον περιορισμό του δικαιώματος ασκήσεως έφεσης κατά δικαστικής απόφασης με την αύξηση του ορίου του εκκλητού.

    6. Στην επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των πλημμελημάτων απο 8 σε 10 χρόνια.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ υπέβαλε στον υπουργό Δικαιοσύνης τις αναλυτικές παρατηρήσεις του επι του νομοσχεδίου και κατόπιν συναντήσεως με τον κ. Φ. Πετσάλνικο η οποία θα γίνει στο μέλλον θα καθορίσει τη στάση του Δικηγορικού Σώματος.

    [11] Συμβούλιο της Ευρώπης:Οχι στη χρήση βίας κατά του Ιράκ

    30/01/2003 14:39:15

    Υπερ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στο Ιράκ τάχτηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), καθιστώντας σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «η χρήση βίας κατά του Ιράκ δεν είναι δικαιολογημένη.

    Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στο Στρασβούργο με 135 ψήφους υπερ,7 κατά και 4 αποχές, καλούνται τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης «να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση με πολιτικά μέσα και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών του αφοπλισμού του Ιράκ και να

    « αποκλείσουν οποιαδήποτε χρήση βίας έξω από το διεθνές νομικό πλαίσιο και χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ σημειώνει « με μεγάλη ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσουν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν μονομερώς στρατιωτική δράση ακόμη κι αν δεν υπάρξει μια σαφής απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας.

    Στην απόφαση του ΣτΕ καλούνται επίσης όλα τα κράτη μέλη «να δώσουν πλήρη υποστήριξη στους διεθνείς επιθεωρητές ,να τους διαθέσουν κάθε δυνατή πληροφορία και όλα τα μέσα που θα τους βοηθήσουν στο έργο τους ,αλλά και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

    «Η ιρακινή κρίση περισσότερο από ποτέ συνιστά μια απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο,όπως επίσης και σε όλον τον κόσμο προειδοποίησε ο ισπανος εισηγητής της απόφασης Γκιγιέρμο Μαρτίνεθ Κασάν,που ανήκει στο Ευρωπαικό Λαικό κόμμα.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ κατέστησε επίσης σαφές ότι « το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είναι υπεύθυνο για τα δεινά του ιρακινού λαού και την ενοχή του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα ανάμεσα στον Ιρακινό λαό.

    Ελληνική παρέμβαση Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κοσμάς Σφυρίου που επισήμανε ότι «η θέση της Ελλάδος στο ιρακινό ζήτημα στηρίζεται στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας ,της εδαφικής ακεραιότητος και της αρχής της κυριαρχίας κάθε κράτους,το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση και εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο κ.Σφυρίου διατύπωσε το ερώτημα αν υφίστανται όντως μέχρι σήμερα επαρκείς λόγοι που να δικαιολογούν μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ και αν είναι εφικτή-ιδιαίτερα μετά το κείμενο που υπέγραψαν χθες 8 χώρες μέλη της ΕΕ-η διαμόρφωση μιας κοινής θέσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ και η συνεισφορτά της στην επιτευξη μιας ειρηνικής λύσης διά της διπλωματικής οδού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 January 2003 - 21:30:21 UTC