Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη ΔΕΘ ο Κ.Καραμανλής
  • [02] Σε ετοιμότητα για κακοκαιρία
  • [03] Γκιουρέλ για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.
  • [04] Στον ανακριτή η Σωτηροπούλου

  • [01] Στη ΔΕΘ ο Κ.Καραμανλής

    14/09/2002 12:36:00

    Τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος νωρίτερα είχε μεταβεί στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στις 8 το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο προς τους εκπροσώπους παραγωγικών ομάδων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του θα είναι αφιερωμένη στην οικονομία, ενώ θα ασκήσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

    Αύριο ο κ. Καραμανλής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη εφ'όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

    [02] Σε ετοιμότητα για κακοκαιρία

    14/09/2002 12:35:53

    Νέα επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες παρουσιάζει ο καιρός απο τη βόρεια Ελλάδα. Η κακοκαιρία αναμένεται να επεκταθεί το βράδυ και στην Αττική, ενώ ύφεση των καιρικών φαινομένων θα υπάρξει απο αύριο το βράδυ.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ενδεχομένων προβλημάτων. Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα στον Κηφισό, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι στρατιώτες στην περιοχή.

    Επίσης σε ετοιμότητα τέθηκαν όλες οι λιμενικές αρχές της χώρας μετά το έκτακτο δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση έντονων καιρικών φαινομένων.

    [03] Γκιουρέλ για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

    14/09/2002 09:02:52

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Γκιουρέλ κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας του για περαιτέρω βελτίωσή τους, μέσω της υφιστάμενης διαδικασίας διαλόγου. Ανέφερε οτι στο πλαίσιο αυτής της φιλίας και συνεργασίας έχει επιτευχθεί μια σειρά συμφωνιών για διμερή θέματα.

    Σχετικά με το Αιγαίο, επισήμανε οτι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν όντως φθάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας που μπορεί να επιτρέψει τη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων σε διμερή βάση. Γι' αυτό τον σκοπό, υπογράμμισε, συζητούμε την λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κι έχουμε μάλιστα συμφωνήσει σε μερικά.

    Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη γνωστή θέση οτι πρόκειται για ένα πρόβλημα μεταξύ δύο ισότιμων, όπως είπε, διαφορετικών λαών στο νησί, των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, που καθένας ζει κάτω απο τις δικές του πολιτικές και δημοκρατικές δομές.

    Η εξεύρεση λύσης, τόνισε, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα καθεστώς εθνικής ισότητας των δύο συμμετεχόντων κρατών.

    Σημείωσε οτι υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου με σκοπό τη συμφιλίωση, δίχως την ανάμιξη τρίτων.

    Ανέφερε ακόμη την υποστήριξή του στις πρόσφατες προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, που έχουν ''μια στέρεα και ρεαλιστική βάση''.

    Σε χωριστή αναφορά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση ''παρά την παράνομη, όπως είπε, διεκδίκησή της οτι εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί'', γεγονός που, τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνει τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

    Υπογράμμισε μάλιστα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ρίξει όλο το βάρος της στην ένταξη στην ΕΕ και σημείωσε πως μια τέτοια εξέλιξη πριν απο τη λύση του Κυπριακού, ''θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και θα προκαλούσε εντάσεις στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο''.

    Τέλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε απο την ΕΕ να διαμηνύσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν πρόκειται να ενταχθεί σε αυτήν πριν απο τον οριστικό διακανονισμό του προβλήματος.

    [04] Στον ανακριτή η Σωτηροπούλου

    14/09/2002 09:02:46

    Απολογείται στις 6 το απόγευμα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, η Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία συνελήφθη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη''.

    Η σύντροφος του Δημήτρη Κουφοντίνα και πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού, η οποία κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί.

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η αιφνίδια επίσκεψη χθες στις φυλακές Κορυδαλλού του διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιου Σύρου. Οι διωκτικές αρχές διαθέτουν στοιχεία και για άλλες τέσσερις γυναίκες οι οποίες ενέχονται στη ''17 Νοέμβρη'' και τον ΕΛΑ. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν οτι στις δύο γιάφκες έχουν βρεθεί 10 νέα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία δεν ανήκουν σε κανένα απο τα συλληφθέντα μέλη της ''17 Νοέμβρη''.

    Στο μεταξύ, ο Σάββας Ξηρός προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει υπόμνημα με συμπληρωματικά στοιχεία της απολογίας του αναφορικά με την υπόθεση Λουίζης Ριανκούρ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ξηρός θα καταγγείλει στον ανακριτή οτι δεν υπήρξε γυναίκα που να ειδοποίησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την παρουσία μελών της ''17 Νοέμβρη'' και οτι όλη η υπόθεση στήθηκε απο αξιωματικούς της Υπηρεσίας, προκειμένου να εισπράξουν χρήματα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 September 2002 - 11:30:15 UTC