Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρίνηση για ανέλεγκτες υποθέσεις 1993-98
  • [02] Χριστοδουλάκης: Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας
  • [03] Τσοχατζόπουλος: Αισιόδοξος για μείωση του πληθωρισμού
  • [04] Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς: Ορκωμοσία με «δώρα
  • [05] Η αλλαγή φρουράς στο Δήμο Αθηναίων
  • [06] ΥΠΕΘΟ:Παράταση για ανέλεγκτες υποθέσεις

  • [01] Διευκρίνηση για ανέλεγκτες υποθέσεις 1993-98

    30/12/2002 21:40:07

    Μόνο για την πληρωμή της προκαταβολής του φόρου και όχι για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998 ισχύει η διήμερη - μέχρι και την Παρασκευή -παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία την αίτηση αύριο καθώς λήγει η κανονική προθεσμία.

    Αυτό διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας αύριο για την υπαγωγή των φορολογούμενων στη ρύθμιση των υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998.

    Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν πάντως ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εφόρου να δέχεται μέχρι και την Παρασκευή αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση από φορολογούμενους που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν την κανονική προθεσμία.

    [02] Χριστοδουλάκης: Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας

    30/12/2002 17:52:15

    Πέντε προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική θα έχει η ελληνική Προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την 1.1.2003 και θα διαρκέσει ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

    Τις προτεραιότητες αυτές παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Αυτές είναι

    1. Η ασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας με σεβασμό στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

    2. Η ενοποίηση των αγορών στο χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και στους υπόλοιπους τομείς.

    3. Η εναρμόνιση της φορολογίας αποταμιεύσεων και της ενέργειας στις χώρες-μέλη.

    4. Η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και της πραγματικής σύγκλισης μέσω της προώθησης και εμβάθυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στην ατζέντα της Λισαβόνας και της ενδυνάμωσης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

    5. Η σύγκλιση των χωρών της διεύρυνσης με στόχο την ευημερία και την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ.

    [Φώτο-529056]

    [03] Τσοχατζόπουλος: Αισιόδοξος για μείωση του πληθωρισμού

    30/12/2002 17:42:46

    Τις προσδοκίες του για μείωση του πληθωρισμού τόσο το Δεκέμβριο καθώς και περαιτέρω μέσα στη νέα χρονιά, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της δίωρης επίσκεψής του στα γραφεία του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) προκειμένου να απαντήσει στις απορίες των καταναλωτών.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το ευρώ σε όλη την ευρωζώνη προκάλεσε ανατιμήσεις και στη χώρα μας οι στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω επιβαρύνουν τον πληθωρισμό κατά 0,7%, ενώ παράλληλα η κακοκαιρία μέσα στος 2002 και η αύξημένη ζήτηση κράτησαν υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί για τον πληθωρισμό. Ωστόσο επεσήμανε ότι το 3,5% είναι εφικτό τόσο λόγω του ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών διαμορφώνονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ δεν διαφαίνεται πρόβλημα από πιθανή κακοκαιρία, ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν διατηρηθεί χαμηλότερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    [04] Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς: Ορκωμοσία με «δώρα

    30/12/2002 16:26:38

    Η υπαγωγή του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της Πλατείας Συντάγματος, στις αρμοδιότητες της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, καθώς και η υπαγωγή δύο ακόμα ανάλογων Κέντρων που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Πειραιά στις αντίστοιχες Νομαρχίες, αποτελούν τα «πρωτοχρονιάτικα δώρα της κυβέρνησης στους αιρετούς άρχοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς οι οποίοι ορκίστηκαν σήμερα σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο.

    Η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων αυτών, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη και σηματοδοτεί, όπως τόνισε ο ίδιος, «την νέα φάση στην οποία εισέρχεται ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες του οποίου πρέπει να ενισχυθούν και να θωρακισθούν.

    Ιδιαίτερα συγκινημένη, ήταν η νέα υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη (Φωτεινή) Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι όλες της οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ενώνει ως θεσμός του πολίτες, οι οποίοι πρέπει να πειστούν γι΄ αυτό, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, η οποία στην συνέχεια τόνισε ότι ο θεσμός δεν είναι εκλογικό μήλο της Εριδος και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, άπαντες έχουν ρόλο να εκπληρώσουν στα πλαίσια του θεσμού.

