Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Τουρκία
  • [02] 17Ν: Αρνητική απόφαση για Σωτηροπούλου
  • [03] Γ.Παπανδρέου: Μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό
  • [04] Σημίτης: Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα
  • [05] Γραφείο ντε Σότο: Φάρσα η σκόνη
  • [06] Φάκελος με ύποπτη σκόνη στο ντε Σότο.
  • [07] Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση Agrotica
  • [08] Χρέη νοσοκομείων-Προμηθευτές-Προθεσμία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου
  • [09] Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Βαλκάν Εξπόρτ.
  • [10] Συναντήσεις Ανωμερίτη με δημάρχους Πειραιά.
  • [11] Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων σε ΙΚΑ.
  • [12] Η εγγονή του Ωνάση αποκτά την ελεύθερη νομή της περιουσίας
  • [13] Συναντήσεις πρωθυπουργού για Γ' ΚΠΣ
  • [14] Ντε Σότο:Ο Ερντογάν επιθυμεί λύση του Κυπριακού

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Τουρκία

    29/01/2003 19:17:41

    Για την Αγκυρα αναχωρεί αύριο ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση της κοινοτικής τρόικας με την Τουρκία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα έχει συναντήσεις μεθαύριο με την τουρκική ηγεσία. Επίσης, αύριο ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τον νικητή των εκλογών, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιακίς και τον πρόεδρο Σεζέρ.

    Οι ευρωτουρκικές συζητήσεις θα καλύψουν τόσο τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, όσο και διεθνή θέματα.

    [02] 17Ν: Αρνητική απόφαση για Σωτηροπούλου

    29/01/2003 19:04:01

    Αρνητική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στην έφεση της φερομένης ως μέλος της "17Ν" Αγγελικής Σωτηροπούλου η οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη η ποινή της πενθήμερης στέρησης επικοινωνίας που της είχε επιβάλλει το Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για δύο συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό και σε εβδομαδιαίο έντυπο.

    Την ίδια, απόφαση, είχε εκδώσει το ίδιο δικαστικό συμβούλιο και στην προσφυγή της Σωτηροπούλου που ζητούσε να αρθούν οι περιορισμοί στις συνθήκες κράτησής της και να ισχύσουν οι συνθήκες των υπολοίπων γυναικών κρατουμένων.

    [03] Γ.Παπανδρέου: Μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό

    29/01/2003 18:46:34

    "Η επίλυση του Κυπριακού θα ενδυναμώσει περισσότερο την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ", τόνισε στη σημερινή εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, προσκεκλημένος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου,

    προσθέτοντας ότι "μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Είμαστε πολύ κοντά".

    Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, η κρίση με το Ιράκ, το Κυπριακό αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή εφ όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας δίνοντας έμφαση στην ολοκληρωση της διεύρυνσης, στην προώθηση ορισμένων βασικών αρχών και αξιών της Ευρώπης, στην περαίτερω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αλλά και στην ενίσχυση της Τουρκίας "για να μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό".

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη "ενός σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα", ενώ μιλώντας ειδικότερα για την κρίση με το Ιράκ είπε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινούς στόχους, όπως η εφαρμογή του ψηφίσματος 1441, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την εφαρμογή του στόχου αυτού.

    [04] Σημίτης: Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα

    29/01/2003 18:15:42

    Τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ασυμβίβαστου των βουλευτών, συζήτησαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης εξερχόμενος του Μαξίμου, μετέφερε τη δήλωση του πρωθυπουργού, σχετικά με το ασυμβίβαστο πως ''δεν μπορούμε να παίξουμε με το Σύνταγμα'', κάτι που και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει χθες δημόσια.

    Αναφερόμενος εκτενέστερα στο θέμα του ασυμβίβαστου, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως ''χθες οι βουλευτές ψήφισαν κατά του εαυτού τους'', καθώς καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης θα ισχύσει το απόλυτο ασυμβίβαστο με το οποίο δεν θα προβλέπεται ρύθμιση του συνταξιοδοτικού θέματος ή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των βουλευτών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, από 1.1.03 ισχύει το ασυμβίβαστο για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα του βουλευτή με το αξίωμα του βουλευτή.

    Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης κατέστησε σαφές πως ''δεν προτίθεται να ανοίξει παράθυρα παραβίασης της συνταγματικής διάταξης, ανεξάρτητα αν η Βουλή ψηφίσει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο''.

    Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, ενώ δήλωσε πως αύριο θα ανακοινώσει τους βοηθούς-επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, τα ονόματα των οποίων θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση, μετά από εισήγηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

    [05] Γραφείο ντε Σότο: Φάρσα η σκόνη

    29/01/2003 18:02:09

    Φάρσα αποδείχθηκε τελικά η αποστολή άσπρης σκόνης στο γραφείο του Αλβαρο ντε Σότο, ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, στην Κύπρο. Η σκόνη στάλθηκε στο κρατικό χημείο για ανάλυση και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ δήλωσε ότι η σκόνη δεν είναι επικίνδυνη.

    Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ, «οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί τι είναι η ύποπτη άσπρη σκόνη ήταν αρνητικές, εννοώντας ότι δεν πρόκειται για σκόνη άνθρακα ή άλλη επικίνδυνη ουσία.

    Ο φάκελος με τη σκόνη παραλήφθηκε από το γραφείο του κ. ντε Σότο στις 12.30 μ.μ. από την ιδιαιτέρα γραμματέα του, που τον άνοιξε, με αποτέλεσμα λίγη σκόνη να πέσει πάνω της. Ο φάκελος προερχόταν από το εξωτερικό, αλλά δεν ανακοινώθηκε από ποια χώρα.

    [06] Φάκελος με ύποπτη σκόνη στο ντε Σότο.

    29/01/2003 16:20:26

    Οι δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι απέκλεισαν τον τόπο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις Κληρίδη Ντενκτάς στη Λευκωσία, μετά την ανακάλυψη ''μιας ύποπτης λευκής σκόνης'', σε επιστολή που εστάλη στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο.

    Αυτό δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί φόβων ότι πρόκειται για επίθεση με βάκιλλο του άνθρακα.

    Σημειώνεται ότι ο ντε Σότο βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την επιστολή άνοιξε η γραμματέας του γύρω στις 12.30, ανακαλύπτοντας το ύποπτο περιεχόμενό της.

    Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη για το θέμα αυτό.

    Σε ερώτηση αν κλήθηκε η κυπριακή αστυνομία για διερεύνηση του θέματος, ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν γνωρίζει. Σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό πρόγραμμα των απευθείας συνομιλιών, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ειδοποίηση για αλλαγή.

    [07] Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση Agrotica

    29/01/2003 15:09:37

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης θα εγκαινιάσει απόψε την 19η Διεθνή Εκθεση Agrotica, καθώς ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ωστόσο ο κ.Δρυς θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή προκειμένου να συμμετάσχει στην συνάντηση των Βαλκάνιων Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της φετινής Agrotica.

    Η 19η Agrotica θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 2 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σε αυτή συμμετέχουν 657 άμεσοι και έμμεσοι - εκθέτες, εκ των οποίων οι 281 Έλληνες και οι 376 από 31 χώρες. Σημαντική παρουσία, εκτός από το υπουργείο Γεωργίας, έχουν οργανισμοί του Δημοσίου, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αναπτυξιακές εταιρίες, φορείς, υπηρεσίες, σύνδεσμοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ο ειδικός Τύπος.

    Σύμφωνα με τη διοργανώτρια Helexpo, στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η ?Ελληνική Γεωργία του 2010?. Πρόκειται για ένα ειδικό αφιέρωμα στη γεωργία του μέλλοντος, που διοργανώνει η Helexpo, υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Κορυφαία πρωτοβουλία της φετινής Agrotica είναι η συνάντηση την Παρασκευή των υπουργών Γεωργίας από όλες τις Βαλκανικές χώρες με στόχο τη διερεύνηση του μέλλοντος της γεωργίας στην περιοχή, ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η στρατηγική για την ενσωμάτωση της βαλκανικής γεωργίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

    Η Agrotica θα είναι ανοιχτή όλες τις ημέρες από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    [08] Χρέη νοσοκομείων-Προμηθευτές-Προθεσμία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

    29/01/2003 15:00:31

    Διογκώνονται και πάλι τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, οι οποίοι θα καθορίσουν από κοινού τη θέση τους την άλλη εβδομάδα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 800 εκατ. ευρώ (περίπου 270 δισ. δρχ.) και οι δικαιούχοι προσανατολίζονται σε ''εμπάργκο'' αν δεν ικανοποιηθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Για το θέμα θα αποφασίσουν σε κοινή σύσκεψη την προσεχή εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των έξι συλλόγων που εφοδιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία με φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό.

