Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συλλήψεις αναμένονται για 17Ν.
  • [02] ΝΔ - Σύσκεψη συντονιστών του κόμματος
  • [03] Τουρκικά αεροσκάφη-παραβάσεις FIR Αθηνών.
  • [04] Νίσυρος: Επεκτείνεται το ρήγμα
  • [05] Τουρκία-Κύπρος-Μαρκίδης
  • [06] Συνεδρίαση κυβερνησης-Πρωτοβουλίες-Ανάληψη προεδρίαςΕΕ
  • [07] Επιστολή Σημίτη προς Κ. Ανάν
  • [08] Συνέντευξη Σημίτη στη `Μοντ`
  • [09] Μπους: Υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν
  • [10] ΕΕ: Πρόγραμμα Σταθερότητας Ελλάδας
  • [11] Φοροελαφρύνσεις: Τι ισχύει από 1/1/2003
  • [12] Μέτρα για φορολογούμενους-εφορίες
  • [13] Χριστοδουλάκης:Μέτρα στήριξης αποταμιεύσεων.

  • [01] Νέες συλλήψεις αναμένονται για 17Ν.

    08/01/2003 21:42:35

    Σε νέες συλλήψεις αναμένεται να προβεί η αντιτρομοκρατική εντός των επομένων ημερών, πιθανότατα ατόμων που ανήκουν στους Επαναστατικούς Πυρήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εξ αυτών

    υπήρξε περιφερειακό μέλος της 17Ν και φέρεται ως σύνδεσμός της με τους Επαναστατικούς Πυρήνες, αλλά και με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ΕΛΑ και 1η Μάη. Στο μεταξύ, τις κλήσεις προς τους 18 κατηγορουμένους για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, άρχισε να αποστέλει από σήμερα η εισαγγελία εφετών, μετά τον προσδιορισμό της δίκης για τις 3 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η δίκη θα διεξαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

    [02] ΝΔ - Σύσκεψη συντονιστών του κόμματος

    08/01/2003 21:37:26

    Σύσκεψη των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης όπου συζητήθηκε η κατάσταση στο δημόσιο τομέα και οι προσλήψεις που γίνονται, ενόψει και της πρό ημερησίας διατάξεως συζήτησης που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεξαχθεί. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έκανε λόγο για απαράδεκτο εμπόριο ελπίδας και παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει αμέσως το οικογενειακό επίδομα στους 200.000 δικαιούχους. Απαντώντας στην έκκληση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ.Ρουσόπουλο οτι ή αγνοεί παντελώς τα θέματα των εργαζομένων ή ψεύδεται ασύστολα, υποστηρίζοντας οτι το οικογενειακό επίδομα χορηγείται και στους δύο συζύγους, μισθωτούς και συνταξιούχους, εδώ και έξι μήνες.

    [03] Τουρκικά αεροσκάφη-παραβάσεις FIR Αθηνών.

    08/01/2003 21:31:51

    Το πρωί, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβησαν σε παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, 11 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε παραβιάσεις στο ανατολικό Αιγαίο. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ισάριθμα ελληνικά, ενώ σε 5 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    [04] Νίσυρος: Επεκτείνεται το ρήγμα

    08/01/2003 21:29:28

    Επεκτείνεται και μάλιστα επικίνδυνα το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί πέρυσι στη Νίσυρο. Προφανώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν φέτος το χειμώνα, το ρήγμα στο νησί έχει επεκταθεί κατά 241 μέτρα, ενώ οι αρμόδιες αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που παρουσιάζεται στη Νίσυρο τους τελευταίους μήνες.

    Ειδικοί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο που διενήργησαν αυτοψία, αποφάσισαν όπως αποκλειστεί η περιοχή και παράλληλα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σημειώνεται ότι σε ορισμένα σημεία η επέκταση του ρήγματος φτάνει σε βάθος και 10 μέτρων, γεγονός που καθιστά την περιοχή επικίνδυνη.

    Το ρήγμα που δημιουργήθηκε πέρυσι κοντά στο ηφαίστειο του νησιού είχε μήκος που ξεπερνούσε τα 800 μέτρα, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες θα προχωρήσουν και στην εγκατάσταση σεισμογράφων για να γίνονται οι ανάλογες μετρήσεις. Παράλληλα, θα γίνουν τοπογραφικές αποτυπώσεις προκειμένου να διευκρινιστεί ο ακριβής λόγος της επέκτασης του ρήγματος.

