Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νότια Αφρική
  • [02] Ανησυχία στην Ιταλία απο τις μετασεισμικές δονήσεις
  • [03] Συμφωνία ΟΤΕ-Romtelecom
  • [04] Στην Αθήνα στις 6 ΝΟΕ κλιμάκιο της ΔΟΕ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νότια Αφρική

    02/11/2002 12:29:25

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, επέστρεψε σήμερα το πρωί στην Αθήνα, προερχόμενος απο το Γιοχάνεσμπουργκ, με κανονική πτήση της ΟΑ, δεύτερο σταθμό της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε το προηγούμενο πενθήμερο στη Νότιο Αφρική.

    Ο κ. Στεφανόπουλος είχε επίσημες συνομιλίες στο Κέηπ Τάουν, με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Tάμπο Μπέκι, για διμερή (κυρίως οικονομικά) και διεθνή προβλήματα, ενώ χαιρέτισε τις εργασίες οικονομικού φόρουμ Ελλήνων και Νοτιοαφρικανών επιχειρηματιών, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος συναντήθηκε με Ελληνες ομογενείς στο Κέηπ Τάουν, ενώ μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση ομογενών στο Γιοχάνεσμπουργκ, επανέλαβε την υπερηφάνεια που αισθάνεται η Ελλάδα για την ελληνική ομογένεια του εξωτερικού.

    [02] Ανησυχία στην Ιταλία απο τις μετασεισμικές δονήσεις

    02/11/2002 12:29:18

    Νέες σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν στη διάρκεια της νύκτας την κεντρική και νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο.

    Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης, στην πόλη Καμπομπάσο, που έχει πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Μολίζε πολλοί ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους.

    Απο το σεισμό της Πέμπτης μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέρρευσε ένα σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο της Απουλίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άτομα, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά.

    Οι νέες σεισμικές δονήσεις είχαν μέγεθος απο 3,7 μέχρι 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει περισσότερους απο εκατό μετασεισμούς, συμπεριλαμβανομένων και μερικών ισχυρών, όπως αυτός των 5,3 βαθμών, χθες το απόγευμα.

    Το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι διατάχθηκαν ανακρίσεις για την καταστροφή και για ανθρωποκτονίες απο αμέλεια μετά απο την κατάρρευση του σχολείου στο Σαν Τζουλιάνο.

    Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το σχολείο, που είχε κτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 50 κατέρρευσε επειδή τα υποστηλώματά του δεν άντεξαν το βάρος του μπετόν όταν προστέθηκε δεύτερος όροφος και η στέγη.

    Ο Ενζο Μπόσι,πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας κατηγόρησε ορισμένους για την ανευθυνότητά τους επειδή δεν σέβονται τις υποχρεώσεις που πηγάζουν απο αντισεισμική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1982.

    [Φώτο-509036]

    [03] Συμφωνία ΟΤΕ-Romtelecom

    02/11/2002 08:09:10

    Τη συμφωνία με την ρουμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το ρουμανικό υπουργείο Μεταφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Romtelecon, ανακοίνωσαν από κοινού ο ΟΤΕ και η ρουμανική πλευρά.

    Στην σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πάντως το ακριβές ποσοστό που θα αποκτήσει ο ΟΤΕ μετα την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και εγκρίσεων που πρέπει να υπάρξουν από το ρουμανικό υπουργικό συμβούλιο και το ΔΣ του ΟΤΕ.

    Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 243 εκατ.δολάρια που θα δοθούν από τον ΟΤΕ είτε σε μετρητά είτε με την μετατροπή χρέους σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Romtelecom. Επίσης η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά ενός περαιτέρω περιορισμένου αριθμού μετοχών στην ρουμανική εταιρία από το ρουμανικό Δημόσιο.

    Ο ΟΤΕ κατέχει σήμερα το 35% της ρουμανικής εταιριας τηλεπικοινωνιών.