    Ο διοικητικός εκσυγχρονισμός των Νομαρχιών, η δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του Λεκανοπεδίου, ο συνδυασμός της αμεσότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον σχεδιασμό και τον έλεγχο καθώς και θέματα χωροταξίας, πρασίνου, κυκλοφοριακού, ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, εργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελούν βασικούς τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο της υπερνομαρχίας και για το οποίο επιθυμούμε να κριθούμε, ανέφερε η κ. Γεννηματά, η οποία ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας πως τα παραπάνω είναι τομείς διεκδίκησης αλλά και σύγκρουσης αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Στην ανάγκη επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, σε συνθήκες ανταγωνισμού, αναφέρθηκε ο νέος Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψουν στις Νομαρχίες να εκπληρώσουν το μεγάλο βάρος των λειτουργιών τους.

    «Η αλλαγή της ''γκρίζας καθημερινότητας'', είναι ο σκοπός της προσπάθειάς μας, τόνισε στην δική του ομιλία ο νέος νομάρχης Πειραιώς Γιάννης Μίχας, για να τονίσει στην συνέχεια πως πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος του Πειραιά, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 οι οποίοι αποτελούν την ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει το διεθνές της πρόσωπο.

    Τέλος, στην σημερινή εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο Αλέξης Κωστάλας, τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς τους νέους αιρετούς άρχοντες, μετέφερε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ενώ στο μικρό εορταστικό πρόγραμμα τραγούδησε η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.

    [05] Η αλλαγή φρουράς στο Δήμο Αθηναίων

    30/12/2002 14:55:13

    Αρχίζει μια νέα περίοδος για την Αθήνα, την πόλη-μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολοι μας θα δουλέψουμε σκληρά για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να κάνουμε την πόλη μας σύγχρονη και με κοινωνική συνοχή".

    Αυτή την υπόσχεση - δήλωση έκανε η νέα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά την ορκωμοσία της το μεσημέρι στο δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και του απερχόμενου δημάρχου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Επίσης ορκίστηκε όλη η νέα δημοτική αρχή ενώ παρέστησαν βουλευτές κυρίως από τη ΝΔ. Μεταξύ αυτών οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Τζαννετάκης, Ιωάννης Γρίβας, επίσης οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Θ. Αναγνωστόπουλος, Αλ. Λυκουρεζος, Αννα Μπενάκη, Ελσα Παπαδημητρίου, Μαριέτα Γιαννάκου.

    Επίσης παρέστη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρίκα και η οικογένεια της κας Μπακογιάννη.

    Τον όρκο των νέων καθηκόντων τους που επανέλαβαν όλοι οι σύμβουλοι ανέγνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης. Ευχόμενος καλή επιτυχία υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του στο έργο της κας Μπακογιάννη, ενώ εξέφρασε και την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό της αλλά και το θεσμό.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ευχόμενος "κάθε επιτυχία στο έργο για την Αθήνα που δεν τελειώνει ποτέ" απένειμε στην κα. Μπακογιάννη ειδικό διάσημο της πόλης.

    Η κ. Μπακογιάννη συγκινημένη και συναισθανόμενη όπως είπε το μέγεθος της ευθύνης που εναποτέθηκε στους ώμους της από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες υποσχέθηκε σκληρή δουλειά ώστε να ανταποκριθεί στην πρόκληση χωρίς να απογοητεύσει κανέναν.

    Σε δηλώσεις που ακολούθησαν κατά την έξοδό τους από το δημαρχιακό Μέγαρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Χρήστος Παπουτσής υποσχέθηκε ότι ως αντιπολίτευση δεν θα περιοριστούν στην άσκηση κριτικής και ότι θα παραχθεί έργο πολύτιμο για την Αθήνα και τους πολιτες της κατά την προσεχή τετραετία.

    Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να εκφράσει τη συγκίνηση ολόκληρης της οικογένειας "αυτή τη σημαντική μέρα".

    Τέλος εξερχόμενοι η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Αβραμόπουλος, η κ. Μπακογιάννη εκθίασε το φιλικό κλίμα και την απόλυτη συνεργασία της κατά την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σκυτάλη περνάει σε άξια χέρια και αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική έχει διάρκεια και συνέχεια.

    [Φώτο-524478]

    [06] ΥΠΕΘΟ:Παράταση για ανέλεγκτες υποθέσεις

    30/12/2002 14:46:41

    Σιωπηρή διήμερη παράταση μέχρι και την Παρασκευή δίνει το υπουργείο Οικονομικών για την υπαγωγή των φορολογούμενων στη ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998.

    Οσοι φορολογούμενοι προσέλθουν στις εφορίες μέχρι και την Παρασκευή θα υπαχθούν στη ρύθμιση παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία λήγει αύριο 31.12.2002.

    Στο μέτρο αυτό προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 December 2002 - 21:30:16 UTC