    [05] Τουρκία-Κύπρος-Μαρκίδης

    08/01/2003 21:28:22

    Νέα πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος, δήλωσε σήμερα από την Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς. Ωστόσο, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στην ιταλική Ρεπούμπλικα αποκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν άτομο που δεν έχει καμμία εξουσία. Προσθέτει όμως, οτι έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού Γκιούλ και του υπουργού Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς. Στην Κύπρο ο γενικός εισαγγελλέας Αλέκος Μαρκίδης, σε συνέντευξή του

    σχετικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε οτι εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του Φεβρουαρίου θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του νέου προέδρου. Είπε επίσης, οτι εάν ο πρόεδρος του ζητήσει να παραμείνει στη θέση του για λόγους που θα σχετίζονται με το Κυπριακό, δυνατό να ανταποκριθεί θετικά, αλλά όχι για περισσότερο από δύο μήνες.

    [06] Συνεδρίαση κυβερνησης-Πρωτοβουλίες-Ανάληψη προεδρίαςΕΕ

    08/01/2003 21:25:34

    Το τρίπτυχο ανάδειξη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και πολιτική απάντηση στην επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ, απασχόλησε κυρίως τη σημερινή συνεδρίαση του επικοινωνιακού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε ύστερα από δύο μήνες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του Ιράκ, αλλά και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Αναφορικά με το πρώτο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει οι χειρισμοί να γίνουν με πολύ μεγάλη προσοχή, ενώ για το Κυπριακό υπήρξε σκεπτικισμός γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου και τις πολλαπλές υποψηφιότητες για την προεδρία της κυπριακής δημοκρατίας και για το κατά πόσο η όλη εξέλιξη, μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    [07] Επιστολή Σημίτη προς Κ. Ανάν

    08/01/2003 20:29:53

    Την "ισχυρή δέσμευση" της κυβέρνησης για την αναζήτηση μιας

    ''ολοκληρωμένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης στην απαντητική επιστολή που απηύθυνε στον Κόφι Ανάν στις 2/1/2003.

    Υπενθυμίζοντας ότι από το 74 κι ένθεν η Ελλάδα προσέφερε τη συνδρομή της στις ανάλογες προσπάθειες του ΟΗΕ, ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι ήδη η Ελλάδα έχει "σαφώς δηλώσει" από τον Νοέμβριο 2002 ότι δέχεται ως "βάση" περαιτέρω "εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης" το πρώτο σχέδιο Ανάν με την πρόσθετη επισήμανση ότι την "κύρια ευθύνη" επί του θέματος έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει "την βούληση και την ετοιμότητα" της Ελλάδας (ως Εγγυήτριας Δύναμης) να εμπλακεί σε συνομιλίες με την Τουρκία και τα ΗΕ, όμως "όπως καλά γνωρίζετε" (σημειώνει ο κ. Σημίτης) "η τουρκική πλευρά δύο φορές αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με μάς σε θέματα ασφάλειας".

    Υπογραμμίζοντας τέλος ότι συμφωνεί με την επισήμανση Ανάν για την ανάγκη διατήρησης του "μομέντουμ", ο έλληνας πρωθυπουργός παρατηρεί ότι η αξία της συγκυρίας ενισχύθηκε απ την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά ότι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ως τις 28/2 θα πρέπει "η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να εμπλακούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με πιο εποικοδομητικό τρόπο και με καλή πίστη".

    [Φώτο-123391]

    [08] Συνέντευξη Σημίτη στη `Μοντ`

    08/01/2003 19:47:14

    "Η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή δύναμη από το 16ο αιώνα. Θα ήταν αρνητικό να την αποκλείσουμε". Με αυτό τον τίτλο η αυριανή Μόντ δημοσιεύει συνέντευξη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την οποία πήραν στην Αθήνα οι ειδικοί απεσταλμένοι της Ντιντιέ Κούντς και Ντανιέλ Βερνέ.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία για την Κύπρο ως τις 28 Φεβρουαρίου ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "Ολα τα μέρη, κυρίως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να καταβάλλουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επωφεληθούν από τη σημερινή δυναμική. Εάν υπάρξουν υπεκφυγές, δεν θα είναι δυνατή μια λύση. Η απόφαση που πάρθηκε στην Κοπεγχάγη να γίνει αποδεκτή η Κύπρος θα βοηθήσει σημαντικά τη συνεργασία των δυο κοινοτήτων. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι οι προτάσεις του γγ του ΟΗΕ μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση της σύγκρουσης. Δεν θα πρέπει να χάσουμε το τρένο".

    Σε ερώτηση σχετικά με το Ιράκ και εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να καταλήξει σε κοινή θέση, ιδιαίτερα ανάμεσα στη βρετανική και στη γερμανική στάση, ο κ. Σημίτης απαντά: "Είναι τελείως δυνατό γιατί αυτή τη στιγμή τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Από τις συζητήσεις που είχα έως τώρα, αποκόμισα την εντύπωση ότι υπάρχει θέληση να βρεθεί μια κοινή γραμμή, ιδιαίτερα υπέρ μιας δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Στη συνέχεια ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδράις στην ΕΕ.