    Από τον περασμένο Οκτώβριο, που τα χρέη είχαν εκτιμηθεί σε 700 εκ. ευρώ, η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ (πάνω από 30 δισ. δρχ.) και τα ανεξόφλητα τιμολόγια φθάνουν ακόμη και τους 18 μήνες, χρόνος-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όταν για την εξόφληση οφειλων στις χώρες της ΕΕ δεν απαιτείται χρόνος μεγαλύτερος των 53 ημερών κατά μέσο όρο.

    Σε περίπτωση που συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, οι προμηθευτές θα απαιτήσουν την καταβολή τόκων επί των οφειλομένων, όπως άλλωστε προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τον άλλο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ΠΔ σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις καθυστερήσεων των πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Μεταξύ των άλλων, θα προβλέπεται η επιβολή τόκου καθυστέρησης, ο οποίος θα είναι πολύ υψηλότερος από το διατραπεζικό επιτόκιο.

    [09] Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Βαλκάν Εξπόρτ.

    29/01/2003 14:51:22

    Το δρόμο των κινητοποιήσεων επέλεξαν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ξύλου Βαλκάν Εξπόρτ ΑΕ, ξεκινώντας σήμερα με δίωρες στάσεις εργασίας και αύριο (30/1) με 24ωρη απεργία, ενημερώνοντας παράλληλα όλους τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση για τα προβλήματα της επιχείρησης.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό για την ακολουθούμενη πολιτική της διοίκησης, η οποία, όπως υποστηρίζουν, ευθύνεται για τη συρρίκνωση της Βαλκάν Εξπόρτ.

    Σε σημερινή ανακοίνωση του Σωματείου τους, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Παντελής Κυριαζής και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Αβραμίδης, γίνεται λόγος για ?πολύ άσχημες ενδείξεις? όσον αφορά στην προοπτική της εταιρίας. Εκφράζεται μάλιστα η βεβαιότητα ότι, εάν δεν υπάρξουν σοβαρές προτάσεις για σωστή οργάνωση και λειτουργία, η επιχείρηση θα κλείσει σε λίγο διάστημα.

    Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τώρα έχουν απολυθεί 100 συνάδελφοί τους, όπως και ότι ?η εταιρία, επικαλούμενη θέμα ανταγωνιστικότητας, κάνει προτάσεις εξωπραγματικές για μείωση του κόστους, προτείνοντας τριήμερη εργασία την εβδομάδα, δηλαδή μείωση μισθού κατά 40% στο τμήμα Νοβοπάν?.

    ?Δεν μπορεί μια εταιρία που δεν χρωστάει πουθενά, να μην έχει δυνατότητες ανταγωνισμού?, λένε οι εργαζόμενοι και επαναλαμβάνουν ότι γι αυτούς είναι ?καθαρά θέμα οργάνωσης και αλλαγής πολιτικής?. Κάνουν έκκληση να σωθεί μια εταιρία που αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη σημαντική μονάδα ανάπτυξης και περιμένουν από την εργοδοσία ?να κάνει σοβαρές προτάσεις λειτουργίας της Βαλκάν Εξπρότ?.

    [10] Συναντήσεις Ανωμερίτη με δημάρχους Πειραιά.

    29/01/2003 14:37:15

    Συναντήσεις με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είχε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    Οπως είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας, συναντήθηκε με τους δημάρχους Δραπετσώνας Γ. Αραβιάδη, Περάματος Ι. Λαγουδάκο, Κερατσινίου, Δ. Σαράφογλου, καθώς και με το δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη.

    Στις συναντήσεις αυτές, που γίνονται στο πλαίσιο του συντονισμού του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, βάσει ενός ευρύτατου και μεσοπρόθεσμου σχεδίου ανάπτυξης συνολικά της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, του επιβατηγου και εμπορικού λιμανιού και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έγινε επικαιροποίηση των κοινών θεμάτων.

    Μέσα στο Φεβρουάριο, θα γίνουν επιτελικές συναντήσεις με κάθε δήμο χωριστά και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, για όλα τα θέματα τα οποία θα ενταχθούν σε συγκεκριμένη "ατζέντα".

    [11] Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων σε ΙΚΑ.

    29/01/2003 14:36:50

    Παρατείνεται, μέχρι τις 3.2.2003, η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των μηνιαίων δόσεων κοινών και οικοδομοτεχνικών επιχειρήσεων, στο ΙΚΑ, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, ανακοίνωσε η διοίκησή του.

    [12] Η εγγονή του Ωνάση αποκτά την ελεύθερη νομή της περιουσίας

    29/01/2003 14:23:24

    Συμπληρώνοντας σήμερα τα 18 της χρόνια, η Αθηνά Ρουσέλ-Ωνάση, εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, διαθέτει και επίσημα μία περιουσία που υπολογίζεται σε ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών προσκείμενων στην οικογένειά της στην Ελβετία.