    [04] Στην Αθήνα στις 6 ΝΟΕ κλιμάκιο της ΔΟΕ

    02/11/2002 08:09:03

    Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Ολυμπιακή προετοιμασία αναμένεται να διαπιστώσει την ερχόμενη εβδομάδα (6-8 Νοεμβρίου) το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, υπό τον Ντένις Οσβαλντ, όπως υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, παρά τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κλιμάκιο της ΔΟΕ θα αφιερώσει για πρώτη φορά -από τις επισκέψεις της- μία ολόκληρη ημέρα στον επί τόπου έλεγχο των έργων, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο του 2004.

    Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία καθώς το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που υπήρχαν πριν μερικούς μήνες σήμερα έχουν επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύεται ότι και οι ολιγόμηνες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στα έργα του Συγκροτήματος του Ελληνικού και στο ΟΑΚΑ, λόγω των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατασκευαστικές εταιρίες, δεν θα σταθούν σοβαρά εμπόδια στην έγκαιρη κατασκευή τους, τονίζοντας ότι οι προσφυγές θα εκδικαστούν άμεσα και οι καθυστερήσεις θα απορροφηθούν από τις κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει τα έργα.

    Το κλιμάκιο της ΔΟΕ, εκτός από τα αθλητικά έργα, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε ορισμένα οδικά έργα, που υπάρχουν μικροπροβλήματα, όπως η Μαραθώνος, η Βάρης-Κορωπίου και το Πικέρμι, αλλά όπου έχουν αναπτυχθεί τελευταίως τα εργοτάξια.

    Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία κατασκευής του Προαστιακού και του Τραμ, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαιτίας των περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών ενστάσεων που διατυπώθηκαν προσφάτως.

    Ενα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει το κλιμάκιο της ΔΟΕ είναι οι υποδομές για την ενέργεια και την υδροδότηση καθώς και η πρόσβαση στα αθλητικά κέντρα. Το θέμα απασχόλησε κατά την τελευταία συνάντησή τους τον κ.Σημίτη και την κα Αγγελοπούλου, η οποία του έθεσε τους προβληματισμούς της για τα παραπάνω θέματα. Σημειώνεται ότι υπάρχει προβληματισμός για την επάρκεια ενέργειας, αλλά και υδροδότησης για τα εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα που θα φυτευθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ορισμένοι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι αντιδρούν στη δημιουργία υποσταθμών της ΔΕΗ στους δήμους τους.

    Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα του τελικού για το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Οπως έχει γίνει γνωστό, η ΔΟΕ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ΟΑΚΑ γιατί την ίδια περίοδο θα υπάρχουν και άλλα αθλητικά γεγονότα στον ίδιο χώρο, ενώ αναμένεται και η θέση της ΦΙΦΑ.

    Το θέμα της Φιλοξενίας της Ολυμπιακής οικογένειας θεωρείται ότι έχει μπει στο σωστό δρόμο, μετά τη ναύλωση και των κρουαζιεροπλοίων, αλλά και την πρόοδο που υπάρχει στην ανέγερση των δημοσιογραφικών χωριών. Ωστόσο, ο κ.Οσβαλντ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα της φιλοξενίας των θεατών, μετά τη δυστοκία που υπάρχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και την εκ νέου παράταση του διαγωνισμού που έδωσε η Οργανωτική Επιτροπή στις κοινοπραξίες που μετέχουν στις διαδικασίες, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση της ενοικίασης των σπιτιών.

    Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία θα πάρει ''άριστα'' από το κλιμάκιο της ΔΟΕ και τον Ντένις Οσβαλντ, στην πρόοδο που υπάρχει στο Ολυμπιακό Χωριό, ''τη ναυαρχίδα των Ολυμπιακών έργων'', όπως έχει χαρακτηριστεί και από τον πρωθυπουργό, καθώς και στο πρόγραμμα Ασφάλειας των Αγώνων, που εξελίσσεται πολύ καλά και σύντομα θα υπάρξει ανάδοχος.

    Επίσης, στις κοινές συνεδριάσεις μεταξύ του κλιμακίου της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής θα εξεταστούν λειτουργικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των εγκαταστάσεων, τα εισιτήρια και άλλα τεχνικά θέματα.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα

    απουσιάζει κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ, καθώς θα πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον κ.Σημίτη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για την Ολυμπιακή προετοιμασία, Ευάγγελος Βενιζέλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 November 2002 - 12:30:10 UTC