    "Η πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διεύρυνσης. Θα υπογράψουμε την πράξη προσχώρησης στις 16 Απριλίου, εδώ στην Αθήνα. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη προχωρά. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο μεγάλη, μια Ευρώπη πιο ενωμένη. Θέλω να αναφέρω δύο άλλα παραδείγματα. Το πρώτο είναι η λεγόμενη διαδικασία της Λισαβόνας, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία σε αυτή την περίοδο της οικονομικής επιβράδυνσης να αντιμετωπιστούν όλες οι αιτίες που συμβάλλουν στις μικρές δυνατότητες αντίδρασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την αμερικανική ανάκαμψη. Δεν θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη μοίρα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να κάνουμε κάτι εδώ: Να αναζωογονήσουμε την έρευνα, την ανάπτυξη, την τεχνολογία. Οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί συμφωνούν με εμάς να καταβάλλουμε μια προσπάθεια συντονισμού στη βιομηχανία εξοπλισμών. Είναι ένα παράδειγμα αυτό. Το δεύτερο σημείο είναι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των μεταναστών. Εμείς βρισκόμαστε εδώ, στα σύνορα της Ευρώπης και υπάρχουν κάθε μέρα 20 έως 50 άνθρωποι που φτάνουν. Φοβάμαι μήπως τα επόμενα χρόνια γίνουν 1.000, 2.000...".

    [Φώτο-508164]

    [09] Μπους: Υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν

    08/01/2003 19:09:33

    Την πλήρη υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν και γενικότερα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος Μπους στην διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο, που εστάλη σήμερα στα δυο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.

    Στην συνοδευτική επιστολή που είθισται να αποστέλει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο κ. Μπους χαρακτηρίζει ως

    "σημαντικότερη εξέλιξη αυτής της περιόδου (σσ. δίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου) την κατάθεση από τον γγ του ΟΗΕ κ. Ανάν στις 11 Νοεμβρίου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μιας προτεινόμενης βάσης για συμφωνία στο Κυπριακό".

    Ο κ. Μπους επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν "προσηλωμένες στην προσπάθεια του ΟΗΕ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση" και σημειώνει ότι καθόλη τη διάρκεια του διμήνου αυτού ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον προσέφεραν ενεργό διπλωματική υποστήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

    [Φώτο-250615]

    [10] ΕΕ: Πρόγραμμα Σταθερότητας Ελλάδας

    08/01/2003 18:59:25

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της και τις συστάσεις της σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2002-2006.

    Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι εξαιρετικά ισχυροί τα επόμενα χρόνια, ''χάρη στις υψηλές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στις σημαντικές εισροές πόρων του Γ ΚΠΣ έως το 2006''.

    Παράλληλα όμως, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών της Ελλάδας, που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας εναρμόνισής τους με τα ισχύοντα στην Eurostat, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως για το 2000 και το 2001, μετατράπηκαν σε ελλείμματα και ο δείκτης του δημοσίου χρέους αυξήθηκε, μεταθέτοντας έτσι σημαντικά το σημείο εκκίνησης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας.

    Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει τη σταδιακή βελτίωση των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος), οι οποίοι θα εμφανίσουν πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2005 και 0,6% του ΑΕΠ το 2006.

    Παράλληλα όμως η Επιτροπή αναφέρει ότι η κυκλικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας (δηλαδή το διαρθρωτικό έλλειμμα) θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο ισορροπίας, αλλά θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει έλλειμμα (0,6% του ΑΕΠ) έως τα τέλη της περιόδου του επικαιροποιημένου προγράμματος. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα μειωθεί κατά περισσότερο από 17 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2002, στο 87,9% του ΑΕΠ το 2006.

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις και ιδίως ο βραδύς ρυθμός μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προκαλούν ανησυχίες και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης άμεσων μέτρων για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη και ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας στα κοινοτικά δεδομένα, καθώς και η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μέχρι το 2006.

    Ωστόσο, αναφέρει η Επιτροπή, οι προσπάθειες προσαρμογής που παρουσιάζει το πρόγραμμα, επικεντρώνονται κυρίως στο τέλος της περιόδου και μετατίθενται σε μεγάλο βαθμό στα έτη μετά το 2003.

    Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας «είναι εν μέρει σύμφωνο με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών για το 2002.

    [11] Φοροελαφρύνσεις: Τι ισχύει από 1/1/2003

    08/01/2003 18:17:49

    Σημαντικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και επιχειρήσεις, υιοθετήθηκαν το 2002 και ισχύουν από 1.1.2003, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων:

    1.Αυξήθηκε το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

    2.Διατηρείται η έκπτωση από το εισόδημα για καταναλωτικές δαπάνες ύψους 500 ? μόνο στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 10.500 ?.