    Σύμφωνα με το περιβάλλον της οικογένειάς της στην Ελλάδα, η περιουσία της Αθηνάς ανέρχεται σε ''περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια''.

    Ο Μαρκ Μπονάν, δικηγόρος και φίλος του πατέρα της Αθηνάς Τιερί Ρουσέλ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το μόνο πράγμα που αλλάζει σήμερα, είναι ότι η Αθηνά ενηλικιώνεται και, σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαθήκη και οι ισχύουσες διατάξεις, ''αναλαμβάνει την κληρονομιά της και έχει την ελεύθερη νομή των όσων δικαιούται κληρονομικώς''.

    Ο Μπονάν διευκρίνισε ότι η Αθηνά δεν χρειάζεται να υπογράψει κανένα ιδιαίτερο έγγραφο. ''Θα γιορτάσει τα γενέθλιά της όπως μία νεαρή κοπέλλα γιορτάζει τα 18 της χρόνια και όχι σαν μία κληρονόμος'', πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το πού θα γιορτάσει η Αθηνά τη χρυσή ενηλικίωσή της.

    Ο πατέρας της, o Τιερί Ρουσέλ, τελευταίος σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, ''δεν ήθελε να τη μετατρέψει σε ζωντανό μύθο, θέλησε να τη μεγαλώσει όσο μπορούσε πιο μακριά από αυτή την θεώρηση του κόσμου που στη συνέχεια γεννάει τραγωδίες'', πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

    [Φώτο-540230]

    [13] Συναντήσεις πρωθυπουργού για Γ' ΚΠΣ

    29/01/2003 13:20:43

    Διαδοχικές συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο την απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ'ΚΠΣ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομίκών Νίκος Χριστοδουλάκης, χαρακτήρισε πολύ καλή την πορεία των έργων που αφορούν το Γ'ΚΠΣ.

    Επισήμανε οτι τα προγράμματα τρέχουν με ρυθμούς οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει την απορρόφηση των πόρων σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που αναλογούν στους ετήσιους στόχους και κατά συνέπεια όπως υπογράμμισε δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για απώλεια πόρων στο Γ'ΚΠΣ.

    Παράλληλα σημείωσε ότι τελείωσε το κλείσιμο των έργων που αφορούν το Β'ΚΠΣ για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί και εξέφρασε την πίστη του ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχει διευθετηθεί και αυτό το θέμα.

    Απο την πλευρά της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου αναφερόμενη στις τελευταίες καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων ανέφερε ότι μαζί με το υπουργείο Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί καταγραφή όλων των ζημιών προκειμένου να καταγραφούν τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα.

    Τέλος ο υπουργός Μεταφορών Χρ.Βερελής τόνισε οτι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξελίσσονται ικανοποιητικά και οι χρηματοδοτήσεις για τα μη σιδηροδρομικά έργα έχει δηλωθεί ότι ξεκινούν.

    Σε ό,τι αφορά στα σιδηροδρομικά έργα,ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι σε καλή φάση και αναμένεται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει η τελική συζήτηση σε ό,τι αφορά στον προαστιακό σιδηρόδρομο καθώς και τα άλλα σιδηροδρομικά έργα, μέσα στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο.

    [Φώτο-539981]

    [14] Ντε Σότο:Ο Ερντογάν επιθυμεί λύση του Κυπριακού

    29/01/2003 12:26:44

    Την προσήλωση του ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, στην επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαίωσε σήμερα απο την Αγκυρα ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο.

    Μιλώντας μετά την 30λεπτη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, ο Ντε Σότο είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού.

    Ο Ντε Σότο είπε ότι δεν παρουσίασε στον Ερντογάν χάρτες και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το θέμα λεπτομερώς.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει διαπιστώσει κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ του Ερντογάν και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Ντε Σότο είπε ότι οι απόψεις του Ερντογάν είναι ήδη γνωστές.

    Χθές ο κ.Ντε Σότο μετά απο συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και το μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ, δήλωσε οτι μια συμφωνία στο Κυπριακό είναι δυνατή.

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας όπου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι στρατηγοί θα ζητήσουν απο την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη στάση της στο κυπριακό.

    Ο πρόεδρος του Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος το απόγευμα θα έχει νέα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε οτι μία λύση για το Κυπριακό καθίσταται σήμερα πιο επείγουσα απο ποτέ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συνομιλιών.

    [Φώτο-533435]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 January 2003 - 21:30:23 UTC