    3.Αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ? για τα δύο πρώτα παιδιά, 10.000 ? για το τρίτο και 1.000 ? για κάθε παιδί επιπλέον.

    4.Το αφορολόγητο όριο για οικογένειες με τρία παιδιά αυξήθηκε στα 20.000 ?. Όταν είναι δύο εργαζόμενοι στην ίδια οικογένεια, ουσιαστικά το αφορολόγητο ανέρχεται στα 30.000 ?.

    5.Αυξήθηκαν στα 1.000 ευρώ από 440 ευρώ οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής.

    6.Αυξήθηκαν τα απαλλασσόμενα από το φόρο ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από οποιαδήποτε αιτία (κληρονομιά, γονική παροχή, αγορά) και καθορίστηκαν:

    - Για τον άγαμο: Σε 30.000 ευρώ για οικόπεδο και σε 65.000 ευρώ για κατοικία

    - Για τον έγγαμο: Σε 55.000 ευρώ για οικόπεδο και για οικογένεια με τρία παιδιά σε 81.000 ?. Σε 100.000 ευρώ για κατοικία και σε 170.000 ? για οικογένεια με τρία παιδιά.

    7. Περιορίστηκαν σε τρεις από τέσσερις οι κατηγορίες φορολογίας κληρονομιών δωρεών γονικών παροχών και μειώθηκε σημαντικά ο ανώτερος συντελεστής κάθε κατηγορίας. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα ο ανώτερος συντελεστής ανερχόταν για την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη κατηγορία σε 35%, 50% και 60% αντίστοιχα, τώρα μειώθηκε σε 30% για δεύτερη και 40% για τρίτη και τέταρτη. ΄Ετσι υπάρχει μείωση του φόρου που καταβάλλεται για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

    8.Καταργήθηκε ο φόρος ιδιοκατοίκησης.

    9.Καταργήθηκε ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων με βιβλία Β΄ κατηγορίας. Ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών τους θα γίνεται με λογιστικό τρόπο και η ζημία θα μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

    10.Περιορίσθηκε η φορολογική μνήμη των επιχειρήσεων. Ο έλεγχος θα ενεργείται για τα τρία τελευταία χρόνια. Μόνο εάν από τον διενεργούμενο έλεγχο προκύψουν ουσιαστικές παραβάσεις, τότε ο έλεγχος επεκτείνεται και στις δυο αμέσως προηγούμενες περιόδους.

    [12] Μέτρα για φορολογούμενους-εφορίες

    08/01/2003 18:09:55

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις εφορίες και την πάταξη της διαφθοράς στους εφοριακούς.

    Τα μέτρα αυτά, αναλυτικότερα, όπως τα εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας - Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, είναι τα εξής:

    -Η αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και η εισαγωγή κριτηρίων επιλογής των ελεγχόμενων επιχειρήσεων

    -Η ενοποίηση των φόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από διάλογο με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων

    -Ο κώδικας ενιαίας φορολογικής διαδικασίας

    -Ο νέος κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων

    -Η ψήφιση γενικού ενιαίου κώδικα εσόδων

    -Η σύσταση Επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

    [13] Χριστοδουλάκης:Μέτρα στήριξης αποταμιεύσεων.

    08/01/2003 16:07:04

    Μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων (ομολόγων και εντόκων γραμματίων) προς τους αποταμιευτές, στην έκδοση "λαϊκών" εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από τις εφορίες αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φορολογικό σύστημα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο υπουργός άφησε επίσης για πρώτη φορά ανοικτό παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους στο Δημόσιο λέγοντας ότι το θέμα αυτό, όπως και η εισοδηματική πολιτική του 2003, θα συζητηθούν με συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ στο τέλος του μήνα.

    Αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αφορούν μεταξύ άλλων στην ενοποίηση των φόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην αντικειμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εφορίες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το 2002 απολύθηκαν δεκάδες υπάλληλοι από τις εφορίες, οι οποίοι υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα και τόνισε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε χαρακτηριστικα ότι και στο μέλλον δεν θα υπάρξει καμιά επιείκεια σε περιπτώσεις επίορκης συμπεριφοράς.

    Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, είπε ότι θα στοχεύουν, εκτός από την περιστολή της φοροδιαφυγής σε βασικούς τομείς (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο καυσίμων, επιχειρήσεις κλπ), και στον εντοπισμό των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.

    Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ήδη κατά το τελευταίο τρίμηνο εντοπίστηκαν 50 τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων και καταστημάτων που είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών 10-15% και οι οποίες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από τις εφορίες.

    [Φώτο-531412]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 January 2003 - 21:30:27 UTC